Norsk tredjeplass i ungdoms-EM i Romania

EM i Romania ble et tøft mesterskap for mange av de norske – men Elham Amar tok bronse!
Foto: De offisielle hjemmesidene for mesterskapet

Sterk innsats av Elham Amar (2541)

Elham Amar tok tredjeplass i klassen Under 18 år i ungdom-EM i Romania 5-14. september 2023. Han var forhåndsrangert som nr. 1 i mesterskapet – og jeg har aldri hørt at Norge har hatt en førsterangert i disse mesterskapene før. Aksel Bu Kvaløy var også førsterangert i sin klasse så Norge fosser frem. Elham Amar tok hjem 7 poeng på de 9 rundene, dette ga en sterk Elo-prestasjon på hele 2593 og han gikk opp 6 nye Elopoeng. En spiller i stor utvikling. Europamester under 18 år ble FM Arsen Davtyan (2430) fra Armenia som fosset frem til 9 av 9 mulige! Tredjeplass er sterkt i dette selskapet for EM har alltid en lang rekke spillere fra Øst-Europa som er grovt underratet på grunn av økonomiske årsaker og trange kår vi ikke har i Norge. Aksel Bu Kvaløy var førsterangert i Klasse Ungdom under 16 år. Han ble nr. 12 med 6 poeng på 9 runder og gikk litt ned i rating etter en prestasjonsrating på 2347. Allikevel er sterk prestasjon i dette selskapet. Europamester Under 16 ble FM Jakub Seemann (2422) fra Polen. Ingen norske jenter tok denne gang over 50% score – det er harde bud i de aldersbestemte klassene. Githiha Sathish (1435) i Jenter Under 12 og Amalie Linnea Heibo (1373) i Jenter Under 14 tok begge 4 av 9 og var best av de norske. Amalie Linnea gikk opp hele 118 Elopoeng og hadde størst grunn av jentene våre til å juble.

 

Aksel Bu Kvaløy var førsterangert for Norge i klassen Under 16 år – han endte på en 12. plass
Foto: De offisielle hjemmesidene for mesterskapet

 

Evsuld (2237) lyktes ikke

Evsuld spilte i Klassen under 14 år, har har nettopp fylt 13 år og har over ett år igjen i denne klasse. Eirc Ji Jiahao (2092) tok 5 av 9 i denne klassen og gikk ned hele 83 Elopoeng med sin 44. plass. Evsuld blødde enda mer Elo og gikk ned hele 127 Elopoeng i dette mesterskapet med sine 50% score og 4.5 av 9. Han havnet på 53. plass og spesielt med de svarte brikkene fikk han det tøft. Mesterskapet ble således en sjekk mot hvor gode de beste spillerne i verden er og hvor tøft det er i denne klassen. I november skal Evsuld ta den nye lærdommen med seg og spille VM i Italia. Det blir tøft. Allikevel tror jeg Evsuld kan lære mye av EM, han hadde store problemer med de svarte brikkene fordi han mistet initiativet tidlig og ikke var oppdatert på teori. Kunnskap er makt heter det og i sjakk er forhåndskunnskap viktig for å kunne slå godt fra seg. Evsuld viste i enkeltpartier sterkt spill og han kan absolutt sette skapet på plass og rette mye opp til senere mesterskap. Vi krysser fingre for Evsuld og ønsker han lykke til med utviklingen videre.

 

Evsuld lyktes ikke denne gang – tape mye Elo i EM
Foto: Den offisielle arrangøren på Facebook

Et mesterskap er norske spillere normalt blør rating

EM og VM er mesterskap er de norske tradisjonelt har blødd rating. Det var 16 norske spillere med i EM og 6 av disse blødde mer enn 75 Elopoeng i årets Europamesterskap. Det er særs tøft å spille mot Øst-Europeiske spillere som kjemper i turneringer i hjemlandet om andre ting enn Elo, og trener tre ganger så mye som norske barn og så kommer til mesterskap der de må prestere sitt beste – de leverer som regel sterkt og de vesteuropeiske spillerne får det da tøft. Vi har sett det gjentatte ganger med spillere fra Tromsø – jeg husker ingen som virkelig har lyktes i EM eller VM for ungdom. Unntakene fra Nord-Norge er IM Tor Fredrik Kaasen og Peter Flermoen. Flermoen tok i 2008 i Montenegro i september 7 av 9 mulige i Europamesterskapet for ungdom i klassen under 12 år! Han endte opp med en sensasjonell 6. plass og er et unikum i nordnorsk ungdomssjakk. Flermoen hadde også to nordiske mesterskap for ungdom i sin tid. En stor spiller! Tor Fredrik var enda bedre da han i 2018 tok 5. plass i VM i Hellas der han spilte i klassen under 16 år. Enormt sterkt av Tromsøspilleren som er den beste i TSKU gjennom tidene!

 

Den 12 år gamle Peter Flermoen med Susan Polgar under Arctic Chess Challenge
Foto: Sven Wisløff Nilssen