Intervju med Ole Kristian Valvåg – styremedlem og Clono sin opphavsmann

Ole Kristian på julebordet til TSK i 2015 med noe godt i koppen
Foto: Anniken Vestby

 

 

 

Vi er glad for å ha fått et intervju med Ole Kristian Valvåg som har drevet frem prosessen bak Clono, er far til Torbjørn Valvåg og styremedlem i klubben vår. Ole Kristian er en smart fyr med mange jern i ilden, han er kreativ og nyskapende og ikke redd for å ta ny teknologi i bruk på nye områder. Dessuten har han fulgt sjakkmiljøet i byen i mange år ut å være konkurranseutøver og således ser han kanskje sjakken litt i fugleperspektiv. Vi tar en spørsmålsrunde rundt ulik tematikk.

 

– Du har en sønn som er en dedikert sjakkspiller – hvordan er det å være en «Sjakkpappa» – har dere en felles interesse der?

Ja, men på to helt forskjellig måter. Han kan jo sjakk, mens jeg er mest interessert i teknologiske forbedringsmuligheter for sjakksporten.

– Hva er det beste med sjakkmiljøet?

Det vil jeg si er den store bredden og at alle kan være med. Det er ikke så mange sportsgrener hvor du kan samle alle deltagerne i noen få klasser på den måten som man kan i sjakk. Kjønn, alder og fysikk har lite å si, og sjakk er dermed noe man kan holde på med hele livet – på alle ferdighetsnivåer.

 

Ole Kristian liker å være aktiv og å følge med når han er på tur – her fra årets Rallarsjakk
Foto: Anniken Vestby

 

– Du er styremedlem i Tromsø sjakklubb – har du noen tanker du kan dele om det magre oppmøte på klubben tross en relativt stor medlemsmasse?

Foruten om de to siste årene med mye virus, så vil jeg ikke si at oppmøtet er magert. Mitt inntrykk er at det er ganske stabilt. Selvfølgelig skulle vi gjerne alltid hatt flere aktive spillere, men så lenge jeg har vært med i Tromsø Sjakklubb har det alltid vært spilling på torsdagene klokka 1830. Det har vært arrangert klubbmesterskap (høst) og bymesterskap (vår) i klassisk, hurtig og lyn, og det har vært arrangert minst en, som regel to åpne helgeturneringer hvert år. De fleste år har det i tillegg vært et utvidet tilbud på onsdagene med kurs og sosiale aktiviteter.

Jeg tror at akkurat denne forutsigbarheten fra klubbens side er nøkkelen til stabil aktivitet. Folk vet at klubben er her, nye kommer inn mens noen tar pause og kommer tilbake. Ref. forrige spørsmål, så er det lettere å plukke sjakkbrikkene enn fotballskoene ned fra hylla igjen.

– Nevn tre satsningsområder der du ser et stort potensial for Tromsø sjakklubb?

Tre satsningsområder med stort potensiale? Det var et krevende spørsmål, og dersom jeg hadde de svarene hadde vi forhåpentligvis vært i gang med det allerede.

Jeg oppfatter at klubbens formål er å gi medlemmene et godt sjakktilbud, og jeg tror suksessen ligger i å hele tiden gjøre små forbedringer på de aktivitetene vi holder på med. Det er ikke noe helt nytt som skal til. Men det er en del kritiske faktorer;
– Rekruttering og kursing av nye spillere, både barn og voksne. TSKU har et flott kursopplegg, men det kan sikkert videreutvikles og forbedres.
– Første møte med klubben. Det må være ufarlig å komme på klubben 1830 en torsdag for å hive seg med, og folk må føle seg velkommen.
– Fokus på det sjakklubben kan tilby – nemlig fysisk sjakk, over brettet sammen med en masse flinke folk, i et lunt, trygt og inkluderende miljø. Dette er mye viktigere enn resultater og rating. Dette klarer de spillerne som satser eller av andre grunner bryr seg om det, helt fint å fokusere på selv.

– Du er mannen bak Clono – hvordan fikk du idéen til denne nyvinningen?

Ganske enkelt; når min sønn begynte med langsjakk og måtte notere, så måtte jeg finne en måte han kunne notere elektronisk på. Det fantes ingen godkjente apper til nettbrett for dette, kun noen kostbare og gammeldagse palm-enheter basert på utdatert teknologi. Det ene førte til det andre, og det andre førte til Clono.

 

Clono gjør det blant annet mulig å følge partiene på storskjerm under en turnering
Foto: Ole Kristian Valvåg

 

– Nevn de viktigste grunnene som gjør at en lokal arrangør, f.eks. i Mosjøen, bør velge å bruke Clono?

1. Notering med Clono er enklere for spillerne enn notering på papir.
2. Partiene blir notert rett, og dommer har fortløpende sentral oversikt over status i alle partier + at de enkelt kan sjekke opp ting mtp 50-trekksregel og gjentatt stilling.
3. Partiene kan overføres live med eller uten forsinkelse. Turneringer med god livedekning er mer attraktive for publikum og sponsorer.

 

– FIDE har godkjent Clono for bruk i sine ratede- og tittelkvalifiserende turneringer – hvordan var reisen til dette punktet?

Den var kronglete og lang – prosessen tok nesten 2,5 år. Det hjalp nok heller ikke på at det ble korona. Men til slutt fikk alle relevante komiteer gjort sin testing og evaluering, og systemet ble godkjent.

 

– Har interessen tatt seg merkbart opp etter at FIDE godkjente dette verktøyet for sjakkturneringer?

Interessen har absolutt tatt seg opp. Fra og være godkjent kun i Norge er nå Clono internasjonalt godkjent, og det dukker opp nye brukere hele tiden. Det virker også som folk snakker i lag. Den siste uken er det f.eks tre ulike turneringsarrangører i Brasil som har registrert seg.

– Hvilke klubber i Norge er best på bruk av Clono så langt?

Tromsø, Sortland, Kragerø og Offerspill, men jeg vet om flere klubber som er i startgropen nå.

– Er det noen eksotiske steder i verden som bruker Clono?

Ja, Clono brukes blant annet i Mellom-Amerika, Brasil, Spania, Malaysia, India og Sør-Afrika.

 

Ole Kristian Valvåg følger ofte sønnen Torbjørn på turneringer – her fra Rallarsjakken 2017
Foto: Anniken Vestby

 

– Fortell litt om Clono & Turneringsservice-samarbeidet?

Det er en god teknisk integrasjon mellom Turneringsservice og Clono. Oppsett av turnering, spillere og partier sendes automatisk fra Turneringsservice til Clono, mens Clono sender lenke til partier og resultater tilbake til Turneringsservice.

– Har du tenkt tanken å få til et interaktivt samarbeid også med f.eks. Chess-Results?

Jeg vurderer på generelt grunnlag å gjøre det enklere å importere spillere og partioppsett fra eksterne kilder, f.eks. fra Excel filer eller tekstfiler, som er noe de fleste pairingsystemer vil kunne generere. Jeg vurderer også et åpent API for direkteintegrasjon, slik at det ikke må lages egne integrasjoner for ulike systemer som ønsker å integrere seg mot Clono.

– Har du tenkt tanken på å lage et prosjekt rundt Hybrid-turneringer – altså programvare for bruk av nettbrettene med bruk av Clono og LIVE-overføringer via nett?

Her er det korte svaret nei. Clono er et noterings- og livesystem for OTB sjakkturneringer, og jeg kommer til å ha fokus på at Clono fungerer kjempegodt til akkurat det. Clono vil ikke bli en online spillplattform.

– Er det andre steder du ser at sjakken trenger innovasjon – er miljøet litt sidrumpa?

Jeg opplever sjakkmiljøet som ganske konservativt, og at det tar tid å endre ting. Når det er sagt, så har de aller, aller fleste vært veldig positiv til Clonoprosjektet. Det virker som om folk vil ha teknologi og utvikling, samtidig som de naturlig nok er litt bekymret for at selve partiopplevelsen skal endres.

Hvorvidt sjakken trenger mer innovasjon beror på hvor du ser det fra, og jeg klarer ikke å gi noe kort svar på dette 😊

 

Ole Kristian og Torbjørn –  to humørfylte og viktige brikker i Tromsø Sjakklubb og TSKU
Foto: Privat / Ranveig

 

Aktuelle lenker: