Joachim Solberg til topps i Lichess Cup 12

Joachim Solberg kom, spilte og vant…

Lichess Cup 12 var sesongens siste turnering

Lichess Cup på mandagen dannet en naturlig avslutning på vårsesongen med Lichess Cup. Turneringen var sterk med to tittelholdere i IM Mads Vestby-Ellingsen og FM Joachim Solberg – begge er attpåtil nordnorske mestre i sjakk. De unge håpene Evsuld Myagmarsuren, Håvard Eriksen Bech, Vinjar Hammari og Torbjørn Valvåg ville også ha et ord med i laget og spillere som Øivind Jakobsen og Peter Vedal Utnes fikk også over 50% score i dette selskapet. Turneringen ble spilt som en 9 runders sveitser med 3 2 på klokka. Det var 19 deltakere, god stemning og harde kamper. Til slutt vant Joachim Solberg etter å ha gått seirende ut av toppoppgjøret med Mads og ellers bare avgitt på remiser, Mads satte 8 stolper i tabellen, men tapet mot Solberg ødela dagen. Evsuld tok en flott tredjeplass og hadde 2366 i prestasjonsrating. Han begynner å bli farlig god.

Joachim Solberg tok kaka

Joachim var best denne kvelden og vant fire partier på stripe i starten. Etter svært sterkt spill vant han i 3 av 4 fire første rundene mot Øivind Jakobsen, Håvard Eriksen Bech og IM Mads Vestby-Ellingsen. Mot Evsuld i tredje runde var han virkelig i hardt vær da han strengt tatt bukket en offiser uten kompensasjon. Men Evsuld rotet det til og tapte dette oppgjøret. Så spilte han to saklige remiser mot Torbjørn Valvåg og Vinjar Hammari før han hamret 3 stolper til i tabellen. Disse seirene kom mot antatt mye svakere motstand og ble grei skuring for sterke Joachim. En god turnering fra NNM-mesteren i 2010 som atter en gang ble konge i vår mandagsturnering. Jeg opplever Joachim som en av de mest kunnskapsrike om sjakkhistorie her på bjerget og han både skriver om sjakk, leser om sjakk og deler dette med andre.

Joachim Solberg tok en overbevisende seier i Lichess Cup 12

IM Vestby-Ellingsen møtte ta til takke med andreplassen

Mads tapte det så det sang i det innbyrdes oppgjøret mot Joachim etter å ha feilvurdert kongens sikkerhet, men han slo Evsuld, Håvard, Vinjar, Torbjørn og resten av røkla. Bare i partiet mot Håvard var Mads langt ute på glattisen og han kunne fort tapt dette oppgjøret. Mads har hatt en tøff tid på turneringsfronten etter at Fagernesturneringen gikk dårlig, men kjenner jeg han rett kommer han sterkt tilbake. Sjakk handler også om selvtillit over brettet og slikt må bygges over tid. Slik sett var det sikkert godt å vinne Lichess Cup overlegent slik Mads gjorde denne sesongen. Så takker vi den internasjonale mesteren fra alle som har møtt han og fått muligheten til å spille mot en dobbelt tittelholder. Både IM i sjakk som er det gjeveste han har og NNM-mester som ikke er så gæli det heller. Det er mye god lærdom i å møte en så sterk spiller.

IM Vestby-Ellingsen trengte en seier for å få 360 av 360 mulige i Lichess Cup – den gikk ikke i år

Evsuld Myagmarsuren med sterk turnering

Evsuld var bare en plassering fra å tukte Joachim Solberg i Lichess Cup sammenlagt. Det var altså hur jevnt som helst om andreplassen etter Mads. Evsuld spilte godt siste turneringen og tok hjem 6.5 av 9 mulige. Han remiserte Øivind Jakobsen, tapte mot Joachim og Mads og vant resten. Soleklare seier mot Vinjar, Håvard og Torbjørn smakte 12-åringen godt og han gjorde da også en flott turnering. Riktignok kom han dårlig ut av åpningen mot Torbjørn, men de snudde raskt og han vant klart. Evsuld neste store oppgave er Norway Chess Open i slutten av mai. Dette er en sterk turnering og Evsuld gleder seg til nye oppgaver – han skal trolig også spille årets Landsturnering der jeg vet at både Torbjørn og Håvard skal delta – kanskje Vinjar også!?

Evsuld hadde en sterk turnering med 2366 i prestasjonsrating

Dom andra – tøft i toppen

Med Mads og Joachim over 2500 i Lichess-Elo ble det tøft for alle andre i denne turneringen. Allikevel var det hele 7 spillere som klarte å få over 50% score denne kvelden. Joachim, Mads og Evsuld tok altså pallen, mens Håvard Eriksen Bech tok fjerdeplassen med 6 av 9. På femteplass kom Vinjar med 5/9, det samme hadde Øivind Jakobsen og Torbjørn Valvåg. Peter Vedal Utnes, Ronny Sannes Melå og Rune Handberg fra Vesterålen kom alle inn blant Topp-10 og de hadde alle tre 4.5 av 9 eller akkurat 50% score.

Lichess Cup 12 i lynsjakk Åpen klasse med resultater, tabell og partier

De beste i årets Lichess Cup – endelig tabell – klassevinnerne blir kontaktetKlikk på grafikken for større versjon  |  Design og Excel Jan S. Berglund