Gjensyn med Sjakkspalta: Pål Røyset sitt spill

Pål Røyset er den mest meriterte spilleren i Tromsø hva NNM-titler og NM-titler angår
Arkivfoto: Anniken Vestby, Landsturneringen 2017

 

Pål Røyset – Primus Inter pares

Pål Røyset er ble klekket ut i Tromsø sjakklubbs storhetstid på slutten av 80-tallet like før klubben fikk en nedgang midt på 90-tallet. Spillere som Frode Bull Jæger, Sven Wisløff Nilssen, Thomas Robertsen og Jon Kristian Røyset – for å ta de etter alder – var alle et produkt av denne tiden i Tromsø sjakklubb som var preget av bladet “65” der vi skrev om oss selv, teaterkafeen og Paletten der vi møttes og spilte lynsjakk sammen og klubben som vi elsket å sitte å kalke lyn på. Ja, for på det tiden kaklet vi ofte litt på klubben og stemningen var god. Pål var litt beskjeden, men en svært ambisiøs kar som ble både Kadett-Norgesmester og Junior-Norgesmester og som senere ble 7x NNM vinner i sjakk. Han vant sin siste NNM-tittel i 2008 og når Gunnar Berg Hanssen skriver om Pål før NNM 2007 i dagens spalte – så var det kanskje for å studere Påls spillestil. Den var skarpere den gang enn i dag og Gunnar selv ble for øvrig NNM-mester i 2007. Først året etter kom altså Påls hittil siste NNM-seier. I helgen spiller Pål et nytt NNM og siden de beste i landsdelen har andre oppgaver denne helga – er han faktisk i det absolutte favorittsjiktet. Vil han lykkes atter en gang? Vi får se! Det han i hvert fall lyktes med var å sportslig vinne mest i sin generasjon i Tromsø sjakklubb. Han er da også den spilleren i Nord-Norge som har spilt mest langsjakk – tusenvis av partier har det blitt og flere vil det bli – det bør det oppvoksende sjakkslekt være glad for. Ja, for Pål har virkelig bidratt til å få nivået opp i Nord – ved sitt blotte nærvær og gjennom å gi ungdommen erfaring mot hard motstand.

 

Gunnar Berg HanssenBerg Hanssen skriver denne gang om Pål Røyset og sjakken hans og viser oss tre eksempler på Påls sjakk

 

4/5-2007

Pål på Gausdal

Jeg vet ikke om Pål er fornøyd eller ikke med sin deltakelse på Gausdal for ei drøy uke siden. Men uansett så møtte han her sterk motstand, gjorde en ratingprestasjon godt over egne tall, og passerte samtidig 2200 i nasjonal rating. Bra det, og god oppvarming foran årets NNM hvor han vil jakte etter sin syvende NNM-tittel. Han har selvsagt gode sjanser til å klare det, selv om utfordrerne er der og klare til å gi han kamp! Hans partier fra Gausdal ligger tilgjengelig på turneringens hjemmeside, men mye av det han presterte er verdt et nærmere øyesyn. Først hans parti fra andre runde mot Far Carlsen. Hvem er så denne Carlsen som sjakkspiller? Et kjapt søk viser at han per tiden er nummer to på familierankingen, og i nasjonal sammenheng tilsier ratingtallet at han er en sterk klasse 1-spiller. Pål møtte Henrik Carlsen i andre runde, og dette ble et parti hvor Pål tidlig fikk henta seg et tårn på a8 med en springer.

 

Spørsmålet dreide seg deretter om han ville få springeren ut igjen, eller om den ville bli fanget:

 

I fjerde runde var det så klart for en ny interessant duell mellom Joachim Thomassen og Pål. Med hvit i Spansk gikk Joachim voldsomt til verks og ofret materiell i angrepets interesse, et offer som ser svært lovende ut for hvit. Det hele utspiller seg i Chigorinvarianten hvor både Kasparov og Shirov har spilt den hvite siden med suksess.

 

Det hele ble en durabelig fight:

 

I runden etter dette partiet ventet så IM Gerard Welling fra Holland. Igjen møtte Pål en motstander med betydelig interesse for Påls konge.

 

Pål lot seg imidlertid ikke skremme av sin motstanders angrepsoppbygging, og lot bare motstanderen komme for så å slå det hele enkelt og effektivt tilbake: