Et tilbakeblikk på Rallarsjakken 2024

Rallarsjakken ble i år spilte på det sedvanlige hotellet mitt i Narvik sentrum med lyse, fine lokaler

Rallarsjakken 2024 vunnet av GM Johan Sebastian Christiansen

Førsteplassen i årets Rallarsjakk gikk som ventet til fjorårsvinner Johan-Sebastian Christiansen med 5 strake seire. Det er imponerende å se hvor stødig stormesteren spiller hjem seire mot folk i sjiktet 2000+. Han er fullt ut konsentrert, spiller solid men lett aggressivt og vinner som han vil. Årets vinner av Rallarsjakken er Norgestoer i sjakk og i år slo han Martin Halsvik Larsen, Sivert Schanche Tørfoss, Tobias Petterson, Pål Røyset og Vinjar Hammari. På andreplass i turneringen kom Tobias Petterson fra Luleå med en sterk prestasjonsrating på 2354. Tobias slo blant annet Kjell Ole Kristensen og Tommy Liden (2132). På en gledelig tredjeplass fulgt Torbjørn Valvåg som raste opp 32 nye Elopoeng, noe som gjorde han til ny 2100+ spiller. Tobias og Torbjørn hadde begge 4 av 5 mulige. På fjerdeplass kom Sivert Schanche Tørfoss foran Vinjar Hammari på femteplass og med Pål Røyset på en sjetteplass. Alle disse tok 3 av 5 mulige, noe også Tommy Liden fra Sverige tok samt Kjell Ole Kristensen, Jon Fredrik Åsvang og Torben Sørås. Det var de 10 beste i turneringen blant 22 deltakere.

Pål Røyset mot Johan-Sebastian Christiansen

Herlige Torbjørn tok tredjeplassen med 4 av 5 mulige

Torbjørn går på videregående, medie- og kommunikasjonsfag – han er instruktør i TSKU og han er en lidenskapelig sjakkspiller på sin hals. Torbjørn åpent ballet mot Frank Remman med de svarte brikkene og fikk opp en overlegen stilling. Men med offiser over for noen småfarlige bønder, gikk Torbjørn feil i sluttspillet og tapte partiet. Da hadde den blide tenåringsgutten ikke stor tro på at dette ville bli en knallsterk turnering. Men han startet godspillet ved å slå Andreas Larsen fra Narvik i 2. runde før han slo Martin Halsvik Larsen i 3. runde. Deretter fikk han overtaket mot Sivert i midtspillet og vant deres duell i fjerde runde. Torbjørn avsluttet en helstøpt turnering med en uhyre sterk svartseier mot Pål i siste runde. Der lot Pål Torbjørn kjenne på egen medisin, ved å spille Londonsystemet med hvite brikker. Torbjørn spilte et oppsett som han selv fikk problemer mot i kampen mot Mats Bergvoll på klubben for noen år siden og lyktes med det.

Sivert mot Torbjørn i en duell der Torbjørn utspilte Sivert etter at ting ikke gikk inn i Siverts spor

Sivert Schanche Tørfoss på flott fjerdeplass

Sivert hadde en god turnering i Narvik. Han spilte hjem en 2136-prestasjon, mens Torbjørn var helt oppe i en 2211-prestasjon. Sivert startet turneringen med en stilren seier mot Jonny Fredriksen, før han måtte opp mot turneringens eneste stormester. Der tapte Sivert, men ikke uten hederlig kamp og godt spill. I tredje runde spilte Sivert hjem en flott hvitseier mot Vegard Tollefsen av det posisjonelle slaget. Han tapte så for Torbjørn i fjerde runde. I sisterunden slo Sivert til med en seier mot Bengt Arne Mikalsen på bestilling. Dermed endte han opp best av spillerne på 3 av 5 og fikk en god turnering etter en småtung periode. Sivert driver også pianospill og trener litt Tae Kwon Do.

Stormester Johan-Sebastian Christiansen mot Sivert Schanche Tørfoss

Pål Røyset på sjetteplass

Pål startet som et uvær med tre strake seire og normalt ville det vitnet godt om en høy plassering. Men etter å ha slått Tommy Liden i et praktparti, så var det stopp i fjerde og femte runde. Først møtte Pål Johan-Sebastian i fjerderunde og han spilte lenge godt mot stormesteren. Men han måtte likevel bite i det sure eple da stormesteren fikk inn sin vilje. I sisterunden spilte Pål mot Torbjørn og det gikk på ratata for Pål. Torbjørn spilte som nevnt et meget godt parti og det holdt til seier mot Pål for unggutten. Pål ble dermed nr. 6 i turneringen og hans neste turnering er NM for klubblag i Drammen 9.- 12. mai. Der skal også IM Mads Vestby-Ellingsen, Nikolai Olsen Wernberg og Benjamin Halvorsen delta på Tromsøs lag.

Pål med en liten skøyerstrek under årets Rallarsjakk – han ble nr. 6

Dom andra – tett kamp og mange på 3 poeng

Det ble altså 7 spillere på 3 poeng av 5 mulige. Frank Remman var nest best av spillerne på 2.5 av 5 med sin 12. plass på plassen bak Martin Halsvik Larsen. Frank startet med en flatterende seier mot Torbjørn Valvåg etter å ha stått til kliss tap, men spilte seg senere ned i turneringen med to tap i de neste rundene. Mot Torben Søraas gikk Frank i en relativt lik stilling rett inn i en matt i ett-situasjon. Etter det møtte han Kjell Ole Kristensen i et skarpt oppgjør med hvite brikker. Frank fikk opp en klart vunnet stilling fra åpningsspillet og det tidlige midtspillet. Men da han skulle kombinere senere i partiet ble det en stygg feilkombinasjon og tap! Synd for Frank s9om avsluttet med en seier mot Andreas Larsen. August Solbu debuterte på dette nivået i en sterk A-klasse for første gang. Det er ofte svært tøft – vi husker vel alle hvordan det gikk på Sortland i 2020 for Evsuld? Han tok ikke poeng og det var forståelig – motstanden i A-klassen er noe helt annet normalt sett enn i en B-klasse. August debuterte derfor fint i A-klassen der han tok 1.5 av 5. Han slo Pål Sveinung S. Mathisen og spilte remis mot Johnny Hanssen i siste runde. August er et stort talent i Nord – og han tar stegene raskt. Han utvikler seg fra turnering til turnering og blir bedre fra måned til måned. En spennende spiller å følge.

August ble for lett i dette oppgjøret mot Vegard Tollefsen fra Narvik

B-klassen vunnet av Skjalg Rafnung

Skjalg vant B-klassen med Håkon Tonulltre Natvig på andreplass og Per Øivind Mohus på tredjeplass. Alle tok 3.5 av 5 og endte på 1800+ prestasjoner. Det var en Tromsøspiller i B-klassen der Jakob Høifødt gjorde en god figur. Jakob endte opp på fjerdeplass med en 1808-prestasjon og 3 av 5 mulige i turneringen. Han hentet dermed hjem hele 50 nye Elo-poeng i turneringen. Jakob startet med en seier mot Preben Johan Olsen (1714) i første runde der han var heldig. Så slo han Robert Jakobsen (1743) fra Harstad i andre runde før han spilte to remiser, mot Per Øyvind Mohus (1687) og Håkon Tonulltre Natvig (1783) som ble nr. 3 og nr. 2 i turneringen. En god turnering for Jakob som ble nr. 4 etter tap for Skjalg Rafnung i siste runde. En fin turnering ble det for den unge Tromsøgutten som skal begynne på Telemark Toppidrettsgymnas til høsten og trene sjakk med stormester Kjetil A. Lie der. Enn så lenge trener Jakob med Sjakkfantomet og jeg kan skrive under på at han har et strategisk talent for spillet.

Jakob Sælen Høifødt slo til med en fin fjerdeplass og gikk opp hele 50 Elopoeng i Rallarsjakkens B-klasse

C-klassen med Olav Nikolai Sørensen på topp

I C-klassen fikk unge Olav Nikolai fra Tromsø hele 5 av 5 mulige etter å ha vunnet alle sine partier. Olav gikk med dette sterke resultatet opp 20 nye Elopoeng og kom seg dermed over 1600 i Elorating. En bra prestasjon av den unge Tromsøgutten som er medlem i TSKU og som har vært mye på klubben det siste året og strammet opp sjakkmusklene. Nå fikk han betalt for alle treningen, alle de sviende tapene mot sterkere motstand og endelig var det han som kunne gi de andre bank. En god opplevelse for Olav Nikolai dette! Andreas Toften (1586) fra Sortland og Pål Domben (1602) fra Narvik kom på plassene bak Olav Nikolai. Alle var enige om at det var en god turnering, så sees vi neste år!