Sjakkfantomet spiller blindsjakk mot en ung jente fra sjakkmiljøet i Murmansk i 1997
Foto: Privat
Sjakkmiljøet i Murmansk
Jeg husker første gang jeg møtte sterke spillere fra sjakkmiljøet i Murmansk. Det var i Åpent NNM i Vadsø i 1990 og jeg møtte to sterke mesterspillere – nemlig Boris Ionov og Leonid Samanskij. Jeg var så heldig å dra 1.5 av 2 ut av disse to sterke spillerne, så det ble et hyggelig møte med russisk sjakk. 7 år senere i Vestre Jakobselv på en sjakkleir for norske og russiske barn under 18 år var jeg instruktør sommeren 1997. Med meg hadde jeg IM Dennis Evseev fra Murmansk og mange barn fra Murmansk og Arkhangelsk var med – det ble et svært spennende møte med de russiske kreftene og jeg skjønte at på enkelte områder lå de langt foran oss, mens de på andre områder lå etter. Vi var ulike. Dennis Evseev flyttet senere til Moskva og ble GM i sjakk – det samme ble Murmansk prinsesse i sjakk, Valentina Gunina – flyttet til Moskva for å studere og ble GM der! Gunina spilte i turneringene våre i nord rundt millenniumskiftet og var et absolutt talent! Murmansk har også fostret andre sterke spillere som IM Kiselev og IM Feoktistov. De to sistnevnte har dog fått mye bank opp gjennom årene av nordnorske mesterspillere og folk som Jan S. Berglund, Frode Bull Jæger og Kjell Ole Kristensen har satt seg i respekt blant sjakkfolket i Murmansk som vi skal møte i spalten som kommer nå.
Vadsøsjakken 2006 er tema for dagens sjakkspalte av Gunnar Berg Hanssen
1/9-2006
IM Aleksey Feoktistov fra Murmansk slo tilbake
Etter å ha fått hard medfart mot nordnorske spillere de siste årene, så slo Aleksey Feoktistov tilbake og vant Vadsøsjakken 2006 som ble spilt forrige helg. Den russiske IMen viste fram godt nok spill til å vinne, og gikk til topps foran sin IM-kollega Genadij Kiselev. Den eneste som var i stand til å hevde seg mot de russiske IMene var Vadsøs egen Andreas Esbensen. Men alene mot to IMer var dette ikke nok for å hindre russisk dobbeltseier. Feoktistovs spill i Vadsø var ikke feilfritt. Men det var bedre enn konkurrentenes, og seieren var vel fortjent.
IMer er ikke IMer uten grunn. De forstår gjerne noe mer av sjakkspillet enn for eksempel nordnorske mesterspillere, er bedre skolert innen sjakken og de spiller gjerne noe bedre under spillets gang. Antallet grove feil er også gjerne færre sammenlignet med for eksempel nordnorske mesterspillere. Det er en berikelse for Finnmarks- og det nordnorske sjakklivet at Aleksey Feoktistov og andre spillere fra Russland deltar med jevne mellomrom i turneringer i vår landsdel. For oss nordmenn er det alltid inspirerende å møte spillere fra vårt naboland i øst, og kanskje finner Feoktistov og de andre russerne også det inspirerende å spille i Nord-Norge.
Feoktistov må han ha rukket å gjøre seg noen tanker om den motstanden han har møtt her i nord. Her dukker den ene nordnorske tittelløse spilleren opp etter den andre, og til tider så spiller de som IMer hele gjengen! Men han har nok oppdaget hvor ustabile nordnorske spillere er, og gjort en og annen justering i sitt spill for å heve prestasjonsnivået når nordnorske spillere sitter på den andre siden av brettet. Kanskje markerer seieren i Vadsøsjakken et lite skille for Feoktistov i nordnorsk sjakksammenheng, og kanskje vil det være en mer skjerpet Feoktistov vi kommer til å se i framtiden i nordnorske turneringer. Når dette er sagt, så var årets seier i Vadsøsjakken Aleksey Feoktistovs tredje i denne turneringen. Så det vil være å gi et feil bilde om man begynner å hevde at Feoktistov bare har dårlige erfaringer fra før av i turneringer i Nord-norge. Ellers håper vi at det russiske innslaget i turneringer her nordpå vil vedvare i mange, mange år. For naboer er vi, og kulturutveksling er viktig av mange grunner mellom to nabostater. I tillegg gjør det veldig godt for nordnorsk sjakk at det deltar sterke utenfra i turneringene i vår landsdel.
Ukas parti
Et sjakklig høydepunkt i turneringen var kanskje sisterundepartiet mellom Andreas Esbensen og Aleksey Feoktistov. Partiet var ikke feilfritt, men det var en frisk batalje hvor fordelen pendlet fram og tilbake: