Dypdykk med IM Kaasen: Den 13. verdensmester Garry Kasparov

Tromsøkunstneren Rolf Klaudiussen overrekker Kasparov et portrett av mesteren under sjakk-OL i Tromsø 2014
Foto: Anniken Vestby

 

 

Garry Kasparov – den 13. verdensmester i sjakk
Av Sven Wisløff Nilssen

Garry Kimovich Kasparov – bare navnet gir frysninger. En angrepsmaskin, som har spilt mange perler. Et monster med 1000 øyne som ser alt, som Tony Miles uttrykte det etter et parti mot kjempen. Ellers er han inspirert av Aleksander Alekhine og hans heftige angrepsstil ble mer universell etter mange møter med posisjonskongen Anatoly Karpov. Kasparov ble i 1985 den 13. verdensmester i sjakk bare 23 år gammel. Kun Tal har vært yngre ved inntredelsen til VM-tittelen. Kasparov satt på VM-tronen i 15 år og var verdensener i sjakk i 20 år. Han spilte til sammen 5 VM-kamper mot Karpov og ytterligere tre VM-kamper mot Short, Anand og Kramnik. Med sin lange regjeringstid, sin suverenitet i sin periode og sine mange sterke turneringsseire sees Kasparov på som den største noensinne av mange.

 

Kasparov utviklet seg mye gjennom matchene mot Karpov

Kasparov er et resultat av hardt arbeid. Bare Fischer har i sjakkhistorien jobbet hardere enn Kasparov med sjakken. Mens naturtalentene som regel spiller sterk, posisjonell sjakk er arbeidsjernene ofte sterke angrepsspillere med en stor regnemuskel, store teorikunnskaper og en dynamisk og direkte spillestil. Kasparov hadde mange trenere i sin barndom, den viktigste av dem var Botvinnik som stilte opp med sitt sjakkakademi. Der fikk Kasparov bryne seg fra unge år og han fikk trening en verdensmester verdig. Hardt arbeid preger Kasparovs karriere da han begynte å møte Karpov ble det mange harde partier, men mye læring fra og mye utvikling i. Kasparov gikk inn i matchene som 1. d4-spiller og gikk ut av matchene som en 1. e4 spiller. Etter hvert ble han tohendig og universal i det meste. Kasparov har sagt at det viktigste Botvinnik sa var at han ikke skulle komplisere spillet – for komplikasjonenes skyld. Kasparovs møter med Karpov rundet av den unge Kasparovs angrepssjakk og gjorde han mer posisjonell og sterkere. Ellers er det verdt å nevne at den livslange scoren mellom Kasparov og Karpov er: 28 seire for Kasparov, 20 tap og 119 remiser i 167 partier.

 

Kasparov hadde en rå angrepsstil

Noe av det spesielle med Kasparov, som med Lasker – var at han satt så lenge på tronen og slo sine eldre rivaler, sine jevngamle rivaler og sine yngre rivaler. Kasparovs spillestil var farget av Alekhines partier, som Kasparov studerte som ung. Han hadde som sitt forbilde en attraktiv publikumsstil, med en dyp forståelse for kompleks sjakk. Kasparov vant mange skjønnhetspremier og hans spektakulære seier mot Topalov med hvit i Linares 1999 regnes av mange som tidenes sjakkparti. Kasparovs dynamiske angrepsstil var preget av at aktivitet trumfet struktur og at mange brikker fikk delta i angrepet. Han hadde en helt spesiell evne til å få nok ammunisjon inn i angrepssonen på en listig måte og regneferdighetene hans fant fantastiske trekk slik en god stifinner finner sine spor. Kasparov var på mange måter en komplett angrepsspiller, men han hadde også noen svakheter. Den sterke sluttspill-virtuosen Karpov avkledde Kasparov i sluttspill ved flere anledninger, det samme gjorde Kramnik. Kasparov var ingen stor forsvarer – han hadde nemlig liten erfaring med det å forsvare seg. Det tekniske posisjonsspillet kunne Kasparov, men det intuitive posisjonelle oppbyggende spillet – var nok ikke helt hans greie.

 

Tor Fredrik kommenterer nå et lærerike parti

 

IM Tor Fredrik Kaasen tar et dypdykk i Kasparovs spill
Foto: Anniken Vestby

 

Boris Gulko hadde gode score på Kasparov, men i dette partiet ble han for lett:

 

Kasparov tegnet av kunstneren Rolf Klaudiussen fra Tromsø (2014)

 

Aktuelle lenker: