Intervju med TSKU-leder Kim Daniel Arthur

Den nye lederen i TSKU Kim Daniel Arthur er i intervju med TSK-webben denne helga
Foto: Privat

 

Kim Daniel Arthur ble i mai 2019 valgt til ny leder av TSKU. Den kjente Tromsøprofilen er en relativt ung, nyskapende og kreativ leder som går nye veier samtidig som han tar vare på alt det gode som fungerer hos TSKU. Vi i Tromsø sjakklubb har allerede høstet mange fine gevinster i samarbeidet med TSKU og Kim – nå sist i forhold til Rakettsjakken som går i helga der TSK og TSKU samarbeider. Jeg har tatt en prat med Kim om hvordan han lærte å spille sjakk, tanker rundt spillet og ikke minst tanker rundt TSKU.

 

Kan du fortelle litt om hvordan du selv begynte å spille sjakk?

Det var ganske plutselig at sjakkinteressen dukket opp i voksen alder. Jeg hadde fulgt med på Magnus Carlsen bli verdensmester for første gang og ble oppslukt av TV-sendingene, så ble jeg spurt om å være med i planleggingen av Sjakk-OL i 2014. Kombinasjon av disse lokket meg inn i sjakkverdenen og jeg ble helt frelst!

 

Når spiller du sjakk og hvordan skjer dette i dag?

Jeg spiller for det meste på telefon via chess.com, der spiller jeg mot andre kompiser som også nylig har begynt å spille sjakk. Så har sønnen min Noah også blitt bitt av basillen, så vi spiller jevnt og trutt hjemme over sjakkbrettet. Vi har også hatt noen uformelle sjakkturneringer i kompisgjengen, sist var vi 16 stykker sammen. Det som er genialt med sjakken er et den kan spilles på så mange nivåer og være like fasinerende, for oss er det et ganske lavt nivå!

 

Hva er ditt aller beste selvopplevde sjakkminne?

Da jeg fikk spille mot Magnus Carlsen! Det var under Sjakk-OL i 2014. Jeg var innom hos en kompis som jobbet hos sponsorene til Magnus, den som egentlig skulle spille mot han hadde meldt avbud. Tilfeldigvis stod jeg der da de fikk beskjed, jeg var ganske snar til å takke ja da de spurte om jeg ville steppe inn. Jeg spilte på lag med Simen Agdestein mot Magnus Carlsen og Elise Sjøttem Jakobsen. Kvelden før hadde jeg bestemt meg for at jeg i hvert fall ikke skulle miste dronningen. Men etter noen trekk var jeg litt for snar, Magnus sa «Der burde du tenkt deg litt mer om…» og så tok han dronningen vår. Uansett – et minne for livet!

 


Faksmile fra Nordlys i 2014 under sjakk-OL der Kim var på lag med Simen Agdestein og Elise Sjøttem

 

Du har en sønn som for lengst har tatt deg igjen har jeg forstått – fortell kort om hans utvikling så langt?

Ja, han har skikkelig fått giret for sjakken! Vi begynte å spille sammen etter at jeg kjøpte et sjakkbrett med Super Mario-tema. Han og søstrene brukte å spille uten å bry seg så veldig mye om reglene eller hvordan brikkene faktisk flytter på seg. Han var vel 4 år da. Han hadde ikke den store interessen på direkten, men det ble noen koselige stunder sammen med sjakkbrettet. Da han startet i 1. klasse tok det fart, de spilte mye sjakk på SFO og han begynte å ta initiativ til å spille mer hjemme. Plutselig var han blitt bedre enn meg og spurte om han kunne trene sjakk på samme måten som han trener fotball. Da fant vi TSKU på nett og han har elsket hvert sekund av både treninger og turneringer.

 

Du er ny leder for TSKU – fortell litt om noen vyer og visjoner for TSKU fremover?

Vi ønsker å åpne opp sjakkverden for flest mulig og gi de unge muligheten til både å lære seg mer sjakk og ha det gøy sammen med vennene sine. TSKU er for barn og unge, fra de er helt ferske i gamet til de vokser opp og kanskje blir stormestere. Vi har medlemmer fra 6 år og opp til 25 år! Kursene i TSKU er delt opp i 10 deler, fra å lære reglene i spillet til å fordype seg i åpningsteori og strategi. For de yngste er det en fantastisk en sport som er lett lar seg kombinere fint med andre aktiviteter. Jeg tror også at sjakken gir barna en god trening i konsentrasjon, logisk tenking og planlegging. Det er evner de får bruk for både på skole og i livet ellers. Her håper vi å nå ut så bredt som mulig slik at barna kan prøve å se om det er noe de har interesse for. Samtidig ønsker TSKU og la talentene utvikle seg og nå sitt fulle potensial, her er vi heldig som har fantastiske instruktører både i TSKU og i moderklubben TSK som er med på å hjelpe spillerne på individuelt nivå. Så om man skulle oppsummere ønsker vi at så mange som mulig skal få oppleve gleden av sjakk, og at de som ønsker å satse skal få den støtten og hjelpen de ønsker for å oppnå sine mål. Og selvfølgelig også å ha det gøy på veien!

 


Sjakk i en av New Yorks parker som er så kjent for slik sjakk på gatenivå der hustlere spiller mot tilreisende
Foto: Privat

Fellesturer er viktig synes jeg – har dere tenkt å dra på noen fellesturer med TSKUere i løpet av det kommende året?

Ja, det er noe av det som gir mest glede av alt! Vi planlegger å dra så mange som mulig sammen til Harstad til barneturnering under Advokatfirmaet Finn Chess International i oktober. De nye medlemmene får kanskje prøvd seg på sin aller første turnering da? Blir en flott tur, så det er bare å bli med!

 

Jeg vet at du er glad i fotball – har dere i TSKU noe å lære av fotballens treningskultur?

Ja, jeg er en stor fan av Manchester United, viktig å få med! Jeg tror det er mange likheter mellom sjakken og andre fysiske sporter, kanskje spesielt fotballen. Når det kommer til treningen og tilnærmingen er jeg selv en stor fan av at man skal la barna ha en leken og fri tilnærming når de først starter opp med sporten. La de utforske, prøve og feile og spille for gledens skyld. Den dype interessen, og ønsket om å bli god eller spesialisere seg, kommer naturlig med tiden og av barnets egen vilje.

Så er det plutselig noen som kommer i modus og vil bli veldig gode, kanskje de har et ekstra talent eller en sterkere interesse enn andre. Der tror jeg på det å la de dyrke dette og å gi barna de rette verktøyene for å kunne ta sine evner så langt de bare ønsker. For å koble det tilbake til likheten mellom fotballen og sjakken så handler det mye om kombinasjonen av de enkle basis-ferdighetene og evnen til å se spillet i sammenheng og perspektiv. Det hjelper ikke å være god å drible om man ikke spiller sine lagkamerater gode, det hjelper ikke å ha et fantastisk skudd om du ikke kan lese spillet. På samme måte i sjakken må man evne og løse konkrete nærliggende problemer samtidig som man har en langsiktig plan og harmoni i spillet sitt. Jeg tror man skal være forsiktig med å tvinge de unge inn i et fast mønster fra tidlig alder, både i fotball og i sjakk. Vi har alle våre personligheter og må la de få utvikle seg fritt og la de skinne gjennom i vårt spill. Men, jeg er ingen sjakkinstruktør, så vi er veldig heldige som har supre instruktører i TSKU som gir barna en trygg og god opplevelse av sjakken, samtidig som de er med på å spisse ferdighetene deres over tid.

 


Kim elsker fotball – her er det bedriftsfotball på toppen av skyskraper i Tokyo
Foto: Privat

 

Hva betyr det sosiale i sjakken for dere i TSKU – er sjakken mer enn en konkurransearena?

Jeg vil si at det er likestilt med det å spille sjakk. Sjakk, tro det eller ei – er en veldig sosial sport! For de yngste handler det om å bli kjent med andre, å ha noen å dele sin interesse med og kunne både lære av hverandre og utfordre hverandre. For de eldre medlemmene blir det knyttet nære bånd over sjakkbrettet og de mange diskusjonene som skjer både før og etter et parti. Hos TSKU har vi faste spillekvelder en gang i måneden hvor medlemmer i alle aldre dukker opp for å spille sammen og kose seg. Det er veldig koselig! En ting jeg selv ble imponert over når min sønn begynte i TSKU – var hvor fint fokus det er på hvordan barna skal oppføre seg mot hverandre, det både å kunne tape og vinne uten og «la det gå ut over» motstanderen for eksempel. Det å vise respekt for andre og være hyggelig mot de man spiller sjakk med er en viktig del av treningen!

 

Hvilke menneskelige egenskaper skjerpes og trenes opp gjennom sjakk slik du ser det?

Jeg nevnte litt tidligere at jeg tror man får god trening i konsentrasjon, logisk tenking og planlegging. Jeg tror også at sjakken hjelper deg å lære hvordan det er å fokusere veldig tydelig på en bestemt oppgave, lære seg å vurdere konsekvenser av sine valg og se at kortsiktige valg kan ha stor påvirkning på noe som skjer lengre ut i framtiden. Barna har veldig mange fysiske aktiviteter og spiller jo ekstremt mye spill på Ipad og Playstation (Ingenting galt med det forøvrig!), her tror jeg at sjakken gir en annen dimensjon. Spillet har et roligere tempo, bortsett fra lynsjakken da, enn mange av de moderne spillene og det gir barna en fin arena som lar de leke og utfordre seg selv på en litt annen måte enn de ellers gjør.

 

 


Fysisk aktivitet er viktig, her fra bedriftsbasket i Beijing
Foto: Privat

 

Noen tanker og jenter og sjakk – trenger en et eget fokus på jentesjakk der den tillegges egenverdi og får ekstra fokus?

– Dette har jeg tenkt mye på fra min tidligere karrière som spillutvikler, et yrke som fortsatt er ganske mannsdominert dessverre. Det er nok en del historikk og sosiale forhold som har ledet det dit over tid, som på så mange andre områder. Men det er ingen grunn til at det trenger å være slik i fremtiden! Sjakk er en sport for alle, samtidig er det en overvekt av gutter i TSKU. Så jeg tror vi må gjøre en jobb for å oppnå en bedre kjønnsbalanse også i sjakken. Jeg mener vi må ha dedikerte tiltak som viser at dette er en sport for alle. Det er mange fantastiske rollemodeller nasjonalt, og internasjonalt, som hjelper å åpne sjakken opp for jente mer og mer, ikke minst våre egne Edit og Monika som har gjort flere flotte initiativ for å øke rekrutteringen av jenter til sjakken. Men vi må gjøre mer. Jeg ble selv litt satt ut da min sønn spurte meg for en stund siden hvorfor det ikke var noen damer som spiller sjakk, han hadde ikke sett noen damer på TV. Så det er fortsatt en vei å gå på alle nivå for å gjøre sjakken mer tilgjengelig og naturlig for jenter å bli med på. Vi må starte tidlig og tilrettelegge slik at så mange som mulig føler at sjakken er en arena de kan få glede av å mestre fra ung alder. Her hadde det vært veldig fint om TSK og TSKU kunne gå i bresjen for dette og se om vi kan øke andelen av jenter på de nye kursene.

 

Hva er det aller beste ved Tromsø Sjakklubb og TSKU?

Det er en veldig positiv, åpen og engasjert klubb. Her er det virkelig plass til alle! Og så må jeg igjen skryte av de flinke instruktørene og ressurspersonene som er i klubben, alle er så glade i å dele sin kunnskap og hjelpe andre bli like glad i sjakken som de selv er!

 

Hva er ditt forhold til sjakkgeniet Magnus Carlsen – følger du med på de store mesterskapene?

Jeg digger sjakksendingene på NRK. På en måte tror jeg at Torstein Bae har høyere status enn Magnus Carlsen hos meg. Kanskje de to i kombinasjon er nøkkelen? Jeg sitter uansett klistret fast framfor TV’en, eller har sjakken på storskjerm på møbelsnekkerverkstedet, hver gang det er et stort mesterskap!

 


Kim liker seg bak sjakkbrettet – her i en turnering sammen med en kompisgjeng!
Foto: Privat

Hvordan tenker dere å bedre rekruteringen til TSKU i høst – har dere planlagt noen nye grep?

Det har vært veldig stor interesse for sjakken de siste årene og det har vært mange nye medlemmer i TSKU, her skal vi fortsette det fine arbeidet som klubben har gjort før med å spre det glade budskapet – og få så mange som mulig til å prøve seg på sjakken. Vi har laget nye nettsider for å gjøre informasjonen om TSKU og påmeldingen til kursene så enkel som mulig og vi satser på å komme i kontakt med nye medlemmer gjennom skole og SFO. Kanskje vi burde hørt med instruktørene om de ville ta en liten turne på SFO for å pirre interessen? Det kunne vært gøy!

 

Hvis noen som leser dette har barn som er sjakkinteressert – hva gjør de for å prøve seg hos TSKU?

Det er veldig enkelt! Gå på www.tsku.no og meld barnet på. Sjakkursene i høst starter opp 2. september, og på sjakkurs 1 kan man komme og prøve seg helt gratis! Så ikke nøl, meld barnet ditt på og se om de liker det!

 

Aktuelle lenker:

Tromsø Sjakklubbs ungdom webside