Svar på Romjulsnøttene: Vinnerne er klare!

Anniken Vestby og IM Mads Vestby-Ellingsen klarte brasene i ekspert-kategorien
Foto: Privat

 

Godt oppmøte rundt quizen – Anniken & Mads og Egil Arne Standal gikk til topps!

Det var harde bud og hard kamp når Romjulsnøttene 2023/24 skulle trekkes. Anniken Vestby ved hjelp av sønnen Mads og Audun Pedersen slo til og klarte 16 av 16 mulige i ekspert-kategorien. Begge er vinnere og all heder, ære og skryterett i ett år går til disse. Anniken og Mads vinner bokpremien etter trekning – gjort på styrechatten til Tromsø sjakklubb. I Eliteavdelingen ble det knallhard kamp mellom Egil Arne Standal med svart belte i sjakkquiz og utfordrer Joachim Solberg. Joachim var litt rask på labben på et spørsmål, og endte opp på 15 av 16 mulige. Egil Arne satte seg fast på et “umulig” spørsmål om en brukte vinklingen “spilt i Eliteserien for Team Bjørnsen”. Der får han 1/2 poeng og vinner med 15.5 av 16 mulige! Vi gratulerer vinnerne og sender gavekort til både Anniken & Mads og til Egil Arne! Det var mange deltakere i år – hele 6 tidligere vinnere prøvde seg blant annet!

 

Ekspertavdelingen: De tre beste:

1-2. Team Vestby & Audun Pedersen 16 av 16 mulige og delt heder og ære! ()
3-4. Egil Arne Standal og Arne Kristoffersen

Eliteavdelingen: De tre beste:

1. Egil Arne Standal 15.5 av 16 (Kjørte seg fast på spørsmålet om Sverre Karlsen, men ga et godt resonnement!)
2. Joachim Solberg 15 av 16
3-4. Audun Pedersen og Arne Kristoffersen med 14 av 16 mulige

 

 

Ekspertnivået:

Norske sjakkpersonligheter

1. Han var turneringskongen i norsk sjakk og deltok i det aller første junior-VM i historien må vite. I tillegg til å arrangere turneringer skrev han lidenskapelig om spillet og solgte sjakkbøker og vartet opp norske sjakkspillere og ga dem muligheter. Ingen annen norsk sjakkpersonlighet har betydd så mye for fremveksten av norske sjakkspillere som denne karen tenker jeg. Hvem tenker jeg på?

Svar: Arnold Eikrem. Det første junior-VM var i Birmingham i 1951. Arnold var eneste norske spiller, men både Fridrik Olafsson og Bent Larsen deltok.

2. Han er først og fremst dikter, Stjernevenn og en ivrig norsk sjakkspiller i sin tid med sans for litt udde åpninger og spektakulært spill. Det norske folk ble kjent med han gjennom diktningen hans og vet nok knapt at han skrev en bok om sjakk, som fortsatt blir forgudet blant menigheten for sitt engasjement og lidenskap, på sjakkens vegne. Denne karen hadde et lidenskapelig forhold til både Caissa og en åpning som har fått navn etter en Walisisk sjøkaptein. Hvem var han?

Svar: André Bjerke. Han elsket Evans Gambit og er jo mest kjent som forfatter og dikter. Han skrev “Spillet i mitt liv” og spilte sjakk i Stjernen.

3. Denne karen fikk en minneturnering oppkalt etter seg i Nord-Norge en gang på 70-tallet, han tok selv sølv i Norgesmesterskapet og var onkel til to fremdragende sjakkspillere som skulle utfordre hans styrke! Han var også en dyktig fotballspiller må vite, og hans bror var også en sterk sjakkspiller. Hvem var han?

Svar: Sigurd Svedenborg. Han var onkel til Dag og Paul. I 1979 arrangerte Narvik Sigurd Svedenborgs minneturnering til minne om han. Han spilte fotball på Mjølner.

4. Han er en dyktig skribent og forfatter som har donert mer kronasje til norske sjakkturneringer enn de fleste andre i vår tid. Ofte setter han ikke seg selv først, men tenker felleskap og samhold blant sjakkfolket så vel som blant andre. Kanskje derfor har han oppfunnet en variant av sjakk som er populær under Landsturneringen hver sommer? Dessuten er han aktuell hver påske på to ulike arenaer. Hvem er han?

Svar: Hans Olav Lahlum. Han oppfant Pratelagsjakken som er svært populær under Landsturneringen. Han arrangerer internasjonal turnering på Fagernes hver påske, og gir ut krimbøker mange forbinder med påsken. De siste årene har han også hatt turnering på Fagernes i høstferien.

Internasjonale helter

5. Han tapte et berømt radioparti i Norge i 1982 mot en av våre største spillere gjennom tidene, allikevel var det en liten bombe. Mannen har spilt for to ulike land, han er viden kjent som en stayer i sjakkretser – og han har deltatt på det aller høyeste nivået. Mitt første møte med mannen var gjennom litteraturen der jeg fant et parti som ble spilt samme år som Cubakrisen fant sted – i det partiet slo denne mannen selveste Zevs over sjakkbrettet. Ja, det finnes bare en Gudenes Gud i sjakk og han gikk ned i fyr og flamme mot denne svært sterke spilleren som aldri ble verdensmester selv. Hvem var han?

Svar: Victor Korchnoi. Han tapte et radioparti i 1982 mot GM Leif Øgaard. Han spilte først for Sovjet, så for Sveits. Samme år som Cubakrisen i 1962, spilte han og vant mot Bobby Fischer i kandidatturneringen.

6. Vi skal frem til en virkelig sterk sjakkspiller som har forsvunnet litt ut i gråsonen uten at noen helt vet hvor han ble av. Han var i sin tid nr. 2 i verden på ratinglista offisielt, han spilte en voldsom og spektakulær publikumssjakk som få kunne målbinde og han elsker litt spesielle åpninger og særlig kunsten å få inn noe nytt og verdifullt. Spillestilen var krevende og derfor brant ilden hans ikke like lenge som de ihuga posisjonskjempene han ofte kjempet mot. På Live-lista i Elo var han oppe på førsteplassen på sitt aller beste – du kan ikke gjøre det bedre enn det, kan du vel? Hvem er han?

Svar: Alexander Morozevich. Russisk sjakkspiller. Han var ofte suveren mot lavere ratet spillere, mens han kom til kort mot de beste. Har vært nr.2 i verden i 2008 bak Anand.

7. Vi skal til en av sjakkhistoriens kjemper. Mannen kom fra Baltikum, men ble aldri verdensmester i sjakk. Allikevel er han blant de beste spillere du bør studere partier fra, fordi hans attraktive og skarpe spillestil både er posisjonell og aktiv på en og samme tid. Han forsto sjakken dypt og vår stormester Leif Erlend Johannessen har han som et slags forbilde og har studert mange av hans partier. Denne karen var i følge Chessmetrics aldri nr. 1 på verdensrankingen – selv om mange tror han var den beste på et gitt tidspunkt i tiden. Hvem er han?

Svar: Paul Keres. Han var aldri nr.1, men regnet som en av de beste av mange. Kom fra Estland. Leif Erlend ville for øvrig ikke vedkjenne seg han som et forbilde i sin tid – men min venn Jussi har fortalt med at for 20 år siden, likte Leffi Keres sin partier godt!

8. Vi skal til en nordisk sjakkspiller som har fått alt for lite oppmerksomhet. Han var høyere oppe på verdensrankingen på sitt beste – enn vår egen Simen Agdestein! Han vant Junior-VM i sin tid og han ble selvsagt både nasjonal og nordisk mester. Denne stormesteren, som nesten er glemt i vår tid, hadde en aktiv og konkret spillestil der variantregningen sto i fokus og der god posisjonell forståelse lå til grunn. Han var nok en bedre matchspiller enn turneringsspiller, men hadde et flott elotall og ble stormester i både postsjakk og i klassisk sjakk. Hvem er han?

Svar: Curt Hansen. Dansk. Junior verdensmester i 1984, nr.14 på verdensrankingen. 2635 høyeste rating.

Jenter og kvinner som har gjort inntrykk!

9. Hun er gift med en stormester og kom til Tromsø en gang og lagde furore. Hun hadde nemlig spillestyrke som få, og viste det med all mulig tydelighet i turneringen hun deltok i her, selv om hun på ingen måte var topprangert. Hun er selv en profesjonell sjakkspiller på alle mulige måter, og har samme fornavn som en nordnorsk sjakkprofil. Nasjonalt har hun vunnet mye og hun er nasjonens eneste kvinnelige stormester i sjakk. Hva heter hun?

Svar: GM Monika Socko fra Polen. Gift med GM Bartosz Socko. Vinner av Arctic Chess Challenge i 2009. Samme fornavn som Monika Machlik.

10. Hun har gått på NTG og studert sjakk under vingene til Simen Agdestein. Deretter ble sjakken dumpet som kjæreste til fordel for studier. Et savn i norsk sjakk som fort kunne blitt vår første kvinnelige stormester i sjakk på en god dag. Talent hadde hun nemlig rikelig godt av og begavelsen var det intet å utsette på. Hun kjempet på likefot med de beste gutta i sin aldersgruppe og ble sågar både kadett- og junior-Norgesmester. Hun har også vært inspirasjon til en romanfigur og spilte førstebordet til Norge i sjakk-OL – hvem er hun?

Svar: Katrine Tjølsen. Inspirasjon til romanfiguren Patricia i Lahlum sine krimromaner om K2 og Patricia.

11. Hun er svært ung og den mest lovende sjakkspilleren vi har under 20 år, dessuten spiller hun for den tøffeste norske sjakklubben må vite – i hvert fall ifølge navnet. Hun har gått gjennom nordisk mesterskap for jenter helt tapsfri og vunnet gull og spilt i både EM og VM for ungdom, klasse jenter – og gjort det skarpt. Det blir spennende å følge henne videre og jeg vet at hun får god oppbakking av miljøet rundt henne som er det beste i Norge for unge sjakkspillere. Men hvem er hun?

Svar: Oda Kofoed Skramstad. Hun spiller for Dragen. Vant klasse C I Nordisk for jenter i år, uten tap (2023). Hun spiller også i barneklubben Dragulf.

12. Hun er datter til to stormestre, men er vel så kjent som de begge blant ungdommen der hun har gjort karriere i noe sjakkrelatert. Vi kan ikke legge under en stol at hun også spiller på utseende, men først og fremst spiller hun sjakk og formidler dette på en god måte. Hun er profesjonell til fingerspissene og har også en karriere på damelandslaget til nasjonen sin. Hun er så sterk at hun har slått en sterk IM i brettsjakk og har FIDE-tittelen WFM. Hun har to nasjonale identiteter og er internasjonalt kjent og liker seg i rampelyset. Hvem er hun?

Svar: Anna Yolanda Cramling Bellon. Datter av GM Pia Cramling og GM Juan Manuel Bellon Lopez og streamer på Twitch.

Nordnorske sjakkspillere

13. Han var en sterk postsjakkspiller i sin tid og spilte alltid fransk forsvar med de svarte brikkene. Nordnorsk mester på sitt beste og en betydelig skribent med fartstid i eget magasin. Dessuten var han viktig for sjakklubben sin, Tromsø sjakklubb, der han i dag er æresmedlem. Noen av partiene hans ynder Sjakkfantomet fremdeles å bruke i undervisnings øyemed, for han har spilte noen perler som det er verdt å huske. Venn av Gunnar Johnsen og i den eldre garde selv. Hvem er han?

Svar: Frans Larsen. Æresmedlem i Tromsø Sjakklubb. Nordnorsk mester og venn av Gunnar Johnsen.

14. Vi skal til en kar som svært ofte kjemper i toppen av Lichesslistene i Nord-Norge som kongen av Bullet i Nord. Om vi fjerner de som har flyttet sørover, men spiller for nordnorske klubber – så er denne karen blant de ypperste – og som regel nr. 1 bosatt i Nord-Norge i favorittgrensen sin Bullet. I skarp konkurranse med Espen Forså og på sitt beste og av og til tar Yours Truely posisjonen. Men denne jernmannen er beinhard og frisk i stilen både på og utenfor sjakkbrettet. Vi skal frem til er nordnorsk mester må vite, og han er tro mot hjembyen og familien sin til tross for en studietid i Bodø. Hvem er han?

Svar: Andreas Esbensen. Han kjemper med Sven og Espen om å være best og lå sist jeg sjekket litt foran! Ble nordnorsk mester i 1996 og 2023. Bor i Finnmark.

15. Han er en friskus over sjakkbrettet og sønn av en nordnorsk mester, som hadde enda flere mesterskap enn han selv, å vise til. Allikevel er han sterk over brettet og det har jeg fått erfare selv. Denne karen lever opp til en spillestil som henspiller mot romantikken og han har et åpningsrepertoar som i stor grad en hjemmesnekret. Dessuten har han vunnet sin skjerv med Grand Prix-turneringer i Nord og han er både munter og snakkesalig om du møter han på en turnering. Hvem er han?

Svar: Kjell Ole Kristensen. Har gjort seg bemerket i mange turneringer i nord. Angrepsvillig som Narvikingene! Romantiker og kjører narvikstilen på brettet. Ikke redd for å ofre brikker. Alltid i godt humør og pratsom. Sønn av Eskil Kristensen, nordnorsk mester utallige ganger!

16. Vi skal frem til en kar som enda ikke har nådd toppen sin i sjakkens rike. Han klatrer altså fremdeles på ratinglistene og er sterk. Noe nordnorsk mesterskap har det aldri blitt på han, men han har spilt i både Eliteklassen og tatt et pent IM-napp som han har i samlinga si. Spillestilen er middels skarp med posisjonelle undertoner preget av tålmodighet. Han kjemper ofte med sin barndomsvenn om turneringsseire og pengepremier og han har en far som i sin hjemby gjorde det svært skarpt sjakklig i sin tid. Hvem tenker jeg på?

Svar: Gunnar Lund. Sønn av Alf Lund. Kjemper ofte mot Mads Vestby-Ellingsen. Har IM-napp og fast på laget til TSK i eliteserien.

 

I spørsmål 16 skulle vi frem til Gunnar Lund fra Tromsø
Foto: Anniken Vestby

 

Elitenivået:

Norske sjakkspillere

1. Mannen vi skal frem til er en som valgte livet og ikke sjakken – allikevel har sjakkspillingen vært en sentral del av livet hans. Sier du Nusse til denne mannen, får du et langt foredrag om datamaskinens historie i Norge og sier du Svein Johannessen får du et foredrag med enda mer pasjon om vår IM fra OSS. Han har vært president i Norges sjakkforbund og junior-Norgesmester, men aller helst mimrer han nok om sitt udødelige parti. Ja, for han har slått en sterk stormester og dessuten spilt sjakk-OL for Norge. Men hvem er han?

Svar: Per Ofstad. Sitt udødelige parti spilte han mot Wolfgang Uhlmann i soneturneringa i Halle i 1963. Bare 19 trekk i partiet. Han har også vært både junior-Norgesmester i 1951 og 1953, og Senior-Norgesmester i 1998 i klassen over 60.

2. Vi skal frem til en fra Vestlandet som gjorde stort inntrykk på meg da han var barn, og så i voksen alder gjorde han på nytt inntrykk online. Allikevel er dette en virkelig nøtt, tenker jeg. Jeg så han første gang sammen med Roy Fyllingen i NM i Asker i 1988. De var to gode busser og sammen med folk som Ole Valaker og Ole Fredrik Kvamme skapte de liv og røre. Karen må ha vært veldig ung – og han la da også sjakkbrikkene på hylla vel tidlig spør du meg. Allikevel kom han tilbake i voksen alder og leverte fine resultater i Eliteserien i sjakk. Et talent som forsvant til TV som manusforfatter der det viste seg at han hadde et stort talent. Hvem er han?

Svar: Eilif Skodvin. Kompis med Roy Fyllingen. Spilt for Bergens i eliteserien. Han er FM. Kjent for blant annet Beforeigners og Lillyhammer på TV.

3. Vi skal til en som har vunnet Oslomesterskapet i hurtigsjakk og som gjorde seg bemerket i den glade ungdomstida si for rundt 30 år siden. Han er en av mange som aldri ble IM i norsk sjakk, men som absolutt hadde potensialet. Hans beste sjakkvenn ble IM, så det er kanskje en sår sak i gleden over at i hvert fall en fra hans region har lyktes med å bli Internasjonal mester i sjakk. Ja, for han kommer ikke fra en sjakksentra – men han kommer likevel fra en av Norges 10 største byer. Han er FM i sjakk selv, men har hatt svært sterke resultater i Europacupen for lag, og han spiller i dag mest hurtigsjakk eller lagsjakk. Hvem er han?

Svar: FM Bjørnar Byklum. Han ble Oslomester i hurtigsjakk i 2009. Han spiller for SOSS fra Kristiansand. Han har sterke resultater fra Europacupen, blant annet i høst. Kompisen er Bjarte Leer-Helgesen som ble IM.

4. Vi skal til en gammel traver i norsk sjakk. Han har vært med på alt innen sjakken – inklusive NM-general, elitespiller, president i sjakkforbundet og en alt mulig mann i alle mulige sammenhenger. Allikevel har han brukt mest tid på egen sjakk, for særlig lynsjakk elsker han. Han er kjent som en notorisk angrepsspiller og en jojo på eloratingen. Mannen spiser elopoeng som andre spiser drops, men deler dem ut igjen som nissen selv. Han spiller flere andre spill som hobby, og er en mann for de store anledningene som må være tilstede når det er VM-match i sjakk og han spiller fortsatt selv sjakk hver eneste dag. Hvem er han?

Svar: Jøran Aulin Jansson. Han har spilt i eliten, blant annet i 2017 etter å ha vunnet klasse Mester i Tromsø i 2016. Han har vært president i NSF i mange år, er en av mennene bak VM i Fischer Random som startet i Norge. Han er der det skjer og spiller aktivt sjakk både i eliteserien og NM.

 

Verdensstjerner i sjakken

5. Han døde ung av hjertesykdom, men er en evig skinnende stjerne på sjakkstjernehimmelen. Hans klassiske angrepspartier lever nemlig fortsatt videre og hans aktive angrepssjakk er viden kjent. Han var ikke en lidenskapelig sjakkspiller i samme grad som Tal og Geller – i stedet var sjakken ett av flere spill han behersket. Han kunne nemlig spille mange spill, deriblant bridge der han elsket å sitte å dampe sigaretter og spille langt inn i natten. Han hadde plusscore mot folk som Tal og Spassky – og lik score mot flere andre verdensmestre – en spiller med godt tak på verdenseliten i sjakk med andre ord. Men hvem var han?

Svar: Leonid Zakharovich Stein. Han døde bare 38 år gammel i 1973 av hjerteattakk. Han led av hjertesykdom og var storrøyker. Han var stormester og en av de beste på den tida som kunne nådd langt. Han fikk ikke delta i Kandidatturneringen pga en regel fra FIDE som tillot maks 3 spillere fra samme nasjon. Stein var fra Sovjet, nå Ukraina. Han spilte også bridge. Høyeste plassering var nr.3 på verdensranking bak Spassky og Tal.

6. Han var mest kjent i det gamle Sovjet for sine notisbøker som alltid var fylt til randen av små anekdoter eller åpningsteori. Han delte villig vekk med sine venner og elsket å analysere sjakk der han var en ener innen Sovjetsjakken sammen med folk som Geller og Kotov. Han spilte litt tannløst som hvit kanskje, men desto skarpere som svart! Han har etterlatt seg mange perler jeg viser elevene mine, men mest betydde han som teoretiker og forfatter. Allikevel var han helt oppe i verdenstoppen i sjakk i en 20-års periode. Hvem var han?

Svar: Lev Polugevsky. Forfatter, stormester, analytiker og sjakkspiller. Kjent for å gjøre noen av de aller dypeste analysene i verden på 60- og 70-tallet!

7. Han er regnet som en av etterkrigstidens store personligheter innen sjakken. Han var ikke bare særs høyt oppe på verdensrankingen, han var en stor skribent også og en mann du lyttet til. Han elsker studier og er ofte med i juryen når dommen skal falle. I dag er han fortsatt litt aktiv, men det blir mer hurtigsjakk enn langsjakk. Han er redaktør og kommer fra et sjakkelskende land med en tidligere verdensmester i sine rekker. Hvem er denne sjakkguruen?

Svar: Jan Timman fra Nederland. Tidligere verdensmester fra samme land er Max Euwe. Timman har skrevet mange sjakkbøker og han er en av sjefaredaktørene i New in Chess. Han har vært nr. 2 på verdensrankingen.

8. Han er av jødisk ætt, skriver sjakkspalter i to store aviser, og tilhørte verdenseliten i sjakk for mer enn 30 år siden. Han har slått Kasparov i hurtigsjakk. Han er lett eksentrisk, svært opptatt av sluttspillet i sjakk og har spilt semifinale i kandidatmatchene i sjakk. Dessuten er har han vært helt oppe på Topp-5 i verden på sitt beste. Han hadde i sin storhetstid en norsk sekundant innom og hjalp ham under et par matcher og de to var venner. Hvem er han?

Svar: Jonathan Simon Speelman. Nr.5 på rankingen i 1988. Opptatt av sluttspill. Slo Kasparov i en en hurtigturnering i 1989. Kvalifiserte seg til 2 ulike kandidatmatch-omganger. Har skrevet mange bøker. Venn med Jonathan Tisdall.

Nordnorske sjakkhøvdinger

9. Karen jeg tenker på nå, har vært nordisk mester et par ganger i sin klasse, han var en god fotballspiller og han har spilt i Eliteserien i sjakk. Der gjorde han det storfint og han har absolutt en spillestyrke som matcher FM-tittelen i sjakk, selv om han selv ikke formelt har denne. Byen han kommer fra har en junior-Norgesmester i sine rekker, men karen jeg tenker på kom aldri så langt selv om han var byens større talent gjennom tidene som vakte stor oppsikt med fire seire i Norgesmesterskapet for ungdom. Hvem tenker jeg på?

Svar: Peter Flermoen fra Harstad. Junior-Norgesmesteren er Stein Jensen. Peter spilte for Alta i eliteserien. Han passerte 2300 i rating, men søkte ikke om FM-tittelen. Han var et veldig stort talent som kunne nådd langt, men han likte ikke presset. Likevel spilte han veldig godt for Alta i eliteserien, uten å forberede seg til partiene.

10. Et hvert lite næss har en sjakkonge tror du kanskje? Nei, jeg tror ikke det – allikvel har det vært mange små og store næssekonger i sjakk i Nord-Norge. Vi skal i dette spørsmålet til en gammel kjempe som fortsatt er blant oss. Han spiller fortsatt lynsjakk jevnlig på Lichess, og er med i klubben sin i ny og ne selv om det bor en enda sterkere sjakkspiller i byen hans. I sine hårde dager var han kjent som en remiskonge og i ett NM spilte han intet mindre enn 9 strake remiser. Det var før han ble mesterspiller og det var han i mange år. Men først og fremst kjenner vi denne karen som en dyktig sjakkadministrator som har fått sine utmerkelser og blitt lagt merke til over det ganske sjakkland. I dag spiller han mest bridge. Hvem er denne karen?

Svar: Svein Harald Johnsen. Han har mottatt hederstegn i gull fra NSF. Vært turneringsarrangør i Vadsø og ledet Barentssjakk. Spiller bridge og lite sjakk nå. Vært godt over 2000 i Elorating.

11. Vi skal til en kjempe Elomessig, men det var mest som gutt som tilfeldigvis ble født i Nord, han spilte sjakk. Han flyttet sørover og gjorde sjakkarrieren sin der. Han ble raskt en svært dyktig sjakkspiller som nesten ble Norgesmester i sjakk på sitt beste! Dessverre holdt det ikke hele veien til Rom det året. Han har trent sammen med Simen Agdestein, spilt mange internasjonale turneringer og oppnådd noe av det gjeveste en kan i norsk sjakk, nemlig en tittel som er få til unne. Han har en sjakkspillende far, men interessen hans for spillet varte ikke evig. Hvem er han?

Svar: Joachim Thomassen. Sønn av Thomas Thomassen som også var sjakkspiller. Joachim ble Nord-Norges første IM i sjakk i 2010. Han vokste opp i Mo i Rana, men flyttet tidlig sørover til Stavanger og har trent med Simen Agdestein på NTG. Han spilte stikkamp i NM 2010, men kongepokalen glapp med remis mot vinneren Kjetil Lie i siste runde.

12. Vi skal til mangeårig mesterspiller som startet sin sjakkarriere i lille Narvik. Etter gymnaset flyttet han til Sverige og på 80-tallet kom han til Tromsø der han fikk jobb og der han spilte mye sjakk og bridge. Han er en av læremestrene mine i sjakk, et forbilde i aktiv, god posisjonssjakk – men ikke særlig kjent utenfor byens grenser. Allikevel slo han Ole Christian Moen i et spennende oppgjør i lag-NM, han spilte lagsjakk også for Team Bjørnsen i Eliteserien mange år senere og selv om bridgen er hans spill, har han hatt en rating godt over 2000 hos FIDE.

Svar: Sverre Karlsen. Oppvokst i Steigen, gikk gymnas i Narvik med blant annet Paul Svedenborg som lærer. Flyttet til Nord-Sverige for å studere økonomi og ble en av mine læremestre da han flyttet til Tromsø mot slutten av 80-tallet. Spilte for Team Bjørnsen. (Han spilte ikke i Eliteserien for Team Bjørnsen – min feilopplysning. De som ikke klarte Sverre Karlsen, og problematiserte spørsmålet fikk 1/2 poeng her – men flertallet klarte denne likevel.

 

De store turneringene i sjakk

13. Jeg skal til en av de største turneringene i sjakkens historie. Den er ikke så gammel som du tror, men heller ingen ungfole. Turneringen hadde tre verdensmestre i rekkene og en senere “FIDE-verdensmester”. Dessuten hadde den to VM-finalister om vi er litt raus, men dette visste de ikke om den gang. Den gang var det to verdensmestre i feltet og mange lovende spillere. Vinneren tapte for en av de svakeste i feltet, men slo den store favoritten! Dermed vant vinneren – en kommende verdensmester – en av sitt livs største turneringsseire med et praktresultat det fortsatt går gjetord om. Hvilken turnering tenker jeg på.

Svar: Reggio Emilia 1991/1992. Anand vant. Kasparov tapte mot Gurevich.

14. Vi skal til en turnering som vakte stor internasjonal interesse, men som ble spilt i lille Norge. Magnus slo vinneren, men imponerte egentlig ikke denne gang. Vinneren var en gammel stjerne som aldri fikk en VM-kamp, selv om han hadde fortjent det, men pengepremien måtte han dele. Verdens kanskje to beste sekundanter var også med i turneringen. Den ene gjorde et av sitt livs beste turneringer, den andre gjorde det dårlig. Men nederst på tabellen fant vi en regjerende verdensmester og en kommende verdensmester. Tilstede en av dagene under turneringen var også sjakkens kanskje største legende. Hvilken turnering tenker jeg på?

Svar: Drammen Smartfish Masters i 2005. Regjerende verdensmester Antonaeta Stefanova og kommende var Magnus Carlsen. Korchnoi var der. Peter Heine var der. Ex-Fide verdensmester Khalifman var også der.

15. Vi skal til en Landsturnering som ble spilt for mange herrens år siden. Den gikk av stabelen 16.-24 juli dette året med 160 deltakere. Turneringen fikk en svært populær vinner i Landsdelen mesterskapet ble spilt i, og han vant også det påfølgende året – så dette var en sterk spiller. Hans beste sjakkvenn ble nr. 2 i Junior, og de to sjakkompisene var begge juniorer og svært lovende i norsk sjakk. Hvilken turnering var dette?

Svar: Landsturneringen i Bodø 16-24.juli 1966 (1967) Paul Svedenborg fra Narvik vant dette året og neste i 1967. Kameraten som ble nr.2 i junior var Kjell Ole Kristensen fra Narvik.

16. Nå skal vi til en av historiens beste og mest berømte turneringer. Den varte nesten en hel måned og hadde to verdensmestre i sine rekker. Men det var en ung amerikaner som stjal showet. Han vant riktignok kun mot en av verdensmestrene, men han tok 10.5 av 11 mot feltets bunnslam! Dette var han livs største triumf og turneringen er godt over 100 år gammel. Hvilken turnering er dette?

Svar: Hastings Chess tournament anno 1895. Turneringen spilles enda og er godt over 100 år gammel. Harry Nelson Pillsbury på 22 år var den unge amerikaneren som tok 10.5 av 11 mot bunnspillerne. Han slo verdensmesteren William Steinitz, men tapte for Emanuel Lasker.

 

Svein Harald Johnsen fikk i 2006 Norges sjakkforbunds hederstegn i gull – her gratuleres han av IA Rist
Foto: Øyvind Malin

 

Vi gratulerer Team Vestby og Audun Pedersen med seieren i Ekspertkategorien og Egil Arne Standal med Elite-seieren sin.
Bøker er på vei til Team Anniken og Egil Arne