Omtale av boka Gjøvik og Totens Sjakkhistorie av Øystein Brekke

Den nye boka til Brekke ble sluppet midt i september

 

Øystein Brekke sin bok om sjakken på Gjøvik og Toten er en gave til sjakkfolket

Øystein Brekke sin entusiasme for spillet smitter over på leseren når han blar seg gjennom denne boka som starter i 1908 og ender opp i 2022. Dette er ikke en vanlig jubileumsbok, delvis fordi historiene til sjakken i Totenområdet er brokete og har foregått litt ulike steder der ulike klubber har vært drivkraft, delvis fordi boka drives frem av historiefortelling, møter mellom sjakkspillere og mennesker med interesse for sjakk og delvis for det ikke er noe jubileum i år. Derimot får vi mange små og store fortellinger om sjakken i Gjøvik og på Toten skildret i boka. Noen høydepunkter er historiene rundt Gjøviks to junior-Norgesmestre Arne Skjønsby (1969) og Lars Hjelmås (1989), Gjøviks 75-års Jubileumsturnering i 1983 med Boris Spassky og Simen Agdestein som GM John Nunn vant og Landsturneringen i 1991 der Simen Agdestein spilte en match mot Karpov som endte 2-2 parallelt med Norgesmesterskapet. Spennende skildringer og morsomt lesning er det.

 

Sjakkbokforfatter Øystein Brekke har utgitt en ny viktig bok om sjakklivet her hjemme og særlig på Gjøvik og Toten
Foto: Anniken Vestby

 

Sjakkmiljøet på Gjøvik har fostret mange sjakknavn her hjemme

Øystein Brekke selv ble medlem av Gjøvik sjakklubb i 1972 på den tiden klubben opplevde en blomstringstid fra 1970-1974 da klubbens virksomhet fant sted i festsalen på Grand Hotell. Arne Skjønsby ble junior-Norgesmester året før i 1969 og det skulle ta 20 år før klubben igjen fikk en like stor profil i Lars Hjelmås som ble junior-Norgesmester i 1989. Ellers kom Hans Olav Lahlum i kontakt med det organiserte sjakkliv på Gjøvik og jeg husker han derfra – han var 15 år første gang vi møttes i 1989. Han gikk raskt til mesterstyrke, noe også Morten Henriksen, kjent som Morten Joachim, gjorde noen år senere. En annen kar som ble sterk og det står flere spennende historier om i boka er Steinar Moen som ble en sterk mesterspiller og senere bosatte seg i Nord-Norge i forbindelse med militæret. Steinar Moen slo faktisk ingen ringere enn Viktor Korchnoi med svart i dragevarianten i en simultan av Viktor den grusomme på Gausdal i 1982.

 

 

Lars Hjelmås og undertegnede, Sven Wisløff Nilssen – spilte stikkamp om Junior-NM tittelen i 1989 på Gjøvik
Foto: Øystein Brekke

 

 

Alle har et syskenbån på Gjøvik

Mange av oss har en tilknytning til Gjøvik. Jeg var der første gang i forbindelse med stikkampen om Junior-NM-tittelen i 1989 mot Lars Hjelmås – som jeg tapte slik at jeg ble nr. 2 i NM for juniorer det året. På Randaberg hadde jeg slått Hjelmås og kommet likt med han på tabellen – begge tok 6.5 av 9 mulige. Omkampen, som ble spilt, står fint omtalt i boka med bilde og partieksempel. Det er en del partier i boka som er kommentert av Brekke og som gjør seg i en slik bok. Ellers var vår egen Gunnar Johnsen kongen av sjakklubben på Gjøvik i årene 1980-1982 og han ble da også klubbmester i både 1981 og 1982. En annen Tromsøspiller med litt lengre fartstid i Gjøvik er Nils Grotnes som i årene 1992-95 oppholdt seg i området og spilte for Gjøvik sjakklubb i blant annet NM 1992 der han tok sølv og i seriespillet og lag-NM finaler. Nils var meget sterk på denne tiden. Ellers var Tor Kristian Schølseth innom Gjøvik og sjakkmiljøet der – han bodde i en lengre periode i området. Etter lag-NM finalen våren 1995 dro Hans Olav Lahlum som i 6-7 år hadde vært en drivkraft i sjakkmiljøet på Gjøvik til Oslo for å studere og han viet seg videre sjakklig for sjakkmiljøet i Porsgrunn på denne tiden. Øystein Brekke var alt flyttet til Modum der han viet seg til deres gjøren og laden, slik at miljøet på Gjøvik aldri ble det samme igjen.

 

Nils Grotnes, Steinar Moen og Tor Kristian Schølseth har alle nordnorsk alibi – her på Eina ved Gjøvik på tidlig 90-tall
Foto: Øystein Brekke

 

 

Oppsummering av boka Gjøvik og Totens Sjakkhistorie

Dette er en oppmuntringsbok om sjakken på Gjøvik og Toten. En engasjert Brekke deler av sin kunnskap og forteller livlig om hendelser fra et langt sjakkliv. Det er flere nordnorske spillere nevnt i boka og jeg finner f.eks. to bilder av meg selv i boka. Jeg var på Gjøvik i 1989 for omkampen og i 1991 for Landsturneringen og det var to store opplevelser. Før 1960 synes jeg boka er litt tynn i forhold til ett 1908 – 1960 perspektiv. Jeg fant ikke en del profiler i personregisteret bak i boka – blant annet ikke Gunnar Johnsen, men stort sett er dette en ryddig bok som leverer det du forventer deg av boka. Brekke har gjort en samvittighetsfull jobb med å dele med oss hendelser av sjakklivet på Toten og boka inneholder mange timers spennende lesning. Jeg gjør dere oppmerksom på at jeg har mottatt et anmeldereksemplar av boka – men har selv valgt å anmelde den og synes det er en god bok. Boka har mange flotte bilder og er et tidsvitne til en tid av norsk sjakk der det ikke fantes Internett. Anbefales varmt!

 

Boka sin kapittelinndeling

 

Her et parti fra boka – Steinar Moen fra Gjøvik slå Viktor Korchnoi i en simultan på Gausdal i 1982:

 

Aktuelle lenker: