Gjensyn med Sjakkspalta: Pål Røysets 7. NNM-tittel i 2008

Pål Røyset har rekorden i Tromsø SK i Bymester- og klubbmesterskap og ligger med 7 NNM-titler på tredjeplass i Adelskalenderen
Foto: Anniken Vestby

 

Sjakkspilleren Pål Røyset
Av Sven Wisløff Nilssen

I dag hyller vi Pål Røyset i Gjensyn med sjakkspalta som i all hovedsak er skrevet av Gunnar Berg Hanssen. Pål vant i 2008 sitt 7. og foreløpig siste NNM-gull. Han begynte med skolesjakk på Prestvannet skole så tidlig som i 1985 da han var 11 år gammel. Høsten 1986 tok interessen en ny vending – da begynte Pål på sjakkundervisning i sjakklubben ved Tron Sørgaard og Frode Bull Jæger – der var han del av et talentfullt kull med spillere som Thomas Robertsen, Jon Kristian Røyset, Jussi Pedersen og til om med Røyk Sopp medlem – Torbjørn Brundtland. Pål utmerket seg raskt og han ble kadett-Norgesmester i 1989 og Junior-Norgesmester i 1992. Dessverre er det vanskelig å bryte ut av nivået og miljøet som du er en del av, og Pål klarte aldri å bli nevneverdig bedre enn sine rivaler i Nord tross titlene han har vunnet. Han har f.eks. aldri vunnet Tromsøsjakken, men i NNM har han hatt full uttelling. Syv titler har det blitt og også i klubben har han imponert opp gjennom årene og tatt totalt 12 titler – 6 i Bymesterskapene og 6 i Klubbmesterskapene. Påls sjakk er mer posisjonelt anlagt enn taktisk. Han er en strateg ved sjakkbrettet og en spiller som liker å gå sine egne veier i åpningsspillet. Han har f.eks. en forkjærlighet for Wienerparti med g3 eller Tsjekkisk Benoni med svart. Påls styrke på sjakkbrettet er etter mitt skjønn først og fremst hans pragmatisme og allsidighet – dessuten er han relativt sterk i sluttspill og meget tålmodig. I januar tar Pål for øvrig veien til Hastings i London for å spille en turnering sammen med sjakkvenner. Det blir et fint avbrekk fra den nordnorske vinteren. Det er da tredje gang Pål er i Hastings – og 10 år siden han spilte følgende praktparti som viser Pål på sitt aller beste. Stilrent, posisjonelt og med en ekstra touch for sluttspillet.

 

Pål spiller den berømte Tartakowervarianten i dronninggambit med svart:

 

Gunnar Berg HanssenGunnar Berg Hanssen tar deg nå tilbake til 2008 og NNM der Pål Røyset vant sitt 7. mesterskap

 

15/5-2008

De to store gjennom NNM-historien er blitt til de tre

Gratulasjoner til Pål Røyset som med sin seier forrige helg tok sin syvende NNM-tittel! Med denne seieren har han tatt steget opp blant de største og mestvinnende i det nordnorske mesterskapets lange historie. Fortsatt troner Sigurd Svedenborg øverst med åtte NNM-seire, mens Pål Røysets mesterskap sist helg gjør at han nå tangerer Eskil Kristensen med syv hver. Og enda er Pål en ung mann! Ikke ville jeg veddet mye penger på at Pål ikke vil bli NNMs største og mestvinnende spiller gjennom alle tider, før eller senere. Vi andre hevder oss med jevne mellomrom mot Pål, men likevel er det Pål som vinner oftest og mest. Og forklaringen er enkel, han er bare litt bedre enn sine samtidige her nord på de 64 felter. Om sjakk handler om stillingstyper, så tror jeg at Pål vinner mest fordi han behersker og forstår flest stillingstyper best blant nordnorske sjakkspillere. Å høre Pål resonnere rundt ulike stillinger er i hvert fall for meg alltid lærerikt.

 

Når jeg spurte Pål sist helg om hvilket parti han likte best fra NNM så dro han da fram følgende:

 

Før siste runde i mesterklassen i årets NNM var situasjonen den at Benjamin Arvola ledet det hele med et halvt poeng på Pål. Dermed var det duket for rein NNM-finale mellom disse to. Pål viste igjen at han er en stor fighter på sjakkbrettet, helt på høyde med de to nevnte legendene fra Narvik, Sigurd Svedenborg og Eskil Kristensen:

 

Benjamin Arvola gjorde ei god turnering og fortsetter med å vise fin framgang som sjakkspiller. Andreplassen bærer bud om det i tillegg til alt annet godt spill han har vist fram ved jevne mellomrom det siste året. Hva som kanskje er å se av nye utviklingstrekk i Benjamins spill er at han i enda større grad enn tidligere framstår med et tålmodig spill. Men samtidig vet Benjamin å kjenne sin besøkelsestid når den er der. I partiet mot Frank Remman fikk vi igjen se hvit i Nimzoindisk utsette rokaden for deretter å få problemer med kongen i sentrum og generelt for dårlig utvikling til å matche sorts allerede utviklede og aktive brikker:

 

 

Tredjeplassen i årets mesterklasse gikk til Joachim Solberg. Ikke overraskende er det han til slutt ble å finne helt i toppen. Spørsmålet var heller hvilken av pallplasseringene som Joachim ville plassere seg på. Og han hadde sjansen i partiet mot meg i siste runde til å få et halvpoeng mer om han hadde utnyttet følgende brøler fra min side:

 

Her er Joachims partiavslutning mot Jon Kristian Røyset. Jon Kristian var den eneste som påførte årets NNM-vinner et nederlag, men mot andre var ikke glien der for TBs gode ankermann.

 

TBs spillere gjorde uansett en god innsats, alt sett under ett. På fjerdeplass kom Sverre Karlsen som spilte mye god sjakk og kronet ei fin turnering med seier i siste runde mot klubbkamerat Jon Kristian. Ellers sto Frode Bull Jæger for en av de fineste vinstpartiene i hele turneringen. Det var i siste runde mot Trond Romsdal. Her fikk vi se et pent kvalitetsoffer etterfulgt av godt spill og vinst til slutt:

 

 

Dermed er nok et NNM historie. Neste nordnorske begivenhet blir ei femrunders turnering med lang betenkningstid i Alta, andre helga i juni. Det er ei turnering som i hvert fall jeg ser fram til. Jeg gleder meg rett og slett til kjøreturen nordover og tilbake igjen, på den lyseste årstiden og med midnattssol. Og i august er det igjen duket for Arctic Chess Challenge i Tromsø. Det blir minst like bra som for snart et år siden. Sist i august venter så Vadsøsjakken som alltid er en fin opplevelse. Alt anbefales herved til deg kjære leser. Gratulerer Pål som nordnorsk mester 2008!

 

Aktuelle lenker: