Bodø Grand Prix med småpene Tromsøprestasjoner

De tre beste under årets Bodø GP med vinneren i midten
Foto: Bodø sjakklag på FB

 

Tysk stormesterseier i Bodø

Stormester Michael Richter fra Berlin gikk helt til topps under årets Bodø Grand Prix 2019, som ble spilt på Bodø videregående skole helga 15 – 17. november. GM Richter remiserte i tredje runde, på lørdags ettermiddag, Andreas Tryggestad og endte opp på 4.5 av 5 og en sterk eloprestasjon godt over 2500. Han slo blant annet Dag Madsen (2272), Pål Røyset (2153) og Mats Bergvoll (2068) underveis. Toer ble FM Andreas Tryggestad (2365) fra Nordstrand, som har knivet med våre 2002-modeller i aldersbestemte klasser i en årrekke og som vi kjenner godt – på samme poengsum som vinneren, men med et kvalitetspoeng mindre. FM Dag Madsen tok i år, som i fjor, tredjeplassen med 3 av 5 mulige. Deretter fulgte Pål Røyset på 3 av 5, Mats Bergvoll på 2.5 av 5. Sjetteplass gikk til Kjetil Jakobsen på 2 av 5, syvende til Mathias Lind Schouten på 2 av 5 og åttende til Mosjøen sitt talent Mathias Hoel på 2 av 5. Alt i alt deltok det hele 53 spillere i Bodø GP i år fordelt på 10 i A-gruppen, 30 i B-gruppen og 13 i C-gruppen.

 

I store, flotte luftige lokaler på Bodø Videregående skole ble Bodø Grand Prix spilt
Foto: Bodø sjakklag på Facebook

 

 

Pål Røyset med beste Tromsøprestasjon

Pål innledet svakt med remis mot Jim Christensen (1876) fra Mo SK. Underveis slo han John Joensen og Kjetil Jakobsen og remiserte mot Mats Bergvoll etter god gli. Den 7-dobbelte nordnorske mesterens styrke har alltid vært at han er sterk mot svakere spillere og også i Bodø kom tapet mot vinneren som seg hør og bør. Pål tapte mot den tyske stormesteren i fjerde runde, men med en seier over Jakobsen i 5. runde ble det altså et OK resultat omtrent som eloforventet av Pål. Fjerdeplasser samler en likevel ikke på og det er litt ergerlig at Tromsøspillerne alltid gjør det relativt svakt i A-klassen i Bodø.

 

Med god bordplass gjenkjenner vi Birk Rostad bak til høyre i bildet
Foto: Bodø sjakklag på Facebook

 

Mats hadde skumle hensikter

Mats Bergvoll er høstens gangster i Tromsø SK. Slår hardt og voldsomt fra seg og scorer godt rett og slett. Han vant som kjent sin gruppe i Høstturneringen og i Den store Finalehelga gikk han også helt til topps. I Bodø lekte igjen sjakken i store perioder av turneringa. Han slo Mathis Hoel fra Mosjøen (1841) og Kjetil Ansgar Jakobsen fra Bodø (1886). Kjetil er opprinnelig Tromsøgutt, men jobber på Nord-universitetet i Bodø som professor på Fakultet for samfunnsvitenskap. Han var en hissig lynhai i sin ungdom og nå når han har fylt 54 år er absolutt sjakkgleden tilbake og Jakobsen gjorde en god figur og forfrisket med en nær 2000-prestasjon. Mats Bergvoll på sin side hadde en 2142-prestasjon, og kunne gjort det vesentlig bedre med full uttelling. Riktignok var han sjanseløs mot stormester Richter der han gikk på det som liknet en åpningsmine mot turneringsvinneren, etter det ble det enveiskjøring. Men i oppgjøret mot Pål Røyset der det endte med remis sto Mats til vinst underveis etter at Pål valgte feil spilleplan. Mats spilte sterkt i dette oppgjøret, men grep altså ikke sjansen til en vinnende kombinasjon når stillingen var moden for det. Etter dette forsvarte Pål seg bra og det endte i remis. Når Mats også hadde en kliss vunnet stilling mot Andreas Tryggestad – som endte opp med et remissluttspill som Mats klare å gå feil i og tape – så var ikke han særlig godt fornøyd med uttellinga denne gang. En dårlig poenghøst med andre ord, men det er lovende for fremtiden at han får opp vinststillinger mot vesentlig høyere rangerte spillere. Mats gikk opp 7 nye elopoeng og lukter snart på 2100-grensen.

 

 

Øystein Rostad (Til høyre) spilte i C-gruppen – de hadde god plass under turneringen!
Foto: Bodø sjakklag på Facebook

 

John Joensen og Mathias Lind Schouten var også med

Mathias møtte et elosnitt på hele 2048 og måtte som ventet gi tapt mot både FM Garberg Tryggestad og FM Dag Madsen. I tillegg tapte han mot Kjetil Jacobsen som er en begavet taktiker med sans for Feinschmeri. De to har lik elorating på 1886 og begge tjente noen elopoeng i denne turneringen Mathias fikk fin svartscore med viktige seire mot Mathias Hoel fra Mosjøen (1841) og Jim Christensen (1876) fra Mo. Med en 1960-prestasjon, 10 nye elopoeng og en fin tur var det verdt reisen til Bodø der Mathias ser ut til å trives godt. John Joensen hadde ikke en god turnering denne gang, han slo nevnte Jim Christensen, men ellers ble det trolig for optimistisk spill som da han spilte mot stormester Richter i spansk med hvite brikker og gikk hardt til verks i en spanjol som hvit der han ofret offiser for å ende opp i et tapt sluttspill etter hvert. Uansett var det hyggelig med så mange flotte representanter fra Tromsø i årets Bodø GPs A-klassen.

 

John Joensen i kamp med GM Richter – det gikk ikke hele veien til Rom med offerspillet denne gang…
Foto: Bodø sjakklag på Facebook

 

 

Resultater og tabell fra A-gruppen i Bodø Grand Prix 2019 fra Turneringsservice

 

B-klassen: Kirill med flott tredjeplass, Ken Ronny med en seier og en fin tur

I B-klassen gikk Mosjøens Kjell Sjøbrend til topps. Kjell var del av Elverums sjakkrevolusjon på slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet som resulterte i sterke prestasjon i NM for skolelag og en ny norsk stormester med tid og stunder – fra Elverum. Nemlig Rune Djurhuus. Fastlegen fra Mosjøen har funnet tilbake til sin ungdoms hobby med andre ord og gikk altså helt til topps med sterke 4.5 av 5 i Bodø GPs B-klasse. På andreplass endte Trond Kristensen fra Mosjøen opp med 4 av 5 etter hard kvalitetskamp mot Kirill Fedchuk som tok tredjeplassen. Sterk innsats av Mosjøen og vår egen Kirill var det godt å se tilbake i manesjen i den nye hjembyen hans Bodø. Der går han på skole og han forfrisket med 4 av 5, vant 10 elopoeng og hadde det fint med en veldig grei tredjeplass. Ken-Ronny var med som Team Schouten-leder og støttet Mathias. At slike fedre har ork til å spille også er jo fenomenalt og særlig når de tar poeng i en B-klasse slik Ken Ronny alltid gjør. 1.5 ble det denne gang.

Kjell Sjøbrend tok seieren i B-gruppen – sjekk gjerne ut spennede Lørdagsintervju med han
Foto: Bodø sjakklag på Facebook

 

 

Resultater og tabell fra B-gruppen i Bodø Grand Prix 2019 fra Turneringsservice

 

C-klassen med sterk innsats fra familien Sæther Rostad

Det er nok ikke lenge mor og far Sæther/Rostad klarer å holde følge med poden Birk. Ja, for biologien er bare slik at ungdom lærer mye fortere sjakk enn alle oss andre. Så det var pent av Maria Sæther å slå sin sønn og enda bedre at hun fulgte opp med å slå en 1300-spiller med hvite brikker i runden etter. Totalt tok Maria 3 av 5 og hun gjorde dermed et meget bra resultat i årets Bodø Grand Prix. Hennes mann, Øystein Rostad fikk samme poengsum, 3 av 5, men skjebnen ville ha det til at damen kom først. Fin fjerdeplass til Maria og femteplass til Øystein. Birk Rostad kom i mål på 2.5 av 5, men det herlige for han var at de to tapene kom mot urangerte spillere. Dermed taper han ikke rating der – men går kraftig frem fordi han tok sterke 2.5 av 3 mot de rangerte spillerne. Det betyr opp 66 elopoeng for Birk – vi gratulerer! I C-klassen gikk Terje Johannessen fra Bodø til topps med 4.5 av 5 – remisen kom mot Øystein i siste runde. Andreas Lorange fra Narvik tok andreplassen, mens Eirik Bjørgum fra Bodø tok tredjeplass i denne gruppen. Vel blåst til Bodø sjakklag og primus motor for turneringen Leif Inge Nilsen som har gjort en kjempeinnsats egenhendig!

 

Trond Kristensen fra Mosjøen Sjakklubb tok sølv i B-klassen i årets Bodø Grand Prix
Foto: Bodø sjakklag på Facebook

 

 

Resultater og tabell fra C-gruppen i Bodø Grand Prix 2019 fra Turneringsservice

 

Pål Røyset og Mats spilte en hard batalje der Mats hadde klar vinststilling underveis:

Her ser vi at f.eks.: 33…Lxc3 34.Txc3 Td1+ 35.Kh2 Th1+ 36.Kg3 f4+ 37.Kxf3 Txh3+ fulgt av Txc3 vinner.

 

Maria Sæther fra Tromsø spilte et spennende oppgjør i C-klassen i 4. runde som hvit:

 

Aktuelle lenker: