Lasse Bjørn har hatt stor glede av sjakken og han tok bronse i NM i lilleputt i 2010 samt gull i NM for juniorlag i 2013
Foto: Anniken Vestby
Lasse Bjørn ser i dag tilbake på sjakken som har vært, på tiden i TSKU, på NTG og på turneringer han har spilt. Sjakk har vært en viktig hjørnesten i livet til den unge forkjemperen til Natur og Ungdom. Han har lært mye gjennom både sjakken og vennene han har fått i tiden som sjakkspiller og har i dag mange gode minner fra en lang fartstid med konkurransesjakk selv om han har trappet kraftig ned på spillingen i dag. Dagens navn i Lørdagsintervjuet har rukket å bli 21 år og i mange av dem har sjakken vært med i kofferten…
– Kan du fortelle litt om når, hvordan og hvorfor du begynte å spille sjakk?
Jeg begynte på TSKU sitt sjakkurs på Prestvannet skole. Det var vel andre året på barneskolen og sjakken merket jeg ganske fort at jeg mestret og synes var gøy.
– Kan du forteller litt om de formative årene der du fikk sjakk innunder huden?
Så sluttet jeg når jeg begynte i fjerde, uten at jeg helt vet hvorfor. Ett år etter det møtte jeg familien Machlik på Trollvassbu og Monika utfordret meg til et parti og jeg ble skikkelig knust, og da var det gjort. Jeg måtte begynne å spille igjen. Etter det trente jeg mye sammen med Jon, Edit, Håvard og Monika. Vi spilte vel stort sett alt av turneringer som var i kretsen. Særlig husker jeg alle turene til Harstad, og å sove i gymsalen på Heggen. Det var alltid veldig artig og gøy å møte på folkene fra Harstad.
Lasse Bjørn mot Håvard Skagseth – to spillere som har møtt hverandre ofte opp gjennom årene
Foto: Anniken Vestby
– Du kommer fra rekkene til TSKU – fortell mer om TSKU og det miljøet du opplevde der?
TSKU var og er fortsatt en av de aller beste ungdomssjakklubbene i Norge. Det er en klubb som ikke bare bygger gode sjakkspillere, men også skaper et miljø der det er lett få gode varige venner. Jeg har fortsatt kontakt med mange av de som var aktive i min TSKU tid, også de som har sluttet for en god stund siden.
– Hva er din beste turneringsprestasjon?
Usikker på hva jeg regner som den beste turneringsprestasjonen, har en del ganske jevne resultater. Den som raver høyest må vel være 3 plass i lilleputt i landsturneringen. Selv om det å vinne NM for juniorlag i 2013 nok var den artigste.
Lasse Bjørn, Jon Machlik, Elise Forså, Håvard Skagseth og Benjamin Arvola blir historisk og vinner NM for juniorlag
Foto: Ulf Hansen | Tromsø sjakklubb
– Hvem er den beste spilleren du har møtt og når skjedde dette?
Har møtt Magnus gjennom NTG og landslagssamlinger, og har spilt simultansjakk mot han. Ellers har jeg spilt mange lynsjakkpartier mot Simen Agdestein.
– Hva er ditt aller beste sjakkminne?
Det å få tredjeplassen i landsturneringen 2010, og samtidig være involvert i alle skjønnhetspartiene var veldig gøy. Spesielt artig var det at turneringen var i Fredrikstad, som nesten kan regnes som hjemmebane. Jeg har familie fra Råde, og bodde under turneringen på hytta.
– Du sier du var del i alle skjønnhetspartiene fra Lilleputt-klassen i Fredrikstad i 2010, fortell?
I lilleputtklassen blir det delt ut tre skjønnhetspremier for fineste sjakkparti. De blir gitt til begge spillerne. Der tok jeg storeslem og var involvert i alle tre partiene som vant. Selv om det satt et lite skår i gleden at to av tapspartiene mine ble trukket fram på første og tredjeplass. Man kan vel si at når jeg tapte, så gikk jeg ned med stil.
Lasse Bjørn i aksjon over sjakkbrettet med de svarte brikkene – han liker best friskt og kreativt spill
Foto: Anniken Vestby
– Hvilke spill liker du best – de posisjonelle, de angrepsmessige eller de mer universelle?
Etter å ha gått ett år på NTG ble jeg frelst av kaossjakken til Simen Agdestein med skarpe åpninger, og at alle bønder som står i slag skal tas. Det er når brikkene flyr, og ingen egentlig har kontroll, at sjakken er på det artigste. Jeg er usikker på hva jeg er best til av de ulike typene, men det er ikke så nøye.
– Har du et interessant parti du kan tenke deg å vise oss fra egen praksis?
Vi ser på seieren mot Johannes Kvisla fra Midnattsolsjakken 2013:
Lasse Bjørn med svarte brikker sitter her ved siden av Jon Machlik som han i dag deler kontor med…
Foto: Anniken Vestby
– Si litt om hva det sosiale betyr for deg i sjakken?
Det sosiale er viktig, når du spiller en turnering henger man jo mye rundt med andre. Det som gjør at jeg fortsatt spiller noen turneringer i Nord-Norge, selv om jeg er bosatt i Oslo er nok mye at det er veldig hyggelig. Det er også noe fint med sjakken som gjør at du kan prate med alle på tvers av generasjoner uten at det blir et problem.
– Har du noen gang hatt en favoritturnering som du liker å reise til og hva kjennetegner denne?
Favoritturneringen må nok være landsturneringen, det er noe med det å kun spille et parti om dagen og få tid til både det å forberede seg, men også mange artige sideaktiviteter. Det er fort i sideturneringer med royalsjakk jeg har hatt mine største prestasjoner. Ellers er jeg veldig fan av utenlandsturneringer som Praha Open eller Gibraltar – man får spilt masse sjakk, og får besøkt nye steder samtidig.
– Fortell litt om hva du liker ved det å spille sjakk og hva sjakken betyr for deg?
Jeg liker veldig godt det å kunne fordype seg i et parti, og fokusere kun på det konkrete partiet, og problemene i det, som du selv er den eneste som kan løse. De aller artigste partiene er de når man glemmer at verden rundt eksisterer. Noe annet er det at sjakken er så forbanna ærlig, du har kun deg selv å skylde på.
Sjakken har også vært et fristed der det at jeg er tunghørt ikke har vært noe problem. Sjakklokaler er fantastisk stille under turneringer.
Lasse Bjørn med de hvite brikkene i klassisk positur og bananen på plass for raskt blodsukker
Foto: Anniken Vestby
– Utenfra ser det ut som du har et anstrengt forhold til sjakkens gudinne Caissa. Du har sluttet flere ganger med sjakk, men vender stadig tilbake til spillet. Fortell, fortell?
Det kan man vel trygt si, jeg tror en del har med at jeg er veldig glad i å spille god sjakk, men hater å spille dårlig. Jeg har vel en tanke om hvor godt jeg burde spille, og blir veldig frustrert når jeg ikke når opp til det nivået. Ellers har det nok litt med at jeg på et tidspunkt fant ut at jeg ikke var villig til å legge ned timene som skulle til for å bli god, og det er ganske kjipt å tape mot spillere jeg tidligere mente jeg var bedre enn.
– Din sterke 3. plass fra Lilleputtklassen i 2010 i Landsturneringen må ha vært gøy å oppnå – er sjakk mer enn resultater for deg og i så fall hvilke andre ting er viktig?
Jeg tror aldri resultater har vært det som har drevet meg mest, det er nok også litt av grunnen til at jeg aldri la ned antallet treningstimer som kreves. Mye av det jeg synes er viktigst er det å kunne forsvinne inn i partiene, og mye det sosiale miljøet rundt sjakken der alle interesser seg i det samme.
– Du jobber aktivt innen miljøvern – har livet som konkurransesjakkspiller gitt deg nyttig erfaring du får bruke for andre steder?
Sjakken har gitt meg mange nyttige erfaringer – det første som er særlig nyttig i politikken er egenskapen til å tenke strategisk. Finne ut hvilke virkemidler man kan bruke som gir størst effekt. Det andre er erfaringen med å måtte finne en løsning på begrenset tid, det at man må ta et valg og stå for det er veldig nyttig i mange sammenhenger. Jeg blir også veldig sjeldent nervøs lenger. Mye av det tror jeg har ved at gjennom oppveksten har spilt massevis av “avgjørende” partier, og har opplevd at det går greit å feile (selv om det er lite gøy).
Lasse Bjørn kjeder seg litt mellom rundene…
Foto: Anniken Vestby
– Hva har det sosiale innen sjakken betydd for deg – har du kontakt med noen sjakkvenner i dag?
Det sosiale har vært kjempeviktig, og jeg har fortsatt kontakt med mange av sjakkvennene. Jeg jobber i dag på kontor med Jon, og når jeg har reist rundt om i landet har jeg møtt på gamle venner. Det er noe veldig flott over å ha venner i alle kantene av landet. Faktisk møtte jeg en sjakkvenn fra NTG på studiet på mandag.
– Har du en historie fra sjakkmiljøet som du kan tenke deg å dele med oss?
Under ei helgeturnering i Tromsø, tror det var mens klubblokalet fortsatt var i Domusbygget, dro Håvard Skagseth, Karl Petter Jernberg og jeg på Blårock for å spise burger. Det er fint ved sjakkturneringer hvordan sånne møter er helt naturlige. (Red. anm. To unge tenåringer og en nestor…)
– Har du en sjakkdrøm du fortsatt bærer på – noe du ønsker å oppnå innen sjakken?
Mest å finne meg til rette med å spille på det nivået jeg ligger, og kanskje bryte 2000 grensa en gang i framtiden.
Lasse Bjørn spiller opp med svarte brikker i et lynsjakkparti fra 2014
Foto: Anniken Vestby
– Hva er ditt forhold til klassikerne, de gamle mestre og sjakkhistorien – liker du å lese om slikt?
Jeg gikk ett år på NTG på Bekkestua med Simen som trener, og en del av undervisninga var å se på gamle mestere. Vi fikk alle utdelt hver vår tidlige verdensmester og skulle holde presentasjon om han. Det var jo for så vidt gøy, men husker ikke hvilken verdensmester jeg holdt presentasjon om. Ellers synes jeg historien rundt både Bobby Fischer og Kasparov, og sjakk som storpolitikk er veldig spennende. Jeg merker at jeg fulgte nøye med på når Kasparov spilte turneringer for litt siden. Særlig i partiene mot Karjakin hvor man merket at det aller viktigste for Kasparov var å ikke tape.
– Følger du med på Magnus sine bravader og hvordan gjør du i så fall det?
Følger med under turneringer og særlig under VM-matchene. Det blir fort å ha ChessBomb oppe på mobilen. Eller under VM matchene kanskje til og med følge med på nett-tv
– Fortell litt om nettsjakkvaner og hva dette gir deg?
Jeg spiller ikke mye nettsjakk, men spiller av og til noen partier mot Jon. Merker jeg er mye mer glad i å spille med brikker på brettet.
– Hvilke interesser har du utenfor de 64 sjakkfeltene?
Altfor mange! Jeg er veldig glad i å diskutere og arbeide med politikk, særlig miljøpolitikk. Jeg bruker mesteparten av tiden min til å sitte i sentralstyret til Natur og Ungdom. Ellers er det en del dataspilling og fotball interessen har helt klart økt etter at Klopp kom til Liverpool.
Lasse Bjørn tar vare på sin samiske identitet og han sitter også i sentralstyret til Natur og Ungdom
Foto: Tromsø sjakklubbs arkiv