Pål Røyset ble Bymester i sjakk 2023

22 spillere deltok i finaleomgangen i Bymesterskapet 2023
Foto: Askild Gjerstad

 

Spennende kveld på klubben

Det ble en spennende kveld der Pål tok hjem sitt 13. mesterskap i klubben vår etter at Mats Bergvoll ikke utnyttet sjansene han tross alt fikk. Mats ble nr. 2 og 3. plassen er uavklart. I Klasse 1 vant Birk Sæther Rostad med 5.5 av 7 etter et turbulent parti mot Frank Remman med svart der han burde tapt sluttspillet, men vant det i stedet! Dermed ble Sivert Schanche Tørfoss snytt for seieren, som så ut til å være i fanget hans. Ja, for Sivert ble nr. 2 med 5 av 7 og etter tap mot Birk i innbyrdes oppgjør var det for så vidt greit. Elise Forså og Guldbrand Nilsen kjemper i et utsatt parti om hvem som kommer på den siste pallplassen i Klasse 1. Guldbrand har hatt en oppsiktsvekkende god turnering og det vil være en liten bombe om han tar poeng fra Elise også. August Solbu vant Konradklassen etter flott spill i siste runde. 10-åringen er sammen med spillere som Espen Forså og Evsuld Myagmarsuren noe av det mest talentfulle jeg har sett i klubben vår – vi får håpe han holder dampen opp. Nå har han vunnet både Aprilsjakken og Konradklassen og kan smile fra øre til øre. I denne klassen ble Patty Huijgens nr. 2 og Robert Larsen nr. 3. Påls mesterskap var fullt fortjent og særlig med den avslutningen vi fikk der de to beste spilte mot hverandre i siste runde og Pål vant klart. Han var for øvrig ute i hardt vær mot Frode Bull Jæger som utvilsomt burde vunnet deres oppgjør – men i stedet tapte. Til høsten er det et nytt mesterskap i klubben – nemlig Klubbmesterskapet 2023 som trolig spilles i samme form som Bymesterskapet med tre grupper. At Bymesteren tok 100% med 7/7 er en sjeldenhet. Det har riktignok skjedd i noen mesterskap tidligere, men er første gang Pål tar dette. Vår historiker Audun Pedersen viser til en rekke tilfeller der mesteren i Tromsø sjakklubb tar 100% score og de mest markante av disse er Knut Ove Løken som i 1981 vant rubbel og bit – først Bymesterskapet med 11/11 og så Klubbmesterskapet med 9/9. Audun kan også opplyse at Bull Jæger tok 7/7 i 1988, at Romsdal tok 7/7 i 2004 og at Maxim Turov tok 8/8 i 2013. Eller er det noen som har 100% med færre runder, blant annet Berglund i 1986 med 4/4.

 

Formann Jan S. Berglund nyter kaffen og ser på de spennende duellene på storskjerm!
Foto: Trond Tørfoss

 

Pål Røyset Bymester i sjakk – hans 13. mesterskap i klubben

Pål Røyset ble Bymester i sjakk etter en dramatisk sisterunde der han så ut til å cruise mot seier uten problemer, men der det oppsto komplikasjoner opp mot trekk 29, der Pål mistet kontrollen mot Mats Bergvoll og der alt kunne skje i gryende tidsnød. Men det var Mats som mistet det, han spilte sitt kanskje svakeste parti i mesterskapet i denne runden og gikk til slutt matt. Synd, da Mats har spilt godt i hele mesterskapet og publikum håpet på en virkelig rysare opp mot trekk 40. Det fikk de altså ikke. Pål startet med en Anti-Najdorf som heter Moskva-varianten. Han fikk tidlig godt spill da Mats stilte seg passivt opp, og tillot hvit å ta sentrum uten å få noe igjen for det. Pål bygget seg så posisjonelt opp og da Mats overspilte fikk Pål ofret en løper og hadde vinnende angrep. Det førte han ikke hele veien til Rom, det gikk galt underveis, men da svart ikke utnyttet feilene gik Pål seirende ut av oppgjøret. Dermed har junior-norgesmesteren fra 1992 vunnet 13 mesterskap i Tromsø sjakklubb og er mestvinnende gjennom tidene helt alene.

 

Mats Bergvoll hadde en god turnering og sjanser til å ta hjem gullet som likevel gikk til Pål Røyset for 13 gang!
Foto: Trond Tørfoss

 

Frode og Torbjørn kjempet om pallplass, men tok raskt remis

Frode Bull Jæger har ikke hatt en god turnering, han har tapt for Pål og ellers spilte alt for mange remiser. Det overrasket meg derfor litt at han tok remis mot Torbjørn Valvåg i en lett fordelaktig stilling etter bare 11 trekk på klubben torsdag. Grunnen var nok at han ikke hadde noe særlig å spille for og at stillingen var uavklart og at han måtte risikere litt for å få rask utvikling og interessant spill. Partene spilte siciliansk der Frode valgte c3-varianten som kalles Alapin. Det ble et teorivariant der Torbjørn spilte det provoserende, men greie teoritrekket 9…Le6, og han fikk da også greit spill og remis. Frode er med denne remisen ute av pallen. Det blir Torbjørn Valvåg eller Gunnar Berg Hanssen som tar tredjeplassen i år etter Pål og Mats i årets Bymesterskap. Utfallet av det avgjøres i oppgjøret mellom Valvåg og Berg-Hanssen som er et utsatt parti.

 

Torbjørn Valvåg og Frode Bull Jæger før kampstart – det ble en “stormesterremis”
Foto: Trond Tørfoss

 

Gunnar Berg Hanssen remiserte Achim Randelhoff

Randelhoff og Berg Hanssen spilte kveldens mest “korrekte” parti om vi skal ta utgangspunkt i computer analyser. Partiet ble ganske tannløst, og Achim valgte med svart Ragozinforsvaret i dronninggambit. De 14 første trekkene har sett dagens lys før og det var rett og slett aldri den helt harde kampen. Men Achim vant en bonde, fikk litt spill – men så nektet Berg Hanssen han i å få en millimeter til og remis ble det. Ratingfavoritten Berg Hanssen hadde dermed ingen god turnering denne gang og kun 2 seire på 6 oppgjør. Han har enda muligheten til å rette opp noe mot Valvåg i det utsatte partiet. Randelhoff har et utsatt parti mot Berglund – dersom det blir seier der, så er han på plusscore!

 

Gunnar Berg Hanssen og Achim Randelhoff spilte et rimelig korrekt og kjedelig parti der Achim var nærmest å få til noe
Foto: Trond Tørfoss

 

 

Oppgjøret mellom to på 64 år hver

Låsesmeden Jan S. Berglund spiller uten sin sedvanlige glød denne våren. Han har en svært ansvarsfull jobb i sitt sivile liv og sjakken er langt nede på prioritetslista for tiden. Mot jevngamle Geir Magne Lorentsen ble hjulet oppfunnet på nytt i åpninga med det resultat at hvit tapte flere tempo og fikk en tapt stilling. Men Berglund vet råd når han står dårlig og han holdt stillingen mest mulig lukket og strategien som låsesmed viste seg å holde helt inn etter at GM Lorentsen ikke spilte aktivt nok. Med f.eks. 16… d5! fra svart kunne han sikret sentrum og så sprettet opp kongestillinga til hvit og vunnet i stor stil. Men remis ble det og dermed endte de to herrene fra Hammerfest sist i feltet.

 

GM Lorentsen og Jan S. Berglund liker å spille sjakk og improviserer fortsatt ofte i åpningsspillet!
Foto: Trond Tørfoss

 

Klasse 1 vunnet av Birk Sæther Rostad foran Sivert Schanche Tørfoss

Frank får ofte opp gode stillinger i midtspillet etter godt åpningsspill. Mot Birk valgte Frank en katalansk oppstilling mot Birk sitt slaviske forsvar. Det ble tidlig et meget interessant sluttspill med svekkelser for begge parter der Frank sto litt bedre på grunn av svars splittende bønder. Men da Frank bukket kvalitet, så det ut til å bli Birk som presset for seier. Men den gang ei, Birk spilte unøyaktige i fortsettelsen, Frank fikk opp en klar vinststilling og alt var fryd og gammen i hans og Sivert leir. Men i Birks leier ville en det annerledes. Birk forsvarte seg så med nebb og klør, Remman fikk ikke kongen sin med – som han burde gjort – og plutselig ut av det blå bukket Remman bonde, stillingen og gikk ned. Synd at det skjer på en slik måte – men sjakken er nådeløs! Det hjelper ikke å spille godt i 90% av partiet! Dermed er Birk Sæther Rostad mester og Sivert ble nr.2 mens Elise og Guldbrand gjør opp om tredjeplassen. Birk rykker opp i Mesterklassen ved neste anledning – det blir spennende å se han der og hva han kan få til! Han har utviklet seg kjempemasse det siste året og har fortsatt mye å gå på.

 

Frank Remman presset lenge Birk Sæther Rostad fra skanse til skanse – men måtte til slutt gi opp selv
Foto: Askild Gjerstad

 

Sivert Schanche Tørfoss slapp med skrekken og ble nr. 2

Sivert hang i tauene til Rune Vik-Hansen etter en svært mislykket åpning i deres engelske oppgjør der Sivert spilte hvit. Således lærte Sivert en lekse om denne åpningen – ikke tillat d5 uten videre når svart har fått spilt c5 og e5 i Botvinnik-systemet med svart. Etter svarts d5! kjempet Sivert i nedoverbakke og han ble både passiv og ukoordinert på brettet. Men når Vik-Hansen i et øyeblikks overmot tok en forgiftet bonde, ble det baluba og en vinnende tretrekker fra hvit i fanget! Vær så god, her har du den! Vik-Hansen følte seg sliten på slutten av partiet, det er krevende å spille sjakk! Ellers hadde ikke filosofen noen god turnering – da flere gode stillinger ble satt bort. Sivert derimot kan være fornøyd med sine 5 av 7 mulige, en grei gjennomkjøring og rundt 10 nye Elopoeng i banken.

 

Sivert Schanche Tørfoss og filosof Rune Vik-Hansen kjempet det ut over sjakkbrettet og de yngste vant frem
Foto: Trond Tørfoss

 

Elise Forså gikk seirende ut mot Birk Gulljord

Birk spilte Marshallangrepet mot Elise Forså. Det er en svært krevende, komplisert og vanskelig åpning å beherske om en ikke skal nipugge dag og natt. Så begge parter gjorde grove feil, først ut var Elise som spilte 19.Ld1 – som taper forsert fordi hvit blir for passiv etter 19…Lxd1 20. Taxd1 f5! og kongeangrepet rulles opp, mens hvit ikke har sitt motspill med a4 osv. I stedet spilte Gulljord det tilsynelatende naturlige 19…Tfe8 og hvit fikk slått på g4 og spilte det viktige f3! og hadde kontroll. Svart står fortsatt greit etter dette, men da Birk hoppet inn med springeren på e3, ble det for optimistisk og han tapte raskt. Dermed vil Gulljord helst glemme denne turneringen, mens Elise enda kan ta bronsen ved seier over Gulbrand Stålet Stenrud Nilsen i deres utsatte parti.

 

Elise Forså og Birk Gulljord kjempet i en Marshallgambit der Elise var på glatt is et lite øyeblikk, men så vant hun
Foto: Trond Tørfoss

 

Gulbrand Stålet Stenrud Nilsen remiserte Nils-Tore Trondsen

Gulbrand og Nils-Tore hadde nok alle dømt nord og ned i denne gruppen. I stedet viste det seg at de gjorde alle forhåndstips til skamme, samlet Elo i bøtter og spann og vant til sammen hele 83 nye Elopoeng!! Birk Gulljord og Frank Remman tok nemlig de to siste plassene i turneringa med 2.5 av 7 hver. Guldbrand spilte Alapinvarianten i siciliansk med c3 mot Nils-Tore og fikk opp en formidabel stilling ut fra åpningsblokkene. Det hele virker svært lovende, men det endte til slutt med remis etter mange forspilte sjanser for hvit. Nils-Tore bet tennene sammen, fikk et ulikfarget løpersluttspill til slutt og slikt er som kjent remis. Guldbrand imponerte altså og kan altså fortsatt bli nr. 3 i klassen. Han har uansett viste at han hører hjemme i klassen over 1600 og han vil nok i løpet av høsten også passere 1600 i Elo-rating! Det er for øvrig bare ett år siden han startet med turneringssjakk – en spennende voksenspiller der.

 

Nils-Tore Trondsen var under tordenvær og lynet slå ned flere steder på brettet uten at han måtte gi tapt – remis til slutt mot Guldbrand
Foto: Trond Tørfoss

August Solbu til topps i Konradklassen

Etter at August vant toppoppgjøret mot Patty Huijgens sist med svarte brikker lå mulighetene i hendene hans i siste runde der han spilte hvit mot Robert Larsen. Det ble et forrykende angrepsspill av August med hvit der han vant i stor stil etter å ha sluppet fyrverkeriet løs på slutten med en flott trekkserie og matt! Robert Larsen valgte fransk forsvar og August valgte en original oppstilling i fremstøtsvarianten. August er enda eksperimentell i åpningsspillet, men han er en dreven taktiker og sterk angrepsspiller. Han vant som kjent Aprilsjakken med 7/7 mulige og skal til Landsturneringen i Oslo i sommer og det blir veldig spennende å se! Første oppgave er i helga – da skal August sammen med flere andre unge i TSK som Henrik, Sivert og Olav Nikolai til Narvik for å spille Rallarsjakken – vi gleder oss! August vant altså Konradklassen og har muligheten om han vil til å spille i Klasse 1 alt til høsten 10 år gammel. Vi gratulerer!

 

August Solbu sin største fiende over brettet for tiden er han selv – fortsatt litt utålmodig og veldig god på sitt beste!
Foto: Trond Tørfoss

 

Patty Huijgens tok andreplassen i Koradklassen

Patty spilte 5 av 7 runder, mens August spilte alle 7 og selv om en får WO-remiser er det alltid stas med en vinner som spiller rubbel og bit. Patty fikk det lett i siste runde da Olav Nikolai Sørensen gikk i en bondegaffel i siste runde og tapte offiser på det. Dette skjedde alt i trekk 10, og etter det var partiet i realiteten over – hvit fikk aldri sjanser til å redde seg og gikk etter hvert matt. Disse to spillerne er to kroneksempler på de mange nye, spennende spillerne vi må ta vare på. Patty er nylig ferdig med doktorgraden på universitetet og forsker så vidt jeg har forstått for tiden. I sjakkens rike er hun fersk, men som dere ser slår hun godt fra seg og har et talent det må være morsomt å pleie videre. Olav Nikolai Sørensen er bare 13 år gammel, men viste talentet sitt da han slo Henrik på klubben sist. Han er helt fersk og har fremtiden foran seg. Spennende. Patty tok forøvrig 5 av 7 i mesterskapet og endte 1/2 poeng bak August.

 

Patty Huijgens og Olav Nikolai Sørensen i et oppgjør der Patty sikret seg andreplassen
Foto: Trond Tørfoss

 

Daniel Hoel Andersen (1458) og Henrik Marienborg Strøm (1302) endte med remis

Det var bare 6 spillere med i siste runde av Koradklassen – det er alt for dårlig! Men totalt var det 22 spillere med denne kvelden, og alt i alt var det godkjent deltakelse i årets Bymesterskap i sjakk. Daniel og Henrik kjempet det helt ut i kveldens siste parti. Det ble remis etter mye godt spill fra begge parter. Jeg trodde dette skulle bli det relativt svakeste oppgjøret basert på Elorating, men det ble det slett ikke. Begge fant mange fine trekk, kjempet godt og sto best underveis. Daniel med hvit var nok nærmest seieren, men den glapp. Henrik er bare 11 år gammel og har talentet, men dessverre ikke helt tiden. Den strekker ikke helt til for både sjakk og fotball, men med supre foreldre så går det så bra det kan gå og Henrik har stor glede av begge spillene. Lenge leve allsidigheten.

 

Henrik og Daniel spilte et mycket bra parti vil jeg si – spennende kamp!
Foto: Trond Tørfoss

 

Turneringsservice med resultater og tabell for Bergerklassene og Konrad

Klikk deg inn på Clono for partiene

 

Jeg har plukket ut noen partier – dette partiet mellom Pål og Torbjørn var viktig for mesterskapet:

 

Pål vant også i finalen mot Mats i siste runde der han bare trengte remis:

 

August Solbu vant i ren utklassingsstil i siste runde:

 

Sivert vant mot Rune Vik-Hansen i et interessant oppgjør i sisterunden:

 

Talentet August Solbu var i fyr og flamme da han fikk sette en vidunderlig vakker matt i sjakklubben!
Foto: Askild Gjerstad

 

Klikk på grafikken for større versjon  |  Design og Excel Jan S. Berglund

 

Aktuelle lenker: