Et Internettvju med Gerd Eva Lillo
– Sjakkarriere (hvordan du ble innført i dette fantastiske spillets verden)?
Det må ha vært på folkeskolen en gang i 60-årene at jeg lærte sjakk. Vi møtte opp i et klasserom om ettermiddagene og lærte grunntrekkene i spillet. Ellers var min far svært glad i sjakk. Han hadde et meget nobelt gammelt sjakkbord der rutene var innfelt i tre. Lenge lå sjakken helt nede, men i 1995 kjøpte jeg meg min første PC med harddisk. Også skulle jeg jo ha PC-spill. Det ble «Under a killing Moon» og… Chessmaster 4000 Turbo. Mens jeg satt og spilte sjakk med hr. Chessmaster kom en sjakkbokide´, som igjen ble til en tur i noen antikvariater. Der kom jeg blant annet over et par meget velskrevne bøker av Sigurd Heiestad. I en av dem nevnte han sjakkgudinnen Caissa. Og gudinner har jeg aldri kunnet stå for. Heller ikke katter. De ble alle med i boka: «Sjakk matt på en sommer… eller Caissa snører nettet».
– Du har altså ikke spilt i noen sjakkturneringer ennå , eller?
Nei, min særlige styrke innenfor sjakk ligger nok mer på det beskrivende og fortellende plan.
– Bøker (ditt forfatterskap)?
De tre første bøkene/romanene handler også om gudinner og katter. Også i dem er det vevet myter og eventyr inn i handlingen. Den fjerde er en terrassethriller (med katt og eplegudinne) fra 1995. Ellers er jeg med i diverse antologier. Bøkene passer til alle som har sans for eventyr og myter.
– Kommer det noen nye i nær framtid – og blir det noe om sjakk?
Det kan komme en sjakkbok til. Muligens en samling enkeltstående historier om berømte statsoverhoders forhold til sjakk. Noen av de historiene gir jeg smakebiter på via Caissas kulturmagasin. Ellers er en ny bok om myter og eventyr underveis. Der blir det også nettsider.
– Yrke, utdanning (du må jo ha lært et og annet om data!!?)?
Jeg er visst cand.mag fra Blindern med tre samfunnsfag og et tysk grunnfag. Var borte i et forfatterutdanningskurs i Bø en gang på 80-tallet. Data… tjaa. Denne min gamle pentium 60 Cinetmaskin fra 95, åpnet nye verdener. Da jeg fant ut at man kunne bruke goldversjonen av Netscape til å lage nettsider, satte jeg igang. I høst skaffet jeg meg Adobe Photoshop og Frontpage-98 og lastet ned et gif-animator program fra nettet. Så nå hygger jeg meg med å lære disse programmene. Jeg håper at sjakksidene etterhvert vil nyte godt av det.
Vel, jeg ble så datafrelst at jeg i høst meldte meg på et halvårig multimedia-kurs. Etterhvert kunne jeg nok tenke meg en jobb innen litt kreativ webdesign, der teksten også er viktig. Foreløpig kan jeg langt fra nok, så jeg holder meg klokelig til min miljøterapeutjobb.
– Miljøterapeut, er det en som kjemper for miljøet?
Svaret må bli ja. Og miljøet jeg kjemper for befinner seg blant noen av Oslos tyngst belastede narkomane. Jeg ser dem jo stort sett fra den gode siden. Og nevnes bør det at noen av dem faktisk spiller sjakk når abstinensene begynner å slippe taket.
– Koblingen data og sjakk (hvordan ser du på den)?
For sjakken tror jeg Internett er en liten revolusjon. Nå kan sjakkspillere verden over spille, «snakke sammen», dele erfaringer og interesser på få sekunder med bare et par tastetrykk. Miljøet blir større. Muligens vil koblingen data/sjakk kunne styrke rekrutteringen av unge til sjakk. Og uansett om Deep Blue og andre uhyrer knekker den ene sjakkspilleren etter den andre, de er jo bare menneskeskapte maskiner som gjør det de blir fortalt. En maskin kan jo ikke selv kreere virkelig briljante trekk, eller noe trekk for den saks skyld. Så når noen mener datamaskinen har knekket både sjakken og spilleren, så mener jeg de tar
feil.
– Får du tid til andre interesser..?
Det må bli skigåing, bøker og snekring på et 117 år gammelt lite hus på Nesodden.
spurt av Jan S. Berglund