Karl-Johan Rist bor i Alta og er internasjonal Arbiter (IA) i sjakk
Foto: Anniken Vestby
Karl-Johan Rist kalles bare Kalle blant venner. Han er oppvokst på Senja og er søskenbarn av sanger og politiker Tove Karoline Knutsen. Men i sjakk-Norge er han kun kjent for sin dommergjerning og sitt gode humør. Kalle bor i Alta og han utøver dommergjerningen med myndighet og kløkt – han er opplært av de aller beste og da tenker jeg på grekeren Takis som har dømt en rekke VM-kamper i sjakk. Karl Johan har allerede vært sjefsdommer i både Europamesterskapet og i Norway Chess og i magen bor det en liten drøm om en gang å dømme et VM i sjakk.
– Kan du fortelle litt om når, hvordan og hvorfor du begynte å spille sjakk?
Da jeg var liten gutt hjemme på Grunnfarnes på Senja pleide jeg å leke med en sjakkbrikke, en sort springer, som av en eller annen grunn lå i knappeskrinet til mamma. Ordentlig sjakksett hadde vi ikke.
Det var min første kone Vigdis som introduserte meg for sjakkspillet og lærte meg reglene. Det var i Øksfjord i 1973 – etter at vi flyttet dit. Det tok meg nok noen måneder med mange ydmykelser på brettet før jeg klarte å slå henne for første gang.
Vinteren 1974 flyttet Leif Andreassen fra Tromsø, og han begynte å jobbe i samme bedriften som meg. Leif hadde spilt sjakk i Tromsø Sjakklubb og han ble ganske snart med i Øksfjord Sjakklubb sammen med blant andre Stein Berntsen og Arvid Fiskaa. Etter hvert klarte han å overtale meg til å komme i klubben og spille, jeg tror det var i 1975.
– Hvem er din største favoritt-spiller gjennom tidene?
Jeg har jo vært så heldig å ha fått være med på eventyret med Magnus Carlsen både fra tilskuerplass og spesielt som dommer i mange turneringer i løpet av de siste 15 årene, så det må nok bli han.
Kalle spiller på 1. bord i klasse 3 under Landsturneringen i Oslo i 2015 og synes det er stas
Foto: Anniken Vestby
– Kan du forteller litt om din sjakklige dannelsesreise i Øksfjord?
Jeg skjønte vel ganske fort at jeg aldri kom til å bli noen god sjakkspiller, det var vel derfor jeg etterhvert ble mer fasinert av dommerfunksjonen Det vil si å legge til rette for alt som må til for at spilleforholdene for sjakkspillere skal være best mulig på alle måter.
Når det gjelder å spille sjakk så må jeg ha en liten dose av det hver dag, enten på internett eller ved å lese om sjakk.
– Er det mange igjen i Nord-Norge av de spillerne du startet opp sammen med?
Ja, heldigvis, vi er jo ikke så gamle! Har stadig stor glede av å treffe gamle venner både når jeg spiller og når jeg er dommer i turneringer.
– Hvilken egen turneringsprestasjon ser du tilbake på med størst glede?
Jeg har stort sett glede av å delta i alle mine turneringer. Prestasjonen er jeg fornøyd med hvis jeg klarer 50 % score 🙂
Kalle blant venner – Karl-Johan til daglig, han har mange venner i det nordnorske sjakkliv
Foto: Anniken Vestby
– Hvem er den beste spilleren du har møtt og når skjedde dette?
Når man er en gjennomsnittsspiller i klasse 3, er det selvfølgelig begrenset hvor mange gode spillere man møter 🙂 Kommer ikke på noen spesielle i farta.
– Hva er ditt aller beste sjakkminne?
Det må nesten bli Sjakk-OL i Tromsø i 2014. Ved siden av da jeg var Chief Arbiter i Altibox Norway Chess i 2016 (hvor Magnus vant sin eneste seier her så langt) og Chief Arbiter i dette årets Europamesterskap Individuelt i Batumi, Georgia. Det er selvfølgelig også fantastiske begivenheter å få være med på som sjakkdommer.
– Du er International Arbiter (IA) i sjakk – fortell om veien frem til denne tittelen?
Inspirert av Leif Andreassen i Øksfjord Sjakklubb på 1970-tallet ble jeg tidlig i min sjakkarriere interessert i dette faget. Leif var en av de første autoriserte turneringslederne i Nord-Norge og han hadde stor betydning for meg de første årene. Videre gikk veien via norsk kretsdommer og forbundsdommer til de internasjonale titlene FIDE Arbiter (FA) i 2007 til International Arbiter (IA) i 2010. Min første internasjonale turnering som sjefsdommer var i Det Åpne NM i Hurtigsjakk i Øksfjord i 1994. Videre Barentsmesterskapene i Alta i 2002-2004, Midnight Sun Challenge 2006 og Arctic Chess Challenge 2007 – 2010 i Tromsø. Videre med World Cup 2013 og Sjakk-OL 2014 i Tromsø hvor jeg var så heldig å bli utnevnt til Deputy Chief Arbiter.
Mye startet for Karl-Johan Rist da Tromsø Sjakklubb ga han sjansen i Arctic Chess Challenge
Foto: Sven Wisløff Nilssen
– Du har dømt i flere sjakk-OL – fortell litt om dine erfaringer under OL?
Mitt første Sjakk-OL var Khanty-Mansiysk, Russland i 2010. En litt smånervøs matchdommer, som også uten å være klar over det da, ble utsatt for en lagkapteins bidrag til juks (Frankrike). Jeg var dommer i to av lagets matcher og var ikke i nærheten av å skjønne hva som foregikk . Det hører med til historien at reglene for hvor lagkapteinene skal befinne se under spillets gang ble endret etter dette. Nemlig bak spillerne.
I Istanbul OL i 2012 var jeg såkalt Sector Arbiter med ansvar for rundt 20 matchdommere. Det var selvfølgelig en nyttig erfaring før vårt eget OL i 2014.
Sjakk-OL i 2016 gikk i Baku, Aserbajdsjan. Der fikk jeg tillit til å være matchdommer på toppbordene 1-3. Jeg dømte alle medaljevinnerne flere ganger gjennom dette mesterskapet. Man kommer selvfølgelig veldig nært innpå en rekke av verdens beste sjakkspillere på denne måten, og det er spennende. Det var også spesielt at vårt eget landslag mot slutten av turneringa var oppe og lukta på medaljer i matchen mot gullvinner USA på andrebordet, og til slutt klarte en glimrende 5.plass.
Baku OL 2016 Takis Nikolopoulos, dommersjef i FIDE, Karl-Johan Rist og Argiris Kitharidis
Foto: Guran Unal
– Fortell om din rolle under sjakk-OL i Tromsø og hvordan du opplevede dette arrangementet?
Sjakk-OL i Tromsø var en stor begivenhet for oss alle. Jeg var Deputy Chief Arbiter og hadde vel en funksjon som en salig blanding av sjakkdommer, seremonimester og løpegutt :-). Det var hektiske dager, men en stor opplevelse og selvfølgelig et minne for livet. Mener vi som arrangør kom rimelig bra fra oppgaven i et slikt gigantisk arrangement.
Jan Sigmund Berglund og Karl-Johan Rist – to herrer som har betydd mye for hverandre
Foto: Anniken Vestby
– Jeg vet at du også har dømt i World Cup – hva likte du best og hvorfor?
World Cup er jo en type sjakkturnering som er veldig ulikt alt annet. Konseptet med kombinasjon av to standard sjakkpartier, etterfulgt av hurtig- og lynsjakk er jo en spennende turneringsform. Mange mener likevel at dette cupsystemet er for tøft både for spillere og dommere. Jeg husker godt hvor sliten jeg var mot slutten av finalen mellom Andrejkin og Kramnik i Tromsø 2013. Da hadde vi hatt én fridag i løpet av nesten fire uker. Det føltes som et maratonløp.
Vi har vel også sett at kvaliteten på sjakkspillet kan være varierende mot slutten av slike World Cup turneringer. Tenker da spesielt på finalen mellom Karjakin og Svidler i Baku 2015.
– Vi tar gjerne en god historie fra det internasjonale sjakkmiljøet?
Dopingkontroller og anti-juks kontroller er dessverre blitt en nødvendig del av det vi dommere også må være involvert i. I en av rundene i Baku-OL 2016 var jeg dommer i matchen mellom Georgia-Ukraina. På 1.bordet spilte Baadur Jobava hvit mot Ruslan Ponomariov, og partiet var over på under 20 trekk med seier til Jobava etter et knusende angrep. På forhånd var det bestemt at Ponomariov skulle til dopingtest umiddelbart etter at partiet var ferdig. Prosedyren er da at matchdommer tar med seg lagkapteinen og meddeler den aktuelle spilleren at han er plukket ut til dopingtest. Da var det at en lettere oppgitt Ruslan slo ut med hendene, pekte på brettet og på Baadur og utbasunerte til tilskuernes store fornøyelse: ”Me for dopingtest? Come on, look at this position… He must have been dooped, you should take him instead of me.” 😉
Karl Johan Rist og Peter Svidler under World Cup i Khanty Mansiysk i 2011
Foto: Arild Rimestad
– Du har fått mange venner i sjakkmiljøet i Nord-Norge – kan du si litt om dette og hva det sosiale rundt sjakken betyr for deg?
Jeg har jo vært så heldig å få være med på dette over veldig mange år, og fått mange venner ikke bare i Nord-Norge, men også i resten av landet og forøvrig fra alle verdensdeler. Det er alltid hyggelig å møte disse igjen når jeg reiser rundt, det setter jeg stor pris på.
– Hvordan føler du at sjakkmiljøet i Alta er i dag?
Jeg synes vi har fått det bra til i Alta Sjakklubb etterhvert. Det jobbes godt med rekruttering i ungdomsavdelinga. Vi har landslagsspillere i både gutte- og jenteklasser og faktisk også et seniorlag som fortsatt er i Eliteserien! Ikke så verst for en liten by i Finnmark med 20.000 innbyggere 🙂
Karl-Johan Rist var sjefsdommer under det europeiske mesterskapet 2018 i Batumi, Georgia
Foto: Selfie ved Karl-Johan Rist
– Har du noen sjakkoppgaver som venter i den nærmeste fremtiden?
Så vidt jeg vet er jeg aktuell som dommer i årets Europamesterskap for seniorer som Norge skal arrangere i Drammen i begynnelsen av august 2018, og dommer i sjakk-OL i Batumi, Georgia i september-oktober 2018.
– Fortell litt av hva Magnus Carlsen effekten og hva han betyr for din sjakkinteresse i dag?
For meg har det vært som et eventyr å følge Magnus siden han var en ung gutt. Første gangen var i Landsturneringa 2002 på Røros, videre i Barentsmesterskapet 2004 hvor han vant sin første pengepremie og dermed ble proff! Det som har skjedd etterpå vet hele verden om, og har selvfølgelig stor betydning både for både min, og andres, sjakkinteresse.
Magnus Carlsen og Kalle på avslutningsseremonien for Altibox Norway Chess 2016
Foto: Dirk-Jan ten Geuzendam, New in Chess
– Har du en sjakkdrøm du fortsatt bærer på – noe du ønsker å oppnå eller gjøre innen sjakken?
Det måtte vel bli å være dommer i en VM-Match.. Det kan selvfølgelig ikke skje så lenge vår mann er mester. Det betyr at jeg gladelig dropper den drømmen og beholder Magnus på trona i stedet 🙂
Karl-Johan Rist løser en hver tvist – Norges ledende sjakkdommer!
Foto: Anniken Vestby
– Hvilke interesser har du utenfor de 64 sjakkfeltene?
Jeg er en ivrig friluftsmann, spesielt på sommerstid. Min kjæreste hobby er turene med fluestanga i min favoritt elv Eiby 🙂
Et lite castingkurs 😀
Klikk på lenken her for å laste ned video av Casting med Kalle