Politiken Cup 1979 – 2015
Av Sven Wisløff Nilssen
Politiken Cup er den største og viktigste åpne turneringen som noensinne har vært arrangert i norden og har stor betydning for at danskene lenge lå flere hestehoder foran oss oppe i Norge. Den ble arrangert første gang av København Skak Union (KSU) i 1979 med 22 deltakere for å gi unge danske spillere sjansen til å få internasjonal erfaring og nappmuligheter. Etter det vokste den raskt og alt året etter sto Vasily Smyslov på startstreken. Andre store navn som har spilt i Politiken Cup er Viktor Korchnoi, Nikel Short og Magnus Carlsen. Magnus tok sin tredje og avgjørende IM-norm i nettopp Politiken Cup i 2003. Fra 2015 har turneringen seilt videre under navnet Xtracon Open, men sommeren 2019 døde dens primus motor Lars-Henrik Bech Hansen. Samme år ble turneringen igjen arrangert uten Lars, men det er vel et åpent spørsmål om det gode arbeidet med denne store turneringen går videre med samme kraft uten han. Ildsjeler er viktig i sjakken. Uansett har Politiken Cup betydd svært mye for mange nordmenn opp gjennom årene og store delegasjoner på 70-80 norske spillere i Helsingør, der turneringen spilles i moderne tid, har heller vært normalen enn noe annet. I 2019 tok ellers Monika Machlik ett WIM-napp i Xtracon og nå får du servert sjakkspalta fra 2006 der Gunnar Berg Hanssen ser på innsatsen til de nordnorske spillerne i 2006.
Gunnar Berg Hanssen serverer denne uka nye partivendinger – denne gang fra Politiken Cup 2006
4/8-2006
Nordnorsk preg på Politiken Cup
Nord-Norge var godt representert i årets Politiken Cup i København som ble avsluttet forrige søndag. Atten spillere med tilhørighet fra den nordligste landsdelen deltok. Noen var sikkert mer fornøyde enn andre med turneringen. Dette går gjerne på om hvorvidt resultatet ble etter egne forventninger eller ikke, og om hvorvidt spillet var godt eller dårlig. Slik vil det vel alltid være. Man har mål og forventninger, og blir de innfridde, er gjerne tilfredsstillelsen stor. Og motsatt så er gjerne skuffelsen og nedturen til å kjenne og føle på hvis det ikke går så bra som man mener det burde. Som sjakkturnering er uansett Politiken Cup et flott arrangement med mange deltakere og sterke spillere i feltet. Her følger noen smakebiter på hva de nordnorske helter viste fram av god sjakk i København. Vi starter med Elise Forsås` vinst fra åttende runde.
Elise Forså
Sort tok en forgiftet bonde, og Elise utnyttet dette på en fin måte:
Pål Røyset
I partiet sitt mot Martin Valla fra OSS fikk Pål Røyset anledning til å demonstrerer hvordan springeren kan være løperen overlegen i sluttspillet:
Gunnar Berg Hanssen
Også jeg fikk anledning til å demonstrere det samme mot danske Erik Holstein:
Mats Bergvoll
Mats Bergvoll vant et fint parti mot Fadmal Zyde hvor svake felter av samme farge var tema. Mats sin motstander spilte for passivt, og Mats fikk invadert hvits stilling:
Jim Christensen
Mo Sjakklubb stilte med fire spillere i årets Politiken Cup hvis vi fortsatt regner Joachim og Thomas Thomassen som fortsatt Mo-spillere, noe vi gjerne gjør.
Først et eksempel på hva Jim Christensen presterte:
Per Inge Holmen
Så var det Per Inge Holmens tur som utnyttet et bindingsmotiv og kombinerte til seg en bonde i følgende parti:
Thomas Thomassen
Thomas Thomassen har nok vært mest opptatt med å sekundere sin sønn Joachim i det siste, noe som vel har gjort at det har blitt mindre tid til å prioritere eget spill.
Men Thomas er og blir en sterk spiller. Her et eksempel på hans spill i København:
Joachim Thomassen
Så over til hovedpersonen selv. Joachim Thomassen kom rett fra NM med 9 av 9, og startet likeså greit Politiken Cup med å vinne over GM Jonny Hector fra Sverige. Dette partiet var virkelig en grøsser hvor Joachim befant seg i kolossal tidsnød mens den svenske stormesteren hadde god tid. Likevel var det stormesteren som bukket under for presset.
Det var imponerende å se hvor konsentrert Joachim gjennomførte tidsnøden:
Espen Forså
Espen Forså fortsatte der han slapp i NM, og gjorte et godt resultat med seier i sin ratinggruppe. Blant de tingene jeg la merke til ved hans opptreden i København var hvordan han avslo det ene remistilbudet etter det andre fra motstanderne.
Espen viste rett og slett kampglød. Bra det! Fortsett sånn! Hans Olav Lahlum var blant de som fikk erfare dette:
Torben Søraas
Akkurat som Espen så vant Torben Søraas sin ratinggruppe. Torben er fortsatt nokså ung, og faktisk enda lovende! Hans utvikling som sjakkspiller synes å pågå jevnt og trutt, og han synes å bli sterkere og sterke for hver Politiken Cup som går! Fint å se at sjakklig utvikling ikke bare gjelder spillere som ikke enda er fylt tjue. Han avsluttet turneringen i en skarp teorivariant i Fransk hvor teorien gikk forbi tjue trekk.
Torben kunne og kan denne teorien, hadde klare oppfatninger om hva som var godt og for hvem, og vant i stor stil:
Andreas Larsen
Narvik stilte med fem mann i Politiken. Og med meg som gammel Narvikspiller ble det 5,5. Stemningen i troppen var upåklagelig, og det var trivelig å bo og leve sammen med mine gamle klubbkamerater i den drøye uka turneringa pågikk. Foruten Torben, så deltok Birk Andres Rølvåg, Far Rølvåg, Andreas Larsen og sist men ikke minst Paul Jensen. Sjakk kan de også spille.
Først Andreas som ikke hadde lest mine skriverier om Sveshnikov i vinter her i spalten, og kanskje nettopp derfor vant i stor stil:
Mikael Rølvåg
Det ble skrevet og sagt en del om generasjonsskifte i nord i løpet av Politiken Cup. Sikkert er det at nye sterke spillere gjør seg gjeldende på mesternivå for tiden, og svært gledelig er det, men alle oss over tretti og førti har nok ikke sagt det siste ord enda. Og til orientering: Jeg har 35 år på meg før jeg er like gammel som det Kortsnoj er nå!
Mikael har enda flere år å gå på:
Birk Anders Rølvåg
Birk Anders Rølvåg tok en fin fjerdeplass i sin ratinggruppe i sin første deltakelse i Politiken Cup.
Her ser vi Birk rydde opp i stillingen ved å utnytte ei binding i e-linja:
Paul Johan Jensen
Paul Jensen hadde ambisjoner om større uttelling enn det det ble denne gangen. Men en del god sjakk spilte han da uansett. Ellers bidro han garantert til at det ble tatt flere poeng i Narvikleiren enn det som ville blitt gjort uten hans tilstedeværelse. Pauls humor, humør og vennlighet er virkelig motiverende for de som er så heldige å være i hans omgivelser.
Her et eksempel på Pauls spill i København:
Trond Romsdal
Trond Romsdal oppsummerte sin deltakelse i dagboka fra Politiken Cup. Det ble 6 av 9, det samme som både Pål, Torben, Espen, Mikael, Joachim Solberg og meg. Trond synes å være fornøyd med noe, og mindre fornøyd med andre ting. Trond har nok uansett mye ugjort på sjakkbrettet fortsatt, og vil garantert komme enda sterkere tilbake i ulike sammenhenger.
Men god sjakk spilte da Trond i Politiken Cup i år også da:
Audun Pedersen
Audun Pedersen gjorde en innsats i København som ga solid ratingfremgang. Denne kom ikke uten grunn. Audun spilte rette og slett gode sjakktrekk.
Her er noen av dem:
Frode Bull Jæger
Frode Bull Jæger ville også vært i klubben sammen alle oss med seks poeng hadde han bare flytta dronningen i siste runde. Sjakk kan være fryktelig irriterende og brutalt i blant.
Her et av Frodes vinstpartier fra København. Frode rundspiller her sin motstander fullstendig med hvit spansk:
Joachim Solberg
Vi avslutter med Joachim Solberg. Han fikk som nevnt også seks poeng. Som med mange av oss andre, så hadde også Joachim muligheter underveis som ble spolert, noe som kunne ha gitt enda flere poeng. Men sjakk er komplisert og vanskelig å håndtere på så mange måter, og ofte er det ikke samsvar mellom et partis logiske forløp og resultatet. Partier man skulle ha vunnet taper man, og partier man så absolutt burde ha tapt ender med jevne mellomrom med remis eller seier. Thats life and thats the game.
Her et av Joachims vinstpartier fra Politiken Cup 2006 hvor vi fikk se Joachim levere varene med hvit i Dragevarianten i Siciliansk: