Bymesterskapet fikk sine avklaringer – Pål og Mats jager foran!

 

Klubben hadde 18 spillere som kjempet det ut i Bymesterskapet 2023!
Foto: Askild Gjerstad

 

9 partier ble spilt denne kvelden

Det var 18 sjeler på sjakklubben torsdag – alt for lite! Hvor var du da det smalt? Joda, det smalt bra. Angrepstrekkene satt løst og flere av kombattantene fyrte løs i sterkt angrepsspill. Særlig to blad Birk, Gunnar Berg Hanssen, Pål Røyset i de to Konrad-klassene kjørte show med mye godt spill og heftig angrepssjakk. Patty Huijens, Bengt Arne Mikalsen og August Solbu spilte også meget sterke partier og det er ikke ofte jeg blir imponert lenger etter å ha sett det meste i sjakk, men i kveld ble jeg imponert over nivået på klubben! Ja, særlig over to i Klasse 1 og da tenker jeg på Birk Gulljord som spilte Frank Remman rundt lillefingeren sin i et helstøpt oppgjør, og ikke minst Birk Sæther Rostad i gigantoppgjøret med Sivert Schanche Tørfoss. Birk spilte på 5 cp loss – et tall som ville gjort Magnus Carlsen stolt. Det var altså angrepssjakken som sto i sentrum denne kvelden og jeg har plukket ut det partiet i hvert klasse jeg likte best.

 

 

Geir-Magne Lorentsen tapte dette hvitpartiet mot Pål Røyset som spilte Zen-sjakk – i hvert fall så det slik ut…
Foto: Askild Gjerstad

 

Pål Røyset fester grepet i Mesterklassen med 4/4 mulige

Pål spilte siciliansk med svart – en åpning som kler han – litt udde varianter som gir interessante muligheter og utfordringer alt i åpningsspillet. Motstander Geir-Magne Lorentsen la sin Modern på hylla og ofret d4-bonden tidlig. Det var neppe et godt valg mot Pål som tok bonden, beholdt den, konsoliderte og vant. En veldig sterkt parti av Pål som spilte på 98% i presisjonsmålingen til Lichess denne kvelden. Pål spiller mye denne våren og det er gledelig, han skal sikkert spille både Aprilsjakken og Rallarsjakken ellers er han 7x NNM-mester og har vunnet mesterskapene i klubben flest ganger av alle – 12 i tallet. Blir dette han 13 mesterskap? En mann, Mats Bergvoll, kan enda stoppe han!

 

 

Pål med svarte brikker venter på neste trekk fra GM Lorentsen i trygg forvisning om at han har bonde over
Foto: Askild Gjerstad 

 

Mats Bergvoll har 3.5 av 4 etter remis mot Bull Jæger

Mats spilte mot Frode Bull Jæger i denne runden og Frode valgt Grünfeld som sitt våpen, der Mats valgte et solid, men litt tamt system som motvåpen. Hvit vant åpningskampen og da Frode brøt med e5 kom det for tidlig – Mats kunne tatt kommando med 11. dxe5! med poenget 11…Sxc5 12. Sxd5! og hvit vinner en bonde. Når ingen av spillerne så dette – ble det remisspill der spillerne ellers spilte svært saklig i dette oppgjøret. Mats fikk altså inn en angrepsseier med svart i 3. runde og i det utsatte partiet mot Berg Hanssen – som vi tar med denne torsdagen – spilte han en steike flott oppgjør som endte med knall og fall for Berg Hanssen. Mats har dermed startet med sterke 3.5 av 4 mulige og er med i tittelkampen i aller høyeste grad! Skal vi tro at oppgjøret mellom han og Pål i siste runde blir avgjørende?

Mats Bergvoll hadde en åpningssjanse til å få stor fordel mot Bull Jæger – men da den glapp ble det remis
Foto: Askild Gjerstad

 

Torbjørn presset Achim Randelhoff

Torbjørn Valvåg var på vinnersporet i dag og luktet nok duften av noe godt. Ja, for Torbjørn hadde bonde over og vinstsjanser underveis i et Londonsystem med hvit. Allikevel spilte Achim meget sterkt i et kvalitetsparti der begge spilte med en presisjonsgrad på 97% på Lichess. Achim holdt nemlig balansen og Torbjørn fikk ikke noe ut av merbonden – ergerlig å ikke kunne utnytte et materielt overtak, men sjakken har ganske stor remissone. Ellers er Torbjørn regjerende mester og han har nå 50% score etter fire runder, mens Randelhoff 2 av 3 pluss et utsatt parti på de fire første rundene. Sterkt! Jeg tenker i mitt stille sinn at Torbjørn tidvis spiller flott posisjonell sjakk i Londonsystemet – men at hans største muskel er og blir angrepsmuskelen og at den bør holdes varm!

 

Torbjørn Valvåg med hvite brikker hadde en sunn merbonde, men med tårn og dronning på brettet kunne han ikke utnytte den – remis
Foto: Askild Gjerstad

 

Berg Hanssen satte Berglund til veggs!

Berg Hanssen kom tilbake etter en svært tung periode over sjakkbrettet. Et smell, et par krafttrekk og seier på knockout mot formann Jan S. Den kom for enkelt, men den viste en ting. At aktivitet i sjakk er viktig. Jeg ga Gunnar et tips i en liten prat vi hadde om å spille mer aktiv sjakk for å snu trenden han var inne i, og om han lyttet eller det bare ble slik – vet jeg ikke – men han vant med fynd og klem takket være de aktive brikkene sine som dominerte Berglunds hær som trampet hverandre på tærne. Et skrekkens eksempel på alt som kan gå galt om du ikke får fotfeste i sentrum og blir rent i senk. Jeg håper og tror at Berg Hanssen kommer sterkt nå – for han er av de få i denne gruppen som kan spille virkelig festsjakk på sitt aller beste.

 

Berg Hanssen fosset over Berglund denne torsdagen med svarte brikker
Foto: Askild Gjerstad 

 

Klasse 1 med Birk Sæther Rostad i front med 3 av 4 mulige

Birk Sæther Rostad vant hvitpartiet sitt mot Sivert Schanche Tørfoss etter knallhardt spill der Birk kjente pusten i nakken fra Sivert sterke spill. I 35 trekk fulgte de hverandre som skyggedansere. Birk var på offensiven ut av åpningen, Sivert tok over og sto nok best da han begynte å kaste bort tid og plutselig bukket så det smalt! Hele partiet fór ut med badevannet! Birk spilte dog fantastisk og det gjorde også Sivert i 35 trekk. Supersterkt spill av Sivert inntil den største bukkene bruse banket på – men supersterkt spill av Birk Sæther Rostad hele veien fra A til Å og en velfortjent seier og ledelse i Klasse 1. Sivert har ett utsatt parti og vinner han det mot Gulbrand – vil han komme asur med Birk på poeng.

 

Birk Sæther Rostad spilte et steike flott parti mot Sivert og vant
Foto: Askild Gjerstad

 

Klasse 1 med flott seier for Birk Gulljord

Birk Gulljord spilte ned Frank Remman i et lærebokparti. Rask utvikling, sentralisering, åpne linjer og diagonaler, få nok skyts inn i angrepssonen, fjerne kongens beskytter og så finne fantastiske trekk. Selve gulloppskriften på et godt angrep i sjakk og Gulljord spilte kvelden beste parti etter mitt skjønn. Et steike, hakke, peise godt sjakkparti skal inneholde noe mer enn 98% presisjon som navnebror Birk Rostad var opp i – i et steike godt parti! Ja, det blir litt som malerier – de er ikke perfekte før de er imperfekte! Forstå det den som kan. Den lille touchen av kreativitet og originalitet må til for at sjakkpartiet skal være topp – i hvert fall ifølge Sjakkfantomets regler. Birks parti hadde veldig mye og en Feinschmecker Spitz på slutten! Bra spilte av Gulljord som slo form-spilleren Remman med hardtslående angrepsspill. Gulljord har dermed 2.5 av 4 og er med i tetstriden.

 

Birk Gulljord spilte et flott parti mot Frank Remman som hadde det meste og vant med hvit
Foto: Askild Gjerstad

 

Patty Huijgens leder Konradklassen med 3.5 av 4!

Patty Huijgens var tilbake for å forsvare sin ledelse i Konradklassen. Hun klarte det med bravur. Etter en slapp åpning, et lett rufsete midtspill kom alt det gode spillet i sluttspillet der hun spilte meget fint mot motstander Daniel Hoel Andersen som har lært sine kunster i Alta sjakklubbs ungdom. Huijgens klarte å vinne et tårnsluttspill med like mange bønder etter at svart ble alt for passiv med sine to tårn. Et fint parti av Patty som er tilknyttet universitetet som så mange av våre medlemmer. Det er nå tre runder igjen i denne klassen og Patty ligger svært godt an, men har flere tøffe motstandere igjen.

 

Daniel Hoel Andersen måtte se seg tapt med svart mot lederkvinnen Patty Huijgens
Foto: Askild Gjerstad

 

August Solbu suste opp på fjerdeplass i mesterskapet med 2.5 av 4

August har skumle hensikter og benyttet denne runden til å posisjonere seg før sluttspurten. Han slo sin gode sjakkvenn Henrik Marienborg Strøm med godt svartspill i et Londonsystem. Jeg tenker at Henrik gjorde et godt valg når han spilte Londonsystemet mot August – litt rolig spill skader ikke mot den taktiske begavelsen. Men August pinpointet svakheten på b2 tidlig og da Henrik prøvde å løse problemet med 7. b3?! ble han svak på de svarte feltene. I fortsettelsen fikk August brikkene sine ute raskt og han fikk et dominant overtak basert særlig på svakheten på c3. Med bra presisjonsnivå og fint spill fikk August alle brikkene med seg i angrep og da ble det uimotståelig. En småpen seier fra August som 10 år gammel spilte på flotte 90% i presisjonsnivå. Henrik blir også bedre og det blir spennende å se hvordan han slår tilbake etter et tap neste klubbkveld!

 

August Solbu imponerte med de svarte brikkene og vant – men han spiller fortsatt alt for raskt!
Foto: Askild Gjerstad

 

Bengt-Arne Mikalsen slo Ken Moe Carstens

Bengt-Arne Mikalsen jobber offshore, men er ofte i Tromsø. Han fikk mot seg en Budapestgambit med hvit av Ken Moe Carstens med svart. Bengt-Arne gjorde det en bør i denne åpningen, ta det lugnt, vinne løperparet og ta terreng. Det fikk han og når han også vant tid på en mislykket springermanøver fra Ken Moe sin side, ble det enveiskjøring i dette oppgjøret der Mikalsen imponerte stort ved å spille på 96% presisjonsgrad i dagens parti. Sterkt! Han vant rett og slett materiell tidlig, rullet opp dronningfløya og vant så på en fribonde i a-linja. Mikalsen er fetter av Finnmarks første IM i sjakk, Erlend Mikalsen og bror av Harald Mikalsen som også er et sjakknavn fra Alta.

 

Turneringsservice med trekning av rundene, oppsett og tabell for Bergerklassene og Konrad

Klikk deg inn på Clono for partiene

 

 

 

Ken Moe Carstens måtte ned i en Budapestgambit mot hardtslående Bengt-Arne Mikalsen
Foto: Askild Gjerstad

 

 

Klikk på grafikken for større versjon  |  Design og Excel Jan S. Berglund

 

Mats Bergvoll er med i tetstriden takket være en sterk svartseier mot Berg Hanssen i runde 2:

 

Gunnar Berg Hanssen kvitterte med en sterk svartseier for sin del i runde 4:

 

Birk Gulljord spilte et flott parti jeg likte godt med hvit:

 

August Solbu viste akilleshælen i Londonsystemet – bonden på b2 – i et lærerikt oppgjør med svart:

 

Aktuelle lenker: