Gjensyn med Sjakkspalta: Audun Pedersen

Audun Pedersen har betydd mye for klubben i en 20 års periode og vi håper han er med de neste 20 også!
Foto: Anniken Vestby

 

Audun Pedersen har vært en ildsjel i Tromsø sjakklubb i snart 20 år

Audun Pedersen er født i 1977 og vokste opp på Rognan i Saltdal kommune. Han har en bachelorgrad som dataingeniør fra NTNU i Trondheim. Audun lærte sjakk i 3-årsalderen og leste etter hvert sjakkbøker som han fant på biblioteket i Rognan i ungdomsårene. Men virkelig fart på spillet ble det aldri før han flyttet til Trondheim der han raskt ble medlem av Trondheim Sjakkforening. Der utviklet han seg til en klasse 1 spiller. I 2002 kom Audun til Tromsø der han i dag er vel etablert og bor en 40 minutters kjøretur nord for byen. Han har vært styremedlem i Tromsø sjakklubb i en lengre periode fra 2003 – året etter at han flyttet til byen.

Audun er et langvarig styremedlem

De store datakunnskapene hans har betydd mye for webpublisering og LIVE-dekning av turneringer fra Tromsø. I 2010 følte Audun selv at han kom i mål med noe som lignet et eget prosjekt for Tromsø sjakklubb sin web da han publiserte nettsidene ble via WordPress slik at klubben nå fikk full kontroll over stoffet og økte muligheter for publisering. Audun har vunnet klubbmesterskapet i Tromsø og har en elorating nær mesterstyrke på 2000 i elotall. Han er en initiativrik person som både var bulletinredaktør under Landsturneringen i 2016 og som har sittet i styret til Tromsø sjakklubb mer eller mindre sammenhengende siden 2003. I øyeblikket er han både kasserer og teknisk ansvarlig for web og bibliotek. En ildsjel og en ressurs som har betydd mye for sjakklubben i snart 20.

 

Gunnar Berg Hanssen fikk i sin tid hjelp av Audun Pedersen med å legge ut spalta si

 

27/10-2006

TSK-spaltas bakmenn

Tia har gått, og TSK-spalta har nå vært endel av Tromsø Sjakklubbs hjemmeside siden januar i år. Hver fredag har den blitt lagt ut med sjakkstoff av ulikt slag. Det som gjorde at denne spalta ble sparka igang, var at Sven Wisløff-Nilssen satte igang med ei god spalte på Team Bjørnsens hjemmeside. Så for å ikke være noe dårligere fra TSKs side, så ble TSK-spalta introdusert. TSK-spalta har siden januar vært skrevet av meg. Men uten Audun Pedersen ville den kun eksistert som fil på min datamaskin. Auduns datakunnskaper, og arbeid med å legge den ut regelmessig, har gjort at den har vært tilgjengelig hver fredag. I sommer sto Audun bak live-overføring av partier i Midnight Sun Chess Challenge, og også tidligere har han vært en nøkkelperson med å videreformidle sjakkpartier live på nettet. Heldige er Tromsø Sjakklubb som har han i klubben, og mange er nok de som har kunnet glede seg over sjakkstoff på nettet fordi Audun har gjort det hele tilgjengelig.

At det ikke eksisterer flere sjakkspalter på nettet enn det det gjør, er egentlig litt rart. For med dagens teknologi og dataprogrammer, så kan selve arbeidet gjøres nokså effektivt og raskt. Men det er klart at alt slikt arbeid tar tid, og alt er jo frivillig og ulønnet arbeid. Samtidig så kan det jo diskuteres om sjakkstoff presentert som en god gammeldags sjakkspalte er den beste måten å presentere sjakkstoff på. Men uansett hva man kaller det, så er det antakelig god interesse for å lese om sjakk på nettet. Og da er det gjerne snakk om en interesse som går utover liveoverførte partier, resultatservice og ukommenterte partier. Sånn sett så er det grunn til å tro at sjakkstoff i form av kommenterte partier, artikler om sjakk med et lærebokpreg og små eller større turneringsreferat er noe for samtiden og framtiden. Og da ikke bare med fokus på profesjonell sjakk, og stormestersjakk generelt, men også sjakkstoff med et mer lokalt fokus. Så det er bare å sette i gang!

Hvordan lages så TSK-spalta? Ganske enkelt. Som hjelpemidler brukes Microsoft Word, ChessBase 9 og Fritz. Deretter lages den på datamaskinen iform av to filer, ei rein tekstfil og ei PGN-fil i ChessBase. Kommenteringen av partiene skjer gjerne med Fritz9, snart Fritz10, surrende i bakgrunnen. Dette for å kvalitetssikre de kommentarene som blir gitt. I tillegg kommer mine sjakkbøker godt til sin rett, som en plass å søke kildeinformasjon fra. Når så tekstdelen av spalta er skrevet, og ukas parti eller partier kommentert og lagra på ei PGN-fil på ChessBase, så sendes det hele på mail til Audun, og han gjør resten! Forresten, Jan Sigmund må også denne gangen nevnes. Ved siden av Audun så har også Jan Sigmund vært, og er, en viktig samarbeidspartner med å lage spalta. I ukas parti er det sjakkspilleren Audun som innehar hovedrollen.

 

Det hele er en frisk batalje hvor Audun tar opp kampen mot Sergey Zhuravlevs Grünfeld: