Pål Røyset og Gunnar Berg Hanssen kniver i årets klubbmesterskap

 

9 partier ble spilt på klubben torsdags kveld – i tre ulike klasser var det kampsjakk hele veien
Foto: Trond Tørfoss

 

Klubbkveldene i Klubbmesterskapet er spennende

19 sjeler fant veien til sjakklubben i kveld. Ken Moe Carstens fikk WO på grunn av oddetall i Konradgruppen, men resten av festen fikk spille svært så spennende sjakk! Visste du at vi viser alle trekkene i Klubbmesterskapet direkte på nett? Dette er et tilbud til venner og bekjente, sjakkelskere og til deres skribent. Dermed har jeg sett alle kveldens partier og sågar laget analyser av alle partiene – spennende! Gunnar Berg Hanssen hadde høyest presisjon i spillet i kveld viser maskinanalysen – han var oppe på hele 95%! Men også Nils-Tore Trondsen, Sivert Schanche Tørfoss og Truls Stenersen hadde imponerende presisjon i kveld nivået tatt i betraktning. Dette var rett og slett en kveld med mye knall og fall og av de 9 partiene som ble spilt – endte kun oppgjøret mellom John Joensen og Frode Bull Jæger med remis. Rundens aldersspenn oppsto ellers i oppgjøret mellom August og Karl Petter Jernberg. Klubbens yngste medlem og klubbens eldste medlem. Karl Petter er 81 år gammel og August har ikke fylt 10 år enda. Aldersspennet er på 71 år og noen måneder – morsomt! Karl Petter er ellers æresmedlem i klubben og en traver som de unge må bryne seg på. I sine yngre år ville nok Karl Petter funnet det sterke bruddet e5 mot August, som ville åpnet opp stillingen foran kongen som en hermetikkboks, men i kveld fant han det ikke og gikk ned i flammer.

 

Æresmedlemmet Karl Petter Jernberg fikk en god start på partiet mot August – men ble lurt opp i stry og gikk inn i en kvelermatt!
Foto: Trond Tørfoss

 

Gunnar Berg Hanssen spilte kveldens beste parti

Gunnar er god i åpningsspillet og det er kun Frode Bull Jæger og Monika Machlik i årets Mesterklasse som har det samme innarbeidete åpningsarsenalet å øse av. Mot Torbjørn gjorde Gunnar et klokt åpningsvalg tenker jeg, rolig posisjonelt spill fra start og det viste seg raskt at Torbjørn fikk problemer med svart. 12…Lg7 er en kjent feil i denne stillingen og hvit scorer i min database nær 80% mot dette trekket. Berg Hanssen fikk dermed en stor åpningsfordel med spill på svarte felter og svakheter rundt blant annet kongestillingen til svart. Dette utnyttet han ved å gjennomføre et bondeoffer på b2 ved å spille h4-h5 i det tidlige midtspillet. Maskinen likte ikke bondeofferet noe særlig – men i praktisk spill viste det seg å være vanskelig å forsvare seg mot. Da Torbjørn tok bonde nr. 2 var dette en testamentebonde som dømte hans stilling nord og ned. Hvit fikk opp et drepende spill på de svarte feltene, og hvitfeltsløperen til svart ble til slutt fanget i et taktisk spill med mattrusler på 8-raden. Flott spill av Berg Hanssen som melder seg på i helt der oppe i tetkampen.

 

 

Gunnar Berg Hanssen med hvite brikker slo til med seier mot Torbjørn Valvåg
Foto: Trond Tørfoss

 

Pål Røyset med enkel seier

Pål Røyset feide Jan S. Berglund av brettet lekende lett i en fransk duell i Jan S. sin lekebinge. Ja, for det var klassisk fransk forsvar i kveld for Jan S. – en åpning han kjenner godt. Men Pål kan sine veier og fant en rolig oppstilling som ga en åpningsfordel. 12…g6 fra Berglund var et sikkert tegn på at formannen var ute på luggeføre i kveld og svekkelsene av de svarte feltene ble til slutt skjebnesvangre. Ironisk nok ble partiet avsluttet av at den hvite dronninga – etter mye godt svarfeltsspill – kom inn på g6 og avsluttet kampen! Før dette hostet Pål opp et lekent 29.e6! som maskinanalysen ikke har vett til å sette pris på og han drepte partiet i fortsettelsen og vant en strøken seier. Sterkt spill av Pål med hvit og han er nå oppe på hele 4 av 5 mulige i årets Klubbmesterskap. Gunnar Berg Hanssen trenger en svartseier mot Frode Bull Jæger i deres utsatte parti for å komme opp skulder til skulder med Pål på 4 av 5. Monika Machlik har enn så lenge mange utsatte partier, men hun er den tredje spilleren som virkelig kan hevde seg, men da skal mye skje i Mesterklassen når 2 runder og mange hengepartier gjenstår.

 

Pål Røyset spilte ut Jan S. Berglund og vant en overbevisende seier i årets Mesterklasse
Foto: Trond Tørfoss

 

John Joensen og Frode Bull Jæger spilte remis

Både John og Frode har 2 poeng etter dagens remis dem imellom, men Frode har i tillegg to utsatte partier. Disse er mot Monika Machlik og Gunnar Berg Hanssen, så blir det spennede å se hvordan det går. I dagens oppgjør mellom John og Frode startet det opp med en lukket sicilianer der Frode fikk en svært bekvem svartstilling før han rotet vekk all fordel og hvit tok over med det åpenbare 15. g4! Svart kunne før dette gjendrevet hvits spill på dronningfløyen, men når han mistet hvitfeltsløperen og tid fikk hvit opp et vunnet stilling. Fortsettelsen ble rufsete, men hvit beholdt det meste av veien en tildels stor fordel som var oppe på godt over +4 – men Joensen med hvit sviktet i den avgjørende fasen og partiet ebbet ut i remis etter komplikasjoner og lurvete hvitspill. Dermed ser det ut som om Gunnar Berg Hanssen og Pål Røyset er de hete navnene i Mesterklassen i høst og at vi får en spennende innspurt kanskje helt ut i siste runde!

 

John Joensen spilte remis mot Frode Bull Jæger i et rufsete oppgjør i lukket sicilianer
Foto: Trond Tørfoss

 

Sivert Schanche Tørfoss svingte svartpisken i Klasse 1

Sivert imponerte stort på denne kvelden. Mot Geir Magne Lorentsen spilte han med svarte brikker et nært strøken spill. Riktignok hadde han et tårntrekk maskinanalysen viser spiller bort et vunnet stilling, men da han fikk en ny sjanse til å vinne partiet grep han sjansen og holdt motstanderen nede resten av spillet. Sivert spilte kveldens nest vakreste posisjonelle parti. Slått av kun Berg Hanssen. Han gjør tidlig hvitfeltsløperen til hvit dårlig, utnyttet så at han hadde bedre lette offiserer og storspilte så med tårnene sine slik at de kom inn på tredjeraden og var klar til å likvidere den svake f3-bonden. Da satte GM Lorentsen foten ned og slang labben over bordet i resignasjon. Nok er nok – godt spill av Sivert som spiser rating og drømmer om å kjempe i helt i toppen av Klasse 1. Han leder per nå klassen med 3.5 av 5, men Birk Sæther Rostad har muligheten til å passere han i sitt utsatte parti mot Elise Forså. Klasse 1 er spennende og dette var eneste parti i denne klassen i kveld.

 

Gode venner før partiet – en kamp på tvert av generasjonene endte med at den yngste var best denne kvelden
Foto: Trond Tørfoss

 

Konradklassen suser videre med Nils-Tore Trondsen i tet

Nils Tore-Trondsen spilte et steike fint parti i kveld, veldig imponerende! Elina Dichter var motstander og hun åpnet med en engelsk åpning der hun fikk en viss posisjonell fordel ut av startblokkene. Et trekk som 12. e4! kunne gitt hvit en klassisk hvitfordel, men i stedet gikk fordelen raskt over på svarts side i et velspilt oppgjør. Elina hadde mange spennende tanker og ideer i dette oppgjøret og så sent som i trekk 27 kunne hun med 27. Kh1! beskyttet kongen sin på en mye bedre måte enn i partiet og fått en stilling med sjanser for begge parter. I stedet snappet hun en svart bonde på h2 som faktisk kunne beskyttet egen konge, og svart ble nådeløs. I resten av partiet spilte svart på angrep, og hvit var sjanseløs mot overmakten. Et fint sjakkparti av Nils-Tore – hans beste prestasjon så langt i mesterskapet! Dermed har han en klar ledelse med 4 av 5 mulige i Konradklassen.

 

Nils-Tore Trondsen spilte presist og godt mot Elina og vant en fortjent seier
Foto: Trond Tørfoss 

 

To spillere på 3.5 av 5 – Jakob Asbjørnsen opp på delt andreplass

Henrik Marienborg Strøm spilte en fin åpning mot Caro Kann som heter avbyttevarianten og fikk opp en god stilling tidlig mot Jakob Asbjørnsen. I midtspillet fortsatte Henrik det pene spillet sitt, og da han slo seg inn på g6 rundt svarts kongestilling var det sirkus og moro for den unge spilleren. Alt så rosenrødt ut. Problemet var at stillingen fortsatt hadde en viss kompleksitetsgrad – og at feil ville komme. Hvor store ville de bli? Med en fordel på +9 hadde Henrik nemlig mye å gå på. Men plutselig, i trekk 22 ville det seg ikke – for det ikke helt unaturlige 22. Kh1?? var en gavepakke til svart som snudde hele partiet på en femøring! Motstander Jakob Asbjørnsen så nemlig den fine gjendrivelsen med slag av tårn fulgt av et tårnoffer på h2 og den minen hvit gikk på da – luktet det svidd av. Ja, for svart vant et hav av materiell og kunne i siste instans spille hjem et sluttspill med tårn over. Dermed står Henrik på 3 av 5, mens Asbjørnsen kommer opp på siden av Gulbrand Nilsen med 3.5 av 5. Hvem kommer på pallen i denne gruppen tro? Det er fortsatt et åpent spørsmål!

 

Jakob Asbjørnsen dro det lengste strået i et rufsete oppgjør mot Henrik Marienborg Strøm
Foto: Trond Tørfoss 

 

 

Gulbrand Nilsen og Bjørn Marienborg Strøm spilte det helt ut

Gulbrand er den andre spilleren på 3.5 av 5 mulige i Konradklassen. Partiet startet som en engelsk åpning der begge parter spilte fornuftig frem til trekk 14 der Gulbrand misset en sjanse til å få fordel ved å angripe på dronningfløyen. Dette var en subtil fortsettelse for Mesterspillere, og den første blemma kom fra svart i det 18. trekket. Etter dette fikk hvit en trekkserie inn – taktikk som det heter på sjakkspråket – som ødela svarts kongestilling. Hvit sto etter dette til klar vinst, men mellom trekk 24-26 spilte hvit seg helt ut på bondelandet og burde vært avfeid med poteter, smultringer og alt annet som symboliserer en null i partiet. Ja, for svart kunne kommet ut av en taktisk sekvens med springer over – og når han ikke spilte hjem dette, så smertet nok tapet ekstra for Bjørn Marienborg Strøm. Ja, for Bjørn med svart måtte til slutt ned – selv om han kjempet heroisk underveis. Dermed er Gulbrand Nilsen oppe på 3. plass med 3.5 av 5, mens Bjørn Marienborg Strøm har 2 av 5 på syvendeplass bak Elina Dichter som har sjetteplassen med sine 2.5 av 5.

 

Gulbrand Nilsen fortsetter å imponere – et spennende og sprekt parti ble det mot Bjørn Marienborg Strøm
Foto: Trond Tørfoss 

 

August Solbu slo til mot klubbens æresmedlem

August er ung, full av pågangsmot og energi – men uten mye erfaring. Derfor blir særlig svartåpningene et eventyr – han vet litt av det han ønsker å oppnå, aktivt spill og gode lette offiserer tidlig, men ikke veien dit. Mot Karl Petter Jernberg, som er 81 år gammel, spilte August siciliansk. Jeg ble regelrett forbløffet over hvor fornuftig og godt Karl Petter lenge spilte i dette oppgjøret. Han tok sentrum, spilte ut brikkene og rokerte kongen i sikkerhet. Alt etter læreboka. Han hemmet til om med svarts motspill ved å legge inn a4, og han manøvrerte inn en gullspringer på b6 via d5 og dominerte stillingen totalt. Men så sviktet det – først slo han bort en løper med gullspringeren sin slik at svart kom ut av tvangstrøya, så kombinerte han stillingen sin i senk. Ja, for August hadde et forgiftet tårn på a7, som hvit spiste og så sendte August ut mattpatruljen! Dette kan han – avslutte med stil! En bonde, en springer, en løper og dronningen overfalt svarts kongestilling og like før August fikk utført den drepende kvelermatten – ga Karl Petter opp og stoppet klokken. Men ikke før August fikk inn Sxf2+ og alle så at matten blunket i det nære! En flott avslutning av August på en relativt rufsete oppgjør må en trygt kunne si. Dermed har  Henrik og August begge 3 poeng av 5 mulige og de ligger på fjerde og femteplass i turneringen.

 

August Solbu er nifs når han får aktive brikker – her i kamp mot klubbens æresmedlem, 81 år gamle Karl Petter Jernberg
Foto: Trond Tørfoss 

 

Truls Stenersen imponerte stort!

Noe av det morsomme med moderne data-analyser er at en kommentator eller sjakkelsker kan gå gjennom partier og se på Klasse 1 og Klasse Konrad og se om det spilles sterk sjakk der eller om det bare er rufsete oppgjør – altså oppgjør som svinger mye. Truls sitt parti mot Knut Kristian Johansen imponerer på analysen og når jeg tar på meg menneskelige briller blir jeg også imponert. Riktignok ser jeg at han spiller Londonsystemet – som gir stillingstyper det er lettere å manøvrere i uten de store feilene enn i f.eks. kongebondelandskapet, men Truls spilte veldig modent, og da han fikk løperparet og terrengfordel, slapp han aldri taket og selv om det ble et par feil underveis – var altså presisjonsnivået på 90% i følge Lichess-analysen. Sterkt. Motstander var ferske Knut Kristian som spilte sitt aller første langsjakkparti i klubben og det på imponerende vis. Et par små bukker, mye godt spill, solid sjakkforståelse og en debut av de sjeldne i klubben. Bra! Morsomt at et så velspilt oppgjør spilles så langt nede på bordene – noe som viser at mange i denne byen kan spille god sjakk når sjansen byr seg.

 

Truls Stenersen mot Ken Moe Carstens i et tidligere oppgjør – Truls vant i dag og Ken fikk WO i sitt oppgjør
Arkivfoto: Trond Tørfoss

 

 

Gunnar Berg Hanssen spilte ukas parti i Klubbmesterskapet:

 

Sivert Schanche Tørfoss spilte et usedvanlig sterkt posisjonelt spill til å være en 13-åring i Nord:

 

Ledermannen i Den åpne konradklassen viste muskler med svart:

 

 

Aktuelle lenker: