10 år siden ACC 2009
I dag er det akkurat 10 år siden Arctic Chess Challenge 2009 der GM Monika Socko vant et sterkt felt med 13 stormestre foran den amerikanske barnestjernen Ray Robson. Turneringen var en fin opplevelse der blant annet jeg blogget for en hel verden på engelsk og skrev mange og lange rapporter om mesterskapet. Tanken bak serien av turneringer med Arctic Chess Challenge var å sette Tromsø på sjakkartet og å kapre sjakk-OL til byen – det klarte vi! I 2014 ble det som kjent et storslått sjakk-OL i byen og året før ble det en minneverdig World Cup med 128 av verdens sterkeste sjakkspillere på plass. Tromsø var i verdens søkelys.
Tromsø viste seg fra sin beste side under ACC 2009 – her et flott bilde fra kaia
Foto: Beate Forså
Det ble skrevet bok om Ray Robsons kamp for stormestertittelen i sjakk.
Pappaen til stormester Ray Robson har skrevet bok om sønnens sin utvikling fra barnestjerne til stormester i sjakk og hele 13 sider av boka «Chess Child» – The Story of Ray Robson America’s Youngest Grandmaster er viet Arctic Chess Challenge 2009! Der tok nemlig Ray Robson sitt siste stormesternapp og ble med det Amerikas yngste stormester i sjakk. De siste årene har Ray Robson vært tilknyttet sjakkuniversitetet til Susan Polgar. Han har blitt en syltynn, høy ung mann med ambisjoner som gjør det bra – men selvsagt har han ikke levd opp til de alt for høye forventningene som ble lagt på hans unge skuldre. Susan kalte han den gang for den nye Bobby Fischer og det ble selvsagt for mye. Allikevel fullbyrdet altså Ray Robson stormestertittelen i sjakk i Tromsø og han er i dag en sterk stormester med ca. 2650 i elorating.
Susan Polgar sammen med Simen Agdestein utenfor Scandic hotell i Tromsø – hun betydde mye for Ray
Foto: Sven Wisløff Nilssen
13 sider i boka om Robson handler om ACC og Tromsøoppholdet!
Pappa Gary var flink og så tidlig at dette stempelet ble for mye og skjermet sin sønn som best han kunne fra mediepresset skriver han i boka, men samtidig ble det en anledning til å få invitasjoner og muligheter han ellers ikke ville fått. Familien Robson hadde ellers en strålende tid og pappa Gary kunne oppriktig tenkt seg å flytte til byen for en periode. Hør bare her når Gary forteller om nedstigningen fra et av fjellene i Tromsø-området som han sammenligner med fjellene rundt Bergen der de hadde vært.
ACC 2009 ble en kamp mellom Ray Robson og Monika Socko – de spilte innbyrdes remis!
Foto: Sven Wisløff Nilssen
Et utdrag fra boka:
On the way down, I wasn’t disappointed – fjords and mountains interspersed or surrounded by the Arctic Ocean for as far as I could see in every direction. I rarely say: «Oh my God,» but that plus «Jesus Christ,» was about all I said. I decided that what I was viewing was the most beautiful scenery that I had ever seen or would see. Bergen, which just the week before I had called possibly the most beautiful town in the world, looked like a slum in comparison to what was before me. Tromsø had bigger fjords, more and bigger mountains, and 25% of the population of Bergen. If Yee-chen ever wanted to move to Tromsø, I would have the bags packed before se could change her mind.» Hentet fra side 248, Chess Child – om Ray Robsons sjakkliv.
Boka Chess Child er fortellingen om hvordan Ray Robson ble stormester i sjakk
En konfektbit av et sjakkparti med en uforglemmelig kongevandring
Jeg husker jeg hadde en lengre samtale med faren til Ray som utvilsomt er for en intellektuell å regne og som var både åpen og hyggelig. Han fortalte at de hadde vært i Bergen uka før Arctic Chess Challenge og litt om alle stedene de hadde reist til. Tromsø var det beste han hadde opplevd! Under mesterskapet spilte Ray Robson ett uforglemmelig parti med en eventyrlig kongevandring som startet på g8 og endte opp på e1 uten at hvit kunne motstå kraften i svarte entre i hvits stilling. En konfektbit av et sjakkparti som du kan se nederst i dagens spalte!
De tre beste i ACC 2009, Monika Socko, Ray Robson og Marijan Petrov
Foto: Sven Wisløff Nilssen
Vi fikk en populær kvinnelig vinner av ACC 2009 foran et kobbel med menn
Vinneren ble Monika Socko fra Polen. En svært sympatisk dame som var her med ektemannen stormester Bartosz Socko. Monika storspilte i denne turneringen og hun sopte sammen 7 av 9 mulige etter å ha gått tapsfri gjennom feltet og blant annet slått GM Matthew Turner med svarte brikker og Sarunas Sulkis med hvite brikker. Monika trivdes svært godt i Tromsø og hun håpet å komme tilbake ved en ny anledning – det fikk hun sjansen til allerede året etter. Da tok Monika prisen for beste kvinne – men helt nede på 27. plass. Det var nemlig et knallsterkt felt med hele 25 stormestre og mange internasjonale mestre på plass i finaleåret for Arctic Chess Challenge i 2010. Ellers spilte Monika Socko i sjakk-OL i Tromsø i 2014 – fire år senere. Ray Robson var ikke med der – men han fikk være med på det sagnomsuste mannskapet til USA som tok gull i sjakk-OL i 2016. Dette var kanskje hans livs største sjakkøyeblikk – opplevd allerede som 22-åring. Sjakk er de unges spill.
Amon Simutowe ble første stormester sør for Sahara – en spiller som trivdes i ACC 2009
Foto: Sven Wisløff Nilssen
Her er den flotte kongevandringen og seieren til Ray Robson som det fortsatt går gjetord om:
Aktuelle lenker:
Svens storslåtte sluttrapport på engelsk om ACC 2009
Turneringsservice med resultater og tabell
Chessgames.com med alle partiene
Wikipedia sine sider om Arctic Chess Challenge