Jeg spurte Benjamin Halvorsen om et bidrag til webben vår om livet på et sjakkgymnas sørpå og fikk et finfint svar da han på strak arm skrev en flott artikkel om livet på Telemark Toppidrettsgymnas – vi takker! Alt er skrevet av Benjamin i denne artikkelen bortsett fra bildetekster og overskrifter som er redaktørens valg.
Livet på Telemark Toppidrettsgymnas
Av Benjamin Halvorsen
Et riktig valg å gå på Telemark Toppidrettsgymnas
Etter to år på TTG står jeg foran mitt siste år med en rekke erfaringer og opplevelser jeg aldri kunne drømt om å få ellers. Å flytte til andre siden av landet på egenhånd i en alder av 15 var ikke en enkel avgjørelse, men jeg kan med hånden på hjertet si at jeg ikke angrer et sekund. Det er flere faktorer som har bidratt til den flotte opplevelsen jeg har hatt, både sjakklig og som elev generelt.
Vi var det første kullet til stormester Kjetil A. Lie
Til å begynne med har det å være en del av TTG sitt første kull av sjakkelever vært en unik og lærerik opplevelse. Da vi var det første kullet med sjakkelever skolen noensinne hadde tatt inn, var det litt usikkerhet med hvordan alt kom til å gå, men trener Kjetil Lie har jobbet overtid for å sørge for at dette skulle bli et flott prosjekt unge sjakkspillere landet over skal kunne nyte godt av. Slik Kjetil har stått på for at dette prosjektet skal lykkes står det stor respekt av, og en bedre læremester skal du lete lenge etter. Han er en som ser individet både som sjakkspiller og person, og han bidrar til et flott miljø, samt stor sjakklig utvikling hos hver enkelt.
GM Kjetil A. Lie har lagt sjakksjela si i opplegget på Telemark Toppidrettsgymnas
Foto: Telemark Toppidretts Gymnas
En helt vanlig dag på skolen
En vanlig dag på TTG starter med oppmøte på skolen 08.00 for en treningsøkt frem til 10.00. Her trener vi sammen på tvers av trinn, og hva som trenes på legges opp av trener på forhånd. Hos oss på sjakk kan dette variere mellom alt fra en spesiell åpning til kompliserte posisjonspilloppgaver eller internturneringer. Det kan være spesielt utfordrende å få til treningsøkter med godt utbytte for alle, da nivåforskjellen er så stor, med de laveste ratede på omtrent 1400, og den høyeste på nesten 2400. Likevel virker det som at alle får strevet litt på trening, uten at noen sitter fast og ikke får til noe. Hvordan Kjetil Lie får dette til er jeg enda ikke blitt helt klok på, han er en magisk mann. Mye av treningen vår går ut på å jobbe i grupper og lære av hverandres styrker. Er en spiller grisegod på åpninger, men håpløs på sluttspill og en annen omvendt, vil de kunne utfylle hverandre gjennom å jobbe sammen.
Helheten er god på skolen
Etter treningsøkten er over er det over på vanlig studiespesialiserende skole. TTG er en skole innbygd i Skagerak Arena (Odd stadion), med omtrent 250 elever fordelt på mange forskjellige idretter. TTG er langt ifra den største skolen, så mengden valgfag er kanskje litt begrenset sammenlignet med andre skoler. Så dersom man vurderer å søke på skolen kan det være lurt å sjekke hvilke fag de tilbyr på deres hjemmesider (ttgymnas.no). Likevel er størrelsen på skolen med å løfte hverdagsopplevelsen som elev. Når samtlige lærere, trenere og andre ansatte møter deg i gangen med et smil og kjenner deg på fornavn gir det en hel unik opplevelse av å bli sett. Dette passer perfekt inn i skolens sentrale verdier; Mot, respekt og engasjement.
Benjamin trives godt med opplegget på TTG og i Skien der han bor for tredje året til høsten når han starter siste skoleår
Foto: Anniken Vestby
Meget godt støtteapperat på skolen som gir det lille ekstra
På grunn av TTG sitt stjernegalleri av ansatte og unike støtteapparat, finnes det ingen grenser for hvor bra elevene kan ha det og hvor langt de kan nå. Der vanlige skoler bare stiller opp med helsesøster og rådgiver, legger TTG på med egen fysioterapeut, mentaltrener, miljøarbeider, kostholdsveileder og mer. Dette gir en helt spesiell form for trygghet, når man vet at man har noen å gå til uansett problem. Selv har jeg nytt godt av dette støtteapparatet, og kan definitivt si at de er eksperter innen egne fagområder. De er også meget aktive på sosiale media hvor de stadig vekk roser og hyller sine utøvere. Attpåtil stiller de opp med et «fredagsråd» hvor kostholdsveileder og mentaltrener/SoMe-ansvarlig gir sine råd og innspill til ting elevene lurer på. Dette innslaget vant også elevrådets miljøpris i år.
Inviterte til pannekaker
De ansatte går også den ekstra mila på eget initiativ for at elevene skal ha det bra. Noe av det første jeg opplevde da jeg begynte i fjor var at min daværende kontaktlærer inviterte alle hybelboerne på pannekaker slik at de skulle føle seg velkommen, noe som var en stor suksess! Senere på året kom jeg også til å skade meg på trening, og siden jeg ikke hadde noen foresatte i byen tok skolens sportssjef på seg oppgaven å drasse meg rundt på sykehuset, og slo til og med av en ti minutters prat med både mamma og mormor i Tromsø for å forsikre om at jeg faktisk var i trygge hender på andre siden av landet. Det er disse utøvelsene av mot, respekt og engasjement som gjør skolegangen på TTG til en opplevelse i særklasse.
Alt tatt i betraktning er TTG en skole jeg ikke kan anbefale nok. Både for sjakkspillere som ønsker å utvikle seg hos stormester Kjetil Lie, men også utøvere fra andre idretter. Jeg har hatt stort utbytte av mine to år og ser fram til mitt tredje og siste.
Benjamin trives med sjakken – men har mange interesser i livet og sjakken får ikke ta all tiden hans
Foto: Anniken Vestby
En seier mot mesterspiller Lars Johan Brodtkorb:
Her ser dere Benjamin under en turnering i Dublin i 2019 der sjakken lekte
Foto: Lena Halvorsen
Aktuelle lenker: