Internetthistorie

Høsten 99 var det 2,5 år siden undertegnede overtok som redaktør på Internettsidene til TSK. Ja, det eksisterte TSK-sider et drøyt år før dette der Rudolf Steinkellner var redaktør. Han la et godt grunnlag ved å så ideen, og opparbeide en viss status for TSK-sidene. Flere nettsteder linket til disse, og sendte ved skryt.

Selv gjorde jeg min entre på Internett sent på høsten 1996. I denne min Interenttbarndom var det ikke så mange klubber som hadde WEB-sider, men mine faste bokmerker og holdepunkter da var avisene og de tre utmerkede sjakklinkene du finner logoen til nede til venstre her..

Disse gav meg den informasjonen jeg følte jeg trengte. Etter å ha skummet igjennom siste oppdateringer der, samt utvekslet mailer med min sjakkvenn Sven var det klart for å «gå» til sjakklubben FICS (Free Interenet Chess Server). Det var(er) en meget fascinerende virkelighet å spille mot andre fra hele verden på en server som står helt borte i USA. Imponerende at dette også som regel går uten sjenerende forsinkelser (såkalt «lag») Jeg kunne samtidig følge med mine få bekjente på nettet. Det å kunne chatte (småprate) med Sven, Rune og Inge og også kunne se deres partier gav dette sjakklivet en duft av sosialt liv. Etter hvert er det blitt ICC (Internet Chessclub) som er klubben min der ute. Mer om det en annen gang.

Siden noen av oss har en iboende trang til å uttrykke og formidle hele tiden, klarte jeg ikke lenger å se på at sidene våre sakket akterut. Utover våren 1997 fikk jeg lyst til å lage TSK sine Websider. Rudolf var på flyttefot, og hadde i praksis nedlagt arbeidet med de gamle sidene. Det var klart for nye koster! Problemet var bare et jeg ikke kunne disse hersens HTML-kodene og ikke hadde peiling på hvordan jeg kom i gang. Hva skulle man så gjøre? I mitt tilfelle ble det Vadsøs dataguru Odd Gunnar Malin som ble redningen. Han tok nesten en blåkopi (ja våre ble nå grønne) av sine egne sider, redigerte dem og la disse ut på mitt domene hos Telenor. Nysidene så sine første skjermer under NNM 1997 da vi overførte «Live».  I praksis sendte vi alt via e-post til Odd Gunnar som redigerte stoffet og la det ut. Det var artig å være på lufta, og gnisten var tent!

Neste prosjekt var å legge ut dagbok fra Lag-NM på Gausdal – fremdeles med hjelp av Malin i Vadsø. Joda, med trygg jordmor er det en fryd å bli født!

I løpet av sommeren 97 studerte jeg hvordan Odd Gunnar hadde bygget opp sidene ved hjelp av min Notepad, og lærte meg en del grunnleggende html-koding. Jeg var klar for mine første ustøe skritt på egen hånd når høsten kom. Etter hvert som jeg ble mer trygg på hva som skjedde når jeg skrev den og den koden ble det hyppigere oppdateringer. Nå var Sven en meget god kompanjong som kom med stoff og innspill. Han hadde korrektiver både til innhold og layout, noe som var helt avgjørende for sidene i denne fasen. Etter hvert tok jeg i bruk Netscape sitt utmerkede editeringsverktøy: Composer. Da gikk det mye raskere å lage stoff.

Sidene satte seg, arbeidet gikk greiere og nå var også Jens Otto blitt en fast bidragsyter med nye partier i det geniale pgn-formatet. TSK sidene ble fort ganske populære på grunn av hyppige oppdateringer, og mye fordi vi var så lure å opprette en egen side med e-post adresser. Telleren på sidene akselererer fortsatt:

  • Desember 1997: 5.000 treff 600
  • April 1998: 10.000 treff 1000
  • Oktober 1998: 20.000 treff 2000
  • Februar 1999: 30.000 treff 2500

Det siste kryptiske tallet (snitt per måned) framkommer ved å dele treff på antall måneder

Internett er et slik medium at landegrenser ikke eksisterer. Det er bare språk og interesser som skiller. Siden det bare er en brøkdel av sjakkspillere i verden som kan norsk, mens så godt som alle sjakkspillende nordmenn kan verdensspråket engelsk, fikk jeg den storhetstanken at jeg ville nå ut til ennå flere med TSK-sidene. Engelsk ble altså innført som en prøveordning for ca et år siden, men ble forlatt igjen etter tre uker med stadig større innsikt i at jeg ikke var noen kløpper til å formulere meg på engelsk. I alle fall er mitt språk så nyansefattig at jeg gav opp å vri hjernen min for å finne min måte å formulere meg på. Den korte perioden som internasjonal webside gav i det minste alle i klubben et nytt bekjentskap, da en italiener på besøk fant veien til sjakklubben en kveld. Dette takket være sidene våre!!

Nå i det siste har Jens Otto Jensen kommet med flere skikkelige gode bidrag til å gjøre sidene bedre, samt lette mitt arbeid med å oppdatere. Han har overtatt hele ansvaret for partisidene, samt kommet godt i gang med å legge Sjakklefsa ut på nettet. Han har overtatt ansvaret for oppdateringer av e-postlista og laget  Ukas Sjakknøtt!

Hvem vil lage en god resultatside. Er det deg jeg tenker på? Det ville også vært så flott om noen av dere andre med Internett-tilgang ville være med på laget. Noen tips om emner som er ledige: Postsjakk – Månedens profil – Ukas Link. En slik webside egner seg svært godt for samarbeid nemlig! Det er mye lettere enn du tror – bare spør Jens Otto. Så venter jeg på en mail fra deg da!

5. november 1999 flytta TSK på sine Internettsider fra Telenor til Active ISP.

Jan Sigmund