Intervju med Edit Machlik om OL-saken

   Edit liker best ro rundt seg og at slaget står over brettet eller på fotballbanen!
Foto: Anniken Vestby

 

En kort innføring i Edit-saken

Da den offisielle beskjeden kom om at Edit var vraket fra OL-laget – som er et slags høydepunkt for henne annet hvert år skjønte jeg lite. Etter hvert skjønner jeg at det rett og slett er begått saksfeil og dårlig håndverk i kampens hete av utvalget som var satt ned – at de ikke har visst hvor stor aktivitet Edit faktisk har i løpet av et sjakkår og at dette har farget deres beslutning sammen med flere andre grove feil som kommunikasjonsbrist og en regelfortolkning som ikke er korrekt. Dette mener jeg også kom også klart frem da jeg konfronterte Generalsekretær Geir Nesheim i NSF om saken fredag- han hadde ikke noe å meddele i saken som endret mitt syn. I kveld fikk derfor Norges sjakkforbund en offisiell klage fra styret i Tromsø Sjakklubb og Edit – som nå ligger på deres bord.

Edit har altså spilt 57 klassiske sjakkpartier det siste året – av dem var hele 50 stykker de siste 12 månedene FIDE-ratet og 7 var fra Tromsø Sjakklubbs jubileumsturnering som vi valgte å ikke rate i klubben for å få med flest mulig og fra KM for lag i Harstad. Seriøse turneringer med andre ord. Hun har det siste halvåret fra januar til juni spilt hele 28 partier hvorav 21 var Internasjonalt ratet (FIDE-ratet). I tillegg har hun med klar margin kvalifisert seg på rating med sine 2046! Ingen andre aktuelle kandidater har over 2000 i elo. Hvorfor er hun da ikke tatt med? Jo, fordi uttakskomiteen har brukt et tidsspenn der ingen sommermåneder er med, der Edit som student kom litt dårligt ut og der hun kun «hadde spilt klassiske 19 partier» fra desember til mai. Dette blir likevel et kunstig skille og da kravet er 20 må en i så fall også kunne ha utvist skjønn slik herrelagets utmerkede uttakskomite gjorde da de innstilte en reserve med 16 spilte partier.

 

Edit og Monika har spilt sjakk-OL sammen ved to anledninger så langt og håper begge at det blir mange flere…
Foto: Anniken Vestby

 

Det springende punktet er om Edit på forhånd visste at denne perioden var kritisk – det viste hun ikke til tross for at tillitsvalgte på landslaget prøvde å få denne informasjonen gjentatte ganger på mail. Edit er en aktiv på andre arenaer også – hun og tvillingsøster Monika er et forbilde for de unge jentene i klubben vår. Dessuten driver hun med både fotball og musikk på høyt nivå og lever et aktivt liv. Det skal være lov så lenge en leverer varene og presterer tenker jeg – også i sjakk-Norge!

57 partier på et år utgjør i snitt nesten 30 partier i halvåret – godt over kravet og kun dårlig kommunikasjon førte til at uttakskomiteen tok den beslutningen de gjorde. De burde ha svart på de gjentatte henvendelser fra den tillitsvalgte, de burde ha samkjørt seg med A-landslaget og vært aktive selv og i siste instans burde de vært tro mot lovtekstens ord slik den lå ute – at i halvåret betyr det folk flest forbinder med det når intet annet er oppgitt. La oss høre hva Edit selv har fortalt meg i intervjus form.

 

Edit Machlik om OL-bråket

 

La oss først bli litt kjent. Du har spilt i to sjakk-OL og i tillegg har du representert A-landslaget i noen andre turneringer – hvilke er de viktigste?

Jeg spilte på 2. laget under OL i Tromsø. Debuten på 1. laget kom i OL i Baku for to år siden. Jeg spilte året etter EM for landslag i Hellas. I tillegg til disse mesterskapene har jeg også vært med på en landskamp mot Sverige.

 

Du studerer nå – hva studerer du og trives du med rollen som student og aktiv innen flere aktiviteter?

Jeg studerer til tannlege i tillegg til klassisk kontrabass som jeg tar på konservatoriet. Jeg synes det bare er positivt å drive med flere ting så lenge man planlegger godt og sørger for at de ikke går ut over hverandre. Hittil har jeg kunnet kombinere aktiviteter og studiet greit og tror at aktivitetene gir meg ferdigheter som kan komme til nytte på flere arenaer.

Fotball og musikk er slik jeg forstår det fortsatt viktig for deg – fortell kort om disse syslene?

Jeg spiller fotball for TIL. Nå spiller vi i 2. divisjon med lag fra Troms og Finnmark, men leder serien og har ambisjoner om å rykke opp til 1. divisjon i år og til toppserien på sikt.

Jeg spiller også både kontrabass og fiolin som hobby. De siste somrene har jeg deltatt i ungdomssymfonikerne.

 

Du er aktiv i Tromsø Sjakklubbs Ungdom (TSKU) der du blant annet det siste halvåret har stilt opp som assistent og dommer for Anniken i ei barneturnering, vært instruktør for kurs 2 til TSKU og kurs 2 for jenter sammen med din tvillingsøster Monika. Du har mange jern i ilden – føler du at det er verdt å stå på for de yngre?

Det som er så fint med Tromsø sjakklubb er at når man har gått gjennom de ti kursene selv blir man instruktør for de yngre. Jeg synes det er hyggelig å gi noe til klubben som har gitt meg så mange muligheter opp gjennom årene i tillegg til at det er gøy å lære barn å spille sjakk for så å se dem utvikle seg. Særlig engasjerer jeg meg for å få flere jenter til å spille. Derfor startet jeg og Monika et jentekurs i fjor for å sikre rekruttering.

 

 

Edit trives med mange baller i luften og gjør ting på sin måte – allikevel er hun godt kvalifisert til sjakk-OL
Foto: Anniken Vestby

 

 

I tillegg har du deltatt på treningsgruppen til Benjamin Arvola når du har hatt mulighet for det – er dette mer enn en sosial greie for deg?

 

Benjamin Arvola sitt kurs har vært et veldig bra tilbud for de eldste i klubben. Han forbereder spesielle åpningsvarianter på bestilling, går gjennom partier vi har spilt eller så løser vi Dvoretsky- oppgaver sammen. Sjakklig sett er dette veldig givende og inspirerende og vi har alle mye nytte av dette kurset.

 

Vi må komme inn på vrakingen til A-landslaget som dette intervjuet omhandler.

Du har spilt 28 partier i 2018 om vi regner med 4 seriøse turneringspartier fra Tromsø Sjakklubb sin jubileumsturnering i januar – som klubben valgte å ikke FIDE-rate – og 3 seriøse partier fra KM for lag der motstanderne dine ikke hadde offisiell FIDE-rating. Siden det ikke står noe i regelverket om den nye FIDE-ratingen – så har du per definisjon altså 28 spilte partier i 2018 eller 21 spilte FIDE-ratede partier fra januar til ut juni = 1. halvår. Allikevel kom du ikke med på laget.

Hva var din første reaksjon da du hørte om uttaket?

Jeg var overrasket over at uttaket kom så tidlig i tillegg til at jeg ikke så mitt navn verken blant de uttatte eller på reservelisten.

 

 

Hva gjorde dere på landslaget etter at vrakingen var klar?

Jeg tok med en gang kontakt med de andre på landslaget, og det viste seg at jeg ikke var den eneste som var overrasket. Vi leverte inn en klage der de fleste stilte seg bak. Det var veldig hyggelig med denne støtten fra de andre.

 

Hvordan fikk du vite om uttaket?

Heldigvis ble min søster Monika tatt ut og jeg fikk via henne beskjed med en gang. Jeg ble ikke kontaktet av NSF.

 

Hadde Norges Sjakkforbud eller uttakskomiteen for kvinnelandslaget på noe tidspunkt etterspurt flere spilte partier eller gitt deg klar tilbakemelding på hvilken periode du måtte levere i?

Nei.

 

Deres tillitsvalgte Sheila Barth Sahl tok kontakt flere ganger med uttakskomiteen og fikk ikke svar om perioden som skulle gjelde – hva gikk du da ut fra gjaldt?

Jeg gikk ut fra at perioden gjaldt for 1. halvår – altså årets seks første måneder.

 

 

Var det derfor du spilte tappert videre i Oslo med sykdom i kroppen – for å oppnå mange nok partier til å innfri kravet også om FIDE-ratede partier på et halvt år?

Selv om det ikke sto noe om at partiene måtte være FIDE-rata ville jeg helst være på den sikre siden. Jeg hadde planer om å spille sjakk i juni siden da var jeg ferdig med alle eksamener og når jeg hadde tid til å oppfylle partikravet gjorde jeg det. Men så ble jeg syk og selv om jeg uansett ønsket å spille ferdig turneringa, så ble det viktigste å få de 20 partiene spilt og det klarte jeg.

 

 

Edit innrømmer at det tar mye energi å stå i saken og at det var skuffende at utvalget selv ikke lyttet på deres klage
Foto: Anniken Vestby

 

 

Hvordan har bråket rundt dette uttaket gått inn på deg?

Jeg merker at det krever masse energi å jobbe med en sånn her sak. Spesielt skuffende var det at ikke klagen som spillere på kvinnelaget sto bak gikk gjennom. Alt dette foregikk da jeg spilte turneringer og dessverre gikk mye av tiden mellom partiene til denne saken. Heldigvis har jeg fått hjelp av både spillere på kvinnelaget i tillegg til familie og venner. Nå har også Tromsø sjakklubb hjulpet meg masse med en ny klage, noe jeg er veldig takknemlig for!

 

Du er per 1/1-2018 rangert som Norges 5. beste kvinne med klar margin med dine 2046 i elo – alle de foran deg er med til OL og du får ikke reise på grunn av det som virker å være en dårlig saksbehandling. Hvordan tenker du rundt dette i dag etter å ha satt deg inn i saken din og tenkt litt?

For meg virker det som om uttakskomiteen ikke har gjort nok for å stille med det beste laget. Det er synd og umotiverende for de som skal spille. Uttakskomiteen har ikke gjort jobben sin godt nok rett og slett.

 

Er du virkelig motivert for å spille i sjakk-OL for Norge i Batumi om sjansen byr seg?

Ja!!

 

Det er denne gjengen Edit har lyst å spille sammen med i sjakk-OL i Batumi
Foto: Norges Sjakkforbund – OL 2016