TV2 Fagernes International 2018: IM Benjamin Arvola og Mads Vestby-Ellingsen med napp!

Mads Vestby Ellingsen slår GM Kveinys i første runde på Fagernes og blir det store sensasjonen!
Foto: Anniken Vestby

 

TV2 Fagernes International 2018 ble en stor suksess for arrangøren Hans Olav Lahlum. Ikke bare deltok det 130 spillere på Scandic Hotel Fagernes i dagene 25. mars – 01. april 2018, men det ble et spillemessig gilde der nappene sto i kø og der de store norske prestasjonene var til å ta og føle på. Noe overraskende var det ikke de to norske stormestrene GM Frode Urkedal og GM Johan Salomon som fanget overskriftene av de norske. Tvert om var det Tromsøduoen Benjamin Arvola og Mads Vestby-Ellingsen som stjal showet. Ingen av dem vant riktignok sine grupper – men akk så nære de var! Og duverden for et show de kjørte! La det være sagt med en gang. Arvola tok sitt andre GM-napp om Mads flesket like godt til med IM-napp i den sterke lukkede IM-gruppen. Dette var stort for Tromsøsjakken!

 

Flott spillerlokaler på Fagernes lokket hele 130 deltakere til sjakkferie i påskeuka
Foto: Anniken Vestby

Mads Vestby Ellingsen sitt internasjonale gjennombrudd

Mads gjorde altså sine saker meget bra i påskeuka på Fagernes. Dette ble 15-åringens internasjonale gjennombrudd i sjakken og kanskje var det et omen om en stormestertittel til den sterke Tromsøspilleren før han fyller 20. Jeg tror det er mulig selv om det skal bli tøft. IM-tittel er det ikke vanskelig å spå kommer – før eller kanskje siden. Det tar litt tid å akklimatisere seg på det nye nivået Mads nå er oppe på – for han gikk gjennom lydmuren med et brak over Fagernes denne påsken. Mads storspilte tidvis i IM-gruppen der det deltok hele to stormestre og en IM og to WIM. Den første stormesteren spiste Mads til frokost da han fetet seg opp på både napp og elo i denne turneringen. Seieren mot GM Aloyzas Kveinys har allerede funnet veien inn i sjakkspaltene – og det var da også er perle som vi tar en titt på her hos Tromsø Sjakklubb. Hvilket angrep det ble og hvor vakker variantene ble på slutten! Rene kunstverket fra Mads sin hånd – hans første egenkomponerte sjakksymfoni og flere vil det bli.

 

Mads Vestby Ellingsen tok sterke 7 av 9 mulige i en IM-gruppe
Foto: Anniken Vestby

 

Ja, for Mads tok ikke bare et IM-napp i denne turneringen. Han ble FIDE-mester i sjakk med sitt flotte resultat og har jeg ikke regnet feil er han opp og snuser på 2388 i elorating nå – et tall det vil bli vanskelig å forsvare på grunn av junior-K og akklimatiseringsproblemer når en raser opp, men Mads er sterk nok til å endte opp godt over 2300 en gang for alle – og klatringen over 2400 er godt i gang. Gledelig! At Mads ble nr. 2 i IM-gruppen etter sterke Eduardas Rozentalis fra Litauen er spinnvilt gruppens styrke tatt i betraktning. Men Mads tok 7 velfortjente poeng, spilte storslått sjakk og var egentlig aldri i direkte tapsfare i de partiene jeg har sett. En kan si at han var hardt presset og sto klart i underkant i sluttspillet mot Rozentalis etter å ha stått meget godt i midtspillet – men Mads holdt tårnsluttspillet med bravur! Det var gledelig å se han spille sluttspill på høyt nivå og her har han nok utviklet seg flere alen.

 

Mads blir sterkere og sterkere – vil ferden ende opp med noe stort som i stormestertittel?
Foto: Anniken Vestby

 

Men først og fremst har Mads i sum forbedret spillet sitt. Spillet hans bærer preg av en modenhet og en forståelse jeg ikke kan huske å ha sett hos 15-åringen tidligere og siden jeg som pedagog har stor tro på virkningen av å ha en trener – noe som er vel dokumentert innen sjakk – så må jeg legge til at Mads siden før jul har trent med en bulgarsk sjakktrener med føtter i den russiske sjakkskole. Slikt setter spor, og slikt løfter en ung sjakkspiller. Men først og fremst skal Mads og hans familie ha æren for fremgangen – ja, for bak enhver god sjakkspiller skjuler det seg en støttende mor eller far. Kan du tenke deg Magnus Carlsen uten Henrik og familien som solgte bilen og la ut på Europa-turne med Magnus da han var 12 år gammel? En Garry Kasparov uten mor Klara som hjalp han i tykt og tynt? Eller Caruana uten en familie som flyttet til Europa for å gi han et fortrinn? Ikke jeg heller og Mads sin familie med Anniken i spissen har virkelig stilt opp for han – i tykt og tynt. Vi kan altså vente oss mer av Mads i fremtiden, men enn så lenge ble det FM-tittel, IM-napp, 2. plass og 150 nye elopoeng i påskeegget. Du store min. Elo-prestasjonen ble elleville 2523 – beat that one!

 

Mads med de to stormestrene GM Rozentalis og GM Kveinys under Fagernesturneringa
Foto: Anniken Vestby

Benjamin Arvola sitt 2. GM-napp og en eventyrlig 3. plass

Benjamin Arvola altså! Hva skal vi si om denne sjakk-kongen i nord? Posisjonen som tidenes nordnorske sjakkspiller tokp han alt sist sommer da han både fullførte IM-tittelen sin og på forsommeren vant Sveins minneturnering med fortryllende 8 av 9 mulige i kamp mot liten mester og stormester. Arvola fosset frem og i fjor tok han også sitt første IM-napp på Fagernes under Hans Olav Lahlums turneringsvinger. På året som har gått har Benjamin blitt en bedre sjakkspiller rett og slett, og åpningen på Fagernes var helt eventyrlig! Benjamin slo en FM i første runde og så begynte kjøret etter en remis mot en IM i andre runde. Benjamin nedla IM Timofey Galinsky, FM Tor Fredrik Kaasen, GM Matthieu Cornette (2620!) og GM Kaido Kulaots (2579) på stripe for å feie opp i suveren tet i turneringen etter 6 runder med en ratingprestasjon på ursterke 2818!! Hvem kunne tro noe slikt på forhånd? Partiene hans bar preg av høy kaoskontroll og svært høy kompleksitetsgrad der 25-åringen slo an tonen, og tidvis spilte svært regnekritisk og sterk sjakk. Benjamin sin store styrke over brettet, slik jeg ser det, er bruk av regnemusklene og fighteregenskapene av de sjeldne og det var et eventyr å se han spille på Fagernes. I 7. runde kom han ned på jorda igjen etter et tap mot GM Dmitry Kryakvin (2567) og da han også var i store problemer i et sluttspill mot IM Stuvik-Holm i 8. runde fryktet jeg det verste – at GM-nappet skulle ryke. Med alle gode eventyr har en happy ending og det har vårt eventyr også.

 

Benjamin Arvola Notkevich har stormesterstyrken inne – han tok sitt andre napp på Fagernes!
Foto: Anniken Vestby

 

For Benjamin holdt partiet mot IM Kristian Stuvik Holm til remis, og da han også holdt partiet mot Tromsøvenn Maxim Turov til remis i siste runde var nappet hans i boks – det ble da når sant skal sies knapt spilt mellom de to vennene da det ble en kjapp stormesterremis mot Turov i siste runde og dermed et vaskekte stormesternapp. Den siste runden ble forresten litt av et anti-klimaks da de to øverste bordene tok raske stormesterremiser (teori og shake-hands) for å sikre seg napp og pengepremier. Dermed vant Maxim Turov (2615) turneringen på Fagernes foran romkamerat og med-russer GM Dmitry Kryakvin (2567). Benjamin Arvola tok en storfin 3. plass blant 44 deltakere i toppgruppen og det var morsomt å se all den begavede sjakken han spilte. Arvola Notkevich er nå uoffisielt oppe på nesten 2470 i rating og han trenger altså 2500 + et siste stormesternapp – og dermed vil han være historiens første stormester fra Nord-Norge. For en kar! Norges beste spiller på Fagernes med god margin.

 

Partiet mellom Kaasen og Arvola ble dramatisk og vippet begge veier – Arvola vant!
Foto: Anniken Vestby

 

Tor Fredrik Kaasen viser et stabilt høyt nivå

Tor Fredrik spiller sterk sjakk for tiden og han slo både IM Kristian Stuvik Holm, IM Himal Gusain og IM Sebastian Mihajlov på Fagernes – noe som er imponerende av en ung (snart-IM) på kun 15 år. Han remiserte også Maxim Turov på hederlig vis – ved å spille ut hele partiet – og han kjempet som en løve i mange av oppgjørene og det var nesten litt trist at han tapte mot Arvola – etter mye godt spill og god stilling – for det tok nok luven ut av drømmen hans om et GM-napp. Men nye sjanser vil komme til den hardt arbeidende, og sterkt motiverte Tromsøværingen, som nå bor på Bekkestua like ved Oslo. Kaasen hadde en ratingprestasjon på 2484 og teknisk sett tok han sitt fjerde IM-napp på Fagernes, men han har de tre nappene han trenger og har også innfridd rating-kravet slik at han kun venter på å bli tildelt tittelen. Flott turnering fra Tor Fredrik tross en litt lurvete avslutning med tap i siste runde. Neste gang går han for GM-napp nok en gang og da står han kanskje hele distansen ut!?

 

Tor Fredrik Kaasen er IM i sjakk om litt og han jakter på GM-tittelen!
Foto: Anniken Vestby

Gunnar Lund tar nye steg

15 år gamle Gunnar Lund (2173) var også på plass på Fagernes og han tok nye steg og spilte en flott turnering mot meget sterk motstand tross et tap i siste runde som kom på et dårlig tidspunkt etter to fine seire. Alltid kjipt å reise hjem med at tap i bagasjen. Gunnar taklet den meget tøffe motstanden han fikk i starten av turneringen meget bra og han remiserte en FM, en GM og en WGM i rundene to til fire. GM Heikki Westerinen er kjærkommen i norske turneringen, og neste gang Gunnar – neste gang – da er du klar for seier mot en stormester! Ikke sant?

 

Gunnar Lund tok steg og blir stadig sterkere og sterkere…
Foto: Anniken Vestby

 

Gunnar fikk litt stang ut i denne turneringen – det ser en klart når en ser på partiene hans. Han hadde nemlig en flott seier inne mot FM Trygve Dahl med svarte brikker alt i andre runde – og i femte runde sviktet det så i et remissluttspill mot den sterke stormesteren Yuri Vovk. På tross av dette gjorde altså Gunnar en finfin turnering. Han vant som nevnt to partier og kom på 28. plass i den øverste gruppen blant hele 44 spillere med en ratingprestasjon på fine 2233. Rating-gevinsten var dermed stor og læringsutbytte var utvilsomt stort. Tvekampen mellom han og Mads gjør begge sterkere, og jeg håper vi får se dem duellere seg frem til to fine IM-titler om ikke mange år! Det ville være en fin start på ti fine sjakk-karrièrer som vil gi mye glede.

 

Maxim Turov har en fortid fra Tromsø SK og han vant på Fagernes
Foto: Anniken Vestby

Vinneren Maxim Turov og resten av røkla

Det var ikke bare Tromsøspillere på plass på Fagernes selv om vi hos Tromsø Sjakklubb tar oss den frihet å hylle våre egne. Maxim Turov vant som nevnt og den tidligere Tromsøbosatte stormesteren skal ha en god porsjon ære for den fine utviklingen i klubben vår. Han lærte bort både en profesjonell holdning og mye god sjakk til klubbens unge og vi unner han seier på Fagernes i år. Benjamin Arvola Notkevich ble altså nr. 3 og nest beste nordmann ble IM Kristian Stuvik Holm på en 8. plass. På 9. plass finner vi FM Benjamin Haldorsen fra Bergen som tok sitt andre IM-napp. Norske Anders Hobber tok også IM-napp, mens den svenske IMen Oskar Von Bahr tok GM-napp i likehet med Benjamin Arvola Notkevich. Det ble altså delt ut tittelnormer i hytt og vær for ikke å si hytt og gevær! Ja, for her var det mange på titteljakt med rifla klar. Vi gleder oss til fortsettelsen og minner om at de to talentfulle juniorene Mads Vestby-Ellingsen og Gunnar Lund skal ut i strid alt neste helg. Der skal forsøke å kvalifisere Tromsø SK til eliteserien i årets viktigste partier sammen med noen andre utvalgte Tromsøspillere. Det blir svært spennende og lagene Tromsø møter der er Sevland, Hell og Moss.

Lykke til guttene våre!

Eduardas Rozentalis vant Midnight Chess Challenge i Tromsø i 2016 og vant IM-gruppen foran Mads
Foto: Anniken Vestby

 

Her er Mads sitt praktparti mot stormester Kveinys med hvite brikker:

 

 

Aktuelle lenker:

TV2 Fagernes International i Turneringsservice – GM-gruppen

TV2 Fagernes International i Turneringsservice – IM-gruppen

Hjemmesidene til Fagernesturneringen med blant annet runderapporter av Lahlum

 

SjakkTromsø sine bilder på Facebook ved Anniken Vestby:

Runde 1, del 1 Runde 4 Runde 7, del 2
Runde 1, del 2 Runde 5, del 1 Runde 8, del 1
Runde 2, del 1 Runde 5, del 2 Runde 8, del 2
Runde 2, del 2 Runde 6, del 1 Runde 9, del 1
Runde 3, del 1 Runde 6, del 2 Runde 9, del 2
Runde 3, del 2 Runde 7, del 1 Premieutdelingen