Sveins minneturnering – Tor Fredrik slår stormester!

28. juni 2016
By

TFK 7 SM 2016 Tor Fredik Kaasen slo stormester Heikki Westerinen under Sveins 9. minneturnering
Foto: Anniken Vestby

Vår andre store internasjonale sjakkstjerne het Svein Johannessen. Pioneren her hjemme var som kjent IM Olaf Barda som døde i 1971, og som i vår tid har fått alt for lite oppmerksomhet. Svein Johannessen ble Norges andre IM i sjakk og er heldigvis gitt en helt annen ære enn Barda, og han døde da også så sent som i 2007. Allerede året etter kom den første minneturneringen om Svein Johannessen på plass i regi av IM Bjarke Sahl. Den het Sveins International Open 2008 og ble spilt i Oslo Schakselskaps fasjonable lokaler i Bogstadveien i Oslo. Der har turneringen holdt stand siden den gang – med IM Bjarke Sahl som primus motor. Fra 2009 har turneringen fått navnet «Svein Johannessens minneturnering» og i år var det således den 9. utgaven som fant sted. Årets turnering var smekkfull da lokalene i Bogstadveien har sine begrensninger – og hele 68 deltakere sto til slutt på startstreken.

AnnikenAnniken Vestby er gull verdt som fotograf, sjakkmor og støttespiller i TSK og TSKU
Hun står bak de aller fleste bildene vi bruker her hos TSK!

Sveins 9. minneturnering ble til slutt velfortjent vunnet av Tiger Hillarp Persson, tross tap mot landsmannen Jonny Hector, i sisterunden. Tiger tok 7 av 9 – det samme som toer Jonny Hector og treer – og overraskelsesmann – FM Justus Williams. Tromsø stilte mannsterke opp i Sveins minneturnering i år med hele 7 deltakere – 2 mødre som spiller sjakk i kombinert feriemodus og sammen med sine sjakkinteresserte sønner og 5 stykker fra 2002-årgangen som er den nye vinen i Tromsø. Dette er nemlig en ekstra sterk årgang og Tromsø-mafiaen inntar hele 5 plasser blant topp-10 i Norge akkurat for dette året. Du ser lista her.

Best i denne årgangen er Tor Fredrik Kaasen fra Tromsø og Andreas Tryggestad fra Nordstand mens Daniel Nordquelle fra Nordstrand puster dem i nakken og tar stadig nye steg opp. Dette er en knallsterk årgang i norsk sjakk og Kaasen og Tryggestad gjør begge hverandre gode ved å konkurrere og knives om å være den beste kniven, eller skal vi si den beste vinen? Begge gjorde sine saker meget godt under Sveins minneturnering og selv om Kaasen vant så mye som 27 fete elopoeng og dermed er oppe på ca. 2180 internasjonalt før NM på hjemmebane, så var Andreas Tryggestad hard og gikk opp enda mer. Fra 2104 til 2186 ble fremgangen og dermed er han høyst uoffisielt igjen helt på høyde, og faktisk litt forbi, Kaasen på FIDE sin rating. Et spennende race som forhåpentligvis vil vare i årevis da dette trolig er to rivaler som vil kjempe om NM-gull og landslagsplasser om endel år. Tiden vil vise.

Mads Vestby Ellingsen 1Mads Vestby Ellingsen raser oppover og vil trolig ha ca. 2100 på neste FIDE-liste!
Foto: Anniken Vestby

Jeg velger også å nevne unge Mads Vestby Ellingsen fra Tromsø som fikk en ny 2000+ prestasjon og som gikk opp hele 40 elopoeng. Bra Mads! Artig var det også å se at sjakk-mor Nora Trasti slo godt i fra seg og tok 2.5 av 9 helt på egenhånd og med hjelp av han Walk Over så ble det 3.5 av 9. Nye velkomne ratingpoeng i boksen der og det er gøy at de fedre og mødre til TSKU’erne lærer seg sjakk og spiller på lag. Du kan lese mer om Tromsøspillerne i Sveins minneturnering i et tidligere innlegg.

Sjekk også ut bloggen min Sjakkfantomet for en lengre rapport

om Sveins 9. minneturnering.

Her kan du spille gjennom det særdeles spennende kamppartiet til Tor Fredrik der han altså slår Finlands største sjakklegende gjennom tidene GM Heikki Westerinen:

 

Lyst å se partiet i en web-løsning? Sjekk Sjakkfantomets spalte!

Tromsø Sjakklubb på Facebook