Elise Forså kommer fra en familie som har betydd svært mye for sjakken i Tromsø!
Foto: Anniken Vestby under NMU 2016
– Kan du fortelle litt om når, og hvordan, du begynte å spille sjakk?
Jeg lærte å spille sjakk hjemme av pappa Ulf og Espen da jeg var 5-6 år. Da Espen begynte å undervise i klubben startet jeg på kurset hans, så bare ballet det på seg.
– Kan du forteller litt om din sjakklige oppvekst i TSKU?
Da jeg var ung var vi en relativt stor jentegjeng som spilte sjakk. Vi gjorde mye sosialt, blant annet Tromsømesterskap for jenter, sjakk-kvelder hos hverandre og hytteturer. Det var noe sjakklig nesten hver helg, og jeg husker spesielt de mange turene til bl.a. Alta, Harstad og Narvik med minibussen som Kjell Erlandsen (faren til Hege og Rune) kjørte. Videre har jeg jo vært så heldig å få delta i noen EM og VM for ungdom, og slik har jeg fått reist en del og blitt kjent med sjakkspillere over hele verden.
– Hva er din beste turneringsprestasjon over brettet?
I forhold til ratingen må det faktisk bli Arctic Chess Challenge i 2008. Da hadde jeg en prestasjon på 1803 (FIDE), med 1154 i norsk rating. Rent resultatmessig har jeg jo vunnet NM for jenter noen ganger, og vært med å vinne NM for ungdomslag i 2013 med Tromsø.
Bilde fra NM for jenter i 2010:
Fra venstre foran:Helene Lorem, Regine Forså, Andrea Forøy, Elise Sjøttem Jacobsen, Eline Holbek Sørbye
Bak fra venstre: Elise Forså, Hans Henry Jacobsen, Edit Machlik og Monika Machlik
Foto: Ulf R. Hansen
– Hvem er den beste spilleren du har møtt i klassisk sjakk og når skjedde dette?
I Reykjavik Open 2014 vant jeg første runde mot den (hittil) beste spilleren jeg har slått, David Bekker-Jensen (2299), før jeg i andre runde spilte remis mot Gudmundur Gislason (2314). I tredje runde møtte jeg så Grzegorz Gajewski fra Polen (2631), og gikk rett ned.
– Hva er ditt aller beste sjakkminne?
Under VM for ungdom i Hellas i 2010 hadde Erle Marki Hansen og jeg et veddemål om at den som tapte to partier på rad måtte hoppe i bassenget med alle klærne på. Det endte dessverre med at vi begge måtte hoppe.
Ellers på sjakkbrettet må det være da vi spilte KM for lag i Harstad i 2010. Jeg hadde tapt alle partiene før siste runde. Da ledet jeg med kvalitet mot Christer Eide, og hadde valget mellom å ta remis og rekke hurtigbåten alle de andre fra Tromsø tok, eller å spille videre. Jeg valgte å spille videre, og tapte til slutt. Sureste tapet noen gang ettersom jeg måtte vente flere timer alene i Harstad på neste båt. Grunnen til at dette er mitt beste sjakkminne er at jeg helgen etter ble Norgesmester for jenter 😊
– Hva er det du liker ved det å spille sjakk?
Det er selvfølgelig veldig gøy å vinne. Spesielt mot litt eldre menn som blir veldig sur når de taper mot en «jente» (skal sies at dette skjer som oftest bare i utlandet). Også er det så fint at en har mulighet til å reise over hele verden for å spille sjakk.
Lasse Bjørn, Håvard Skagseth, Elise Forså, Jon Machlik og Benjamin Arvola tok gull for Tromsø i NM for ungdomslag i 2013
Foto: Nordstands Sjakklubbs ungdom
– Hva er dine styrker/svakheter som sjakkspiller?
Tror styrken min ligger i det taktiske. Synes det er veldig gøy å regne på alle slags mulige varianter – spesielt når noe som en aldri skulle tro fungerer faktisk gjør det. Det er kanskje også årsaken til min regelmessige tidsnød. Svakheten min er definitivt åpningen. Har aldri hatt tålmodighet nok til å pugge masse åpningsteori.
– Kan du i korte trekk si litt om det sosiale og hva det betyr for ditt sjakkengasjement?
Det sosiale er en av de viktigste grunnene til at jeg ennå er (delvis) aktiv i miljøet. Sjakkfolk er generelt veldig hyggelige og imøtekommende og gjør det vanskelig å kutte det helt ut. I tillegg har jeg mange gode venner fra sjakken, og da blir man automatisk mer engasjert.
– Hvordan føler du at sjakkmiljøet er i Tromsø i dag?
Nå har jeg ikke vært særlig mye innom det siste året, men etter hva jeg har sett på nettet av aktiviteter virker det som det er veldig bra. Supert at det er kommet et uformelt tilbud på onsdager!
Det sosiale betyr mye for Elise i sjakken – hun koser seg her over brettet i NM 2016 på hjemmebane
Foto: Anniken Vestby
– Hvordan har det vært å komme fra en sjakkfamilie med tradisjoner der du har en meget sterk spiller i din eldre bror Espen Forså?
Det har blitt noen familieferier hvor jeg og Espen har spilt turnering for å si det sånn! Men generelt har det vært veldig fint å ha lett tilgjengelig hjelp, både før under og etter turneringer. Ellers har det vært litt stor ferdighetsforskjell til at det har blitt så mye sjakkspilling hjemme.
– Din lillesøster Regine spilte også sjakk og vant B-gruppen under Rallarsjakken i 2013 – koser hun seg fremdeles med uformelle sjakkaktiviteter?
Nei.
– Fortell litt om jentesjakkens betydning i Norge – hvorfor er dette viktig?
Det fine med sjakk er at kjønn ikke har noen betydning. Jentene utgjør en stor potensiell medlemsmasse for klubbene. Når halvparten av befolkningen er jenter, mens de bare utgjør en brøkdel av sjakkspillerne, er det klart at det er stort potensiale.
Edit, Elise og Monika har betydd enormt mye for jentesjakken i byen og vist at det er mulig å nå høyt i på landsbasis fra Tromsø
Foto: TSK-webben
– Hva er de viktigste tingene du har bidratt med for klubblivet i Tromsø?
Jeg har vært instruktør fra jeg var 13 år, og har hatt en periode som sportslig leder i TSKU. Ellers håper jeg jo at jeg har vært et slags forbilde for de yngre (spesielt jentene), og hjelper til når det er behov og tiden strekker til.
– Du studerer Jus nå – er det noe fra sjakkens rike du får bruk for under studiene?
Strategisk tenkning går igjen mange steder i jussen. For eksempel når du skal forhandle frem en avtale, må du ofte tenke på hva som lønner seg i det lange løp. Dersom du gir motstanderen en bonde, får du kanskje igjen et nøkkelfelt som kan være avgjørende i sluttspillet. Videre kan juridisk metode sammenliknes med et sjakkparti. For å få en god drøftelse må du danne et bra utgangspunkt med en god rettsregel før du skal bruke den i den videre fremstilling. Likedan er det med et sjakkparti. Åpningen avgjør i stor grad hvordan det videre spillet utarter seg.
– Har du noen tanker om å øke aktiviteten for egen del, ved å delta mer i klubben?
Det er selvfølgelig noe jeg ønsker på sikt. Akkurat nå må jeg fokusere på studiet, da det er svært krevende. Tenker det blir for dumt å legge opp uten å ha spilt på kvinnelaget 😉
Elise Forså husker Arctic Chess Challenge-turneringene med glede – her fra 2008
Foto: Sven Wisløff Nilssen
– Når jeg lager disse intervjuene gjør jeg ofte et tilbakeblikk på tidligere tider og da ser jeg tallrike generasjoner fra TSKU som var gode – men mange hopper av før de gror opp til å bli voksne spillere med en livslang hobby. Er det noe vi kan gjøre annerledes?
Tenker årsaken til dette er at sjakk ikke har vært så «kult», slik at mange slutter når de begynner på ungdomsskolen/videregående. Etter Magnus for alvor har blitt kjent og det har vært en del sjakk på TV tror jeg dette har endret seg litt. Tror nøkkelen er å skape et godt miljø, da ønsker folk å bli værende.
– Har du noen vyer eller visjoner for fremtiden i Tromsø Sjakklubb?
For klubben altså? Har selvfølgelig troen på at Tromsø kommer seg tilbake til Eliteserien, så håper jeg at klubben får til et skikkelig godt og stabilt ungdomsmiljø (med masse jenter).
– Hvilke interesser har du utenfor de 64 sjakkfeltene?
Skole og jobb tar selvfølgelig mye tid, men utover det har jeg blitt veldig glad i å være ute i naturen. Norge er ganske fint. 😊
Vi takker Elise for intervjuet og ønsker henne lykke til med drømmen om en landslagsplass
Foto: Elise Forså sin Twitter-konto