Monika Machlik med WIM-napp i Xtracon Chess Open 2019

        
En strålende fornøyd Monika Machlik tok WIM-norm under Xtracon Chess Open 2019!
Foto: Anniken Vestby

 

Nordens største åpne sjakkturnering

Sommerens vakreste sjakkeventyr er utvilsomt Landsturneringen i sjakk – men en god nr. 2 for norske sjakkspillere er Xtracon Chess Open som i år ble spilt uten primus motor Lars-Henrik Bech Hansen. Lars-Henrik var kanskje den mest sentrale personen i utviklingen av Politiken Cup i Danmark – det som nå har blitt Xtracon Chess Open i Helsingør. Dessverre døde han like før turneringen bare 61 år gammel. En åpen GM-turneringen som er Nordens aller største og som hvert år besøkes av en bråte sjakkglade nordmenn. I år tok, som alle tidligere år, en liten kontingent nordnorske spillere, veien til Danmark for spill i Xtracon og best av disse gjorde Monika Machlik det. Hun imponerte stort og tok både WIM-napp og vant sin klasse i årets turnering.

 


Praggnanandhaa ble vinner av Xtracon Chess Open 2019 – les mer om 13-åringen hos Sjakkfantomet!
Foto: Anniken Vestby

 

Mads og Machliksøstrene på plass

Fra Tromsø SK dro både FM Mads Vestby-Ellingsen og tvillingsøstrene Monika og Edit Machlik. Ingen gjorde seg bort – men Monika var denne gang stjerna og hun briljerte tidvis og kun et feilskjær – i klart vunnet stilling mot årets nordnorske mester Torben Søraas – hindret trolig Monika i å ta sitt første WGM-napp. Så godt spilte hun. I stedet ble det et flott WIM-napp, en herlig ratingfangst og seier i ratinggruppen 2001-2100.

 


Monika Machlik spilte sterkt mot Benkøgambiten til Torben Søraas som hang i tauene til Mester Monika!
Foto: Anniken Vestby

 

Monika Machlik sitt første WIM-napp

Monika svingte pisken fra start for i første runde fikk hun lett motstand og vant mot en 1600-spiller. Etter dette begynte storspillet og da hun slo IM David Miedema (2387) i 2. runde var mye gjort. Selvtilliten kom på plass og Monika kunne fokusere på eget spill. Hun er ofte best når hun spiller mot sterk motstand. Da har hun nemlig råd til å spille posisjonell sunn sjakk og la remisene trille inn om de vil og la seirene komme når de kommer. I tredje runde ble det tap mot en ny sterk spiller på 2380-tallet, men så spilte Monika to sterke remiser mot FM Gong (2336) og GM Sebastian Maze (2565). Mot Maze sto Monika enormt godt og kunne fort dratt av gårde med seieren da hun nærmest utspilte stormesteren frem til trekk 25. Etter dette tok GMen grep og var den som ble stående til seier. Men så snudde partiet nok en gang og i trekk 36 kunne Monika vunnet en offiser og partiet. Det skjedde ikke, men remis mot en 2565-spiller er heller ikke noe å fornekte!

 


Monika hadde en eloprestasjon tett på 2400 og tok WIM-napp og vant i tillegg sin elogruppe
Foto: Anniken Vestby

Ny selvtillit ga god resultater på slutten

Monika fortsatte det gode spillet der hun spilte på gevinst og det var godt å se at hun våget mer enn jeg kan huske å ha sett henne våge på lang, lang tid! Det lover godt for Monika sin videre sjakk-karrière for den som intet våger, intet vinner. Monika slo i 6. runde FM Kucuksari Kaan (2310) i en svært heldig seier på tid i tapt stilling. På den annen side var hun jo svært nær seier mot GM Maze og også mot årets nordnorske mester Torben Søraas skulle Monika spille svært god sjakk i runde 9 uten å få mer ut av det enn remis. Så hell og uhell jevnet seg ut og alt i alt fikk nok Monika omtrent som fortjent. Hun spilte rett og slett god sjakk! I siste runde slo hun FM Stephan Buchal (2260) og med det ble det sterke 6.5 av 10 mulige og seier i sin rating-gruppe mellom 2001 og 2100!

 


Monika Machlik skal spille EM for lag for Norge i Georgia i oktober – dette var en perfekt oppkjøring!
Foto: Anniken Vestby

WIM-tittel og 75 nye elopoeng!

Monika Machlik fikk et sjakklig løft i Danmark – opp 75 nye elopoeng var fenomenalt bra! Dessuten klinket hun altså til og tok sitt første WIM-napp i samme slengen – ingen selvfølge for en nordnorsk sjakktjei med mange aktiviteter på programmet. Ja, for Monika har en rekke andre jern i ilden – hun spiller blant annet kvinnefotball på høyt nivå for TIL og hun dyrker musikken og andre gleder ved siden av studiene – ei aktiv sjakkjente som i tillegg til egen sjakk holder kurs for de unge i regi av TSKU. Monika skal forøvrig spille EM for lag i slutten av oktober i Batumi – der hun sammen med tvillingsøster er med i førsteoppstillinga til Norge. Vi gratulerer Monika med sterkt spill og en særdeles sterk prestasjon i Danmark på nær 2400 i reell TPR!

 


FM Mads Vestby-Ellingsen var høyest rangert av de nordnorske spillerne – men Monika skinte mest
Foto: Anniken Vestby

 

Mads Vestby-Ellingsen hadde ikke den gode glien på slutten

Mads gjorde lenge sine saker bra. Han spilte klok og god sjakk det meste av veien og særlig imponerte han meg mot GM Moiseenko – vinner av Arctic Chess Challenge 2007 der også Magnus Carlsen deltok. Moiseenko ble presset i knestående av en sterktspillende Mads som fikk inn en fin prepp med 11.e4! i en variant av Bogo-indisk. Mads storspilte i fortsettelsen frem til trekk 25, der han spilt et litt anti-posisjonelt trekk, som ga bort den store fordelen han hadde opparbeidet seg. Før dette hadde Moiseenko (2628) tilbudt remis og fått avslag på grått papir fra Mester Mads. Dessverre tapte Mads dette oppgjøret mot stormesteren – men han ble ett hakk hardere i huden av å våge å spille på vinst! To hakk tøffere i trynet av å vise mot og han fikk tre stjerner i boka til Sjakkfantomet – som jo liker folk som ønsker å være hard mot de harde. Mads lærte utvilsomt mye av dette partiet og det kommer godt med i den videre jakten på IM-tittelen i sjakk.

 


Mads imponerte meg stort lenge mot Alexander Moiseenko og han avslo et remistilbud fra 2600+-spilleren!
Foto: Anniken Vestby

 

Ufortjent at seieren uteble mot GM Jonny Hector

Mads utspilte stormester Jonny Hector og hadde faktisk i sluttspillet en svært enkel vinstvei, som på grunn av sterk tidsnød ble oversett, synd! Utrolig synd faktisk for dette var midt i turneringen og kunne betydd mye for Mads i fortsettelsen om han hadde fått denne fortjente seieren. Når han så tapte de to siste partiene i turneringen ble det ikke noen spesielt god turnering for Mads denne gang. Et umotivert tap i siste runde og dårlig uttelling mot de fire stormestrene han møtte må ta skylda for det som skjedde. Allikevel hadde Mads en eloprestasjon over 2300 – men det er ikke godt nok for vår ambisiøse FM som jakter sitt andre IM-napp. Bedre lykke beste gang, Mads.

 


Mads hadde stormester Jonny Hector i tauene – men klarte ikke å sveive han inn når det gjaldt som mest
Foto: Anniken Vestby

Edit Machlik valgte musikken på slutten

Edit Machlik har i likhet med Monika mange jern i ilden og rett før ferien scoret hun to mål i fotballens 2. divisjon da TIL vant toppoppgjøret i divisjonen på hjemmebane. Hun er også del av Ungdomssymfonikerne som holder konserter over det ganske land. Edit planla i sommer å spille både Landsturneringen og de 8 første rundene i Xtracon Chess Open og derfor sto hun bevisst over de to siste rundene i Danmark og det farget selvsagt resultatet hennes. Når de to siste rundene ble valgt bort på grunn av musikken av den allsidige jenta ble det en plassering langt nede selv om Edit gjorde det bra. Edit tok 5 poeng og gjorde det noe bedre enn ratingforventet over 8 runder. Allikevel må vi kunne si at 2091 i eloprestasjon var et normalresultat for Edit som vant 7 nye elopoeng. Hun skal også spille i EM i Batumi og vi ønsker henne lykke til.

 


Edit Machlik forfrisket med et normalresultat i Helsingør ca. 2100 i eloprestasjon
Foto: Anniken Vestby

Torben Søraas med turnering verdt å nevne

Narviks Torben Søraas er en spennende spiller som ble nordnorsk mester i Mosjøen på forsommeren. Han var så heldig å få møte både de to legendene GM Jan Timman og GM Johan Hjartarson i Helsingør under Xtracon Chess Open i år. Søraas hadde faktisk sjansen til å tyne Timman og kanskje ta en flott stormesterskalp lenge! Mellom trekk 13 og 30 sto han nemlig meget godt etter et vellykket åpningseksperiment. GM Timman og GM Hjartarson var forøvrig begge VM-kandidater i for rundt 30 år siden og store stjerner i sine respektive hjemland der de begge er blant de største historisk sett i landets sjakkhistorie. Morsomt å få møte disse.

 

 


Torben Søraas fikk æren av å møte både GM Jan Timman og GM Johan Hjartarson
Foto: Anniken Vestby

 

Mange aktiviteter ellers

Vi la merke til at Benjamin Halvorsen fikk bokpremie for en seier over sterk motstand i 7. runde der han straffet en manglede rokade mot Morten Frank Jensen (2029) – ellers gikk det ikke så bra for Benjamin mot slutten av turneringen og denne gang ble det et resultat litt under forventet. Anniken Vestby kan ellers rapportere om en trivelig atmosfære. Monika spilte fotball hver dag ved Konventum, det virket som det var en bra rutine for henne. Sammen med folk som Aryan Tari og Jon Ludvig Hammer ble det mye moro.

 


Benjamin Halvorsen vant to premier i Danmark og hadde en fin tid sosialt
Foto: Anniken Vestby

 

Felles hygge med Narvikgjengen

Narvikgjengen holdt sammen og søndag samlet de som var igjen seg på Rib House og spiste sammen. André Nielsen fra Alta med familie, Anniken med familie og Mikael & Birk, Torben og Håvard fra Narvik. Sjakk kan også være sosialt. Ellers ble det tid til grilling og guttene koste seg med fussballspill, fotball og kortspill, mens noen av de voksne samlet seg og koste. Det er også sideaktiviteter og parsjakken ble en suksess! Mads og André kom på 4.plass! – men de var veldig nært å nå pallen! Her fikk Benjamin Halvorsen og Oliver Opseth med seg en ratingpremie!

 


Mikael Rølvåg var del av Team Narvik og han forfrisket med 2176 i eloprestasjon og hentet hjem 14 nye elopoeng
Foto: Anniken Vestby

 

Her er Monika Machlik sin seier mot IM David Miedema (2387) fra 2. runde:

 

Les Sjakkfantomet om kampen om gullet i Xtracon Chess Open 2019!

 

 


Søstrene Machlik hadde altså fine turneringer og begge skal til EM i Batumi i oktober!
Foto: Anniken Vestby

 

Aktuelle lenker: