Frank Remman er klubbens leder og stilte gledelig nok opp til intervju etter lederskifte i november
Foto: Anniken Vestby
Hvor lenge har du vært med i klubblivet i Tromsø?
Du, det er utrolig nok 35 år siden i år! Jeg begynte i klubben i 1990 og har siden ikke sett meg tilbake.. Har ellers deltatt i styret i klubben uavbrutt siden 1995, så et aldri så lite jubileum i år også på den biten! En viktig grunn til kontinuiteten er jo selvsagt den evigvarende gløden for sjakken, men også for de fine folka som har frekventert klubben i alle disse årene, ikke minst de som enda er still going strong.
Hva tenkte du da du ble spurt om å bli ny klubbleder i Tromsø sjakklubb i fjor høst?
I utgangspunktet var det selvsagt en ære å bli pekt på som en kandidat til ledervervet. Jan Sigmund har jo vært den ubestridte og naturlige lederen av klubben i en mannsalder, men når han dessverre så seg nødt til å kaste inn håndkleet, så følt jeg på et ansvar for å i kle meg lederrollen når jeg ble spurt direkte. Jeg vet at det er store sko å fylle, men jeg tar fatt på oppgaven med både ærbødighet, friskt pågangsmot og nysgjerrighet. Jeg har forresten bekledd ledervervet i TSK tidligere for en meget kort periode tidlig på 2000-tallet, men det husker jeg ikke så mye av for å være ærlig.
Kommer du til å ta gjenvalg på årsmøtet?
Foreløpig er jeg ikke fremmed for å kunne fortsette som leder, så lenge overskuddet er der. Det forutsetter selvsagt at folk er fornøyd med den jobben som er gjort hittil og ønsker at jeg skal fortsette. Og at det selvsagt ikke dukker opp andre kandidater.
Hva er det beste ved Tromsø sjakklubb?
Det er kanskje vanskelig å peke på én bestemt ting, men fellesnevneren er jo et godt og inspirerende miljø. Det er mange dyktige folk på ulike nivåer som gjør en god jobb. Du har de som arrangerer kurs og sørger for rekruttering, du har de som driver med sjakkundervisning av både unge og mer erfarne spillere, du har TSKU-foreldre som står på og yter en ekstra og inspirerende innsats, du har dyktige folk i styre og stell som sørger for å holde hjula i gang, du har gode og miljøfremmende sjakkspillere i klubben som stiller opp gang etter gang og sørger for å gi god matching til våre unge og talentfulle ungdommer. Og ungdommene i seg selv er inspirerende å spille mot, og det er artig å se hvor raskt de utvikler seg, tar nivået og gir oss mer rutinerte skikkelig bra kamp. Og til slutt vil jeg trekke fram han som formidler av høy klasse av det som skjer i klubben hver eneste dag – hele året rundt på våre sosiale medier og som på toppen av det hele trener og aler opp våre håpefulle til å bli klassespillere.
Frank er glad i klubblivet og betyr mye for klubben vår med sine roller innen administrasjon og sin aktivitet!
Foto: Trond Tørfoss
Har du noen vyer og visjoner for klubben vår?
Jeg tenker jo i utgangspunktet at vi er på en god plass og bare skal fortsette den gode jobben som allerede gjøres. Samtidig tenker jeg at vi med fordel kan forbedre oss på en del ting også. Vi er gode på rekrutteringssiden, men samtidig er vi kanskje ikke like gode på å beholde spillere. Det har jo vært en del gjennomtrekk av spillere i årenes løp, og kanskje kunne man ha lyttet mer til disse og spurt hva som skal til for at de fortsatt ønsker å være en del av vår klubb!? Mer hyppigere bruk av spørreundersøkelser og personlige henvendelser tror jeg må til for at alle skal bli hørt og føle at man blir tatt vare på. Og så er det selvsagt viktig at nye spillere som kommer til vår klubb blir ønsket skikkelig velkommen og ivaretatt på en god måte. Videre tenker jeg at vi har en del å gå på med dette å bli flinkere til å drive inn eksterne midler til klubben i form av sponsorvirksomhet, tilskuddssøknader osv. Dette er ikke minst viktig dersom vi fortsatt skal kunne ha muligheten til å tilby et sjakkmiljø i sentrum, tilby gode aktiviteter, reisestøtte til eksterne turneringer, gode pengepremier m.m. Til slutt tenker jeg vi kan bli flinkere på struktur. Eksempelvis utforme skriftlige rutiner på en god del ting, og ikke minst at rutiner og andre dokumenter er samlet på et område som er lett tilgjengelig for styret, herunder også avtaler, styremøtereferater m.m. Det er også viktig med hyppigere styremøter, både digitalt og fysisk. Styrechat’en fungerer bra som diskusjonsforum, men de fleste større vedtak bør avgjøres og protokollføres på styremøter, slik at vedtakene er lett å spore i ettertid.
Klubben må snart ut av sine lokaler. Er det noe nytt her om klubblokale – hva egner seg for vår sjakklubb?
Vi har nettopp vedtatt å flytte fra våre lokaler på Veita til nye lokaler i Skippergata. Planen er å være innflyttingsklar i begynnelsen av april. I Skippergata får vi langt større lokaler å boltre oss på, nærmere 100m 2 . Dette gir oss mulighet til å planlegge for gode permanente bordløsninger, og til å arrangere turneringer med flere deltakere enn det vi har mulighet til i dag. I tillegg medfølger 35m 2 kjøkken i tilstøtende rom som en kan utforme med tanke på trivsel og sosialt samvær og som også vil fungere som ypperlige analyserom. Toalettfasilitetene er også langt bedre der, det er kort til nærmeste busstopp, greie parkeringsmuligheter og kort vei inn til bykjernen. Prisen vil i utgangspunktet bli litt dyrere enn det i betaler i dag, så derfor er det viktig å tenke på hvordan vi samtidig kan øke våre inntekter.
Frank Remman koser seg alltid på sjakkturneringer og kaffen er gjerne nær ham
Foto: Trond Tørfoss
Når deltok du sist i årets vakreste sjakkeventyr – Landsturneringen og likte du dette?
Det er dessverre altfor lenge siden! Sist gang var hele 17 år tilbake, i 2008 når Tønsberg var arrangør. Det var faktisk mitt 10. NM! Jeg deltok i mitt første NM i 1991 på Gjøvik, som student med dårlig råd og lå i telt. Men jeg trivdes utmerket likevel og syntes det var stort å få ta del i folkefesten, se på elitespillerne og ikke minst matchen mellom Simen Agdestein og Anatolij Karpov. Jeg trivdes så godt i NM-uka at jeg vendte tilbake mange ganger: Oslo (93 og 98), Drammen (94), Namsos (95), Alta (96), Røros (02), Fredrikstad (03) og Moss (06). NM var for min del preget av veldig varierende sportslige resultater, men en veldig fin og sosial arena å bli kjent med nye folk på, og ikke minst var den årlige fotballturneringa ett av høydepunktene.Jeg kunne gjerne tenke meg å delta på nytt, og har fått med meg at Mosjøen står som arrangør i 2027.
Hva gjør du for å beholde gløden og engasjementet?
En av de viktigste tingene jeg har erfart i årenes løp, er å ha overskudd i hverdagen. Lidenskapen har jo alltid vært der, og jeg ser alltid fram til å komme på klubben, både for å spille selvsagt, men minst like mulig for å være sosial og bli kjent med nye interessante mennesker. Men for å kunne bevare et visst overskudd, så kommer man ikke utenom å utføre en passe mengde med trening, spise sunt og balansert og få seg nok søvn. Det mentale må være på plass og en må trives i den daglige jobben og unngå mest mulig stress. Det å lære seg noe nytt i sjakk, øve og spille nettsjakk er jo selvsagt også med på å beholde gløden og engasjementet. I bunnen ligger motivasjonen også i det å utvikle seg og bli en bedre sjakkspiller uavhengig av alder. Alder er dessuten bare et tall, og jeg tror på utvikling og læring gjennom hele livet!
Apropos læring, hvilke områder innen sjakken tenker du at du med fordel kan forbedre for å holde tritt med ungdommen?
Jeg har helt klart fortsatt mye å hente på den taktiske biten, så jeg må steppe opp litt og øke volumet av taktikkoppgaver daglig. Det hjelper ikke å spille brukbart posisjonelt lenge i et sjakkparti, dersom man ødelegger alt på enkle taktiske overseelser. Det å jobbe med det taktiske gjør at man er mer på alerten i partiet og kanskje blir flinkere til å «drepe» partier man står godt i. Et annet aspekt ved det hele er at man kanskje spiller raskere dersom man har mer kontroll på det taktiske. Det er en kjensgjerning at jeg ofte kommer i tidsnød i mine partier, og dermed mister kontrollen og skusler bort gode stillinger. Jeg har jo selvsagt også mye å hente på å bli en bedre teknisk sjakkspiller, og sluttspillkunnskaper får man heller ikke nok av. Ellers er det nok heller ikke dumt for utviklingen og gløden dette med å lære seg og forstå nye åpninger.
Hva gir sjakken deg – der få andre ting gir akkurat det samme? Hva er det beste ved sjakken? Hvilke aspekter setter jeg størst pris på?
Utover det som allerede er nevnt, så rommer sjakken så uendelig med muligheter, og det faktum at sjakken blir en livslang venn som en har glede av uavhengig av om en er 8 eller 80 år. Det er gøy å konkurrere i sjakken, kjenne adrenalinkicket i tidsnøden og gleden over å ta en mesterskalp i ny og ne. Det er også gøy og møtes over sjakkbrettet i en mer uformell setting med en pils i hånd og gode venners lag- såkalt pubsjakk. Sjakk og øl – en uslåelig kombo.
Frank Remman gjør en god figur som turneringsleder og leder i Tromsø sjakklubb
Foto: Trond Tørfoss
Er det noe du har lært gjennom sjakken du gjør deg nytte av i livet ellers?
Kanskje sjakken har lært meg å bli litt mer tålmodig!? I tillegg dukker det alltids opp muligheter i sjakken hvis man bare er på alerten. Det sammen kan kanskje overføres til livets arena!? Sjakken handler om planlegging, gjennomføring, strategiske og taktiske valg, og alt har overføringsbetydning. I tillegg er det lurt å unngå tidsnøden så godt man bare klarer (les: tidsklemma).
I miljøet er du kjent for å være en quizer og en som er glad i å lage musikk. Er det noe nytt fra disse arenaene?
Quiz har mer og mer blitt et kjært tidsfordriv. Jeg quizer fast med et lag på Hålogaland Teater, og i løpet av et år blir det fort 20 opptredener. I tillegg står jeg som arrangør av HT-quizen et par ganger i løpet av et kalenderår. Det å være quizvert foran 250 mennesker er minst like givende som å delta selv. Ettersom jeg synes det er gøy å produsere spørsmål selv, så holder jeg på med et quizbok-prosjekt som jeg håper å få ferdigstilt i løpet av våren. Kan røpe såpass at det blir en helt annerledes og originalt quizbok-format som i alle fall ikke jeg har sett bli utgitt tidligere. Så gjenstår det å se om det finnes noe forlag som kunne tenke seg å utgi boka. Når det gjelder musikk, så har jeg ikke vært veldig produktiv de senere årene. Men jeg har ambisjoner om å lage en del musikk framover etter at bokprosjektet er i boks. Målet er på sikt å produsere et helt album. Stilen vil fortsatt være en slags blanding av elektronisk og ambient sjanger gjerne pakket inn i et mer organisk lydbilde.
Hvilke tilbud bør en sjakklubb gi i vår tid?
Svaret vil nok bero på en klubbs geografiske plassering og ressursene som stilles til rådighet. Men utover det å ha faste klubbkvelder, så er det absolutt et pluss å kunne tilby sjakkundervisning og kurs for å rekruttere og beholde. Turneringstilbudet bør være variert og gjenspeile medlemmenes ønsker. Det aller viktigste for å kunne ha gode tilbud er nok gode ildsjeler som ivaretar klubblivet, rekrutterer nye medlemmer og skaffer inntekter.
Hva tenker du om nettsjakk kontra klubbsjakk?
Jeg tenker at nettsjakken er et fint supplement til klubbsjakken og som samtidig kan fungere som en inngangsport til klubbsjakken. Vi har mange eksempler på nye spillere som har dukket opp på våre klubbkvelder, som har brukt nettsjakken som en øvingsarena. De fleste nettsjakkportalene har jo glimrende verktøy for å bli bedre i alle spillets faser, både i åpning, midtspill og sluttspill samt i taktikk. Vi har i noen enkelte tilfeller opplevd spillere som har kommet fersk i klubben, men som har hatt en spilleforståelse og styrke som har vært langt høyere enn det en kunne forvente på forhånd, takket være nettsjakken. Så ja takk, begge deler.
Vi takker Frank for intervjuet og ønsker han lykke til med ledervervet
Foto: Trond Tørfoss
Aktuelle lenker: