Susan Polgar sammen med Nord-Norges talent Peter Flermoen under Arctic Chess Challenge
Foto: Sven Wisløff Nilssen
Landsturneringen i sjakk
Av Sven Wisløff Nilssen
I dagens sjakkspalte dekker Gunnar Berg Hanssen Landsturneringen i 2007. Den gang var Peter Flermoen og Benjamin Arvola Notkevich et hett navn i nordnorsk sjakk selv om ingen våget å tenke tanken på at en av dem skulle bli stormester i sjakk. Peter Flermoen vant klasse Miniputt med suverene 9/9 mulige til slutt og han nedla slike krefter som Henning Kjøita og Kristian Stuvik Holm på ferden mot gull. Benjamin Arvola spilte i Kadett under 16 år og ble nr. 5 der med 6 av 9 mulige. Vinner ble Katrine Tjølsen. Dessverre ble det ikke satset fra Katrine og Peter sin side på sjakken – så vi fikk aldri se disse spillerne slå ut i full blomst. Arvola Notkevich satset og ble Norges 16. stormester i sjakk i 2018 som vi nå alle vet. I junior-klassen dette året spilte også Joachim Thomassen – det nordnorske gullet som i ung alder ble IM i sjakk – men som la sjakken på hylla. Nord-Norge hadde altså mange talenter også på 00-tallet.
Berg Hanssen tar deg nå med tilbake til 2007 og ser på Landsturneringen i sjakk
13/7-2007
NM i sin sluttfase
To runder gjenstår i årets landsturnering på Hamar, og avgjørelsene i de ulike klassen nærmer seg. Det kjempes om NM-titler og det kjempes om opprykk, og i tillegg har gjerne hver og én personlige målsetninger som forsøkes oppnådd. NM er ellers norsk sjakks store massemønstring, og det å være med på denne begivenheten er en opplevelse i seg selv og en flott sosial happening. Paul Ivar har skildret noe av dette i sine innlegg i gjesteboka til TSK. Om ett år er det Tønsbergs som skal huse landsturneringen og to år Bergen. Å planlegge deltakelse her er det all grunn til å gjøre da landsturneringen er og blir ei bauta i norsk sjakksammenheng. Apropos Bergen; Tromsø Sjakklubb var altså med i kampen om å arrangere landsturneringen om to år, men tapte altså i den avgjørende avstemmingen. For TSK er det da bare å søke på nytt, og i mellomtiden er man sikret en ny stor sjakkbegivenhet i Bergen. Gratulerer og lykke til med NM 2009 Bergens Schakklub!
Men tilbake til her og nå. Blant de nordnorske spillerne i årets NM er det ungdommen pluss TBs Tron Walseth som hevder seg best reint sportslig. Mest imponerer nok en gang Peter Flermoen fra Harstad i klasse miniputt med sju strake seire til nå! Godt gjør imidlertid også Benjamin Arvola og Jon Fredrik Bækhol Åsvang det i henholdsvis klasse kadett A og i klasse lilleputt. To runder før slutt har de begge godt utgangspunkt for plassering helt der oppe. Tron Walseth kjemper i toppen i klasse 1 og er med i kampen både om å vinne det hele og selvsagt om opprykk til mesterklassen. Han har 5 av 7, og ligger på fjerdeplass. Han startet turneringen mot Janos Szalai, Akademisk SK.
Dette ble en Albins motgambit:
Vi har nevnt Benjamin Arvola. Han er inne i en aktiv periode. Etter NM venter Politiken Cup i Helsingør, og etter det igjen Arctic Chess Challenge i Tromsø. Her en smakebit på hans spill i NM. Dette er hans vinst fra 3.runde. Benjamin er en kreativ spiller og en spiller som ikke går av veien for å gi materiell om dette tjener gode formål. Med andre ord teller aktivitet og initiativ med i stor grad når Benjamin spiller og gjør sine vurderinger.
Her er partiet:
Og så var det Peter da. Han har altså 100 % score før innspurten tar til! Likevel er ikke NM-tittelen i klasse miniputt i boks enda da hans hardeste konkurrent henger med fortsatt med ett poeng mindre enn Peter. Her er Peter Flermoens vinst fra 5. Runde. Peter spiller Retis åpning, og utvikler brikkene hurtig og velkoordinert. Deretter blir bare sort fullstendig overfalt og taper svært raskt i møtet med hvits aktive brikker.
Her er Flermoens seier:
For de øvrige nordnorske deltakerne går det stort sett på det jevne. Alle har de prestert godt spill i enkelt runder, så er det sagt! Espen Forså gjør ellers en solid innsats i eliteklassen med bare ett tap på sju runder. Til nå har han imidlertid ikke fått ballen i mål, men med to runder igjen så kan dette endre seg. I så fall kan det fort bli ei pen plassering til slutt så jevnt som det er der. Sluttfasen i turneringer har ellers gjerne sine egne momenter som spiller inn og verdt å tenke litt over. Noen spillere er kanskje slitne på dette tidspunktet, andre skuffede over eget spill og poenghøst. Andre igjen har kanskje spilt seg varme og strutter av kampvilje og energi, og er klare til å ta ethvert bytte som kommer i deres vei! Ellers handler det noen ganger om viljestyrke og det å orke enda litt til selv om kreftene og motivasjonen er i ferd med å ta slutt. Dette er ting som nå nok gjør seg gjeldende blant en del av kombattantene på Hamar, én dag før denne turneringen er ved veis ende.
Aktuelle lenker: