Gjensyn med Sjakkspalta: Mikael Rølvåg

Mikael Rølvåg for 10 års tid siden – en kjempe ved de nordnorske sjakkbrett gjennom snart 30 år!
Foto: Sven Wisløff Nilssen

 

Gjensyn med en interessant sjakkspalte om Mikael Rølvåg 27/1-2006

En klippe i sjakklivet i Narvik de siste 30 årene er Mikael Rølvåg. En annen klippe i Narviks sjakkliv på 80- og og 90-tallet og godt inn på 2000-tallet var Gunnar Berg Hanssen. Så hva er da mer naturlig enn at sjakkspaltist Gunnar Berg Hanssen hyller vennen sin Rølvåg i en sjakkspilte for mer enn 14 år siden? Dette var en interessant sjakkspalte med et godt gjennomført Rølvåg-parti mot en IM i sjakk den gang tittelen sto høyt i kurs. Mikael er i dag mer politiker på si enn sjakkspiller på si og læreren fra Ankenes utenfor Narvik er en viktig figur i sjakklivet i Narvik den dag i dag. Jeg gir herved ordet til Gunnar Berg Hanssen og hans fremragende sjakkspalte fra 2006.

 

Sjakkspalta med Gunnar Berg Hanssen anno 2006

 

27/1-2006

Han Mikael

Når helgas KM for lag går av stabelen i Harstad, så er Mikael Rølvåg en av støttepilarene på Narviks førstelag. Det har han vært siden 1992, da han bosatte seg i Narvik og stiftet familie her. Selv har jeg hatt den store gleden av å kjenne han siden da, og sammen med han kunnet være med på å utgjøre Narviks lag i lagsjakksammenheng helt fram til 2004. Opplevelsene har vært mange og gode i denne perioden. Jeg møtte Mikael for første gang allerede i 1983 under Graneturneringen. Dette var en periode hvor denne turneringen, og sjakken generelt, sto sterkt her, under ledelse av Ivar Brede Lie.
Mikael kommer fra Steinkjer. Her begynte han å spille sjakk på slutten av 1970-tallet. Steinkjer Sjakklubb kunne vise fram en stor aktivitet i denne perioden, og utover 1980-tallet. Foruten Mikael selv, så var sentrale navn i miljøet her Frank Hovde, Jens B. Eilertsen, brødrene Holmen, Dag Madsen og Torbjørn Fiksaunet. Mange flere kunne sikkert vært nevnt, og to av dem er Mathias Ness og Olav A. Moen, som var viktige aktører på den administrative siden.

Typisk nok så var Mikael selv tidlig ute med å ta administrativt ansvar i klubben, blant annet som kasserer i ung alder. Aktiviteten i Steinkjer kom blant annet til uttrykk i 1986, da klubben arrangerte Landsturneringen dette året. Samtidig så vokste Steinkjer fram som en av Norges sterkeste sjakklubber i denne perioden, med bronse i Lag-NM både i 1988 og i 1989. Dette var en periode med stor aktivitet i Midt-Norge-regionen. Sentrale klubber i Midt-Norgeserien var Steinkjer, Kristiansund, Aalesund, Molde, Trondheim og Arbeidernes, Mo, Brønnøysund, Namsos og Stjørdal. Særlig Steinkjer og Kristiansund hadde harde oppgjør seg imellom i lagsjakksammenheng, og fra og med 1986 hadde Kristiansund fått Magnus Aanstad på laget, en annen av Narvik Sjakklubbs deltakere nå i helga.

Som sjakkspiller er Mikael en kunnskapsrik og solid strateg ved brettet. Men typisk nok for strategisk og posisjonelt anlagte spillere, så er også Mikael en farlig taktiker, kontringsspiller og angrepsspiller når det er dagen og anledninger for det.

I 1988 deltok Mikael i Gausdal Arnold Cup, under Arnold J. Eikrems ledelse. 30 deltakere var med på å utgjøre denne åpne internasjonale turneringa som ble vunnet av Vlastimil Jansa. Eikrem hadde da arrangert turneringer på høgfjellshotellet her siden 1970, og fortsatt tas det tittelnormer fra unge lovende norske spillere der oppe, takket være arbeidet som gjøres av Hans Olav Lahlum.

 

Følgende harde kampparti ble spilt mellom den svenske IM Thomas Welin og Mikael under Gausdal Arnold Cup 1988:

 

Aktuelle lenker: