Eliteklassen åpnet med et smell og en rekyl du sjelden ser maken til!
Det var oppholdsvær, drøyt 15 grader og sol på Landsturneringens første dag, fredag 28. juni. De var alle der som skulle være der denne dagen. Hammer, Amar, Urkedal og Skurkedal. Ja, for skurker var det nok av og noen ran ble det. Den største skurken denne kvelden het Jens Evang Ingebretsen. Han senket en av favorittene i den småtvilsomme åpningen Schliemann med svarte brikker etter å ha blitt presset og etter å ha stått til tap i sluttspillet som han til slutt vant. Det var kaotisk og lite tid for motstander Elham Amar som fikk et stygt skudd for baugen i denne runden. Hammers motstander Torbjørn Ringdal Hansen måtte også ty til skurkestreker for å kapre en remis mot sin stormesterkollega Jon Ludvig. Forhåndsfavoritten Hammer så ut til å få veldig lite ut av de hvite brikkene da Torbjørn vant åpningskampen. Men i midtspillet spilte Hammer metodisk og på et vis bare han kan i denne klassen og utspilte Ringdal Hansen posisjonelt og skviste inn en vunnet stilling. Men med 10 minutter igjen på klokka for Hammer rundt trekk 46 fant Ringdal Hansen et svindelforsøk han gikk for. Alt annet var håpløst og han slo seg fri med offerspill. Hammer mistet tråden både på tid og stilling ganske raskt og Ringdal Hansen berget en frekk remis til slutt med ubalansert materiell, men med evigsjakk. Der ble de to største favorittene utsatt for ran, ja – jeg vil egentlig heller kalle Elham Amars tap for en gresk tragedie. Han fikk mot seg den skarpe Schliemann varianten med 3…f5!? i spansk. Lett tvilsomt, men fullt ut spillbart. Ingebretsen hadde gjort leksa si, og på det tvilsomme 6. Sc3?! utlignet svart lett med 6…Lb4 som har vært kjent lenge. 6.0-0 er et must i den stillingen, og hvit får fordel. Det ble et langt parti og Amar så ut som en helt da han snudde partiet i sluttspillet fra remis til seier, men da – som i en gresk tragedie viste han oss sin menneskelighet og med lite tid på klokka og nervene på høyspenn kom feilene som først første til remis og så til tap. Men ingen kan ta fra Amar at han spilte på seier så hardt at både remmer og tøy… brast!
IM Vestby-Ellingsen slapp med skrekken i dag!
Foto: Anniken Vestby
Dagens blinkskudd på Gol kom fra Tor Fredrik Kaasen.
Det var to i favorittsjiktet som virkelig fant seg til rette. Det var Urkedal, som i en anti-Moskvavariant med svarte brikker gikk etter skarpt spill i semi-slavisk og Tor Fredrik Kaasen som med svarte brikker gikk for gull med en Benoni. Kaasen fant sin Rosa og det ble ekte kjærlighet på sjakklig vis. Han spilte en plettfri Benoni med sterkt spill hele veien og en flott seier over unge Jacob Templen Grave. Jeg kårer herved partiet til Dagens blinkskudd på Gol! Urkedal kunne på sin side mer teori en Elsness. De fulgte lenge et Hammarparti fra 2006, men jeg tviler ut fra Elsness sitt tidsforbruk at han visste dette. Senere kom de inn i Martin – Bhat, 2009 og det første avviket fra dette partiet for Elsness – var en avgjørende blemme! Etter dette ble han regelrett utspilt av en sterktspillende Urkedal som aldri ga en inch, men som leverte maskinspill. Sterkt!
Sympatiske IM Tor Fredrik Kaasen er en populær sjakktrener som kjemper for å oppnå GM-tittelen i sjakk – han fikk dagens parti inn!
Foto: Anniken Vestby
De unge slår seg opp og frem
Årets Eliteklasse har ingen Simen Agdestein, Berge Østenstad, Rune Djurhuus eller Gud forby – Jonathan Tisdall. Det er gårdagens vin – eller er det virkelig det? Selv hadde jeg yndet å se Simen i manesjen! I stedet får vi se nye stjerneskudd som Elham Amar, Aksel Bu Kvaløy og Håvard Haug – tre av våre aller største talenter siden Taris tid. To av dem braket sammen alt i første runde. Du husker kanskje at Simen Agdestein var 14 år første gang han deltok i Eliten i Kirkenes i 1981. Det har vært noen yderst få av dem – som Tari på Lillehammer i 2013 og Bu Kvaløy i fjor må vite. Den siste ut er altså nylig fylte 14 år – Håvard Haug! Han spilte i dag statist mot Aksel Bu Kvaløy i et nydelig posisjonelt spill helt etter boken og i tråd med den fine sjakkforståelsen til Bu Kvaløy. De to ligner mye på hverandre spillemessig og er sterke posisjonsspillere allerede. Jeg har lenge vært klar over Haug – kanskje bryter han virkelig barrierene nå under NM – det er ikke for sent tross etter et tap i første runde. Aksel Bu Kvaløy på sin side har noe på gang! Ga sluttspillet til Amar deg også vibrasjoner om Fischer – Spassky, 13. matchparti 1972, så ga sluttspillet mellom Haug og Bu Kvaløy meg vibber til Karpov – van der Wiel, Amsterdam 1988. Et parti jeg snart har vist alle mine elever! Fra dagens runde hadde vi altså en bukett med sjakkroser fra Urkedal, Kaasen og Aksel Bu Kvaløy!
Urkedal spilte en av tre glanspartier denne dagen i NM – hvor vil dette ende tro?
Foto: Anniken Vestby
Lett gjenkjennelige drama
Vi har alle vært der Elsness var i dag – det første trekket vi går ut av teorien i – er et tapstrekk. Vi vet det ikke der og da, men det svir. Sjakken er full av slike drama. Et av dem trodde jeg skulle bli IM Torstein Bae med hvit i en lukket sicilianer mot GM Kjetil A. Lie. Torstein fikk inn et automatangrep som gikk og gikk, og som vi normalt hater å spille mot fordi det er så lettspilt for motparten. Men den gang ei, Bae hadde nok visten inne i sluttspillet ved korrekt spill på et tidspunkt. Men kort fortalte forsvarte Lie seg tappert og godt som alltid, ikke hans beste del av spillet egentlig, og dermed fikk ikke NRK-profilen den knallstarten på turneringen som han fortjente. Men når både han og kompisen Torbjørn tok halvpoeng ble det vel bra. Torbjørn reddet seg jo med svarte brikker mot stormester Hammer! Fjorårets Juniornorgesmester Eivind Grunt Kreken spilte en relativt blodløs remis mot Semen Mitusov med hvit. Da var det mer fart over de hvite brikkene til GM Lars Oskar Hauge mot IM Mads Vestby-Ellingsen. I en åpen sicilianer fikk Hauge farlig angrep på svarts konge, men Mads forsvarte seg mesterlig helt til trekk 27 og likte egne sjanser. Han mente etter partiet at ingen av spillerne helt registrerte at han sto til tap en periode og til slutt berget Mads seg og det nordnorske håpet fikk dermed en fin start på turneringen med remis med svarte brikker mot stormestermotstand. Ellers slo Benjamin Haldorsen til med en seig seier mot Emerik Våpenstad Roulet-Dubonnet. Jeg synes Emeriks åpningsvalg med Steinitzvarianten i fransk er veldig spennende, men da må du ikke gå inn i Korchnoi-varianten med dobbelt slag på d4 og Db6. Praksis har vist at den er dårlig fordi sluttspillene som regel blir slitesluttspill. Emerik slet og Halvorsen vant til slutt med hvite brikker etter tålmodig spill. Så det var en lett gjenkjennelig runde. Men både skvis, angrepsseire, tapte sjanser og et mirakel (Les: ran). En fin start på årets NM og jeg heier nå litt ekstra på Tor Fredrik Kaasen.
Lahlum vandrer rolig og behersket mellom godbitene på brettene under NM
Foto: Anniken Vestby
Kong Sverre av 65+
Sverre Heim ble Norgesmester i 1980 og har flere undre ratingpoeng mer enn andremann i Senior 65+. Han ser alt ut som en vinner etter et nært strøkent parti mot Vidar Taksrud med svarte brikker i sitt kjære Tsjigorin-forsvar med svart. Heim spilte et par småfeil, men ingenting av stor betydning og han var suveren når han først kom i sluttspillet. Født i Balsfjorden, kom til Tromsø i 5. klasse og gikk ut sine gymnasdager i Tromsø før han studerte medisin og havnet i hovedstaden. Det blir spennende å følge Heim og hans løp mot 100% score! Vi tar med at Hans Richard Thjømøe spilte et fint angrepsparti og nedla sterke Helge Gundersen i 65+, mens Stein Jensen spilte passivt og måtte gi en remis mot Ole Smeby – begge de to siste er kjent i nordnorsk sjakkliv.
Vidar Taksrud og Sverre Heim kjempet det helt ut i toppoppgjøret i 65+
Foto: Anniken Vestby
Velkomstlynsjakken fikk en suveren vinner!
Velkomstlynsjakken ble vunnet av FM Sondre Lillestøl Melaa (2212) fra OSS med Fischerscoren 7/7 mulige. På andreplass kom Martin Holten Fiskaaen og så FM Nicolai Maxime Østensen – begge med 6/7 mulige. Det var hele 65 ivrige deltakere med – og to av dem var fra Tromsø. Torbjørn Valvåg og Benjamin Halvorsen kjempet begge lenge høyt oppe på tabellen og etter 5 av 7 runder var de på 4. for Benjamin og 8. plass for Torbjørn. Men det ville seg ikke og begge falt ut av Topp-10 og bare Benjamin kan se seg fornød med resultatet sitt. Ellers tok Vinjar Hammari en 8. plass og vi la merke til en rekke nordnorske spillere på resultatlisten. Jeg nevner i fleng de unge spillerne fra Nord: Mikkel Damtoft Solbakken, Tomas Engqvist, Markus Øygard Thomassen og Johannes Bakkevold. Ellers benyttet flere Tromsøspillere som Birk og Mathias tiden til å spille bordtennis med gjengen på hotellet og det rapporteres at rommene er fine og stemningen på Gol er god!
Smilet og det gode humøret satt løst hos Torbjørn og Benjamin under Velkomstlynsjakken!
Foto: Anniken Vestby
Dagens parti – Kaasen imponerer i Benoni:
Aksel Bu Kvaløy storspiller i et læreboksparti i katalansk:
Kadettenes drømmeoppgjør der Bu Kvaløy vinner mot Håvard Haug!
Foto: Anniken Vestby.
Aktuelle lenker:
- Hjemmesidene til Landsturneringen 2024
- Landsturneringen 2024 i Turneringsservice
- Sjakk-NM på Facebook
- ALLE NM-lenker LIVE på Lichess på et sted
- LIVE-partier på Lichess fra Eliteklassen og Senior 65+
- Øvrige klasser i Landsturneringen på Lichess
- Fantasy Chess Manager
- NMs Velkomstlynsjakk
- Tromsø sjakklubbs NM-historikk
- IM Kjetil Stokke kommenterer NM på Twitch lørdag og søndag
- Bergens oppsummering av dag 1