Bymesterskapet i Tromsø 2023 fikk en flying start

Det var 24 spillere på klubben og liv og røre – så morsomt!
Foto: Trond Tørfoss

 

Med hele 24 spillere på startstreken ble Bymesterskapet åpnet

Det rapporteres om god stemning på klubben og mange møtte frem, da sjakklubben åpnet opp for årets langsjakk i Bymesterskapet 2023. Pål Røyset og Gunnar Berg Hanssen utsatte sitt parti – men alle andre partier i Bergergruppene gikk av stabelen. I tillegg ble det spilt 5 partier med 10 deltakere i Konradklassen. Bra! Flere vil det nok bli utover våren. Underpartienes gang tenkte jeg – dette blir nok en remisrunde med en god del remispartier. Men akk, stråene knakk og jammen ble ikke alle de 4 partiene i Bergergruppe 1 avgjort. I tillegg ble alle de 5 partiene i Konradklassen avgjort med knall eller fall. Det var bare i Mesterklassen det ble et par remiser. De kom i oppgjøret Torbjørn Valvåg – Jan S. Berglund og Achim Randelhoff – Frode Bull Jæger. I oppgjøret mellom Geir-Magne Lorentsen – Mads Bergvoll vant sistnevnte en favorittseier med svart.

 

Øystein Rostad og Jakob Asbjørnsen var blant dem som kjempet det helt ut denne kvelden – Jakob vant oppgjøret
Foto: Trond Tørfoss

 

Mads Bergvoll dro det lengste strået mot GM Lorentsen

Partiene i Mesterklassen var rufsete og fylt av kampsjakk der viljen tidvis virker større enn ferdighetene. Ja, for det ble noen overseelser og da Mads Bergvoll svarte siciliansk mot Geir-Magne, så ble det som forventet en lukket sicilianer der hvit stilte seg opp med Kongeindisk angrep. Geir-Magne kjenner strukturene godt, og han fikk fordel da Mads gikk på bonderov på dronningfløyen. Etter rundt 20 trekk snudde sjansene og Mads fikk opp en bedre og bedre stilling helt til han gjorde en grov overseelse i vunnet stilling i trekk med 26… Sd3??. Det trekket kunne blitt kontret med det nifse 27.Se4! og det er hvit som står til gevinst! Men dette så ikke noen av spillerne – og da endte det med seier til de svarte styrkene ledet av hærfører Mads Bergvoll som tar en tidlig ledelse i årets Bymesterskap i sjakk.

 

Frode Bull Jæger følger spent med på Mads Bergvoll sitt åpningsspill mot Geir-Magne Lorentsen
Foto: Kent Heide

 

Achim Randelhoff ble presset av Frode Bull Jæger

Rundens antiklimaks ble Achim mot Frode. Det åpent som en saklig Nimzoinder der hvit etter hvert gravde seg ned i passivitet i åpningsfasen. Frode fikk med enkle midler laget en svakhet i c-linja på c3 og han fikk springer mot løper der springeren fikk et idealfelt på c4. Allikevel endte partiet med remis ganske så tidlig og på et merkverdig sett. Hvit velger et passivt forsvar med et tårn på a3, og svart går straks med på remis da han i verste fall har trekkgjentakelse om han ønsker det. Problemet er bare at svart med c4-feltet for springeren og best struktur utvilsomt kan spille videre på vinst uten risiko – så dette virket litt overdrevet trygt på de uinnvidde. Sjakk er en kampsport der en må kjempe for å vinne!

 

 

Achim og Frode – det ble mange hardt kjempede partier denne kvelden, Frodes ble aldri et kampparti men en rask remis
Foto: Kent Heide

 

Valvåg med remis mot Berglund

Torbjørn Valvåg spilte seg opp som i Londonsystemet mot Jan S. Berglund, som på sin side spilte slavisk med Lf5, altså et mot-Londonsystem. Da valgte Torbjørn dronninggambit og etter saklig spill vant Jan S. en bonde og Torbjørn hadde mye kompensasjon. Berglund kunne ikke beholde bonden, og ga den klokelig opp uten kamp. Dermed satt hvit igjen med en liten terrengfordel, c-linja og fordel i sentrum. Her trodde jeg Torbjørn skulle male svart sønder og sammen. Men det skjedde ikke. Formann Berglund forsvarte seg godt, fordelen smuldret bort og remis ble det. Saklig sjakk, men ikke så kreativt at vi ble begeistret.

 

Formann Berglund holdt unge Torbjørn Valvåg til remis med de svarte brikkene
Foto: Trond Tørfoss

 

Birk mot Birk – eventyret om de tre bukkende bruse

Birk Gulljord braste sammen med Birk Sæther Rostad i en hard kamp i Klasse 1. Det ble en katalansk oppstilling fra Gulljord som Rostad motvirket med en semi-slavisk oppstilling. Bra åpningsspill av Sæther Rostad i dette partiet og til slutt var en Gulljord som ble dupert først. Han bet på korken, satt fast og Sæter Rostad sto til klar gevinst i midtspillet etter mye godt spill og den minste bukkene bruse fra Gulljord. Så kontret Rostad med å sende den mellomste bukkene bruse over brua for å gjøre seg fet i det 16. trekket og det så trollet Gulljord og han gjorde seg fet og reddet stillingen. Nå var det en remisstilling på brettet der alt fortsatt kunne skje. Og at noe skjedde, var akkurat det det gjorde, for den største bukkene bruse kom over brua og igjen var det Birk Rostad som bukket. Gulljord hadde en resolutt trekk i enden av varianten med 22.f4! som vant partiet for hvit. Et overraskende rufsete spille fra begge to – men kampånden var det lite å si på! Et parti det er verdt å sjekke ut!

 

Birk vs. Birk – hard fight, store bukker og knall og fall
Foto: Kent Heide

 

Rune Vik-Hansen og Elise Forså kjempet det helt ut, så kom den store bukkende bruse

Det slår meg ofte hvor mye teori selv normale klubbspillere kan. Rune Vik-Hansen spilte opp til dans i et kongeindisk angrep med hvit mot Elise sin sicilanske oppstilling. Elise spilte veldig mye bedre enn Mads Bergvoll mot denne oppstillingen og fikk fordel med svart etter åpningsfasen. e5 var stoppet og motspillet på dronningfløyen var godt i gang. Hun spilte rett og slett praktfullt helt til hun hadde et enkelt trekk foran seg på brettet i trekk 21. Skulle ikke hesten på f4 likvidere løperen som beskyttet kongens borg og de hvite feltene? Og det er nettopp da en kan få fikse idéer og en fiks idé må Elise ha fått for den store bukkene bruse banket på døra til Vik-Hansen og han stanget den ut i elva ved bruk av springergaffelen b4! Offiser over og greit vunnet parti for Vik-Hansen. Ja, for i fortsettelsen vek ikke Vik-Hansen en tomme – men fortsatte sin nådeløs tokt på seier. En bra seier av Rune Vik-Hansen som startet turneringen med et brak.

 

Elise Forså spilte lenge sterkt med de svarte brikkene og hun fikk Vik-Hansen ut av komfortsonen
Foto: Kent Heide

 

Nils-Tore Trondsen og Sivert kjempet det nesten ut i de små timer

I hvert fall kjempet de til over klokka 23 da alle andre var gått. Ja, for det ble virkelig en hard kamp og kampen startet egentlig ikke før i sluttspillet. Det begynte med en slags kongeindisk i forhånd for Nils-Tore med hvit, en populær åpning denne kvelden. Sivert svarte med samme mynt og lagde en fianchetto for kongeløperen og tok sentrum. Noe ung til sinns slo han på e4 og jeg vil si at all fordel forsvart for svart. Etter 13-14 trekk når midtspillet startet, sto hvit marginalt bedre. Men Sivert hadde løperparet på sikt og etter som partiet skred frem, dess mer fremtredende ble løperparet. Den avgjørende feilen fra Nils-Tore kom likevel ikke før i trekk 71 der han bukket bonde med 71. Sf4 Lc1+ og løperen og så kongen kunne ta på f4 med bonde under og tapt parti. Synd for Nils-Tore som spilte så godt så lenge mot en av de sterkeste i gruppen – mens det for Siverts del var en tålmodighetsprøve han besto og der han seiret til slutt. Sivert er i gang.

 

Sivert ville vinne med svart denne kvelden og tålmodig ventet han på den avgjørende feilen som til slutt kom!
Foto: Kent Heide

 

 

Frank Remman fikk inn en fin posisjonell seier mot Gulbrand Nilsen

Frank Remman spilte en katalanskoppstilling mot dronninggambiten til Gulbrand og det ble en lukket katalansk med c6 etter hvert. Frank vant åpningskrigen med bravur da Gulbrand spilte 13…dxc4 og ga opp fotfeste i sentrum uten å få noe igjen for dette. Dermed kunne Frank flotte seg i sentrum med 19. e4 og han sto allerede til posisjonell klar seier. I fortsettelsen var det et rent lærebokparti som kunne gått rett inn i en nybegynnerbok. Hvordan stoppe svarts motspill med c5? Frank hadde kuren klar og han vant en klar posisjonell seier på Knock Out.

 

Her ser vi Gulbrand Stålet Nilsen som får en posisjonell massasje av Frank Remman
Foto: Kent Heide

 

August kjørte på i kjent stil med svarte brikker

Unge August Solbu fikk ferske Theodor Bergquist på kroken relativt tidlig i deres parti. Bergquist er helt fersk i klubben og ante nok fred og ingen fare da han skulle opp mot 10 år gamle August. Men denne lille kroppen er blant Norges ypperste i sin aldersklasse – i hvert fall i lynsjakk – og han er det strengt tatt i langsjakk også bare kriblingen i fingrene motvirkes litt så det ikke går så fort. August er en kreativ gutt som elsker leken over brettet, ideene, angrepet, de utsøkte trekkene og fine mønstre i sjakken. Han fikk inn alt dette i en liten symfoni av et flott parti mot Bergquist. Hvit spilte Londonsystemet og Berget brast – altså soliditeten i Londonsystemet så snart August fikk spilt e5! med voldsom kraft. I sluttstillingen var det matt i neste trekk og da hadde unge August spilte alle partiets faser i et lynende tempo uten å ha gjort noen klare feil. Godt spill!

 

August og Theodor spilte aktiv sjakk og det gikk fort i svingene når August spilte et uhyre sterkt spill
Foto: Trond Tørfoss

 

 

Harald-Christian Vestjord imponerte med frekk angrepssjakk

Harald-Christian er 20 år gammel og politisk interessert, noe som har tatt av sjakktiden hans de siste årene. Men nå ble fristelsen for stor og han tar seg noen partier i klubben denne våren. Så moro! I 1. runde spilte han frisk angrepssjakk mot Truls Stenersen som fikk smake angrepspisken og akillespunktet til svart i sjakk – nemlig feltet f7. Der smalt det bokstavelig talt i trekk 13 da en ulykksalig oppstilling førte til at en springer slo seg inn på f7 med drepende kraft. Ved beste spill kunne nok svart overlevd de første stormbygene, men i praktisk spill gikk han ned med mann og mus. Et morsomt angrepsparti fra unge Vestjord.

 

Innerst ved veggen, borte ved vinduet ser vi Truls med svarte brikker mot Harald-Christian – som gjør comeback
Foto: Kent Heide

Dom andra – alle partier endte med knall og fall

Maria Sæther spilte kongebonden frem i dag og fikk siciliansk mot seg. Det ble en original åpning der motstander Daniel Hoel Andersen fikk vist at han har vært ute en vinterkveld før. Allerede med 4…d5! grep han sentrum og så pøste han på og vant en klar seier i dette oppgjøret. Ken Moe Carstens og Patty Huijgens spilte en saklig Caro Kann i det tidlige åpningsspillet, men alt i det tidlige midtspillet tok partiet fyr! Så brandt det – ellevilt spill og alt så ut til å gå mot en brakseier for svart. Men den gang ei – Ken Moe fikk byttet ut svarts aktive brikker og det så veldig remisaktig ut en stund. Så fikk Ken en bonde helt over til c7 som burde gitt han seieren i partiet på flere stadier. Men det ville seg ikke. Den siste bukken kom nemlig fra Ken selv da han prøvde å unngå remissjakker gjennom en desperat kongemarsj som endte med en spidder og snipp, snapp snute – så var eventyret ute. Patty Huijgens vant dette elleville oppgjøret og er med i tetstriden. Det siste oppgjøret var mellom Øystein Rostad og Jakob Asbjørnsen. To litt forsiktige fyrer som sjelden får det til å brenne på brettet. Stødig spill søker de begge har jeg inntrykket av, og en trolig start på partiet ble det. Jakob spilte kongeindisk mot Øystein sin konge fianchetto med d4 og c4. Kjente stier med andre ord, men partiet ble likevel tidlig originalt. Hvit kom best ut av åpningsspillet. Men svart kontret på dronningfløyen, fikk en fri a-bonde og etter hvert fikk han også en fri c-bonde og da ble det for mye for hvit. Svart seier til Jakob som virkelig spilte et bra parti.

Vi takker Ole Kristian Valvåg og Simon Steinnes for Clono denne kvelden og Kent Heide og Trond Tørfoss for fine bilder.

 

 

Ken Moe Carstens hadde store sjanser til seier underveis, men også store sjanser til tap og tap ble det her mot Patty
Foto: Trond Tørfoss

 

Turneringsservice med resultater, oppsett og tabell for Bergerklassene og Konradklassen

 

Spilledagene videre for Bymesterskapet 2023 på klubben er:

Torsdag 09/02/2023 – 18:30 –
Torsdag 02/03/2023 – 18:30 –
Torsdag 16/03/2023 – 18:30 –
Torsdag 30/03/2023 – 18:30 –
Torsdag 20/04/2023 – 18:30 –
Torsdag 04/05/2023 – 18:30 –

 

Mads Bergvoll vant en viktig svartseier og har tatt en tidlig ledelse i Mesterklassen:

 

Rune Vik-Hansen ble tidvis utspilt i åpningsspillet, men i midtspillet fikk han inn en finte og så seg aldri tilbake:

 

Harald-Christian Vestjord fikk inn et sterkt angrep i sitt comeback:

 

 

Det rapporteres om god stemning og fine forhold på klubben vår
Foto: Trond Tørfoss

Aktuelle lenker: