Tor Fredrik Kaasen på 14 smelte til med nytt IM-napp!

26. februar 2017
By

   Tor Fredrik Kaasen under Eliteserien 2017 for Tromsø – han har nå tatt sin andre IM-norm!
Foto: Anniken Vestby 2017

FM Tor Fredrik Kaasen. Merk deg navnet først som sist – for dette er en sjakkspiller som Norge vil nyte godt av i mange år fremover! 14.5 år gamle Tor Fredrik er nemlig i god rute til å nå drømmen sin om å bli stormester i sjakk før han fyller 18 år. Som vi husker ble Aryan Tari stormester som 17-åring, Simen Agdestein ble stormester som 18-åring – dog i en helt annen tid med relativt tøffere krav! – og Jon Ludvig Hammer var 19 år gammel da han ble stormester i 2009. Tor Fredrik drømmer altså om å bli norsk sjakkstjerne og med to IM-napp i kofferten og et innfridd ratingkrav på over 2400 i rating mangler han nå bare ett IM-napp for å bli Internasjonal Mester (IM) i sjakk. Det er eventyrlig for en spiller som kommer fra Tromsø, men som har sett at om en skal sprenge noen grenser, slå seg opp og frem og bli stormester i sjakk – så må en bo og ånde i sjakkbyen Oslo. Dit flyttet Tor Fredrik i august i fjor og det har nok gitt sjakkens hans en ekstra dimensjon eller to det siste året.

Tor Fredrik, her i kamp med Joachim Solberg som han vant, kunne fort slått tre stormestre i Kragerø!
Foto: Tor-Ivar Ellingsen

Tor Fredrik er nettopp ferdig med en storturnering i Kragerø der han ble nr. 10 av 26 deltakere og der han altså tok sitt andre IM-napp etter å ha tatt 5 poeng på de 9 rundene mot sterk motstand slik at hans prestasjonsrating ble 2452. Kravet til verdenssjakkforbundet FIDE er en TPR – altså turnerings-prestasjonen sett under ett – over 2450 – så Tor Fredrik klarte akkurat kravet. Du kan si at han hoppet over 2 meter i høyde og at lista lå og dirret før den lå i ro – så close var det! Heldigvis gikk det Tor Fredrik sin vei og det gir mye god motivasjon til videre sjakksatsing. Tor Fredrik forsvarte også sin skyhøye rating – som i realiteten ble kunstig høy etter at han utnyttet et smutthull i systemet, bevisst eller ubevisst, da han spilte mye sjakk med et lavt elotall og skyrocket ratingen med sjokk-effekt og et raskt pluss på rundt 500 ratingpoeng i pluss over et kort tidsrom. Men i utgangspunktet var da Tor Fredrik sterkt underratet og siden utviklingen hans er så formidabel kan det tenkes at han holder seg over – la oss si 2350 – over tid. Det vil være sterkt og selv om Tor Fredrik nå er over 2450 – tror altså i hvert fall jeg at han må falle noe for å få en naturlig rating igjen som reflekterer den reelle spillestyrken.

Dette med rating er altså ikke så lett som du trodde – men ett er sikkert. Tor Fredrik spilte sjakk på høyt IM-nivå under Kragerø Resort Chess 2017. Han kunne sågar ha scoret enda bedre om han hadde klinket til og utnyttet sjansene sine mot GM Kjetil A. Lie, GM Eduardas Rozentalis og GM Boris Chatalbashev. Tre relativt sterke stormestre og det utrolige er at Tor Fredrik hadde vinststilling mot alle tre. Vi tar en titt!

I fjerde runde skjer dette:

GM Kjetil A. Lie vs. FM Tor Fredrik Kaasen, svart trekker og vinner:

36…Ld7! vinner for svart – Tor Fredrik spilte i stedet 36…Lc5? og partiet endte med remis.


I femte runde skjer dette:

FM Tor Fredrik Kaasen vs. GM Eduardas Rozentalis, hvit trekker og vinner:

30.Lg2! ville vunnet partier da hvit har ren kvalitet over og Tor Fredrik har nedspilt stormesteren her. I stedet bukker han kvalitet tilbake med 30. Tdc1? Sd2 31. Lxc6 Sb3! og svart holdt remis.

 

I åttende runde skjer dette:

FM Tor Fredrik Kaasen vs. GM Boris Chatalbashev, hvit trekker og vinner:

Tor Fredrik spilte 41. Dh4+??, med 41. Th8+! Lh7 42. Dh4+! dreper han stillingen direkte med enkel taktikk. Utrolig at en spiller som Tor Fredrik ikke så dette – kanskje var han i tidsnød og gjorde et kontrolltrekk? Senere fikk han forøvrig en ny gylden sjanse, men det ebbet ut i remis igjen…

Tre tapte sjanser der altså, men Tor Fredrik hadde også mye gli underveis og da tenker jeg særlig på det faktumet at han møtte en så sterk stormester som Kveinys i siste runde slik at han faktisk kunne tape sisterunden, noe han gjorde, og allikevel få IM-norm med et nødskrik fordi snittet hans ble så høyt. I tillegg var han heldig i første runde da han snek seg unna en åpningskatastrofe ved å ellevill kongevandring som var dømt til å ende i døden, men som allikevel endte godt for vår mann da motstanderen gikk seg fullstendig vill i variantene. Tapte og benyttede sjanser utlignes uansett over tid og ingen kan ta fra Tor Fredrik det faktumet at han nå har to sterke IM-napp!


Andreas Tryggestad og Tor Fredrik Kaasen pusher grenser mot hverandre og er begge godt over 2300 i rating!
Foto: Tor-Ivar Ellingsen

Tor Fredrik er etter mine begreper et like stort talent som Aryan Tari og Jon Ludvig Hammer. Han er slik jeg ser det mye mindre skolert enn disse spillerne var i 14-års alderen og det viser seg gang på gang at særlig åpningsrepertoaret hans er mindreverdig og bør bli mye mer gjennomarbeidet slik at det ikke inneholder så mange sorte hull som det nå gjør. Det så vi særlig i åpningskatastrofen mot Oddvar U. Voll i første runde og GM Alonzo Kveinys i siste runde som var virkelig nedturer rent åpningsmessig. At Tor Fredrik allikevel tar IM-napp og presterer så sterkt sier alt om et stort talent! Det er nemlig mye vanskeligere å tilføre spillet kreativitet, posisjonell forståelse og dype regneferdigheter enn å skolere seg med et godt åpnings repertoar, så lenge en har en trener og så lenge en går systematisk til verks og jobber med saken så vil åpningene sitte bedre og bedre og Tor Fredrik har mange gode lærings år igjen. Dette er altså en spiller å følge og Tor Fredrik kan nesten bli så god han bare vil. Stormester-tittelen trenger altså ikke å bli endestasjonen på hans sjakk-karrière og vil trolig heller ikke bli det nå som han er stasjonert i Oslo. Vi her i Tromsø vil følge deg videre Tor Fredrik og ønsker deg lykke til!

 

IM Atle Grønn er imponert over Kaasen og mener han har et stort potensialet
Foto: Dan Petter Neegaard, Aftenposten.

Jeg spurte IM Atle Grønn, som kanskje er vår fremste sjakkskribent for tiden, og som skriver sjakkspalter i både Dag og Tid og i Aftenposten, et spørsmål om Kaasen sin prestasjon, hans satsing med reise til Oslo og om hvordan han vurderer Kaasen sitt talent. Svaret jeg fikk var ikke overraskende. Atle syntes det var både overraskende og imponerende at Tor Fredrik klarer å forsvare det høye ratingtallet sitt under turneringen i Kragerø. Han sier «Det at han er så ujevn er et stort pluss. Spillere i den alderen bør bedømmes etter sine beste prestasjoner, som viser potensialet. Han er opplagt et veldig stort talent for han har mange klare svakheter som han kan forbedre med tiden. Han spiller med en naiv optimisme i åpningen på godt og vondt, som i det berømte partiet mot Voll, der mer erfarne spillere nok hadde luktet lunta litt tidligere.» Videre sier IM Grønn at Tor Fredrik er et fint tilskudd til sjakkmiljøet i Oslo, og at de håper å se ham ofte i blant annet OSS der Atle Grønn selv er formann. Videre gjør han Tor Fredrik oppmerksom på at Aryan Tari spilte lynsjakk hos OSS hver tirsdag til han passerte 2550 i rating! Som Atle påpeker er ellers flere fra 2002-årgangen generelt veldig spennende. Vi går altså en lys sjakkfremtid i møte her til lands.


Tor Fredik Kaasen intervjues av Sven Wisløff Nilssen for TSK-webben
Foto: Anniken Vestby

Her er et seiersintervju med Tor Fredrik Kaasen:

TSK-webben: Gratulerer med seieren, hvordan føler du deg nå?

– Føler meg veldig sliten, 9 runder på få dager er veldig slitsomt. Men er veldig glad for og få napp!

TSK-webben: Du har spilt mye sjakk etter at du flyttet til Oslo – har du også trent regelmessig?

– Ja har vært veldig motivert i det siste og det har blitt mange timer med sjakk, har hatt veldig mange oppturer i det siste.

TSK-webben: Kan du si litt om hvordan du trener og hvem som er hovedtreneren din for tiden?

– Evgeny Romanov er treneren min. Spiller mye sjakk på nettet, og bare ser mye på sjakk generelt – tror det er det viktigste. Har også begynt og lese litt sluttspill bøker, trenger det virkelig *ler*.

I intervjuet under avslører Tor Fredrik at han trener regelmessig med Evgeny Romanov
Foto: Anniken Vestby

TSK-webben: Har du noen store sjakklige forbilder. Store spillere som du studerer partiene til, og som du blir ekstra inspirert av?

– Magnus har alltid vært mitt store forbilde, og følger alltid med når han spiller. Liker også Tigran Petrosian

TSK-webben: Du har kanskje et åpningsrepertoar som virker litt rufsete for en med din spillestyrke – er det noe du er klar over og jobber bevisst med å utvikle videre?

– Liker åpningene mine jeg, men ser mye på åpninger på fritiden min og synes det er noe av det morsomste med sjakken. Så skal jobbe med og få mere solide åpninger.

TSK-webben: Hva drømmer du om innen sjakken – har du et stort hårete mål som det så fint heter for sjakksatsingen din?

– Jeg håper å bli IM innen 2018 og GM innen 2020, så tar jeg det derfra.

Du finner fulle resultater fra Tor Fredriks store turnering i Kragerø hos Turneringsservice

Tromsø Sjakklubb på Facebook