Emanuel Laskers bakgrunn
Emanuel Lasker er en helt spesiell herre i historien om verdensmestrene i sjakk. Han var misforstått i sin egen tid og hans storhet har trolig enda ikke helt åpnet seg for sjakkelskere og dets like. Lasker var nemlig en dypsindig kar, født på selveste julaften i 1868 med en jødisk far som var kirkeleder for koret i den lokale menigheten i datidens Tyskland. Han ble alt i 11-årsalderen sendt til sin storebror Berthold, som var 8 år eldre, i Berlin for å studere matematikk. Der lærte han også å spille kortspill og sjakk av sin storebror og de fant fort ut at det var penger å tjene på Café Kaiserhof for den unge gutten som spilte for en lav innsats i både sjakk og kort. Slik tjente de pengene sine og slik ble Lasker en dyktig sjakk- og kortspiller.
Lasker var en allsidig kar som var både spiller, matematiker og filosof
Lasker lærte sine kunster av å studere William Steinitz og det nyutsprungne posisjonsspillet. Han var en dypsindig mann som skrev en rekke bøker om sjakk – den mest kjente i dag er Laskers Manualer – som egentlig en rekke utgivelser basert på Laskers skriverier. Lasker oppfant også et eget logisk spill av høy klasse – det såkalte Lasca – som aldri riktig tok av i popularitet. Lasker spilte også det asiatiske spillet go på høyt nivå uten å virkelig kunne utfordre de aller beste i Tyskland – hans slektning Edward Lasker var en sterkere go spiller og innehadde første Dan. I Bridge var derimot Emanuel Lasker den sterkeste av de to og han spilte i flere internasjonale topp-turneringer og var på den tiden regnet som en ekspert på spillet – som også skrev om Bridge. Dette var på 1920- og 30-tallet. Enda dyktigere var nok Lasker i matematikk der hans mest kjente arbeid er Lasker-Noether teoremet som står seg den dag i dag som arv etter Lasker innen matematikken. Lasker var også en filosof innen både spill og livet forøvrig og han var venn av Albert Einstein som han hadde mange dype og lange samtaler med.
Verdensmesteren Emanuel Lasker
Lasker satt på sjakktronen som verdensmester i 27 år! Vladimir Kramnik hyller Lasker som den første udogmatiske mester som kjente til dogmene, men som samtidig ikke fulgte dem til punkt og prikke. Lasker var en første moderne mester i sjakk! Den første mesteren som kjente til posisjonsspillets hemmeligheter – men som samtidig kjente til kunsten å spille på motstanderens svakheter og til å trikse og mikse med de dogmatiske regler for å finne beste trekk etter stillingens krav. Viktor Korchnoi så på lasker som hans store forbilde innen sjakken og Lasker var også en psykologiens mester – en mann som tok inn over seg motstanderens pro og cons og vurderte disse seriøst før han gjorde sine valg og han valgte da det mest ubehagelige trekket for motstanderen å møte! Lasker slo Steinitz i VM-kampen i 1894 på en overlegen måte med sifrene 10 – 5 i antall seire. Returmatchen i 1996 ble vunnet enda mer overlegent med 10-2! Lasker var verdens sterkeste sjakkspiller. Så tok det 11 år uten VM-kamper der han likevel kunne kalle seg verdensmester i sjakk. Han knuste i årene 1907-1910 spillere som Frank Marshall, Dr. Tarrasch og David Janowsky i VM-kamper men innimellom var det en mann som nesten frarøvet Lasker tittelen. Carl Schlechter spilte nemlig 5-5 mot Lasker og var farlig nær i det siste partiet, men Lasker vant dette partiet og ble sittende på tronen som regjerende verdensmester. Først etter 11 nye år uten verdensmesterskapsspill ble Lasker frarøvet tittelen sin og da av den sterke Jose Raul Capablanca. Emanuel Lasker er den store tenkeren blant verdensmesteren i sjakk og den som trolig hadde flest jern i ilden utenfor spillets sfære sammen med Mikhail Botvinnik.
IM Tor Fredrik Kaasen har gjort et dypdykk i Lasker sine partier og finner spennende idéer til bruk i vår tid!
Foto: Anniken Vestby
Tor Fredrik kommenterer nå to lærerike partier av Emanuel Lasker!
Vi starter med en et av partiene mot Steinitz fra returmatchen i 1896 der Lasker spiller spansk åpning:
Vi skal til VM-kampen mot Frank Marshall der Lasker viser noen av sine kunster som svart i en dronninggambit:
Aktuelle lenker: