Advokatfirmaet FINN Rapid Chess International i Harstad

 

Advokatfirmaet FINN Chess International i Harstad med 83 spillere på plass
Foto: Anniken Vestby

 

En storslått turnering i Harstad

Det ble en flott turnering i Harstad helga 11.10 – 13. oktober med 11 runder hurtigsjakk. GM Simen Agdestein, GM Ferdinand Hellers, GM Pia Cramling GM Heikki Westerinen og GM Juan Bellon var blant fem stormestre og trekkplastre i turneringen! Ellers var det tre IMer og to WGM i turneringen som fikk en fransk vinner. IM Deimante Daulyte-Cornette (2302), som tidligere representerte Litauen, slo til med sitt liv sier og spilte remis mot Simen Agdestein og Pål Røyset, tapte for Pia Cramling og vant de resterende 8 partiene sine! Sterkt. GM Simen Agdestein kom på andreplass, mens GM Pia Cramling tok tredjeplassen. Beste nordnorske spiller ble Pål Røyset som har fått en ny vår og som imponerte med seier mot GM Simen Agdestein og GM Juan Bellon. Seieren mot Simen forandret tetstriden og Pål kunne med seier i remispartiet i siste runde mot IM Daulyte Cornette tatt en pallplass. Mikael Rølvåg ble overraskende nok nest beste nordnorske spiller, overraskende fordi han er over middagshøyden og bruker kreftene sine på politikk for tiden. Mikael tok 6.5 av 11 og ble nr. 12 i feltet. Tredje beste nordnorske ble Sivert Schanche Tørfoss på 6.5 av 12 og 14. plass. Mathias Lind Schouten fikk en vond avslutningsdag med 1 av 5, noe som ødela for et strålende resultat de to første dagene. Mathias ble nr. 17 med 50% score.

 

IM Deimante Daulyte-Cornette (2302) fra Frankrike gikk helt til topps foran Simen Agdestein i Harstad
Foto: Anniken Vestby

 

B-gruppen vunnet av David Myrseth Nilsen

13 år gamle David Myrseth Nilsen (1803) fra Nordstrand klinket til med seier i B-gruppen med 8.5 av 11 og god kok. Bodøs 15-åring William Ovesen tok andreplassen – også han med 8.5 av 11. 15 år gamle Olav Nikolai Sørensen fra Tromsø tok tredjeplassen, han tok 7.5 av 11 – det samme som Robert Jakobsen fra Harstad på fjerdeplass. Turneringen sto i tenårenes tegn. Vi never at Peder Jørgensen fra Skjervøy tok en fin 7. plass med 7 av 11. Henrik Marienborg Strøm tok en 13. plass med 6 av 11 og gjorde et normalresultat. Sjakkpappa Bjørn Marienborg Strøm avsluttet denne gruppen med to tap og fikk dermed en score under pari med sin 19. plass. Sjakkpappa Ken Ronny Scouten tok også 50% score, men kom i mål litt over pari. Isak Paulsen Arneberg prøvde seg for første gang i Harstad og fikk det tøft med sine 4 av 11, men han høstet mye nyttig lærdom kom er enda svært ung med stort utviklingspotensialet.

 

B-gruppen ble vunnet av David Myrseth Nilsen
Foto: Anniken Vestby

 

 

Sterk trio på pallen

IM Deimante Daulyte-Cornette (2302) fra Frankrike gikk altså helt til topps i årets Harstadturnering. Hun holdt Simen til remis og med kun ett tap på 11 runder og 8 vinster ble det gull. GM Simen Agdestein er Gudfaren i norsk sjakk og den store favoritten i turneringen. Han var en gentleman og spilte remiser mot GM Pia Cramling, IM Deimante Daulyte-Cornette og WGM Niina Koskela. Men tapet mot Pål Røyset på slutten ble for dyrt for Simen som mistet førsteplassen. GM Pia Cramling (2374) møtte sitt Waterloo mot CM Hrayr Hovhannisyan (2260) fra Luleå der hun fikk sitt eneste tap i turneringen. Hun tok hjem tredjeplassen på samme poengsum som firer Pål Røyset og femmer CM Hrayr Hovhannisyan. Simen har vært nr. 16 i verden og Pia Cramling har vært nr. 1 av kvinnene back i sine Heydays i 1984. Det var en sterk trio som toppet i Harstad.

 

Toer Simen og vinneren IM Deimante Daulyte-Cornette (2302) fra Frankrike spilte remis seg imellom
Foto: Anniken Vestby

 

Pål Røyset med sterk turnering

Pål gjorde en meget god turnering. Han slo blant annet IM Kalle Kiik, GM Juan Bellon og GM Simen Agdestein. Påls to tap kom mot kvinner og det var ikke tilfeldig. Harstad sjakklubb har nemlig satset på å invitere mange sterke kvinnelige spillere til Harstad, så de bød på tøff motstand. Pål tapte mot landslagets WGM Niina Koskela og WCM Oda Kofoed Skramstad, men vant altså 6 oppgjør og spilte tre remiser. Taxi-eieren fra Tromsø skal til helga til Skjervøy, det blir spennende om han kan følge opp sine gode resultater der. Pål hadde en 2310-prestasjon og gikk frem hele 75 nye Elopoeng i turneringen.

 

Simen Agdestein og Pål Røyset i hard kamp der Pål vant oppgjøret
Foto: Trond Tørfoss

 

Sivert Schanche Tørfoss med sterk 14. plass

Sivert hadde en medium god turnering. Det bor så mye god sjakk i Sivert nå, at han godt kunne klinket til og gjort det enda bedre, men han gjorde et sterkt resultat med en 2078-prestasjon og han vant dermed 51 nye Elopoeng. Sivert var heldig i remispartiet mot Lars Andreassen, og han tapte fire partier. Men med 6 seire, ble dette bra! Sivert slo blant annet CM Dimitrios Stellas (1983), Johan Pettersen (1957), Thobias Gotaas Hansen (1800) og Birk Sæther Rostad (1863). En god turnering for Sivert som skal til Skjervøy til helga for å utfordre Pål! Sivert skal også være med Simen og NTG til Benidorm i slutten av måneden – vi ønsker han lykke til der!

 

Simen Agdestein i sitt første oppgjør mot Sivert Schanche Tørfoss – et oppgjør Simen vant klart med hvit
Foto: Trond Tørfoss

 

Mathias Lind Schouten med sterk start

Mathias vant Tromsøsjakken med stil og jeg ventet at han ville klare en Topp-10 plassering med lekende letthet. Det gikk ikke. 19-åringen, som studerer informatikk på universitetet i Tromsø, fikk en god start på turneringen, men klappet sammen siste spilledag når motstanden ble tøff. Etter seieren mot GM Juan Manuel Bellon Lopez i 6. runde lå Mathias oppe på en flott 6. plass og var beste nordnorske spiller. Men så ville det seg ikke for den sympatiske gutten fra Sjelnan ved Tromsø. Siste spilledag tapte han mot GM Heikki Westerinen, Kalle Kiik og Tobias Petterson og det ble for mye. Han vant dog mot både August Solbu og Sivert Schanche Tørfoss og prestasjonsrating på 2110 kunne måle seg med alle nordnorske bortsett fra Påls prestasjonsrating. Det ble en 17. plass på Mathias.

 

Mathias hadde en svak søndag, men en sterk lørdag i Harstad og ble nr. 17
Foto: Anniken Vestby

August Solbu skinte på resultatlista

Blant de 44 deltakerne kom 11 år gamle August Solbu på en flott 27. plass med sine 5.5 av 11 og 50% score. August er den i Tromsø som er mest aktiv på turneringsfronten og han skal til både Skjervøy og Hamar (NMU) i ukene som kommer. I Harstad viste han tidvis angrepstalentet sitt da han på slutten av partiene mot Birk Sæther Rostad og Kjell Ole Kristensen valset over dem i rene kongeangrep. August slo i denne turneringen til med seire mot nevnte Birk og Kjell Ole, ellers slo han også Daniel Arvola og Stein Jensen. August har et høyt toppgir, men han kan også prestere langt under pari og er variabel. I Harstad skinte han og dette ble en god opplevelse for 11-åringen som både spilte tidvis god sjakk og som var litt heldig.

 

11 år gamle August Solbu spiller her remis mot Mesterspiller Johan Pettersen fra Harstad med hvite brikker
Foto: Anniken Vestby

 

Frank Remman fikk betalt for høy aktivitet og gjorde det skarpt

De som leverte varene i Harstad er de mest aktive i klubben vår – det er en klar sammenheng mellom det å spille mye og det å prestere. Sjakk er ferskvare! Frank Remman spiller mye i klubben og gjorde et sterkt resultat i Harstad der han slo både CM Lars Magne Andreassen (2097) fra Hamarøy, Johan Pettersen (1957) fra Harstad og Daniel Arvola (1931) fra Vestby. Frank avsluttet turneringen med en seier mot Ken Runar Hanssen (1803) fra Fauske og leverte en 1988-prestasjon! Dessuten gikk han opp 34 nye Elopoeng og det var god kok for Frank i Harstad.

 

Frank Remman hadde en sterk turnering med nær 2000-prestasjon!
Foto: Anniken Vestby

Birk Sæther Rostad med turnering under pari

Birks turnering ble ødelagt i starten av turneringen der han startet med svake 1/2 av 4. Etter dette tok han jevnt med poeng og endte på 4.5 av 11. Han slo blant annet sterke Johan Pettersen (1957) fra Harstad, Kjell Næssvold (1932) og Rune Borøy (1851) fra Fauske. Birk er en regnemaskin som liker langsjakk og regning og konkret sjakk, mye bedre enn hurtigsjakk der intuisjonen teller mye. Han skal til Skjervøy til helga for å spille langsjakk der med 1 time og 30 sek tillegg. Dessuten skal han spille Altas store turnering i desember. Vi ønsker han lykke til der!

 

Birk Sæther Rostad gjorde det under pari i Harstad – men slo Johan Pettersen
Foto: Anniken Vestby

 

Birk Gulljord (1820) med et normalresultat

Birk Gulljord startet med en kruttsterk remis mot CM Jozsef Matyas Herpai (2061) fra Ungarn, men etter dette gikk det ikke hans vei. Fire strake tap satte han tilbake i turneringen, før han slo tilbake med tre seire på slutten mot Johan Pettersen (1957) fra Harstad, Rune Borøy (1851) fra Fauske og Ken Runar Hanssen (1803) fra Fauske. Dette ble en normalturnering for Birk som tol 4 av 11 og en 1800+ prestasjon. Han var helt sikkert ikke fornøyd selv, for han sikter mot 2000 i Elo for å bli mesterspiller, men alle turneringer har en ikke flyt i.

 

Birk Gulljord gjorde et normalresultat på 1800+ i Harstad i år
Foto: Anniken Vestby

 

Sterk innsats av Olav i B-gruppen

Olav Nikolai Sørensen på 15 år tok en kruttsterk 3. plass i B-gruppen som han ledet etter lørdagens runder. Det ble likevel for tøft å holde ledelsen på søndagen og med egen rating på 1595 skulle det mye til å vinne en gruppe for spillere under 1800. Olav Nikolai er en kontringens mester og han snudde mange tapte partier til seier i Harstad. Olav slo til med seire mot vinneren David Myrseth Nilsen (1803) fra Nordstrand, firer Robert Jakobsen (1715) fra Harstad og sekser Nikolai Sæther (1687) fra Bodø. Olav tok 7.5 av 11, ble nr. 3 og gikk frem hele 144 Elopoeng. Prestasjonsratigen var på pene 1835 – vi gratulerer!

 

Olav Nikolai Sørensen med kruttsterk 3. plass i Harstad
Foto: Anniken Vestby

 

Henrik og Bjørn Marienborg Strøm med resultater nær egen rating

Henrik Marienborg Strøm tok 6 av 11 og ble nr. 13 i turneringen. Han tok hjem en prestasjonsrating på 1627, viste at han er bedre enn pappa i sjakk og slo blant annet en av favorittene i klassen, Nils Jakob Schjelderup (1786), fra Harstad. Henrik spiller mye sjakk om vinteren og mye fotball om sommeren, så han er ikke helt varm i trøya for våren kommer. Pappa Bjørn hadde også en 1600+ prestasjon, men fikk turneringen delvis ødelagt av to tap på slutten – de svir alltid! Bjørns beste seier var mot syveren Peder Jørgensen (1641) fra Skjervøy og her viste han at han er uforutsigbar og kan slå alle i gruppen i innbyrdes oppgjør. Det blir fint å få disse to guttene tilbake på klubben i høst, nå når fotballen tar det litt roligere. Bjørn ble nr. 19 av 39 deltakere i B-gruppen.

 

Henrik Marienborg Strøm har et talent for både fotball og sjakk – valget er vanskelig så det blir begge deler!
Foto: Anniken Vestby

 

Ken Ronny Schouten og Isak Arneberg med grei gjennomkjøring

Sjakkpappa Ken Ronny hadde en fin gjennomføring etter å ha vært borte fra turneringssjakk helt siden Landsturneringen i sommer. Han tok pene 5.5 av 11 og 50% score og ble nr. 22. Ken Ronnys beste seier kom mot Preben Johan Olsen (1668) fra Narvik. Bra! Isak Paulsen Arneberg fra TSKU spilte sin første turnering i Harstad og han tok 4 poeng. Isak var læregutt i Harstad og tar motivasjon, lærdom og kunnskap med seg hjem til Tromsø der han fortsetter arbeidet med å utvikle seg som sjakkspiller – bra! Hans beste seier varmet – den kom mot Magne Bølgen (1553) fra Harstad og smakte bedre enn fredagstacoen. Nå venter ny turnering på Isak og flere i TSKU – den går på Skjervøy til helga og Isak gleder seg!

 

Isak Paulsen Arneberg fra TSKU i aksjon i Harstad med svarte brikker i en ren ungdomsduell
Foto: Anniken Vestby

Et sterkt arrangement av Stein Jensen og Co!

Arrangementet skrytes opp i skyene av flere av deltakerne og det var sterk deltakelse med mange tittelholdere og en varm og sosial bankett på lørdagskvelden. Der ble det en fin feiring av 80-års jubilanten GM Heikki Westerinen, som deltok både på sjakkturneringen og banketten. Turneringen og banketten ble avholdt på Thon Hotell i Harstad. Det ble blant annet tid til en gjennomgang av noen av hans legendariske partier på 1970- og 1980-tallet. Etter middagen ble det arrangert simultanspill der flere amatørspillere fikk prøvd seg i mot tittelspillere – dette var en suksess og vi takker Stein Jensen, Martin Halsvik Larsen og Magnus Aanstad for en fremdragende turnering og et kjempearrangement!

 

Legenden Heikki Westerinen sin 80-årsdag ble feiret i Harstad
Foto: Anniken Vestby

 

 

Sivert var tidvis rå, sånn som her:

 

 

De tre beste i A-gruppen – Simen Agdestein (2), vinneren Daulyte-Cornette og Pia Cramling (3)
Foto: Anniken Vestby

 

August spilte god angrepssjakk i dette oppgjøret:

 

 

William Ovesen (2), David Myrseth Nilsen (1) og Olav Nikolai Sørensen (3) ble best i B-gruppen
Foto: Anniken Vestby

 

 

Olav slo vinneren i B-gruppen i et rufsete oppgjør:

 

Premievinnerne i Harstad – som ble en storslått turnering i 2024
Foto: Anniken Vestby

 

Aktuelle lenker: