Ingen stor Tromsørunde
Det ble ikke den store Tromsørunden, til det ga våre profiler bort for mange poeng. Mads fikk aldri sjanser mot fjorårets Juniornorgesmester FM Eivind Grunt Kreken, Evsuld og Mathias tapte i Kandidat, Sivert og August spilte bort totalt vinnende stillinger til remis og selv Ken Ronny tapte i Klasse 4. Men bare sorgen var det på ingen måte. Monika Machlik imponerte med en flott seier mot Torbjørn Valvåg med svarte brikker og er oppe og nikker i Mester der hun for to år siden gjorde det så godt. Benjamin Halvorsen vant et svært rufsete oppgjør i klasse 1 og pappa Rostad vant i klasse 4. Men den Tromsøspilleren som har imponert meg mest så langt er Birk Sæther Rostad som spiller i klasse 1. Han ligger i tredelt tet etter en flott svartseier i dag. Ellers har Narviks Torbjørn Søraas 2/2 i klasse Mester og det er gledelig at den nordnorske mesteren slår hardt fra seg i et NM.
Mads møtte nøye seg med en tam remis mot fjorårets Juniornorgesmester i tredje runde av Eliten
Foto: Anniken Vestby
Fredspipe i Eliteklassen
Jeg er skuffet over Eliteklassen. Mens første runde startet som et fyrverkeri, startet tredje runde som et plump. Aksel Bu Bkaløy spilte tannløst i en skotsk åpning mot Frode Urkedal og tok så imot et remistilbud etter kun 8 trekk. Fysj og fysj, slikt liker ikke en sjakkelsker fra Nord. En skal kjempe om poengene og stå løpet ut for å bli en verdig vinner tenker jeg. Heldigvis er Caissa som regel enig med skribenten, hun har ikke mye valg, det er jo vi som skriver som har funnet henne opp og som holder henne varm. Caissa straffer nemlig de som ikke våger, det skjer noe psykologisk med en når en slutter å kjempe i et parti og noe av det psykologiske tankegodset tar en med seg. Det tror jeg på. Så når Kvaløy og Urkedal røkte fredspipe, benyttet fighterne muligheten til å ta inn på teten. IM Benjamin Haldorsen, GM Elham Amar og IM Frode Elsness vant nemlig alle med de hvite brikkene og særlig Benjamin og Elham ser sterke ut. I mellomtiden spilte altså og Mads en tannløs svartremis i gammelindisk. Vennene Torstein Bae og Torbjørn Ringdal Hansen prøvde i hvert fall, men det ble aldri ordentlig glør på bålet og remis i partiet. FM Emerik Våpenstad Roulet-Dubonnet (2173) må ha mistet alle ambisjoner i de to første rundene etter to smultringer. Han ville nemlig ikke spise kaka i dag for selv om han sto fantastisk med svart, så tok han i dag imot et taktisk remistilbud fra Jacob Tempelen Grave. Sistnevnte skjønte at han var i ferd med å grave seg ned og at våpenarsenalet til Emerik så faretruende ut. Synd at fighten uteble! Når GM Lars Oskar Hauge ikke fikk noe til i det som ble en franskmann med hvit mot klubbkamerat Jens Evang Ingebretsen, og partene spilte en anemisk remis, så var det relativt lite å skrive hjem om fra dagens Eliteklasse, men noe ble det! Men før det – må det nevnes at IM Tor Fredrik Kaasen slikket sår og gjorde opp for skade etter gårdens forsmedelige tap for Bu Kvaløy. Da fikk aldri Tor Fredrik partiet inn i Kaasen-sporet og får du ikke partiet inn i din preferansegruppe – spiller du ikke din beste sjakk. I dag ble det andre boller. Skarpt spill i siciliansk med svart mot GM Jon Ludvig Hammer og en spennende svartremis der Tor Fredrik kunne spilt videre med spennende sjanser for svart, men der remis var det tryggeste og mest logiske i stillingen siden akkurat Hammer var hvit.
Stormester Lars Oskar Hauge var en av de som aldri fikk reelle sjanser og friskt spill opp på brettet i Eliten
Foto: Anniken Vestby
Dagens helter – formspillerne er Amar og Haldorsen.
Elham Amar gikk på en mine på grunn av tid i første runde og slike arbeidsuhell kan alle ha. Nå er han oppe og nikker med 2/3 i kofferten og alt i neste runde står GM Frode Olav Olsen Urkedal på menyen der Amar har de svarte brikkene. Det blir spennende! I dag ble rett og slett FM Håvard Haug på 14 år for lett. GM Amar spilte sitt første helstøpte parti i årets NM – Dagens blinkskudd her hos Tromsøsjakk! Et praktparti der han utnyttet sjakkens to viktigste leveregler på en utmerket måte! Kunsten å få egne brikker til å samarbeide og kunsten å utnytte motstanderens svekkelser. Et flott parti i spansk åpning av Amar og vi fikk vibber til Bobby Fischer som en kongen av spansk åpning og selve storinkvisitoren med hvite brikker i spansk. Brikkene lekte sammen slik at det var en fryd. Benjamin Haldorsen kledde i denne runden av GM Kjetil A. Lie sin Hyperakselererte drage etter alle kunstens regler. Problemet er at det så for lett ut. Stormester Lie sitt angrepsspill så mer ut som kafesjakk enn noe annet, og når han kastet frem b-bonden kan han ikke helt ha trodd på prosjektet selv. Det minnet meg om Gamle Aarø i Tromsø sjakklubb. Når han var stein død, like før resignasjonen – kastet han løperen eller dronninga opp på motsatt banehalvdel og ropte halvhøyt ut – men Rocambole var ikke død! Men mens Rocambole var den første metafiksjonelle helten i litteraturhistorien, så var Aarø sine stillinger rask – og rask var Lie sin stilling etter at b-bonden nådde b4, og resten av partiet gikk som kniv i varmt smør for Haldorsen. Sjakken er nådeløs slik – det som ser ut som et havari fra Lie sin side, kunne fort endt annerledes om han ikke jekket b-bonden så raskt frem. IM Frode Elsness spilte lenge et godt parti og så ut som en vinner da han slapp opp trykket sitt og måtte vinne partiet på nytt i et tårnsluttspill med bonde over, men som var «kliss remis». Det mange sier er kliss remis – er vanskelig i praksis og Elsness fikk inn sitt triks og vant over IM-kollega Semen Mitusov. Seier var det viktige for legen og barnefaren i dag.
Elham har mordblikket og appetitt på seieren i Eliteklassen – nå er han 1/2 poeng bak teten og skal opp mot Urkedal på mandag
Foto: Anniken Vestby
Katastrofe i kandidat
Det vil seg ikke for Evsuld og Mathias i kandidatklassen, først fikk Evsuld WO i første runde og slikt vil en ikke ha! Da får en sterk motstand i neste uten å ha vist at en har nivået inne. Så setter Mathias bort et remissluttspill i første runde for å følge opp med et svarttap i andre runde. Trist. Mathias har riktignok fokusert mye på skolen de siste månedene, det har vært eksamenstid etter tre år på videregående og russetid – men allikevel har han så mye sjakk i blodet at ting ikke har gått hans vei. Arbeidsuhell kan likevel alle ha – vi håper lykken snur! Evsuld tapte også i andre runde. Han gikk rett ned i en skarp og utradisjonell Lasker-Pelikan variant i siciliansk med hvit. Motstander var IM Andreas Rabben Moen som tok en rapp en og vant i stor stil etter at Evsuld ikke spilte sin beste sjakk. Slikt skjer – det er tidlig og mye vann skal renne i havet. Denne klassen er svært sterk, men vi håper våre to kort kommer opp igjen og kjemper.
Mathias Lind Schouten har ikke fått det til i Kandidatklassen – men på kvelden gled det som smurning i Bughouse!
Foto: Anniken Vestby
Mye bra Tromsøspill i Mester
Monika Machlik kom rustet til tennene mot Torbjørn sitt opplagte valg, Londonsystemet som hvit. Hun fikk tidlig godt spill og blåste motstanderen av brettet både posisjonelt og til slutt taktisk. Torbjørn, som spilte så godt i første runde, fikk ikke partiet inn i sitt spor i denne runden. Angrepsspilleren prøvde å være en posisjonsspiller mot Monika og det er en dårlig idé mot solide og posisjonssterke Machlik. Det er lett å være etterpåklok, men et skarpere partiopplegg ville nok gjort seg. Sivert Schanche Tørfoss spilte mot Torgeir Kjøita i et oppgjør der den tidligere så profilerte barnestjernen fra 1911 fikk kjørt seg. Kjøita har i dag et Elotall på 2077, men Sivert med de hvite brikkene fikk raskt opp en vinnende fordel med sitt kjære katalanske system med hvit. Torgeir Kjøita spilte et slags Londonsystem mot fianchettoen til hvit, men kunne ikke teorien og sto til kliss tap da Sivert fikk lite tid. Så rotet han det til og måtte redde seg ut av uføret ved avbytter og remis. Synd da Sivert var +4 på Stockfish og hadde alle sjanser. Allikevel er vår mann oppe og nikker i tetsjiktet bak Monika og co i Mesterklassen med 1.5 av 2. Det samme har Pål Røyset som fort kunne tapt med de hvite brikkene i dag mot Gustav Hestholm (2060). I et Londonsystem sto Pål skit en periode, med dårlig struktur, men det svingte og Pål var som så ofte best når det gjelder. Han snudde partiet og vant. Dermed er også han oppe og nikker med 1.5 av 2. Vi krysser fingre for våre i klasse Mester – ser ut som de alle fire har sine sjanser og noe på gang!
Monika Machlik med sterk svartseier i andre runde av Mesterklassen – her fra lørdag der hun også vant med motsatte farger
Foto: Anniken Vestby
Birk Sæther Rostad leder klasse 1
Birk Sæther Rostad ligger i en tredelt ledelse i klasse 1 etter nok en seier. På kvalitet leder Petter B Markussen (1948) fra Bodø, som slo Benjamin Halvorsen i første runde, foran Karl Mosbye (1919) fra Sarpsborg. Birk (1943) får sitt andre svarte parti på rad i tredje runde mot Markussen – det blir spennende! I andre runde slo Birk til med en Schliemann-spansk som svart og vant i stor stil. Han fikk tidlig opp en vunnet stilling, men en computersjekk var ikke helt nådig for to ganger ga Birk motstanderen mulighet til å få en livbøye for å komme inn i remisterritorium, slikt har han ikke råd til i lengden. Men seier ble det og en meget god start for Birk. Benjamin Halvorsen spilte hvit mot siciliansk og valgte en tam affære i lukket sicilianer med springeren på f3 der svart fikk alt fra to verdener. Dermed vant svart åpningskampen og når Benjamin ikke benyttet en sjanse han fikk i midtspillet endte han opp i en tapt stilling. Fra avgrunnen heiste han seg opp etter håret, kjempet som en løve og spilte til slutt hjem hele poenget etter hard kamp på brettet. Dette var et noe utypisk parti der alt skjedde og det var både frynsete og rufsete på en gang. En bra kampseier for Benjamin og et viktig poeng som kom i grevens tid for humørspilleren! Jan Roksvold startet med noen krumspring i ringen der han mot Londonsystemet valgte et uortodoks forsvar med tidlig d6. Det gikk bra og etter 10 trekk tenkte jeg at han hadde en stilling der taktikeren Bokser’n Rokser’n kunne komme til sin rett. Men så fikk han en fiks idé om å bytte brikker og med den dårligste strukturen og damene borte fra brettet var hvit mest fornøyd med det. Det burde likevel endt med remis – men ute av sitt habitat feilet Roksvold i sluttspillet og tapte. Nå tenker jeg han er varm i trøya og at sjansen for en hvitseier i neste runde er stor!
Benjamin Halvorsen kom tilbake fra tap og vant et rufsete oppgjør der han spilte hvit
Foto: Anniken Vestby
August og Jakob kjempet mot hard motstand!
Både August i klasse Lilleputt og Jakob i Junior-A møtte svært sterk motstand i denne runden og poeng ville være sterkt. August kunne med en svartseier melde seg på i pall-kampen i den sterke Lilleputtklassen, men det ville sitte langt inne. Ja, for motstander var IM Frode Elsness sin sterke sønn Fredrik Elsness (1894) fra Dragen. Mens August er en mesterlig angrepsspiller er Elsness en mesterlig posisjonsspiller. Det var August som vant åpningskampen i en skarp Sveshnikov, det var August som først vant materiell og det var August som drev de hvite styrkene tilbake i forsvarsposisjon. Men da han kunne klinke til med et sublimt kvalitetsoffer mot en løper på e2 – slik som han normalt spiser til lunch og gjentar til middag – så sviktet det. Ble respekten for stor? Fredrik Elsness er nok den eneste spilleren i klassen August innerst inne frykter, han har noe August ikke har, en dypere posisjonell forståelse. August på sin side har en dypere og mer dynamisk angrepsforståelse så de to står hverandre sjeldent godt! De er sjakkens Knoll og Tott i Lilleputtklassen som helst vil spille de voksne ett puss, men som må kjempe sammen i Lilleputtklassen. Så August spilte bort den store fordelen etter hvert og det endte opp med remis. Isolert sett et kjempegodt resultat av August i tidenes sterkeste Lilleputtklasse mot kanskje den beste med svarte brikker. Men var det ikke litt irriterende også – at seieren smuldret bort? Jakob Høifødt spiller i Junior A og fikk en stor skalp i første runde. Dermed ble det blytung motstand i andre runde der han måtte spille andrefiolin hele veien. I en katalaner som hvit tok svart mer og mer over og motstander, Lukas Dominik Gåsland (2063), så ut til å spille det hele plettfritt hjem. I dataanalysen ser en likevel at Jakob fikk en livbøye til overlevelse i midtspillet med et feberaktig Sc5! – som ingen av spillerne så. Slikt skjer, et greit tap mot en bedre spiller.
August Solbu er en av Tromsøspillerne som virkelig kjemper hardt og han kan i et maks øyeblikk ta en pallplass
Foto: Anniken Vestby
Ken Ronny Schouten, Øystein Rostad og Maria Sæther
Ken Ronny Schouten prøvde seg på en kongeinder med svarte brikker, men endte opp etter skarpt hvitspill med å miste en bonde. Deretter gikk det i nedoverbakke inn i et sluttspill som han tapte i klasse 4. Maria Sæther tapte i klasse 5 mot medsøster Silje Sandberg fra Kongsvinger. Dermed har både sjakkpappa Ken Ronny og sjakkmamma Maria som har hver sin sønn – som for øvrig er gode venner, nemlig Mathias og Birk – ett poeng hver. Øystein Rostad på sin side benyttet anledningen til å heise seg opp på 50% score han også. Han spilte svarte brikker mot Ulrik Langseth (1537) fra Groruddalen i Oslo og vant sitt parti. En deilig seier, så lenge en har 50% score skinner sola over Storefjell!
Maria Sæther i en etteranalyse på lørdag der hun vant sitt parti med svarte brikker
Foto: Anniken Vestby
Ask og Ylva fikk det som ventet tøft
Ask var maks uheldig i dette NM, men står med 50% etter en WO-seier i første runde. Akkurat i starten av en turnering vil ingen ha WO – for det gir deg 100% score og dermed råtøff motstand. Ask og Ylva er førstereisene til NM og de har sikkert en fin tid og har mange sanseinntrykk å ta inn over seg. I dag spilte Ask i Lilleputtklassen mot ærverdige OSS sin egen August Minh Brattgjerd. August er 1800+, OSS sin beste Lilleputt og bror til den mer kjente mesterspiller Isak Minh Brattgjerd. Det måtte bli rått parti, men jeg er sikker på at Ask tar med seg partiet hjem, studerer det og kommer enda sterkere tilbake. Neste år har han kanskje med seg kompis Isak Arneberg for jeg har tro på at flere i TSKU er moden for NM. Jeg bruker å si at det er tre suksesskriterier i sjakk. Indre drive, litt talent og foreldre som stiller opp! Det siste er særs viktig, men Ask har alt. Det samme har Ylva som tapte mot Dragen sin Alvin Gürakar Skribeland. Dragen er Oslo sin aller beste klubb blant de yngste med skyhøyt nivå! Dette var ingen skam og et blikk på partiet viste at Alvin Gürakar Skribeland storspilte med svarte brikker i åpningsspillet og midtspillet. I sluttspillet kom så Ylva absolutt til ordet, fant mange sterke trekk og hadde sjanser til å berge seg. Hadde hun f.eks. kjent til det avanserte tredjeradsforsvaret ville hun kunnet berge seg – men det vil hun lære med tiden. Godt forsøk Ylva!
Ask er en av de i TSKU som er i fremgang og som får sin ilddåp under årets NM – det blir nok mange opplevelser på han!
Foto: Anniken Vestby
Årets NM høster mange lovord
Anniken Vestby er hoveddommer under Landsturneringen og kan meddele at årets NM så langt høster mange lovord. Jeg vet likevel at mange er misfornøyd med at det ikke er egnet med familieferie så langt til fjells og langt fra byen. Allikevel sier folk at det er fint på Storefjell, og de er fornøyd med både hotellmaten der det er mye varmmat og deilige retter og det er mange fasiliteter på hotellet som er litt 80-tallet, men som fungerer til formålet. August har mamma med seg, Sivert pappaen Trond og Birk har begge foreldrene som begge spiller. De rapporterer alle om løpeturer eller helst gåturer i nærområdet og at det er superfint turterreng. Pål forteller at han rusla en 2 timers tur via Storefjelltoppen 1149 moh. og at en frisk fjelluft ikke kan overvurderes – det er nok mange tenkere enig i. Mathias har hele familien med seg og de trives i en leilighet like ovenfor hotellet. Mathias og Birk har en hel sjakkgjeng der med tenåringer som er sammen og mange – som f.eks. Benjamin Halvorsen – har «samlet seg» venner over hele sjakk-Norge i løpet av et kort sjakkliv og har mange å mingle med. Det er med andre ord fine dager under sjakk-NM.
På kongressen: Anniken Vestby overleverer blomster og Norges sjakkforbuds hederstegn i gull til Morten Lillestøl Madsen
Foto: Ved Anniken Vestby
Veien videre – det er kongress og sjokksjakk på menyen søndags kveld.
Søndag kl. 18 startet Norges sjakkforbunds kongress og Tromsø sjakklubb har med flere delegater. Anniken Vestby vil helt sikkert fortsette som president, hun står ikke på valg i år. Ellers er det sjokksjakk i kveld og jeg vet at Sivert og Evsuld skal spille på lag, mens August prøver seg med ny makker – nemlig Markus Øygard Thomassen fra Kirkenes. Sjokksjakk kalles også Bughouse og går ut på at to spillere er makkere og at de brikkene de slår ut på motstanderens brett, kan gis til egen makker og komme inn på det brettet. Da blir det ofte farlige angrep og flere Tromsøspillere har blitt Norgesmestre i dette spillet – blant annet radarparet og brødrene Jon og Endre Machlik som i 2015 satte 36 andre lag på plass og ble uoffisielle Norgesmestre. Skal vi håpe på et Tromsølag i finalen i år? Ja – det skal vi for Tromsøs nye radarpar Evsuld og Sivert er i semifinalen blant fire lag i skrivende stund og Mathias er i den andre semifinalen. Der møter Sivert og Evsuld Jøran Jansson og Morten Lillestøl Madsen.
Evsuld og Sivert mot Morten og Jøran – de eldste viste seg best i denne semifinalen!
Foto: Trond Tørfoss
Chess Fantasy Manager, Silje leder foran Kent-Ove og Olav
Det er både en individuell kamp og en lagkamp i Chess Fantsy Manager som er populær i år med over 150 lag med. Lederkvinnen heter visstnok Silje i Chess Fantasy Manager, mens toeren er Kent-Ove og treeren er fra Hell og heter Olav. Skal vi tro det er St. Olav sitt motstykke? Nei, det er visst Olav Bjørkan. Ingen Tromsøspillere blant Topp 3. Beste Tromsøspiller er «Potet i oppoverbakke» mens også Øyvind Pedersens lag, Frank Remmans lag, Birk Gulljord lag og Askild Gjerdstands lag er blant Topp-5 som regnes poengtellende for Tromsø. Tromsølaget ligger i lagkampen – der altså 5 lag teller – på en andreplass bak Hell, men foran treer Bærum. Det er fortsatt meget jevnt!
Det er forresten videospill og slikt på hotellet og minigolf og mye annet å fordrive tiden med
Foto: Anniken Vestby
Sjokksjakken ble en suksess
Benjamin og Mads som tapte finalen mot Mathias Lind Schouten og Max Dahl for to år siden ønsket revansje i årets NM i sjokksjakk som hadde med hele 60 lag! Det var dermed først innledende grupper der de fleste ble slått ut med 5 runder i hver gruppe og så kvartfinaler, semifinaler og finale! Benjamin og Mads ble slått ut i det innledende spillet – sterke 4 av 5 mulige var ikke sterkt nok. Mathias og makker Max gikk derimot videre og havnet til slutt i finalen i år igjen! Sivert og Evsuld var det andre Tromsølaget som imponerte. De gikk videre til kvartfinalen og så helt til semifinalen. Der ventet Jøran Jansson og Morten Lillestøl Madsen og de ble for sterk kost for Sivert og Evsuld. Dermed røk våre to helter ut og Mathias og Max fikk finale mot Jansson og Lillestøl Madsen. Lillestøl Madsen og Storestøl Jansson fulgte ikke helt med i valsen og ble gode toere i finalen. For der vant ungdommen frem – og Mathias Lind Schouten og Max Dahl ble sjokksjakkmestre i 2024 – slik de ble det i 2022! I 2023 kalte de seg Grønn lyktestolpe og ble nr. 2. I år het de rød lyktestolpe og ble altså nr. 1! Vi gratulerer de ferske Norgesmestrene!
Jøran Jansson og Morten Lillestøl Madsen taper her finalen mot Mathias Lind Schouten og Max Dahl fra NTG-miljøet til Simen
Foto: Trond Tørfoss
GM Elham Amar spilte Dagens Blinkskudd med hvite brikker i spansk:
Trond Tørfoss er en av våre fotografer og sjakkpappa til Sivert
Foto: Anniken Vestby
Monika Machlik fikk opp et motangrep og slo Torbjørn i Londonsystemet:
Sjakk er også sosialt vennskap og disse to sjakkfedrene er godt kjent i sjakk-Norge: Tor Wetle Hoem og Eldin David
Foto: Anniken Vestby
Aktuelle lenker:
- Hjemmesidene til Landsturneringen 2024
- Landsturneringen 2024 i Turneringsservice
- Sjakk-NM på Facebook
- ALLE NM-lenker LIVE på Lichess på et sted
- LIVE-partier på Lichess fra Eliteklassen og Senior 65+
- Øvrige klasser i Landsturneringen på Lichess
- Fantasy Chess Manager
- Tromsø sjakklubbs NM-historikk
- Bergens oppsummering av dag 3