Morten Madsen ønsker å stille til gjenvalg
Norges Sjakkforbunds president gjennom de siste årene er Morten Madsen. Han blir som vi vet utfordret av sjakklegenden Simen Agdestein når kongressen skal gjøre sitt valg til ny president om bare seks dager. I går så vi at Simen svarte på en del spørsmål om hvor han ønsker at veien skal gå i de neste årene, og i dag kan vi se hva Morten sier om samme spørsmålene. PS: Morten har ikke sett Simens svar før han selv besvarte vår henvendelse.
«…om man skal kalle noe mitt prosjekt, så vil det være å involvere medlemmene gjennom strategi og så leve dette ut etter beste evne.»
Hva er prosjektet ditt – hvor vil du med norsk sjakk?
Svaret på dette og de underliggende spørsmålene henger for så vidt sammen. For det første, dette er ikke en leders prosjekt alene. Strategiarbeidet som vi i et litt roligere sjakkår endelig fikk startet, er det som i mine øyne skal legges til grunn for den som skal lede et sentralstyre og et forbund. En godt forankret strategi basert på medlemmenes ønsker er både nødvendig og trengs for langsiktige og kortsiktige målsetninger. Dette skal ikke, og kan ikke besluttes av en person alene. Sjakkforbundet har nylig hatt en verdiladet debatt om en enkelt sak, da manglet man en plattform å stå på, både når det gjelder visjon, misjon og ikke minst verdier. Utkastet til strategi som nå foreligger er i mine øyne viktig å få bearbeidet og satt i funksjon. Lederrollen i sjakkforbundet velges et år av gangen, og man bør ikke da la den enkelte person som inntar rollen i kortere eller lengre perioder alene stake ut en kurs. Dette må ligge i bunn som en langsiktig plan. Denne skal styret i klart flertall og presidenten i særdeleshet da styre etter. Så om man skal kalle noe mitt prosjekt, så vil det være å involvere medlemmene gjennom strategi og så leve dette ut etter beste evne. Målene i strategiplanen skal virke inspirerende og en motivasjon for alle tillitsvalgte i norsk sjakk. De målsetningene som ligger i utkastet, er jeg godt komfortabel med og jeg vil neste år kunne jobbe mot dem.
«I skrivende stund har vi for første gang lykkes å selge TV-rettigheter til Eliteklassen i sjakk …»
Har du tanker om hvordan en kan hente inn mer penger og ressurser til forbundet?
I min periode som leder har vi fått ekstra inntekter utover medlemsinntektene med ca 15-20 millioner. I hovedsak er dette til prosjektene våre som viser seg lettere å få finansiert enn selve grunndriften. Likevel gir dette synergieffekter som er positiv. Flere av våre ildsjeler som lever helt eller delvis av sjakk har fått oppdrag gjennom prosjektene og det har også våre «leverandører» av sjakkutstyr. Prosjektene finansierer også flere ansatte som kan serve medlemsmassen og de gir oss mulighet til å finansiere sjakkontorets drift.
I utkastet til strategiplan har sentralstyret skissert gode planer for dette – med noen ambisiøse og kanskje noen «hårete» mål. Flere medlemmer gjennom ulike medlemskategorier vil gi mer inntekter. Et mer utadrettet sponsorarbeid enn tidligere er et uttalt mål. I skrivende stund har vi for første gang lykkes å selge TV-rettigheter til Eliteklassen i sjakk og de vil bli tilbudt gjennom A-media i alle landets lokalaviser. Dette er et eksempel på hva vi ønsker å gjøre mer av og er et resultat av ny satsning.
I forslag til nytt styre nå, er Benedicte fra Altibox Norway Chess en av medlemmene. Hun kan bidra med erfaring fra deres sponsorarbeid. En av flere ting de har vært god på i Stavanger, er innovasjon av konseptet «sjakk og sponsorarbeid». Spillerne ser vi der i nyutviklede skrifteboksen, og de melker kuer hos landbrukssponsor. Et noe «konservativt» sjakkmiljø som ønsker mer inntekter, må være villig til å gjøre noe annerledes, ellers lykkes vi ikke. For å eksemplifisere: Om vår logo med fire farger da blir vanskelig å innlemme i visuelle reklamer, så må vi være villig til å endre dette. Som den svenske rapperen Timbuktu sier om oppofrelse i en av sine låter: «Alle vil til himmelen, men ingen vil dø». Det må vi unngå.
«Jeg har også gått svanger med en tanke om å foreslå å opprette et råd for sentralstyret»
Har du noen sentrale personer du ønsker å knytte nærmere deg dersom du velges som president?
Sentrale politikere som vi vet er interessert i sjakk, bør vi i større grad gå i dialog med. Det kan være Kulturminister Abid Raja, Ordfører Marianne Borgen i Oslo, for å nevne noen. Det største sponsobjektet og idolet norsk sjakk har er vår verdensmester Magnus Carlsen. En god dialog og relasjon til ham og hans team må utvikles videre og er i mine øyne en viktig suksessfaktor. Hans børsnoterte milliardselskap i Norge Play Magnus kan vi sikkert også finne gode samarbeidsprosjekter med.
Jeg har også gått svanger med en tanke om å foreslå å opprette et råd for sentralstyret. Det kan bestå av et bredt utvalg av ressurspersoner i og utenfor norsk sjakk som kan rådgi sentralstyret som et fritt og uavhengig organ – helst basert på målsetninger og verdigrunnlag i en omforent strategi. Eksempler på medlemmer i et slikt råd kan være Arne Danielsen, Anne Holt (sjakkentusiast og tidl. Politiker), Hans Olav Lahlum, Kimiya Sajjadi (Tidligere sjakkspiller og jusstudent som jobber for mangfold i arbeidslivet), Ellen Carlsen, æresmedlem Ole Christian Moen, osv.
«Vi må finne balansegangen som sikrer begge deler.»
Bredde, elite eller kan dette gå hånd i hånd?
Elite inspirerer bredden, og bredden skaper mangfold og mestring – og gjennom det kommende elite. Dette henger sammen. Å sette det opp mot hverandre er en krevende og kanskje unøyaktig øvelse. Vi må finne balansegangen som sikrer begge deler.
«… med respekt for tidligere frivilliges innsats i NSF, så vil jeg si at det er overraskende at man som eneste forbund i Norge nærmest ikke har en langsiktig plan …»
Hvor trykker skoen mest i norsk sjakk – hvor bør ressurser settes inn?
Norsk sjakk har tatt store steg, men har fremdeles mer å ta ut. I stedet for å peke på et enkeltområde, som elite, klubb, bredde, dommere, kvinnesjakk, eller ildsjeler, vil jeg si at skoen trykker generelt på manglende planarbeid og medlemsinvolvering. Forventningene internt i forbundet, samt fra omgivelsene med mer oppmerksomhet etter Magnus sin suksess vokser. Forbundet i alle sine ledd har dog noen voksesmerter og trenger å få systematisert arbeidet. Derfor er det viktig å få satt en strategi som medlemmene har besluttet skal gjelde. I mine øyne, men dog med respekt for tidligere frivilliges innsats i NSF, så vil jeg si at det er overraskende at man som eneste forbund i Norge nærmest ikke har en langsiktig plan eller verktøy å styre etter. Det vil jeg gjøre noe med og har begynt på. Som politisk erklæring er dette kanskje litt kjedelig, men det betyr ikke at man ikke likevel skal påpeke dette. Gjennom strategien og medlemsinvolveringen finner man ut hvor skoen trykker mest og hvor man skal sette fokus.
«…, og bladet i tillegg til å være for medlemmer – også selges i kiosker til alle sjakkentusiastene»
Hva tenker du om norsk sjakkblad sin fremtid?
Sentralstyret har over tid jobbet med innovative ideer rundt sjakkbladet sammen med administrasjonen. Vår nye generalsekretær har planer for utvikling av bladet og er gitt stor tillit av sentralstyret til å fortsette med det. Om han (les: vi) lykkes med dette, har sjakkbladet egen redaktør, som jeg vet de fleste ønsker, og bladet i tillegg til å være for medlemmer også selges i kiosker til alle sjakkentusiastene. Dette vil ta sjakk mer ut i tillegg til å kunne være inntektsbringende – i størrelsesorden 300.000 pr år (Beregning etter samtaler med bransjeorganisasjonen Fagpressen).
«Planen er å samle alt innunder en ny nettside med ny visuell identitet, som også vil bli gjenkjennelig i sjakkbladet.»
Hva tenker du på webben til Norges sjakkforbund og oppdatering av den?
Jeg er usikker på i hvilken grad medlemmene gjennom styrereferater har fått med seg at dette er en del av arbeidet som det jobbes med. Frem til 2020 hadde vi gradvis utviklet 7-8 ulike domener og nettsider for våre aktiviteter. Det er både kostbart og lite helhetlig. Planen er å samle alt innunder en ny nettside med ny visuell identitet, som også vil bli gjenkjennelig i sjakkbladet. Her er arbeidet kommet ganske langt og det ser lovende ut. Personlig er jeg veldig glad for at dette er kommet i gang og ønsker man får fullført dette. Oppstart er kanskje allerede så tidlig som i august 2021. Vi må bli flinkere til å bruke vår egen nettside til nyhetsformidling og som kommersiell kanal. Generalsekretæren har laget en plan for dette. Dette gjelder også sosiale medier.
«Litt harde debatter siste år, som tidligere antydet, kanskje grunnet en manglende strategi og felles plattform, har tæret på mange ildsjeler.»
Si litt mer om dette med ildsjeler – hva står disse for i norsk sjakk i dag?
Ildsjelene er alle organisasjoners sjel. De er motoren i nesten all drift, og viktig å ta vare på. Litt harde debatter siste år, som tidligere antydet, kanskje grunnet en manglende strategi og felles plattform, har tæret på mange ildsjeler. En strategi der alle kan kjenne seg igjen, vil forhåpentligvis over tid bedre på dette. Personlig synes jeg man i liten grad benytter mulighetene til å vise ildsjelene at de settes pris på. Vi har i norsk sjakk flotte hedersbevisninger på ulikt nivå, der alle kan foreslå kandidater, men siste år har dette lite blitt brukt. Mitt råd er; vi må alle være mer rause!
«Vi organiserer i dag kun en prosent av dem som faktisk spiller sjakk.»
Nevn tre saker du brenner for i sjakk-Norge?
Den viktigste saken i norsk sjakk i dag er medlemssituasjonen i klubbene. Vi organiserer i dag kun en prosent av dem som faktisk spiller sjakk. Øker vi den med en eller to prosentpoeng, så lykkes vi også med finansiering. Dette vil også gjøre klubbene større og mer bærekraftige, samt kanskje vi får flere klubber. Dette innebærer nok at vi må gjøre medlemskategoriene flere og være villig til å endre dette. Vi må våge å tenke utvikling av nye konsepter, hva med bedriftssjakk, studentsjakk, nettmedlemsskap eller lignende? Øker vi medlemstallet, får vi bedre egenfinansiering, men også mulighet for mer støtte og står sterkere ovenfor samarbeidspartnere og sponsorer. Norsk sjakk og spesielt klubbene har i likhet med annen aktivitet lidd under Korona. Fra høsten og fremover blir det viktig å få hjulpet klubber i gang igjen med driften, og deretter å styrke den videre. Vi har sett at sjakk på nett har øket, og vi må søke å forene nett med vanlig tradisjonell sjakk, uten at disse kannibalismene på hverandre.
Samarbeidet med USF har de siste årene vist seg mer og mer betydningsfull. Og det er viktig. Det er der vi rekrutterer mange av våre medlemmer, og vi har mye å hente på å beholde flere spillere, men også tillitsvalgte. Jeg vil gi ros til deres prosjekt USF-akademiet og den langsiktige tankegangen man har rundt dette. Det vil kunne bøte på mangelen på flere ildsjeler vi har i klubb-Norge på sikt. Gjennom dialog med USF kan man også støtte og finne løsninger på frafall av jentespillere. I det hele tatt er et godt forhold mellom våre to organisasjoner en viktig suksessfaktor.
Samfunnsprosjektene vi driver er viktig på flere måter. Jeg vet noen mener det tar vekk fokus fra den ordinære driften, men etter å ha vært en del av dette arbeidet over tid vil jeg si jeg ikke er helt enig i dette. For det første er dette prosjektorganisert og derav får man prosjektmidler man ikke ville få til vanlig drift. Noe som igjen skaper flere ansatte på sjakkontoret som kan serve medlemsmassen. Videre gir det finansiering til bedre nettsider, kommunikasjon og leie av kontorer og lager. Mange av våre medlemmer driver som jeg har nevnt med sjakk som aktivitet gjennom undervisning og kurs, og noen sågar av å selge utstyr til prosjektene. Samfunnsnytten sjakkspillet har i sin egenart er stor og vi vet at det er bra for utviklingen av mental og psykisk helse. Derfor er det nyttig at den tas ut til en stor andel skolebarn gjennom skolesjakkprosjektene, og til alle de ulike grupperingene gjennom Sjakk og Samfunn. På kort sikt gir dette oss ikke mer medlemmer, men i et perspektiv på 20-30 år vil vi se effekt av dette. Her må vi våge å fortsatt være visjonære.
«Med dagens verdigrunnlag som forslag, fair play, mangfold og utvikling som gjennomsyrende for det en skal gjøre, vil man ha kartet for gode etiske manøvreringer»
Hvordan vil dere sikre at organisasjonen Norges sjakkforbund opptrer på en etisk forsvarlig måte der beslutningene kan oppfattes kontroversielle innad – slik at de er forankres godt i medlemsmassen?
Det er jo her en godt forankret strategi virkelig kommer til sin rett. Med dagens verdigrunnlag som forslag, fair play, mangfold og utvikling som gjennomsyrende for det en skal gjøre, vil man ha kartet for gode etiske manøvreringer. Om verdigrunnlaget av medlemmene endres etter tilbakemeldingene til strategiplan, så er jeg sikker på at man likevel klarer å ha det styringsredskapet man trenger. – Sjakk for alle!
Vi takker også Morten Madsen for å ha tatt seg tid til besvare våre spørsmål så grundig. Hovedhensikten til oss i Tromsø med denne presentasjonen, var å bli litt bedre kjent med tankene disse to har om organiseringa av sjakken i Norge i det kommende perioden. Vi håper disse to intervjuene bidrog til at vi ble litt mer kjent med tanker og visjoner de har for sjakkforbundet.
Styret i Tromsø Sjakklubb vil de kommende dagene sette seg sammen og avklare hvem våre stemmer skal gå til. Begge kandidatene har for øvrig sagt at de ønsker at sjakkmiljøet i Norge skal gå samlet framover uansett utfall av stemmegivingen, og at de ønsker en god debatt om presidentvervet.
Undertegnede sier godt valg til begge – og har troen på at sjakklivet i Norge har ei spennende og god framtid foran seg – uansett utfall. Sjakkinteressen har aldri vært større enn nå – og sammen skal vi alle finne veier til å få disse sjakkinteresserte inn i sjakkforbundet! Blir det med Simen eller Morten ved roret? Søndag 4. juli har svaret.