Advokatfirmaet Finn Chess International 2017

     
Harstad Sjakklubb arrangerte en flott turnering på Thon Hotell i byen
Foto: Jan S. Berglund

 

Harstad Sjakklubb sin storsatsing Advokatfirmaet Finn Chess International 2017 gikk av stabelen i helga med en overraskende stor Tromsø-kontingent på startstreken. Hele 8 kvinner og menn i A-gruppa og 10 i B-gruppa spilte for Tromsø – totalt 18 stykker – og det var spesielt hyggelig å se at tre blad Machlik igjen var på plass i Harstad etter litt spilletørke i klubben og at de yngste i TSKU tok turen til Harstad på fellestur og fikk mye nyttig lærdom. Turneringa gikk av stabelen fra fredag til søndag nå i månedskifte og høstet lovord fra når og fjern. Det skulle da også bare mangle – for med ildsjel Stein Jensen sin driftige motor – og dommer Magnus Aanstad fra Narvik ble det en storslått turnering som Harstad arrangerte med fint vær og fine spilleforhold. Vel blåst Stein og Harstad Sjakklubb!

Stein Jensen var primus motor for arrangementet – her i kamp mot Endre Machlik
Foto: Jan S. Berglund

Når Harstad slår på stortromma legger sjakken i nord merke til det. Det var derfor ikke overraskende at hele 72 deltakere hadde funnet veien til Thon Hotel Harstad som var spillested for turneringa. På hotellet ble det også arrangert et staselig bankett for de voksne og med Stein i spissen rapporteres det om en vellykket aften som ble avsluttet med at GM Valentina Gunina og WGM Petra Papp spilte et 20-talls lynsjakkpartier utover de små timer. Kjell Ole Kristensen eide visstnok ikke skamvett – han slo nemlig begge de to tilreisende damene og ble sporenstreks publikumsfavoritt. Nevnte GM Gunina spilte simultan på Sortland et par dager før turneringa i Harstad der hun fikk scoren 14-1 etter å ha tapt mot unge Jon Fredrik Åsvang. Bra av Jon Fredrik selv om Gunina etter sigende skal ha satt dronninga vekk på slett vis i akkurat det partiet. Ellers var hun nådeløs, og hun utstrålte stor sjakkglede og var en meget fin ambassadør for sjakken i Harstad.

 

GM Heikki Westeringen gikk ned mot Jon Fredrik Åsvang som imponerte i Harstad
Foto: Martin Halsvik Larsen

Begge gruppene fikk er særs verdig mester og da tenker jeg på GM Gunina som vant A-klassen suverent etter å ha gått tapsfri gjennom feltet med 6 av 7 mulige. Hun avga sine to remiser mot WGM Petra Papp (2326) og IM Elena Sedina (2281) mens hun slo folk som Endre Machlik, Jon Fredrik Åsvang og i siste runde gikk også Torben Sørås ned i en Benkø-gambit der Gunina spilte sjeldent aktivt med et timet e5. Var Gunina i en klasse for seg i A-klassen, så var Sortlands Werner Walter i storform i B-klassen og feide all konkurranse til side. Seks strake seire – og turneringsseier før siste runde ble spilt var fasit og selv om Walter tapte mot unge Torbjørn Valvåg i et seigt sluttspill i sisterunden – så ble det en meget god turnering for Sortlandspilleren. Grattis til GM Gunina og Sortlands Werner Walter!

Vinneren Gunina vokste opp i Murmansk, men bor i Moskva – her i kamp med Torben Søraas
Foto: Jan S. Berglund

I A-klassen vant altså Gunina som hun ville med 6 av 7 mulige. På andreplass kom WGM Petra Papp og Tromsøs Jon Kristian Røyset begge med 5 poeng av 7 og mens Røyset innvilget seg et halvpoeng på WO i første runde på fredag – så spilte både Gunina og Papp alle de 7 rundene. Sterkt av Røyset som har vært passiv en liten periode der han har dyrket sin lidenskap – spillet backgammon som han ble verdensmester i tilbake i 2003 i Monte Carlo. At lillebror Røyset kan spille god sjakk vet alle – men det er ingen selvfølge å gå tapsfri gjennom et slikt felt etter lang tids fravær – så dette var kanskje en appetittvekker for større bragder i tiden som kommer. På fjerdeplass fulgte IM Elena Sedina og deretter fulgte feltets andre GM – 73 år gamle Heikki Westerinen fra Finland på femteplass.

The Røyset-brothers til høyre i bildet spiller mot Monika og Martin Halsvik Larsen
Foto: Jan S. Berglund

Sedina og Westerinen tok 4.5 av 7 – det samme fikk Joachim Solberg og Pål Røyset på respektive sjette og syvendeplass. Pål Røyset hadde en middels grei turnering. Ikke det store – men helt OK. Han slo sterke WGM Ilze Berzina (2245) i langsjakkens sisterunde, men når han gikk ned så det sang mot Endre Machlik i nest sisterunden – så ble det hverken hummer eller kanari. Pål har forøvrig en uttalt ambisjon om å komme seg over 2300 i elorating slik at han får FM-tittelen til odel og eie. Et fint mål for den spilleren i Nord-Norge som har spilt mest klassisk sjakk opp gjennom tiden.

Heikki Westerinen er en legende i finsk sjakk – han er 73 år gammel og fortsatt sjakksulten
Foto: Jan S. Berglund

Familien Machlik var representert med juniornorgesmesteren anno 2016, 17 år gamle Endre Machlik, og de to landslagsspillerne Monika og Edit som begge fyller 20 år om få dager. Endre var like mye opp og ned i prestasjonene sine som han har vært den siste tiden – i det ene øyeblikket spiller han briljant og valser over Pål Røyset – i det neste spiller han sorgtung sjakk og blir valset over av Heikki Westeringen. Unge Endre er dermed i utvikling og det at han evner å vinne hele 4 partier er sterkt, så blir kunsten å tette igjen bunnivået slik at det heves noen hakk i fremtiden. Monika spilte mer solid og dermed ble det flere remiser på henne – fire i tallet og med to seire og et tap – mot Pål Røyset – så ble det hederlige 4 av 7 på henne også. Endre ble nr. 10, Monika nr. 11 og Edit nr. 17 med 3 av 7. Edit lå lenge meget godt an – men tapte de to siste rundene mot motstand som hun er kapabel til å hamle opp med i sine beste stunder selv om Jon Kristian ofte er tøff når det virkelig gjelder. Den andre Edit tapte for på slutten var Martin Halsvik Larsen.

 

Jon Kristian Røyset i kamp mot Monika Machlik med hvite brikker i et remisparti
Foto: Jan S. Berglund

At klubbens formann, Jan S. Berglund hadde tatt turen helt til Harstad er ikke lenger noen selvfølgelighet. Jeg husker godt min egen tur til Harstad høsten 1987 – da jeg var for læregutt å regne. Det er rart å tenke på at det i disse dager er 30 år siden og jeg husker enda godt hvordan Jan S. vant i suveren stil i den turneringa etter kun å ha tapt mot Stein Jensen – som seg hør og bør i Harstad – og vant mot resten. Det har rent mye vann i havet siden den gang og nå er Jan S. mest med for det sosiale og for spenninga og spillet. Ikke for resultatene. Han avsluttet likevel med to rakse vinstpartier da både Willumsen fra Sortland og Tollefsen fra Narvik SK gikk i kjente feller som alle som kjenner Jan S. – kjenner meget godt. Den ene fella finner du nede i denne saken – det er faktisk en litt leken og morsom felle som jeg har sett Jan S. har fått inn i to langsjakkpartier rundt 1990 – og i flere lynsjakkpartier! Moralen er: Gamle ringrever kjenner sin teori – så vær på vakt! Jan S. tok til slutt 3.5 av 7 og havnet på plassen over Edit midt i feltet.

Edit Machlik gjorde det lenge godt – men tap i siste runde mot Martin Halsvik Larsen sveis
Foto: Jan S. Berglund

Rune Vik-Hansen tok 3 av 7 og var nok sånn passe fornøyd med akkurat det. Han hadde noen fine stillinger underveis som ikke bar frukter – særlig mot Endre Machlik der han tapte etter å ha stått meget godt – så kanskje er det mer i vente for filosofen og sjakkspilleren fra Tromsø ved neste korsvei. Rune er partisekretær og legger også inn partiene fra Harstad slik at du får gleden av å finne dem her i Turneringservice om noen dager. Frank Remman fikk ikke brikkene helt til å gli denne gang – men heldigvis fikk han en langsjakkseier siste spilledag og det varmet nok tross alt i en tøff gruppe å delta i for alle under 2000 i rating. Frank ble nr. 25 av de 28 som deltok i A-gruppen.

Frank Remman vant et av sine partier – det gjorde en dårlig turnering tross alt mye bedre
Foto: Jan S. Berglund

Dermed er vi ved et sentralt punkt. At Harstad ikke arrangerte noen barneturnering var uheldig i år – det er viktig! Barna er fremtiden også for sjakken og det er viktig å gi dem et godt sportslig tilbud før andre ting tar dem. Turene til Harstad har vært årets høydepunkt for mange i TSKU i mange år nå og vi håper og ønsker at Harstad bringer tradisjonen tilbake beste år. I tillegg håper vi at det blir en C-klasse under 1250 i rating slik at det blir flere klasser og produseres flere vinnere og flere gode opplevelser for flest mulig. Slik det var i år ble mange sjanseløse i kampene sine – for rating-gapet opp til motstanderen ble for stort. Slik trenger det ikke å være – og nøkkelen er å ha 3 grupper slik Sortland hadde det for kort tid siden. Flott Sortland! Også i Harstad spilte de forøvrig med 3 runder hurtigsjakk på fredagskvelden og så to runder langsjakk både lørdag og søndag. Et fint system som tar vare på flere interesser.

Rune Vik-Hansen legger inn partiene for oss og koste seg i Harstad med mye bra sjakk
Foto: Jan S. Berglund

 

Resultatlisten fra A-klassen

 

I B-klassen hadde Torbjørn Valvåg høyest ratingprestasjon med 1837!
Foto: Jan S. Berglund

I B-gruppa vant altså Werner Walter fra Sortland, men på de to neste plassene kom Benjamin Halvorsen og Torbjørn Valvåg fra Tromsø. De to TSKU-spillerne spilte tydeligvis mye god sjakk underveis – for begge to tok sterke 5.5 av 7 og spesielt 11 år gamle Torbjørn imponerte meg ved å slå formspilleren Werner Walter i sisterunden på utsøkt vis i sluttspillet. Han sperret et tårn elegant inne og vant så tårnsluttspillet med finslepen teknikk. Bra Torbjørn! Torbjørn er som kjent sølvvinner fra det individuelle nordiske mesterskapet i år i sin aldersklasse og selv om han er god nok til å delta i A-klassen tror jeg det var klokt å få trening i å vinne mange partier – han vant hele 5 oppgjør – og i å få seiersrusen tilbake i blodet. Benjamin Halvorsen gjorde altså også sine saker bra – han endte opp på bedre kvalitet og ble toer i turneringa og sølv skal en ikke skamme seg over. Benjamin kom til turneringa som nybakt vinner av Nordisk mesterskap for skolelag og hans eneste remis – var mot en annen vinner av nordisk mesterskap for skolelag. Ola Hansen fra Narvik var nemlig med på det første nord-norske laget som gikk helt til topps i et nordisk mesterskap i sjakk. Det skjedde i 1967…

 

Benjamin Halvorsen chillet den i Harstad og sopte med seg sølvet i B-klassen på veien
Foto: Jan S. Berglund

23 år gamle Eskil Hoikka fra Tromsø tok 4.5 og gjorde det vel rundt forventet vil jeg tro. Men den som virkelig smelte til og presterte slik at det luktet svidd av partiene var den pur unge TSKU’eren Nikolai Olsen Wernberg. Unge Wernberg tapte riktignok i siste runde mot nevnte Ola Hansen – men han kunne likevel slå i bordet med 4 av 7 og ble beste spiller i klasse 5 – altså for de som hadde nasjonal rating under 1000 i elorating. Wernbergs prestasjon er desto mer imponerende om en ser på navnene som han slo – erfarne sjakkspillere fra det høye nord – og på den internasjonale ratingprestasjonen hans som var på imponerende 1594. Her har Tromsø et nytt spennende talent som det blir morsomt å følge i tiden som kommer. TSKU-erne Preben Teigen Badar, Sivert Schance Tørfoss, Birk Vollstad, Bjørn Brekke og Ivar Nikolaj Thorsen og TSK-eren Kristian Ference Sylthe deltok også og gjorde turen til en fin opplevelse ifølge rapportene jeg har fått inn – og de jeg har snust frem på Facebook.

Nikolai Olsen Wernberg har allerede funnet en god konsentrasjonsstilling over brettet, den gjorde susen!
Foto: Jan S. Berglund

 

Den flotte gjengen fra TSKU: Preben, Benjamin, Nikolai, Bjørn, Birk, Torbjørn og fremme Ivar Nikolaj & Sivert
Foto: Trond Tørfoss på Facebook

 

Resultatlisten fra B-klassen

Alle var enige om at det var en fin tur – så kommer det nye sjanser alt på Skjervøy om kort tid og i Bodø i november

 

Utsikten fra hotellet var det lite å si på!
Foto: Jan S. Berglund

 

Her et partiutvalg:

Pål Røyset fikk inn en flott vinst i klassisk Pål-stil. Han sliter litt etter åpninga, men spiller seg opp!

Du kan se partiet med analyser hos LiChess

 

Jon Kristian spilte et sterkt remisparti mot WGM Petra Papp i siste runde og var aldri i fare:

Du kan se partiet med analyser hos LiChess

 

Torbjørn Valvåg spilte et meget flott sluttspill mot Werner Walter og slo i stykker den perfekte scoren hans:

Du kan se partiet med analyser hos LiChess

 

Jan S. Berglund spilte et fellespill som gikk hjem hele veien til Rom:

Du kan se partiet med analyser hos Lichess