Monika er alltid i godt humør og har mange spennende interessefelter i livet sitt
Foto: Anniken Vestby
– Kan du fortelle litt om når, og hvordan og hvorfor du begynte å spille sjakk?
Jeg tror jeg begynte å spille sjakk i 7-8-årsalderen. Storebroren min, Jon, begynte på et sjakkurs på Bjerkaker skole i 1.klasse, og det førte til at jeg og mine søsken også etter hvert kom inn i sjakklubben. Siden har alle fire fortsatt å spille sjakk
– Hvem er din aller største favorittspiller gjennom tidene?
Jeg har ikke noen absolutt favorittspiller, men siden jeg er norsk må jeg kanskje svare Magnus Carlsen. Liker også Garry Kasparov og hans fantastiske konkurranseinstinkt.
– Hva er din beste turneringsprestasjon over brettet?
Det må nok være min 8. plass i ungdoms-EM i klassen for jenter under 18 år. Lå på fjerdeplass og hadde medaljesjanser før siste parti, men tapte dessverre for sølvvinneren og endte på 8.plass.
Unge Edit og Monika i fri dressur over sjakkbrettene i en turnering – de knives i prestasjoner og løfter hverandre opp!
Foto: Jan S. Berglund
– Hvem er den beste spilleren du har møtt i klassisk sjakk og når skjedde dette?
Spilte et over sju timers langt parti i første runde i Gibraltar mot Lawrence Trent. Det endte dessverre med tap, men det var et veldig interessant parti. Ellers fikk jeg på 1.bordet i OL i Tromsø møte både Pia Cramling og Antoaneta Stefeanova som er henholdsvis tidligere europamester for kvinner og verdensmester for kvinner. Jeg har ikke helt oversikt over hvem som er den beste jeg har møtt, men håper jeg får gleden av å møte enda sterkere spillere i framtida.
– Hva er ditt aller beste sjakkminne?
Har mange gode minner fra utenlandsreiser med NTG-gjengen, og har gode minner med å representere Norge i OL og EM i lag. Vanskelig å velge ut ett spesifikt sjakkminne når det er så mange gode minner å velge mellom.
– Hva er det du liker best ved det å spille sjakk?
Jeg liker logikken i spillet. I tillegg er jeg veldig glad i å konkurrere. Nå spiller jeg fotball også, så det er greit å holde på med både en lagsport og en individuell sport. Sjakken har i tillegg gitt meg venner, reiser og gode opplevelser.
Monika som landslagsspiller i 2016 i Baku – hun er en god strateg og posisjonsspiller
Foto: Morten L. Madsen
– Hva er dine styrker som sjakkspiller?
Det strategiske er nok en av mine styrker som sjakkspiller. Det er mye mulig jeg har det fra to av mine tidligere sjakktrenere Trond Romsdal og Maxim Turov som er to gode strateger.
– Hvor viktig er det sosiale – og hva det betyr det for ditt sjakkengasjement?
Tror det sosiale er avgjørende om man fortsetter å spille sjakk når man er ung. Vi var en veldig fin gjeng som gikk på sjakkurs og spilte turneringer sammen i sjakklubben da jeg begynte å spille sjakk. Det er fint at TSKU legger opp til sjakkurs for alle nivåer og en egen treningsgruppe, så man lager et miljø og at man alltid har noen å trene sammen med.
– Hvordan føler du at sjakkmiljøet er i Tromsø i dag?
Sjakkmiljøet i Tromsø er veldig inkluderende. Og miljøet blir veldig fint ved at de eldste i klubben trener de yngste. Samtidig skulle vi gjerne hatt flere barn i klubben, og det er noe det jobbes med nå.
Edit og Monika gleder seg over hverandres fremskritt over sjakkbrettet og er treningspartere
Foto: Anniken Vestby
– Hvordan har det vært å knive med søster Edit om uttak til landslaget og plass på ulike lag og i turneringer opp gjennom årene på godt og vondt?
Vi har alltid vært veldig jevne og ikke vært så opptatt å konkurrere oss imellom, men heller samarbeide for at begge skal bli bedre. Det er selvfølgelig kjipt for den ene hvis bare den andre blir tatt ut til et mesterskap, men sånn er det bare, og vi gleder oss selvfølgelig på hverandres vegne. Nå er det faktisk ikke noe vi har opplevd så mye i det siste siden vi begge er på landslaget.
– Fortell litt om jentesjakken dere har startet opp og om TSKU sitt arbeid denne høsten?
Jeg og Edit har startet opp et eget sjakkurs bare for jenter denne høsten, og vi har 6-7 ivrige jenter som går der nå. Jeg tror det er lettere for jenter å holde på med sjakk hvis de har andre venninner å spille sammen med også, og vi håper på å få opp igjen et godt jentemiljø som vi hadde før i klubben. Ellers har vi også et vanlig sjakkurs 1 som er åpent for alle, og håper på å få flere barn inn i sjakklubben framover.
Jentegjengen fra 00-tallet i Tromsø Sjakklubb er på hyttetur med sjakk som hovedaktivitet
Foto: Audun Pedersen
– Fortell litt om sjakk-OL i Baku og hvordan det var å spille for Norges førstelag?
Sjakk-OL i Baku var veldig morsomt og inspirerende. Vi spilte på et veldig trivelig lag med Sheila, Ellen og Olga. I tillegg hadde vi en utrolig bra trener i Torbjørn Hansen som hjalp oss veldig mye og gjorde en veldig bra jobb. Han preppet meg og Edit til flere seire i åpninger som vi aldri har spilt før. Magnus Carlsen stilte også på herrelaget som tok en imponerende 5.plass! Lagsjakk generelt på landslagsnivå er veldig morsomt.
– Hva er de viktigste tingene du har bidratt med for klubblivet i Tromsø?
Har vært trener for barn i klubben, og også vært et forbilde for de yngre jentene vi har hatt i klubben. Ellers stiller jeg opp på alle helgeturneringene jeg kan.
– Hvordan liker du best å trene sjakk i dag – får du trent noe?
Jeg liker veldig godt å løse taktikkoppgaver. Ellers spiller jeg mye sjakk på nettet og liker å følge med på de store turneringene der toppspillerne spiller. Jeg trener også i treningsgruppa med Benjamin Arvola.
– Har du noen tanker om kvinnesjakk og hva er dens betydning i dag?
Det er en stor skjevfordeling blant kvinner og menn i sjakken i dag, og det er noe jeg synes burde bli bedre. Det jeg alltid har likt med sjakk, er at jenter og gutter både trener og spiller sammen og har like forutsetninger til å bli god, til forskjell for mer fysiske sporter der gutter har et fortrinn og konkurransen må foregå adskilt.
Monika i dyp konsentrasjon over brettet slik vi kjenner henne
Foto: Anniken Vestby
– Du gikk tre år på NTG og lærte mye av stormester Turov – fortell litt om det du var igjennom der?
Skolegangen på NTG var tre fantastiske år med masse trening og reising. Det som er fint med NTG er at man kan reise og spille så mange turneringer man vil, så lenge det også går bra på skolefronten. Dette utnyttet vil til det fulle, og reiste rundt og deltok på turneringer i Norge og rundt om i Europa. I tillegg til NTG-turene representerte jeg også landet i andre mesterskap, så det ble til tider ganske hektisk. Jeg lå i Norgestoppen blant de med flest spilte partier på to år den perioden, og mellom turneringene var det et hardkjør for å få tatt igjen på skolefronten. Maxim Turov var en utrolig flink trener som vi lærte masse av, og som nok også har påvirket min strategiske spillestil. Han ga mye av seg selv, og gjorde mye mer enn det som egentlig var jobben hans. Både han og Irina bidro også til at hele sjakkmiljøet i Tromsø fikk et løft ved å ha treninger for både barn og voksne.
– Dere skal spille for det norske landslaget i EM i høst – fortell kort om det?
EM spilles i år på Kreta fra 27. oktober til 7. november. I år er det litt artig at man har satset på et veldig ungt kvinnelag der jeg og Edit spiller med våre jevnaldrende venninner, Maud og Hanna. I tillegg spiller Sheila som har bøttevis med erfaring på landslaget. Så jeg tror vi blir en veldig trivelig gjeng, og jeg håper vi kommer til å gjøre det bra. I og med at de har satset så ungt, kommer jeg nok til å spille på et høyere bord enn det jeg er vant til, som også blir en fin erfaring. Akkurat bordplasseringa er enda ikke bestemt. Jeg skal forberede meg godt, og i tillegg håper jeg at vi får med oss en trener dit som kan hjelpe oss med prepping, noe som er veldig viktig.
Ellen Hagesæther sammen med Monika og Edit Machlik under OL i Baku 2016
Foto: Olga Dolzhikova | Stormester & Stormester
– Har du noen vyer eller visjoner for fremtiden i Tromsø Sjakklubb?
Jeg håper sjakklubben blir større og at vi får flere barn i klubben. Jeg håper også som tidligere nevnt at vi får flere jenter til å begynne, og at det blir et fint jentemiljø i klubben. Nå som vi har så fine lokaler i Veitasenteret er dette lettere. Og så må vi selvfølgelig komme oss tilbake i eliteserien!
– Hvilke du noen interesser på fritiden utenfor de 64 sjakkfeltene?
Jeg har mange andre interesser i tillegg til sjakk. Jeg spiller til vanlig fotball på Tromsø IL sitt damelag, og jeg liker også å spille cello. Ellers liker jeg å gå på de fantastiske fjellene vi har i Tromsø-området og ellers trene og være i fysisk aktivitet.
Vi takker Monika for intervjuet og ønsker henne lykke til i EM for landslag nå i høst!
Foto: Anniken Vestby