Folket på NTG på tur sammen – gode venner og gode i sjakk!
Foto: Simen Agdestein
Å gå på sjakklinjene til Simen Agdestein og Kjetil A. Lie ved NTG og TTG
Av Sven Wisløff Nilssen
NTG i Bærum og TTG i Skien gir spennende tilbud med videregående skolegang kombinert med sjakk. Dette er etter hvert blitt svært populære tilbud for de unge – men siden jeg fant lite på nett om tilbudene spurte jeg de to flotte Tromsøungdommene Benjamin Halvorsen og Tor Fredrik Kaasen om å fortelle litt om sin 3 års skolegang, som ble avsluttet nå i vår, på videregående. Begge skrev fine rapporter og forrige uke kunne du lese om hvordan Benjamin trivdes ved TTG her. Nå er det Tor Fredrik Kaasen sin tur til å fortelle om sitt opphold.
Under EM for ungdom 2018 var det forbrødring mellom Simens elver og noen av Kjetil A. Lies elever ved NTG
Foto: Anniken Vestby
IM Tor Fredrik Kaasen forteller litt om årene på NTG fra 2018-2021
Startet på NTG som 16-åring i 2018
For å starte på NTG, så må mange flytte hjemmefra og kanskje bo på en hybel. Dette er både spennende og kanskje litt skummelt for mange. Simen har en veldig fin ordning med at hyblene ofte går over i «arv» mellom elevene på sjakklinja, og ofte bor man gjerne med en annen sjakkspiller. Jeg vet at 2005-kullet skal bo sammen i en stor leilighet, så dette viser felleskapet på NTG! Det at man kan bo sammen hjelper veldig på, og man finner seg lettere til rette.
Tor Fredrik Kaasen begynte i 2018 på NTG og fullførte videregående skole i 2021 under Simen Agdesteins kyndige ledelse
Foto: Anniken Vestby
Skolen er lik andre videregående skoler, men har mye sjakk i tillegg
Skolemessig er NTG ganske lik de fleste andre videregående skoler i Norge, men den forskjellen at vi har sjakk på starten av dagen (gjerne fra 9 til 12), og vi slutter følgende dagen litt senere. Dette kan være uvant i starten, men man blir vant til det. Man får jo gjøre sjakk om morgenen, noe som er fantastisk! Noe av det jeg synes er best, er at NTG har en ordning som gir deg «IF», altså idretts-fravær. Dette er veldig fint, da dette fraværet ikke går ut over 10 prosents fraværsgrensa. Rent faglig så har jeg hatt det fint på NTG, med mange flinke lærere, som har forståelse for at de har toppidrettsutøvere på skolen sin, som ikke alltid har tid til å fullføre alle innleveringene i tide.
Her ser vi blant annet Mads og Gunnar fra TTG og Tor Fredrik og Andre Nielsen fra NTG under kadettlandskampen 2018
Foto: Anniken Vestby
NTG inspirer og motiverer
Jeg vil si at NTG er et inspirert sted, og man føler at det er kult å være god, og samtidig ta skolen seriøst. Så NTG har lært meg kanskje mest som menneske, at fag også kan være morsomt! Selvfølgelig ble vi preget av Korona-pandemien, som alle andre skoler, med mye hjemmeskole og Teams-møter. Dette synes jeg personlig ikke er like bra som vanlig skole, men det var ikke noe å gjøre ved det. Forhåpentligvis må ikke fremtidig elever utsettes for det samme. NTG sier: God alene, men best sammen. Dette er veldig sant, og ved at NTG tilrettelegger for kombinasjonen skole + idrett, så har alle muligheter til å lykkes på begge fronter.
Godt samhold er viktig på NTG som har mottoet: God alene, men best sammen!
Foto: Simen Agdestein
Godt felleskap på sjakklinja
Felleskapet på sjakklinjen er veldig bra. Vi er jo mye sammen med mange timer sjakk i uken. Vi diskuterer mye sammen, og spiller også mye fotball på morgenen. Simen er flink å holde denne rutinen, og det er også veldig artig med fotballkamper mot andre idrettsgrener på skolen. Husker da vi slo basketlinja på slutten av 2018-2019 – det var veldig artig! Så det er veldig fint samhold i gruppen. Dessverre, så blir det ofte slik at hver idrett holder seg til «hverandre». Altså at fotball henger med fotball etc. NTG kan bli noe flinkere til å stoppe denne kulturen. Jeg gikk i klasse med sykkel, alpint, golf og seiling, og vi hadde et godt miljø med mange flinke elever. Så det var definitivt ikke noe stort problem!
Å slå basketlinja i fotball sammen med denne gjengen var herlig i 2019
Foto: Tor Fredrik Kaasen
Mange fine turer
Vi har vært på flere innholdsrike turer i løpet av mine år på NTG. Det startet med å reise til berømte feriestedet Sunny Beach i Bulgaria, som var en veldig morsom tur. Her gikk det mye i prepping før runden, felles lunsj, spille parti, så felles middag og gjerne noen aktiviteter etter partiet som: analyse av partier med Simen, bordtennis eller kortspill før man legger seg. Veldig sosialt og veldig lærerikt for sjakken også! Videre, så tro vi til Lisboa Open i Portugal. Dette var veldig fint også, hvor vi også dro på sightseeing i Lisboa sentrum. Dette er noe jeg synes er veldig bra, og bli kjent med kulturen i alle land dit en reiser. Det er jo noe av det mest fantastiske ved å være sjakkspiller, at man får muligheten til å reise rundt og besøke mange land. Videre, så var vi i også i Wien i Østerrike på starten av 2019-2020, noe jeg har gode minner fra. Og helt på starten av 2020 var vi i Slovenia i Nova Gorica. Denne turen var spesielt fin synes jeg selv, det var ikke i en storby eller noe slikt, men det var bare en veldig hyggelig litt gammeldags jugoslavisk småby og veldig fin natur. Jeg storkoste meg der! Noen flere turer har det ikke blitt dessverre på grunn av Corona-utbruddet. Men jeg vet at Simen har flere turer på agendaen, med en gang det blir forsvarlig å reise!
Simen Agdestein på opplevelsestur undere en sjakktur til utlandet – her med 3 av elevene sine
Foto: Tor Fredrik Kaasen
Simen som læremester
Simen som lærer er ganske forskjellig fra lærere fra for eksempel den «russiske» sjakkskolen. Simen viser oss ofte partier, eller det vi ønsker å se på, før vi bare diskuterer høyt i klassen hvor alle kan si sin mening. Simen er veldig god på å inspirere deg til å fortsette å elske sjakken og bli nysgjerrig. Det er viktig å tenke at alt med sjakk er interessant, og at alt er interessant om man ønsker å bli skikkelig god. Men som han sier selv, man må gjøre jobben selv. Men Simen har en lystbetont, og ganske «leken» tilnærming til sjakk. Han vil ikke kjefte på deg om du gjør noe feil, eller noe slikt. Så jeg tror for de som skal starte på NTG, så vil Simen være til stor hjelp som trener om man bruker han aktivt og spør spørsmål på en åpning, stillingstype eller det en ønsker svar på.
Tor Fredrik Kaasen har også fått brukt seg selv i undervisning og han er en populær instruktør blant de unge!
Foto: Olga Dolzhikova
NTG kan anbefales
NTG har vært flink til å omstille seg til koronasituasjonen vi fikk våren 2020, og faktisk helt til sommer 2021. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg startet på NTG i 2018, og anbefaler også deg som har muligheten til å starte på NTG – å gå der om du elsker sjakk for å kombinere sjakk og skole, eller bare være om du ønsker å være del av et fint miljø som backer hverandre opp.
Ut på tur – aldri sur – NTG holder sammen!
Foto: Ved Tor Fredrik Kaasen
Aktuelle lenker: