To svenske leiesoldater på laget i 2007/08
Av Sven Wisløff Nilssen
IM Emil Hermansson er en spennende svensk spiller og den nordsvenske sjakkspilleren som har nådd lengst. Han ble IM i sjakk, er i dag 51 år og har betydd mye for sjakken i Nord-Sverige. Emil gikk sine barndoms sko i Kiruna og var et utvilsomt talent som hadde fin utvikling som ung. Men det var først da han flyttet til Luleå at det ble fart på sakene. I voksen alder spilte han for SK Rockaden og var med å vinne Eliteserien i sjakk i årene 2001, 2004, 2005, 2008 og 2009. Emil har også en stormesternorm og han er svensk mester i shogi. Dessuten har han vært sekundanten til Ivanchuk i to store turneringer i 2002-2003. Han laget i 2011 i Boden et svært ambisiøst sjakkskoleprosjekt sammen med Lennart Eman som het Smarta Boden Schackskola. Ambisjonen var å gjøre Boden til et sjakksentrum – men de kom aldri helt i mål. Emil var også en dyktig sjakktrener. I årene 2005 og fremover trente han den da 12 år gamle Nils Gradelius med stor suksess. Om sommeren 2007 fylte Nils Gradelius 14 år og om høsten dette året ble han IM i sjakk. I 2010 ble han stormester før fylte 17 år og han er i dag Nordens tredje sterkeste sjakkspiller med 2655 i elorating. IM Hermansson og IM Grandelis spilte på Tromsø sjakklubb sitt lag i Eliteserien 2007/08 som leiesoldater. Tromsø rykket ned dette året og de to svenske IM’ene ble ikke den store suksessen. I 2011 rykket Tromsø opp igjen, da rykket de også ned for laget ble for svakt. Men fra 2014 ble det andre boller, men det er en annen historie! I dag tar Gunnar Berg Hanssen for seg Grandelius i Eliteseriens 1. runde.
Gunnar Berg Hanssen skriver dagens spalte fra 2007
9/11-2007
Klart for seriestart
I kveld starter vinterens eliteserie i lagsjakk. 10 lag skal over tre helger spille om å bli seriemester i lagsjakk 2007/2008. Det spilles altså tre serierunder per gang, noe som innebærer at eliteserien avvikles som såkalt enkel serie idet lagene kun møtes èn gang i motsetning til for eksempel i fotball hvor lagene møter hverandre to ganger. Mens rundene 1 til og med 3 spilles denne helga, så spilles rundene 4 til og med 6 den 11., 12. og 13. januar, og de tre siste rundene den 28., 29. og 30. mars. Dette er den andre sesongen med eliteserie i sjakk. Erfaringene fra fjoråret er der, og flere har sagt og skrevet om hva som gikk bra og hva som kan forbedres. Alt nytt tar gjerne litt tid før den finner sin form, og dette gjelder nok også for toppserien i lagsjakk. Det er imidlertid mitt inntrykk at det er bred enighet i norsk sjakk om at eliteserien representerer framtiden for lagsjakken i Norge. Og så får det være ei målsetning å arbeide jevnt og trutt med konseptet for å gjøre det best mulig i årene som kommer.
Tromsø Sjakklubb debuterer som eliteserieklubb denne sesongen. Hvordan dette vil gå er ikke godt å si. Spennende blir det uansett, både for oss spillere og andre som følger med. Nøkternt vurdert så kan jeg ikke begripe annet enn at mulighetene for å gjøre det bra for TSK er gode. Men samtidig så viser erfaringene fra de tidligere NM-finalene for lag at nordnorske lag som oftest havnet på den nederste halvdelen av resultatlista. Dette er selvsagt ingen tilfeldighet, men forteller hvor raskt det er falle igjennom for nordnorske mesterspillere med en gang motstanden blir litt sterkere enn det man møter i nordnorske turneringer. De to dårligste lagene rykker ned fra årets serie, og å unngå å bli blant disse er nok den mest realistiske målsetningen. For oss som utgjør laget så er nok uansett det lureste å ikke tenke for mye på mulige resultater og heller fokusere på å spille sjakk så godt vi kan. Og det å gå til verket med glede og spillelyst skader heller ikke. Dette betyr gjerne å ikke ta det hele for gravalvorlig heller, men våge for å få til. Og så må man ikke være for redde for å tape. Alt annet gjør bare at man hemmes når man skal spille. Om ikke for andre så snakker jeg her i det minste om meg selv!
Emil Hermansson blir igjen å finne på TSKs førstebord denne eliteseriesesongen, som han var det i den nordnorske lagfinalen tidligere i år. Dette betyr mye for laget, og for Emil selv betyr dette at han har ei nirunders turnering foran seg mot sterk motstand. På andrebord finner vi imidlertid et helt nytt navn i TSK-sammenheng: 14 år gamle Nils Grandelius. Han har Emil som sjakktrener, og er en spiller som allerede har rukket å gjøre seg bemerket i Sverige, og framstår som et av de største sjakktalentene i vårt naboland. Hans internasjonale elo nærmer seg 2400, og to IM-napp er i boks. Spiller man igjennom hans partier så er det en spiller med en aktiv og aggressiv spillestil vi ser, men samtidig en stil som er godt posisjonelt fundert. Åpningsrepertoaret hans vitner ellers om gode teorikunnskaper og at vi har å gjøre med en spiller som har gjort og gjør et grundig arbeid i de ulike åpningene som han spiller. I sommer ble han svensk juniormester i SM i Stockholm. Dette i et felt bestående av spillere som gjerne var fem-seks år eldre enn han selv. Det er altså ingen tvil om at vi her har en spiller som har alle muligheter, som antakelig vil bli IM om ikke lenge, og som langt fra vil stoppe der.
Her et av hans partier fra SM i sommer: