Landsturneringen i Kirkenes 1981
Landsturneringen ble i 1981 spilt i Kirkenes. Dette var andre gangen jeg deltok i et NM. På nært hold kunne jeg se noen av datidens beste spillere i aksjon, noe som inspirerte meg mye. Spesielt gjorde Knut Jøran Helmers et sterkt inntrykk på meg. Jeg kan enda huske Helmers i aksjon når han i analyserommet viste frem sin vinst mot Thor Geir Harestad, og den dag i dag kan det hende jeg spiller en ide fra dette partiet i lyn på Lichess. Vi var flere fra Narvik-miljøet som deltok i NM dette året, blant andre Dag Svedenborg og Kjell Aanes. Kjell var og er en sann eksponent for Narvikstilen. Typisk for Narvikstilen er angrep, etterfulgt av angrep! Fra bilturen til Kirkenes husker jeg at vi kjørte i Dags Ford Escort. Blant samtaletema i bilen kan jeg huske snakk om spillestil. Han Magnus, han er aggressiv han, mener jeg at Kjell poengterte med all tydelighet, og muligens ble Morragambiten nevnt. Skeptisk var jeg nok til denne måten å spille sjakk på der jeg satt i baksetet, oppfostret som jeg var på partier av Karpov og Kortsjnoj fra bøkene mine i Gratangen. For unge lesere, vi snakker om Magnus Aanstad, ikke Magnus Carlsen. Magnus Carlsen var ikke født på denne tida som vi vet. Da vi var framme i Kirkenes leide vi et hus som vi bodde i. Om jeg husker rett så bodde også Paul Johansen fra Moss sammen med oss. For meg var dette ei fin uke sammen med flotte folk.
Dag Svedenborg anno 1981
Norsk sjakkblad nr. 7/8 i 1981
En sterk turnering
NM 1981 endte i Eliteklassen med tredelt førsteplass da Knut Jøran Helmers, Dag Svedenborg og Ragnar Hoen alle fikk 6,5 poeng på 9 runder. Den gangen var reglene slik at det skulle spilles stikk-kamp om NM-tittelen ved poengliste, og dette senere på året. Dette betød altså at jeg på nært hold kunne følge kampen i eliteklassen siden jeg delte boplass med Dag. Et sjakkminne for livet er dette for meg. Simen Agdestein deltok for første gang i en eliteklassen i et NM dette året, og jeg bærer med meg minner fra analyserommet etter partiet mellom Dag og Simen. Jeg kom inn i lokalet mens Dag og Simen spilte igjennom partiet og satte meg ned sammen med dem. Og utfallet av partiet? Det ble remis etter at Simen stilte seg opp med Londonsystemet som svar på Dags Kongeindisk-formasjon. Stemningen i huset vi bodde i må også ha vært påvirket av at også Kjell Aanes spilte godt. Han endte da også på en ypperlig tredjeplass i Klasse 1. Tilbake til Dag. Han spilte så god sjakk. Og Dag hadde en herlig spillestil. Som mange i Narvik Sjakklubb så var han en giftig angrepsspiller og med et skarpt blikk for kombinasjoner. Men han hadde også en egen tålmodighet ved seg, og kunne vente til at avgjørelsens time var inne. Med hvit spilte Dag som oftest 1.e2-e4, men i Kirkenes så vi i to partier noe annet. Dag spilte Leningrad-varianten med omvendte farger, innledet med trekket 1.g3. Resultatet ble én seier og én remis. Det var nok ikke unaturlig for Dag å velge dette siden Leningrad-varianten i Hollandsk var blant hans favoritter med de sorte brikkene.
Møte med Helmers
I Norsk Sjakkblad kunne vi før turneringen lese at Knut Jøran Helmers sin score mot Hollandsk var enorm. Så hva valgte Dag med sort mot Helmers? Selvsagt Leningrad-varianten. Og utfallet? Remis. Men sto ikke Dag bedre på slutten av partiet? Dag var både tøff og beskjeden på samme tid syntes jeg. Han startet forrykende i Kirkenes med tre strake seire. Men til oss som bodde sammen med han sa han bare at nå var han fornøyd fordi han hadde fått de poengene han trengte. Men det kunne ikke stoppe der. Til det var han for god. En annen favoritt på Dags repertoar var alltid lukket siciliansk. I Kirkenes ble det vinst mot Petter Haugli med dette giftige våpenet i Dags hender. Og så var det forberedelsene til de enkelte partiene, i huset der vi bodde. Mest husker jeg forberedelsene til sort-partiet mot Ragnar Hoen. Vi satt flere rundt bordet i stua der, og Dag flyttet hvits bonde til e4. Hva skulle Dag spille med sort mot Ragnar? Kanskje Fransk? Så 1…e6. Deretter fulgte 2.d4 d5 3 Sc3. Hva nå? Det jeg kan huske er at tiden gikk til å se på trekket 3…f5!? Kan det spilles? Uansett, da partiet var i gang ble det 1.e4 g6. Og remis mot turneringsfavoritt nummer to ble det. Jeg minnes disse sjakkdagene i Kirkenes med så gode følelser. Dette fordi jeg likte meg så godt i lag med alle de flotte folkene jeg var sammen med der, Dag, Kjell, Paul Johansen. Og jeg husker så godt Johannes Høie som kom på besøk der vi bodde. Takk.
Den unge Knut Jøran Helmers hadde en høy stjerne – her da han ble Norgesmester i Bergen i 1977
Foto: Øystein Brekke
Her en smakebit på Dags sjakk i kongeindisk:
- Dag Svedenborg, nr. 1 i Eliteklassen sammen med Knut Jøran Helmers og Ragnar Hoen.
Nr. 2 i NM i lynsjakk, Klasse Elite/Mester. - Kjell Aanes, nr. 3 i Klasse 1.
Nr. 3 i NM i lynsjakk, Klasse 1. - Paul Johansen, nr. 16 i Klasse Mester.
Nr. 8 i NM i lynsjakk, Klasse Elite/Mester. - Johannes Høie, nr. 7 i Klasse Mester.
- Simen Agdestein, nr. 4 i Eliteklassen.
- Norgesmester i lynsjakk for juniorer.
- Gunnar B. Hanssen, nr. 29 i Klasse Junior.