Arthur Kjelstrup-Olsens sommerminne er dagens spalte
Foto: http://legeforeningen.no/
På 80-tallet var Arthur Kjelstrup-Olsen en eneste gang innom Tromsø sjakklubb og den kvelden tok han 21/21 mulige i lynsjakk! Noe som kanskje var hans favorittgren på den tiden. Han har spilt sjakk mot Arne Næss, han har vært rangert blant de 35 beste i Norge og han har klatret høye fjell og spilt sjakk mot sterke russere i Base Camp. I dag har legen bidratt med en historie om sitt gode sommersjakkminne fra 1976.
Sjakk med Arne Næss i Pakistan under en fjellklatringsekspedisjon
Av Arthur Kjelstrup-Olsen
Jeg spilte i NM i sjakk i årene 1975,77,78 og 79. Husker at det var varmt i Oslo i 1975 (30 grader) og at enkelte spillere stilte i shorts. Jeg velger meg likevel en hendelse jeg beskrev i lørdagsintervjuet for mange år siden.
Det var sommeren 1976 og jeg var på Base Camp i 4000 meters høyde i Nord-Pakistan, som legedeltager i en klatreekspedisjon ledet av filosofiprofessor og fjellklatrer Arne Næss. Næss var interessert i sjakk som filosof, men han spilte ikke aktivt selv. (Han var for øvrig nær venn av Peter Wessel Zapffe fra Tromsø som også var filosof og fjellklatrer. Zapffe var en sterk sjakkspiller og var medlem i Tromsø sjakklubb i sin ungdom, mens Næss nok var en mer moderat spiller – Red. anm.) Næss skrev jo lærebøker i logikk og metodelære for universitetsstudenter, foruten filosofihistorie og en rekke andre bøker, så Næss sitt interesseområdet var stort og han behersket altså også sjakkreglene.
Arne Næss ledet en ekspedisjon alt i 1950 da de gjorde førstebestigningen av fjellet Tirich Mir (7700 moh.). Dette var til da det 4. høyest bestegne fjellet i verden. Noen uker etterpå ble Annapurna (8078 moh.) besteget av en fransk klatreekspedisjon, den første bestigning av et fjell som var høyere enn 8000 moh. Ekspedisjonen vår i 1976 var mest en «mimretur». I 1976 var det trygt i området – men etter 1980 var det nært Taliban med terror og krig. Jeg hadde med både sjakkbrett og sjakkbøker i sekken på denne ekspedisjonen til Hindu Kush-regionen i Pakistan sommeren 1976. Så jeg viste Næss en sjakkstudie – som han prøvde å løse. Jeg fikk også tatt et bilde av ham ved sjakkbrettet i 4000 meters høyde, det må jeg få scannet inn.
Vi kan virkelig kalle dette for høyfjellssjakk! Studien jeg viste Næss husker jeg ikke helt hvordan var, men den endte opp med at hvit hadde 2 brikker til slutt. Konge og en enslig hvit bonde. Svart hadde et hav av brikker, men den lille hvite bonden satte matt! Sjakk ble jo forbudt under Maos kulturrevolusjon. Jeg viste studien til Arne Næss med spørsmålet om kanskje denne studien, der bonden er helten, kan bidra til at sjakk blir godkjent i Kina og gjeninnført? Etter Maos prinsipp om bondestandens revolusjon, så gjorde bonden selv jobben. Sjakk er jo ellers et borgerlig og anti-revolusjonert spill, med konge og dronning. Oppgaven ligner for øvrig en oppgave du har vist meg på Kåfjord sider, der en ensom bonde setter matt i triumf. Den likte jeg godt – kanskje vi kan vise den?
Her er oppgaven der hvit trekker og setter matt i 9 trekk – legg merke til bonden som blir helt:
Arthur oppe på fjellet søndag 23. september 2018!
Foto: Privat ved Arthur Kjelstrup-Olsen
Aktuelle lenker: