Landsturneringen dag 9: Aksel Bu Kvaløy!

Vinnere i Eliten med de tre beste Kaasen, Kvaløy og Urkedal bak
Foto: Anniken Vestby

 

Årets Norgesmester heter Aksel Bu Kvaløy

Aksel Bu Kvaløy er Norgesmester i sjakk 2024. To ganger tidligere har vi hatt 15-åringer som gikk til topps i NM – dette var Simen Agdestein og Magnus Carlsen. Kvaløy fyller riktignok 16 år om en måned, men han er fortsatt 15 år og han innfridde også kravet til sin andre stormesternorm – under årets NM. Dermed mangler han etter NM kun en norm og 15 Elopoeng til det å bli ny stormester i sjakk. Kruttsterkt! Jeg skjønte alt i 2016 at Aksel var noe helt spesielt i norsk sjakk – og sammenlignet han den gang med Aryan Tari og den sammenligningen står seg enda. Bu Kvaløy vant nemlig Miniputtklassen i Landsturneringen i Tromsø i 2016 og fikk skjønnhetspremie for et mektig posisjonelt parti. Han var noe helt spesielt og bare 7 år gammel! I dag er han en moden allrounder på sjakkbrettet som behersker det meste. Han spilte det fancy 6.Tg1 i siciliansk mot GM Lars Oskar Hauge sin Najdorf i dag. Så gjøv hvit på med g4-g5 og h4-h5 på kongefløya og svart spilte opp til dans på motsatt fløy. Etter 21 trekk tok partene så remis i en uavklart stilling der hvit sto klart best objektivt sett – ifølge maskinanalysen – men der både spillet videre i partiet og stillingsvurderingen var svært vanskelig og avansert. Kvaløy hadde en kvalitet, men svart hadde et løperpar og svekkelser i hvits leir. Alt berodde på hvem som endte opp med initiativet i en stilling med puls. Men partene tok altså remis? Jo – fordi selv om Frode Urkedal hadde vunnet – var det også klart at Håvard Haug nede på 7. bord hadde slått stormester Torbjørn Ringdal Hansen. Siden Kvaløy bare hadde møtt Haug av disse, mens Urkedal bare hadde møtt Ringdal Hansen – så vippet 14 år gamle Håvard kvaliteten til Kvaløy rette veien. Haug var Kvaløys hest i rittet om NM-gull! Han vant på 3. kvalitet. Et lite antiklimaks der – hvorfor spilles det ikke stikkamp lenger? Det var jo juvelen i NM som fikk vinneren til å skinne og til å måtte vinne på poeng! Når det er sagt – Kvaløy var en svært verdig vinner i år – vi gratulerer både med NM-gullet og med hans andre napp i GM-tittelen!

 

Aksel Bu Kvaløy ledet turneringen hele veien og vant en svært fortjent seier
Foto: Anniken Vestby

 

Urkedal med praktparti når det virkelig gjaldt

Urkedal spiller en moderne og meget sterk sjakk på sitt beste – og jeg fikk virkelig opp øynene for han i 2014 da han slo selveste Vasil Ivanchuk i sjakk-OL i Tromsø. Da hadde han riktignok blitt Norgesmester to ganger allerede og var en sterk spiller, men dette smakte det fugl av. Men så har ratingen stoppet opp like over 2550 og der har den forblitt. Allikevel er han selvsagt en sterk stormester og han viste under NM at han kan spille på et enda høyere nivå når sjansen byr seg. Mot IM Semen Mitusov valgt han et solid spill i italiensk med svart, før han fikk inn en liten petit kombinasjon inn i trekk 14, som svekket hvits kongestilling med Lxf2+ fulgt av gaffelen b5! Klassisk spill. Få trekk senere gjorde Mitusov en utilgivelig feil, og sendte troppene sine i feil retning. GM Urkedal så da sitt snitt til 19…Sh5 og et lynangrep på den svekkede kongefløyen. Det angrepet slo igjennom. Sterkt spill av Urkedal og Dagens blinkskudd på Storfjell her hos TromsøSjakk. Urkedal ble en sterk toer med 6.5 av 9 som Kvaløy og minimalt svakere kvalitet.

 

Frode Urkedal tok like mange poeng som Norgesmesteren – men tapte tittelen på kvalitet
Foto: Anniken Vestby

 


IM Kaasen seiler videre med flott tredjeplass

Med 100.000 i førstepremie, 50.000 i andre og 30.000 i tredjepremie fikk Kaasen seg en fin påskjønnelse etter et meget sterkt NM. I siste runde kjempet Kaasen mot IM-kollega Frode Elsness i en Caro Kann og kom hvit best ut av åpningen etter en dristig lang rokade for Elsness. Men svart spilte best i starten av midtspillet og hvits angrep gikk seg fast, mens svarts slo igjennom. Deretter viste maskinanalysen at svart sto til gevinst, men det skar seg for Elsness i trekk 24. Han spilte det mest naturlige, men ikke det sterkeste, og da forsvant fordelen. De kom inn i et tårnslutspill som var remis og bedre for svart, men her spilte Kaasen best og var nærmest seier med bonde over på slutten. Remis ble det. Tor Fredrik skal satse videre på sjakk og håper blant annet å få sitt siste stormesternapp og over 2500 i Elo. Han har nå 2476 etter NM. Dessuten har han sagt ja til treneroppdrag i regi av Dragen sjakklubb der han skal trene mange unge talenter. Spennende. Dessuten smiler livet – Tor Fredrik er forlovet med sin Valentina Verbin, som han har bodd sammen med i flere år. Herlig! Tromsøgutt er han også – en av 2002-årgangen der Mads og Benjamin også er en del som gikk 10 kurstrinn i TSKU! Tor Fredrik flyttet 14 år gammel til Oslo i 2016 for å satse på sjakk og har ikke angret på det.

 

 

IM Tor Fredrik Kaasen vant 30.000 kroner for sin tredjeplass og var nært sitt siste GM-napp
Foto: Anniken Vestby

 

Dom andra i Eliten – Mads med sterk resultat

Hadde du fortalt meg før NM at Mads ville havne likt på poeng med Hammer, men med høyere prestasjonsrating ville du fått et rå latter tilbake! Men Mads spilte bare to remiser i årets NM, og vant hele 4 partier og imponerte med en prestasjonsrating på hele 2479 og gikk opp 16 nye Elopoeng. Det varmer. I siste runde spilte Mads et meget fint siciliansk oppgjør mot IM Benjamin Haldorsen og vant i stor stil. Mads spilte Najdorf, fikk mot seg det engelske angrepet, men fikk angrep selv og det slo igjennom med slag på a3. Håvard Haug fikk en noe enkel seier mot Torbjørn Ringdal Hansen som feilberegnet en variant i Alapin, der det ble skarpt spill tidlig og han forregnet seg. Ellers slo GM Jon Ludvig Hammer til med en svært sterk svartseier mot GM Elham Amar i fransk og rettet på slutten opp litt av den frynsete inntrykket han ga under NM. Allikevel var 5 av 9 langt under hans verdighetsnivå – vi håper Hammer spiller mer i fremtiden – han har det fortsatt.

 

IM Benjamin Haldorsen tapte i siste runde mot IM Mads Vestby-Ellingsen i en skarp Najdorf
Foto: Anniken Vestby

 

 

Kandidatklassen med remisavslutninger for Evsuld og Mathias

Kandidatklassen ble vunnet av CM Kim Roger Hansen Westrum (2146) fra Vålerenga. Evsuld spilte i siste runde remis mot treeren FM Nicolai Maxime Østensen (2280) fra Porsgrunn. Dette var en hardt utkjempet remis som ble spilt helt ut etter en Sveshnikov-åpning. Partiet var pinlig korrekt og spilt på et skyhøyt nivå. Dermed endte Evsuld opp med en flott 5. plass i Kandidatklassen med 5/9, en 2200+ prestasjon og 78 nye Elopoeng på kontoen! Sterkt av Evsuld som snart tar overgang fra Tromsø til Porsgrunn, der han nå bor, for å spille i seriespillet for sin nye klubb.

Mathias Lind Schouten avsluttet NMs Kandidatklasse med en remis med svarte brikker i et firspringerspill tidlig. Det var fortsatt mye å spille om i stillingen, men Mathias ga sin unge motstander Isak Vinh Brattgjerd (2144) respekt og hadde ikke noe å spille om i selve mesterskapet. Mathias (2277) fikk en prestasjonsrating på 2164 og gikk litt ned i rating med sin 12. plass. Hans store utbytte under Landsturneringen var seieren i sjåksjakken der han sammen med Max Dahl ble Norgesmester!

 

Evsuld tok en steike flott 5. plass i Kandidatklassen
Foto: Anniken Vestby

 

Til himmels med Monika Machlik i Mesterklassen

Monika ble mester i selveste mesterklassen. Hun var dessverre den eneste kvinnen fra OL-laget vårt som stilte opp under årets NM – men hun viste seg til gjengjeld frem fra sin beste side. Monika spilte i siste runde mot Sivert Schanche Tørfoss i en Nimzoinder som endte remis, etter at Sivert nok sto ørlite bedre på slutten. En grei remis ble det, ingen av partene var på noe tidspunkt egentlig truet og resultat passet begge. Monika vant dermed klasse mester, slik hun vant NM i lynsjakk for kvinner, og hun hadde en sterk prestasjonsrating på 2251, gikk mye opp i Elo og er nå oppe på 2109. Unge Sian Shadi fra (2087) fra Hell følger Monika opp i Kandidatklassen til neste år. Begge tok 6.5 av 9.

Sivert spilte altså sterkt med svarte brikker mot Monika og burde strengt tatt spilt videre i sluttstillingen ut fra stilling og muligheter. Ikke at jeg tror han ville vunnet noe annet en ny lærdom, men det er viktig i den alderen. Når det ble remis, kunne Sivert likevel krone en svært vellykket turnering med 2188-prestasjon og 63 nye Elopoeng. Han kom på fjerdeplass, mens Narvik Torben Søraas tok tredjeplassen på samme poengsum – 6/9 mulige. Gratulerer Sivert!

Torbjørn Valvåg hadde også et sterkt NM der han gikk tapsfri gjennom 8 av 9 runder. Dessverre ble det litt for mange remiser på slutten med fem strake remiser, men slik jeg ser det fikk han tøff motstand på brettet i disse partiene og få sjanser til seier. Torbjørn spilte altså en god turnering, tok 5.5 av 9 og en 2134-prestasjon. Det holdt til en flott 6. plass i årets Mesterklasse.

Pål Røyset ble vinner av årets Senior-NM i lynsjakk som vi husker – det var hans store utbytte i årets NM – i tillegg til en fin tur der han bodde sammen med flere andre Tromsøspillere. I Mesterklassen ble Pål nr. 14 av 29 spillere og han leverte etter ratingtallet sitt. Etter å ha sett partiene hans er det lett å se at Pål har vesentlig mye mer inne, men at det glipper i avgjørende øyeblikk. Der er det et potensiale å jobbe videre med!

 

 

Monika Machlik vant Mesterklassen i årets Norgesmesterskap!
Foto: Anniken Vestby

 

Sterk seier i Klasse 1 av Benjamin Halvorsen

Benjamin Halvorsen spilte en noenlunde saklig remis i siste runde som hvit i russisk. Riktignok var det motstanderen som hadde sjansene, men Benjamin sto aldri til tap og fikk den remisen han var ute etter. Dermed kronet han verket og gikk til topps for andre gang i sitt unge liv i en NM-klasse! Vinneren av Klasse 1 og nemlig tidligere vunnet Klasse 2. I år spilte Benjamin hjem en 2130-prestasjon – han tok sterke 7 av 9 mulige og så seg aldri tilbake. 57 nye Elopoeng er lagt til kontoen og livet smiler. Heia Benjamin! Halvorsen vant også NM i lynsjakk i Klasse 2 på fredags kveld – skal vi kalle han en mesterspiller til jul? Håper han klatrer og når det målet!

Birk Sæther Rostad gjorde som Pål, spilte en normalturnering. Han kom på en flott 5. plass, gikk opp 7 Elopoeng og må kunne si seg fornøyd. Men Birk har høyere ambisjoner og måtte nok hatt en pallplass for å ha vært helt fornøyd. I siste runde slo han Sebastian Lien (1888) fra Bergens med svarte brikker i en slavisk dronninggambit. Han sto til tap etter åpningsspillet, men spilte seg opp og lekte seg på slutten av oppgjøret. Et greit NM for Birk, men han har mer å gå på og blir spennende å følge i høst.

Jan Roksvold, som jeg har skrytt av skriveferdighetene til, tapte i siste runde. Han er småbarnsfar og inne i en periode der sjakken naturlig må nedtones, da er det ikke lett å holde tritt med unge, fremadstormende spillere. Jan tok 3 av 9 mulige og var neppe fornøyd med innsatsen på brettet, men NM er jo så mye, mye mer enn bare resultater.

 

Benjamin vant Klasse 1 i klassisk sjakk og klasse 2 i lynsjakk i årets Norgesmesterskap!
Foto: Anniken Vestby

 

August og Jakob i de aldersbestemte klassene

August fikk en trist avslutning på et ellers sterkt NM. Han tapte i siste runde en klart vunnet stilling mot Alec Bernhoftsen-Banks (1888) fra Nordstrand. Med hvite brikker spilte August opp til fest i en franskmann der han fikk spill i e-linja. Da han vant to lette for tårn var det ingen tvil om at han sto til vinst, men så begynte han å spille passivt og uforsiktig. Det straffet seg, kongen hadde ikke noe å gjøre oppe på g3, og det første til slutt til at August gikk inn i et matt-nett. Synd! Allikevel tok han 5 av 9 i årets NM. Han tapte ingen rating selv om han spilte mot mange underratede og han fikk en fin 9. plass. August er nemlig første års Lilleputt og det er til neste år hans store sjanse til pallplass kommer – men før det må han jobbe med å vinne gode stillinger.

Jakob spilte et flott NM og tok som August 5 av 9 mulige! Jakob kom bakfra, vant med svarte brikker i dag – på en overlegen måte – og endte på en flott 17. plass. Motstander var Amadeus S. Sveggen (1798) fra Kristiansund og Jakob spilte rett og slett et overbevisende parti i Caro Kann. Med en 1900-prestasjon raste Jakob opp i rating og passerte 1800 på Eloskalaen. Bra Jakob! Fra høsten av skal han begynne på Telemark Toppidrettsgymnas og da kommer han i nærmiljøet til Evsuld og Nikolai Olsen Wernberg. Spennende!

 

August Solbu skinte som en sol da han fikk medaljen sin for beste skjønnhetsparti
Foto: Anniken Vestby

 

Ask og Ylva sitt aller første NM

Både Ask og Ylva fikk det tøft i siste runde – det gjør ikke noe. De hadde begge tatt poeng i sitt aller første Norgesmesterskap, de hadde begge fått mersmak på god sjakk og de hadde begge fått både ferie og sjakk i bøtter og spann over en hel uke. Dessuten har de helt sikkert får mersmak på Landsturneringen – det får alle! For Ask og Ylva var også sideturneringene fine å ha. De fikk prøvd seg på mye og det var spennende å møte sterk motstand. Dessuten var de på sjakkundervisningen for de under 1700 hver dag og fikk små drypp av kunnskap. Nå er det bare å trene videre med fine TSKU og satse på fremgang og nye opplevelser!

 

Ylva Wintervold var et friskt pust i Tromsøtroppen under NM og ga Anniken fine bilder
Foto: Anniken Vestby

 

 

The Mamas and the Papas

Sjakkforeldrene som kaster seg rundt og spiller er herlige. Ken Ronny vant i fjor klasse 4, men i år var nok tankene på familien og ferietid, det ville seg ikke. Slikt skjer og nye sjanser kommer. Som Isac Asimov så fint sa det: Life continues after checkmate! Greit å huske på når en legger for mye i potten. Øystein Rostad vant med hvite brikker i siste runde og endte opp på pene 50% score i Klasse 4 og kunne si seg fornøyd. Maria Sæther vant også sisterunden og fikk hele 5 av 9 mulige og en 1580-prestasjon i Klasse 5. Ikke verst. Hele familien Rostad/Sæther vant siste dag og da drar en fra NM med en god følelse. Maria spilte så gar svart i sisteoppgjøret og var glad når seieren var i havn.

 

Maria Sæther og ektemannen Øystein Rostad hadde en fin ferieuke med sjakkspill på Storfjell der sønnen Birk også deltok
Foto: Anniken Vestby

 

Senior 65+

Sverre Heim vant Senior 65 + etter en seig sluttspillseier i siste runde. Thor Geir Harestad måtte her gi remis mot Stein Jensen med hvite brikker og dermed gikk tittelen til Heim med 8.5 av 9! Harestad tok 8 og endte på andreplass, mens Ole Morten Skogheim (1918) fra Lillehammer ble nr. 3. Stein Jensen ble nr. 7 med 5.5 av 9 mulige og alt for mange remiser. Ernst Håkon Jahr spilte for øvrig 8 remiser og vant ett oppgjør – gruppens remiskonge. FM Jøran Aulin-Jansson (2103) fra Asker vant Senior 50+, foran Terje Lund og Jan Sørgjerd.

 

Her vinner Sverre Heim i hvit T-skjorte sin åttende seier i siste runde og blir mester
Foto: Anniken Vestby

 

 

Sterk nordnorsk innsats i årets Landsturnering

Monika Machliks 1. plass i Mester varmet, i tillegg var Benjamins seier i Klasse 1 kruttsterk. Pål ble Senior-Norgesmester i lynsjakk, August vant skjønnhetspremien i Lilleputt – en bragd i seg selv. Ja, for August spilte et steike fint parti i 1. runde med kruttsterkt angrepsspill og vakre vendinger som han fikk Anna Elisabeth Westerlund sin skjønnhetspremie for – bra og August sitt humør steg flere hakk etter den utmerkelsen! Når så også Sivert kom på 4. plass i Mester, Evsuld på 5. plass i Kandidat, Birk på 5. plass i Klasse 1, Torbjørn på 6. plass i Mester og Mads på 9.plass i Eliten – ble det sterke Tromsøresultater i år. Vi la også merke til at Torben Søraas ble nr. 3 i Mester, at Petter B Markussen fra Bodø ble nr. 2 i Klasse 1 og at Markus Øygard Thomasen fra Kirkenes tok 8 av 9 mulige i Klasse 5 der han likevel ble nr. 2. Vi glemmer ikke Sverre Heim – tidligere Tromsøspiller – sitt seniorgull. Dessuten tok tidligere Tromsøspiller IM Tor Fredrik Kaasen en flott bronse i Eliten! Benjamin Halvorsen hadde virkelig toppformen inne – for han vant også NM i lynsjakk, klasse 2 på fredag! Så nå gleder vi oss til neste Landsturnering som går av stabelen i Bergen!

 

Monika og Sivert gjorde kruttsterke innsatser i årets Mesterklasse – begge bor i Tromsø
Foto: Anniken Vestby

 

 

Chess Fantasy Manager vunnet av Bærum foran Hell og Stjernen

Rudibomben vant Chess Fantasy-ligaen med 77 poeng etter siste runde. Han vant foran Olav Bjørkan 76.5 og Namdalseid på 76 poeng. I kampen om Tromsødominans kom Birk Gulljord på topp, foran August, Mathias, Anniken og Frank Remman som utgjorde Tromsølaget. I lagkampen var Bærum best og vant foran Hell og Stjernen. Tromsø på fjerdeplass. Dette er en veldig fin konkurranse og vi takker Maxim Barth Stanford for innsatsen ved å få dette opp å gå – og Sjakkbutikken som har sponset premier!

 

Bærum vant foran Hell og Stjernen i Chess Fantasy Manager

 

 

Dagens blinkskudd kom fra Urkedal:

 

IM Semen Mitusov ble for lett for GM Urkedal på krigsstien
Foto: Anniken Vestby

 

Mads spilte et sterkt parti i dag:

 

IM Mads Vestby-Ellingsen med sterkt resultat i Eliteklassen
Foto: Anniken Vestby

 

 

August Solbu vant Anna Elisabeths skjønnhetspremie i Lilleputt:

 

Anniken Vestby var hoveddommer i årets Landsturnering i år som til neste år – hun gjorde en strålende jobb!
Foto: Trond Tørfoss

 

Aktuelle lenker: