Morten og Simen svarer på oppfølgingsspørsmål

Web-gruppa i Tromsø Sjakklubb ønsket å få svar på noen oppfølgingsspørsmål fra både sittende president Morten Madsen og hans utfordrer Simen Agdestein. Begge stilte velvillig opp og besvarte de fire ekstra spørsmålene – det takker vi for! Det er nå bare tre dager til valget skal gjøres.

 

President Morten Madsen svarer:

 

«Kanskje forveksles det med uenighet i sak?»

 

Du har sittet 5 år som president og i de siste årene har det vært flere personkonflikter mellom medlemmer som har tappet miljøet for energi i følge Simen blant annet. Dette virker å være vesentlig for Simens valg om å bli president der du er øverste ansvarlig nå – har du et tilsvar på Simens ønske om å skape ro fra «diverse vanskelige saker»?


Jeg føler det er litt kinkig å svare på det som er Simens utgangspunkt. Han har ikke pratet med meg om dette og jeg vet derfor ikke hva han baserer seg på og kan heller ikke helt identifisere meg med begrepet flere personkonflikter mellom medlemmer. Imidlertid har jeg de to siste årene gjennom direkte tilbakemeldinger fra mine styrekolleger og via to helt ulike valgkomiteer fått tilbakemelding om at mitt lederskap har vært godt. Jeg synes ikke det har vært eller er så mange store personkonflikter i norsk sjakk blant en medlemsmasse på 4000 medlemmer. Kanskje forveksles det med uenighet i sak? At man kan være uenig i saker, er jo i bunn og grunn en styrke for norsk sjakk. Det skaper dynamikk og bringer oss fremover.

 

 

«I en særskilt sak, hadde vi et utvidet møte med både nytt og gammelt styre for over et år siden, der vi alle opplevde at dette ble ryddet opp i der og da.«

 

 

Ser du at slitasje over tid i vervet som president kan ha skapt noen konfliktlinjer det er vanskelig å rette opp uten at nye koster tar over?


Som den øverste lederen i norsk sjakk er det naturlig at man blir utsatt for litt slitasje, men jeg har fortsatt mye energi, og ønsker sterkt å fortsette ett år til slik at vi får innført et mer planmessig arbeid, samt sikrer en kontinuitet for den nye generalsekretæren. Jeg hører og ser at det er noen som hevder at det er flere personkonflikter og konfliktlinjer i norsk sjakk. I en særskilt sak, hadde vi et utvidet møte med både nytt og gammelt styre for over et år siden, der vi alle opplevde at dette ble ryddet opp i der og da.

Å være leder for norsk sjakk betyr at du i mange sammenhenger skal sette grenser, formidle beslutninger fra sentralstyret, og i noen tilfeller skuffe noen som kanskje ikke fikk det slik de håpet på. Det tillegger leder å ha denne noen ganger ubehagelige rollen. Det er klart at det kan oppfattes som slitsomt for dem som står i dette.

 

 

«Han har vært og er et idol for meg både som fotballspiller og sjakkspiller»

 

Hva tenker du om et samarbeid mellom deg og Simen der en av dere viker til side – men der sjakk-Norge fortsatt får høstet fruktene av begges engasjement? Hvordan kan dette eventuelt effektueres?


Simen har gjort mye for norsk sjakk i kraft av sine prestasjoner på sjakkbrettet og som kjendis og sjakkekspert på TV i Norge. Han har vært og er et idol for meg både som fotballspiller og sjakkspiller – aktiviteter der jeg selv har vært aktiv, men langt ifra på hans nivå. Hans bidrag igjennom NTG har vært, og er helt uvurderlig for toppsjakken. Simen har også sammen med Olga gjort et meget godt arbeid med barnesjakken gjennom Dragulf, hvor barn og unge får både kurs, aktiviteter og turneringer. Personlig synes jeg det spennende at Simen nå ønsker å fortsette sitt bidrag til sjakken gjennom arbeid i sentralstyret. Jeg tenker imidlertid at det kanskje kunne vært lurt å ha i hvert fall et år som styremedlem før han eventuelt trer inn i ledervervet. Selv takket jeg nei til å stille som president etter kun ett år som visepresident i 2015, da Jøran Aulin-Jansson gav seg etter 8 år. Jeg mente jeg burde ha mer fartstid før jeg tok på meg dette vervet. Uansett utfall på søndag er jeg sikker på at både Simen og jeg vil jobbe videre for det beste for norsk sjakk og vi vil finne videre samarbeid om det er ønsket.

 

 

«… dette er et lagspill, og at man trenger mange å spille på – og at det ikke er mulig eller riktig å fremheve en enkelt person.»

 

Vi trenger alle en håndsrekning. Hvem er din tetteste medarbeider, støttespiller og medhjelper som støtter deg og hjelper deg i rollen som president?


Som leder har jeg håndballtrener Marit Breivik som ideal. Når hun tar timeout på banen så spør hun sine spillere om råd, og derav løsninger på situasjonen, før hun lar dem beslutte alternativet de skal gå for. Jeg har vært så heldig og ha et dyktig styre, og jeg har brukt dem på forskjellig vis. For å trekke frem eksempler, men med fare for å glemme noen, så har for eksempel Aud Norunn, Frode og Eyvind, vært konsultert i saker om ledelse og organisasjon. De har alle lang ledererfaring i sitt yrkesliv. Guru er blitt konsultert i juridiske spørsmål, Jon Kristian i prosjektarbeid, og Anniken og Henrik med klubb-, dommer- og medlemsaktivitet og mye annet. I tillegg har jeg god dialog om internasjonale problemstillinger med min venn, den Islandske sjakkpresidenten, Gunnar Bjørnson, og i perioder har jeg også fått hjelp av både Morten Sand og Jøran Aulin-Jansson som har lang erfaring i dette internasjonale landskapet. I det hele tatt, det jeg prøver få fram, er at dette er et lagspill, og at man trenger mange å spille på og at det ikke er mulig eller riktig å fremheve en enkelt person.

 

 

 

Presidentkandidat Simen Agdestein svarer:

 

«Jeg satt i sentralstyret under Per Ofstad i perioden 1999/2000, og har jobbet med sjakk mer eller mindre på heltid i 22 år. Så jeg har litt erfaring.»

 

 

Du har ingen erfaring med organisatorisk arbeid på dette nivået tidligere – vil det være vanskelig å overta et så stort verv for deg?

Jeg satt i sentralstyret under Per Ofstad i perioden 1999/2000, og har jobbet med sjakk mer eller mindre på heltid i 22 år. Så jeg har litt erfaring.

Jeg føler også jeg får mye bruk for det jeg lærte fra min tid som fotballspiller. Jeg var så heldig å ha Egil «Drillo» Olsen som klubbtrener i Lyn i fire år og har han å takke for at jeg ble landslagsspiller, og siden fikk han sannelig Norge til to VM-sluttspill med seier over Brasil i 1998 som det store høydepunktet. Treneren betyr mye. Jeg har sågar studert organisasjonspsykologi, har trenerutdannelse fra Idrettshøyskolen og er utdannet lektor. Så totalt håper jeg at jeg har noe jeg kan bidra med.

 

 

«Sponsorarbeid vet jeg er vanskelig, men vårt renomme er i hvert fall viktig. Sjakk og sjakkforbundet må være noe en bedrift ønsker å assosieres med.»

 

Økonomi er vesentlig i vår tid – også for Norges sjakkforbund. Du snakker mye om ildsjeler og nevner at vi med klokt spill kan få mer ut av markedet i kroner og øre. Har du dannet den noen tanker om hvordan vi faktisk kan få mer penger inn på produktet sjakk?

Styrking av økonomien er selvfølgelig et viktig mål. Det er mye jeg er uenig i med sjakkforbundets drift de siste årene, men jeg tror de har vært gode på å få inn prosjektmidler. Dette arbeidet håper jeg kan videreføres. Sponsorarbeid vet jeg er vanskelig, men vårt renomme er i hvert fall viktig. Sjakk og sjakkforbundet må være noe en bedrift ønsker å assosieres med. Vi må være kreative i våre henvendelser og forsøke å lage konkrete pakker som kan være interessante for de ulike aktører vi henvender oss til. Og stadig må vi søke muligheter i offentlige kanaler både på statlig og kommunalt nivå.

Mye av det fantastiske som har skjedd de siste årene har sin bakgrunn i arbeid gjort av ildsjeler. Det er mye man kan utrette selv med lite midler. Men det må presiseres at jeg med ildsjelarbeid ikke nødvendigvis mener gratisarbeid. Tvert imot. Supert er det at enkelte kan tjene penger på eller sågar livnære seg av sjakk.

Spennende er det å se hvordan selskapet «Play Magnus» vil virke på sjakken framover. Det er kraft i ildsjelene, men den som virkelig tar kaka her er verdensmesteren.

 

 

«… det er i hvert fall viktig å ta denne type saker på alvor.»

 

Madsen har diverse vanskelige saker bak seg – hva får deg til å tenke at du ville løst disse vanskelig sakene på en bedre måte, med lavere konfliktnivå?


Det opprører meg å høre om velmenende ressurspersoner som føler seg dårlig behandlet. Jeg skjønner at sånt kan være vanskelig. Konflikthåndtering er et stort tema. Det er fort gjort å si noe galt eller bli misforstått, hvilket er leit og dumt, men det er i hvert fall viktig å ta denne type saker på alvor. Dette er et lederansvar.

 

 

«… mitt enkle svar på spørsmålet er at jeg sammen med styre og administrasjon håper å samarbeide med alle gode krefter som vil sjakken vel!»

 

Vi trenger alle en håndsrekning. Hvem er din tetteste medarbeider, støttespiller og medhjelper som vil støtte og hjelpe deg i rollen som president?

Molde sjakklubb har foreslått meg som president, og det er en liten gjeng som står på for å engasjere klubbene til den kommende kongressen, men jeg håper jeg har venner over hele landet og at vi alle kan stå samlet om et fantastisk løft videre.

Det er mange mål, men medlemsrekruttering må være vesentlig for en organisasjon som våres og her er klubbene helt sentrale. Jeg vet at det ikke er lett, men det er i hvert fall et stort potensial i de mange tusen nordmennene (og damene?) som spiller sjakk på internett. Sjakkforbundet rolle i dette må være å gjøre det lett for både klubber og mulige nye medlemmer.

Så mitt enkle svar på spørsmålet er at jeg sammen med styre og administrasjon håper å samarbeide med alle gode krefter som vil sjakken vel!

 

 

Vi i webgruppa takker både Morten og Simen for intervjuene og innsatsen de har nedlagt for norsk sjakk så langt!