Gjensyn med Sjakkspalta: Gunnar Johnsen og internasjonale turneringer

Gunnar Johnsen anno 2007 – samme år dagens spalte er skrevet
Foto: Sven Wisløff Nilssen

 

Gunnar Johnsen – en mann med kontinentale vaner
Av Sven Wisløff Nilssen

Den mest sentrale i dagens spalte om internasjonale turneringer er Gunnar Johnsen. Det er ikke tilfeldig. For Gunnar Johnsen er ikke sjakklubbens turneringer med redusert betenkningstid eller helgeturneringer et alternativ. Han elsker sjakk i sin opprinnelige form med god tid til å fundere over sjakkens mysterier på, med tid til en kaffe underveis og ikke minst tid til å finne gode trekk. Derfor passet det godt at Gunnar fant sin manesje rundt 2004 da han nærmet seg pensjonistalderen. Han fant da ut at han ville kombinere det kontinentale med sjakken og reiseliv og finne seg turneringer med god tenketid nede ute i Europa. Dermed ble det mange og lange reiser til land som Tyskland, Frankrike, England og Liechtenstein. Steder som Chambery, Nancy, Lille, Bad Griesbach, Bad Emms, Cuxhaven, Marienbad (Marianske Lazne), Heviz, Hastings, Guernsey, Kecskemet, Bornholm, Valle d`Aosta, Ortisei, Bregenz ble besøkt og senere mange andre! Med andre ord er Gunnar en ekte nordnorsk sjakkturist som elsker både reisene og selve sjakken. Neste oppgave for Johnsen er trolig 50+ turnering i Bad Griesbach 14. – 20. november, der han skal spille sammen med blant annet Sverre Heim og Aleks Semakoff hvis alt går etter planen. Vi ønsker Gunnar Johnsen lykke til videre med sjakken og håper at brikkene faller på plass i forhold til Korona-situasjonen.

 

Gunnar Berg Hanssen forteller om internasjonale turneringer og sine erfaringer der fra 2007 i dag

 

2/3-2007
Internasjonal spilling

Nordnorske spillere er jevnlig å finne i internasjonale turneringer rundt omkring. For noen uker siden deltok Lars Andreassen, Kjell Magne Johnsen og Torben Søraas i Gibraltar, og nå sist har Tron Walseth og Andreas Esbensen spilt i Moskva, og Nordnorske spillere er jevnlig å finne i internasjonale turneringer rundt omkring. For noen uker siden deltok Lars Andreassen, Kjell Magne Johnsen og Torben Søraas i Gibraltar, og nå sist har Tron Walseth og Andreas Esbensen spilt i Moskva, og Gunnar Johnsen i fristende Nancy i Frankrike. Nordnorsk sjakk anno 2007 går langt utover landsdelens grenser. På TBs sider har det vært fortløpende rapportering fra Andreas og Trons deltakelse i årets Aeroflot Open, mens man i TSKs gjestebok for et par dager siden kunne lese Gunnar Johnsens rapport fra Frankrike. Andreas tok altså 4,5 poeng av 8, pluss en wo-seier i siste runde, i klassen for spillere med internasjonal rating under 2200. Tron spilte i samme klasse, og tok 3,5 poeng på ni runder. Å spille i denne klassen i Aeroflot Open innebærer ei turnering med mange sterke mesterspillere, og spillere med ulik spillestyrke. Med andre ord et sammensatt felt.

For TBs representanter i Moskva så innebar turneringen helt sikkert ulike erfaringer, mest på godt vil jeg tro. Men samtidig så kan deltakelse i internasjonale turneringer også føre til en slags selverkjennelsesprosess for deltakerne hvor man blir påminnet om hvor man står som sjakkspiller. Dette kan være svært lærerikt for det lærevillige og motiverte, men også kanskje litt deprimerende og litt tøft å takle om resultatet ikke samsvarer med egne mål og forhåpninger. For Andreas og Tron må uansett årets Aeroflot Open ha vært på et perfekt tidspunkt, og godt å ha med seg før neste helgs 1.divisjon i lagsjakk her i Tromsø. Selv opplevde jeg i hvertfall en sjakklig opptur etter at jeg deltok i Aeroflot Open for noen år siden, og blitt konfrontert med egne svakheter og mangler som sjakkspiller, men også positive opplevelser.

Gunnar Johnsens rapport i TSKs gjestebok fra Nancy i Fankrike var interessant å lese. Turneringsopplegget her skiller seg fra det meste man kan delta i, med bergerturneringer bestående av ti spillere. Inndelingen av de ulike bergergruppene gir turneringer med tilnærmet lik spillestyrke eller noe bedre enn det ens rating måtte indikere. For Gunnars vedkommende innebar dette ei bergerturnering med spillere fra 2200 og oppover i rating, et jevnt og hardt felt å prøve seg selv mot. I sin rapport skriver Gunnar interessant om hva det kan innebære å spille med i ei bergerturnering, sammenlignet med for eksempel åpne internasjonale turneringer som Politiken Cup hvor alle deltar i en og samme klasse. I ei turnering som Politiken Cup vil spillestyrken på de man møter kunne variere veldig, mens man i ei turnering som det man arrangerer i Nancy vil møte sterk motstand hele veien, og hvor motstanderne vil ha anledning til å forberede seg i god tid. Her vil det ikke være noen hvilerunder, men sportslige utfordringer hele veien hvor man vil bli utfordret på mange måter.

Hans Olav Lahlum har arrangert, og arrangerer, liknende turneringer i Gausdal. Disse er imidlertid innrettet mot et smalere publikum da de først og fremst er tittelkvalifiserende turneringer bestående av IGMere og IMere, og spillere som aspirerer til disse titlene. Som Gunnar skriver, så innebærer turneringene i Nancy et opplegg med bergergrupper på alle nivå.

 

Rapporten fra Nancy avsluttes ellers med følgende flotte parti:

 

Aktuelle lenker: