Stein Jensen – en herlig ildsjel i nordnorsk sjakkliv
Sven Wisløff Nilssen forteller
Harstad har tradisjonelt sett hatt et lite, men sterkt sjakkmiljø i nordnorsk målestokk. Spillere som Hans Eriksen, Roy Evensen, Morten Groth, Stein Jensen var sterke i Harstads storhets på 70-tallet og Peter Flermoen ble på 00-tallet en fargeklatt som virkelig satte Harstad-sjakken på kartet. Men den største i Harstads sjakkhistorie er uten tvil Stein Jensen. Han ble både NNM-mester flere ganger på 70-tallet og juniornorgesmester, men først og fremst er han mesterspilleren som har holdt liv i sjakklivet i Harstad. Spillestilen hans kan karakteriseres som posisjonell med punch og tidsnødsdramatikk. Et typisk Jensen-parti ser slik ut: Han starter partiet i den hypermoderne stilen, blir provosert og starter et skarpt spill som koster mye tid på klokka og til slutt ender han opp i en kaotisk tidsnød der alt kan skje og vil skje. Jensen er en av mange tidsnødsnarkomane i norsk sjakk. Jeg mistenker for øvrig at noen av disse ubevisst oppsøker tidsnøden for å få et adrenalinkick. Fenomenet er viden kjent internasjonalt og verdensstjerner som Ivanchuk og Grischuk gjør ofte det samme – noe som har kostet dem mange poeng og gitt dem en rekke ruinerte stillinger i sterk tidsnød.
En nordnorsk kjempe som arrangør!
Når historien om nordnorsk sjakk skal skrives vil Stein Jensen sitt navn stå der med store bokstaver. Harstads sterkeste sjakkspiller gjennom tidene har fyller til neste år 64 år og da er sjakkbrettet fullt! Ildsjelen fra Harstad har arrangert en lang rekke turneringer opp gjennom årene i hjembyen som Harstad Grand Prix, NNM, KM-for lag og ikke minst Finn Chess International gjennom en årrekke. Makker er Nils Jakob Schjelderup og sammen er de dynamitt. Steins høyeste elorating var på hele 2315 i 1977 da 2300+ var en høy rating i sjakk. Stein er godt likte av hele sjakkmiljøet i Nord-Norge og med en lun, og litt subtil humor, med glimt i øyet er han selvskreven i sjakklige sosiale sammenhenger. Kanskje nettopp derfor er det alltid sosiale ting som skjer rundt Finn Chess International og også i år arrangeres det en Finn turnering i Harstad – dog kun i hurtigsjakk.
Forfatter bak Sjakkspalta fra 2006 hos Tromsø SK heter Gunnar Berg Hanssen
2/6-2006
Klart for jubileumsturnering i Harstad
Denne helga spilles NNM i Harstad. I år er det åttiårsjubileum for Nordnorsken. Første gang NNM i sjakk ble arrangert var i 1926 i Svolvær. Harstad Sjakklubb har ved en rekke anledninger tatt på seg arrangementet i løpet av disse årene, siste gangen i 2001. Den gangen vant Pål Røyset, og samme Pål vant jo også fjorårets turnering i Alta og er tittelforsvarer. Gledelig er det å se at det er spillere fra alle de nordnorske fylkene blant de påmeldte, noe som naturlig nok ikke så ofte er tilfelle i turneringer i vår langstrakte og brede landsdel. At det nettopp er i NNM at hele landsdelen er representert, får vi ta som et tegn på at NNM holder seg godt, åtti år etter at det hele begynte.
Tidligere i år var Harstad Sjakklubb vertskap for KM for lag. Dette ble en suksess med stor deltakelse. Og nå er Stein Jensen og Nils Jakob Schjelderup med gode medhjelpere klare igjen. Vi som skal delta har grunn til å glede oss, og for andre sjakkinteresserte er det bare å logge seg på turneringens hjemmeside og holde seg oppdatert på resultater og partier.
Nevnte Stein Jensen har i tillegg til sin store og viktige innsats for sjakken reint administrativt, også skrevet seg inn i NNMs historie med gullskrift gjennom sine sportslige prestasjoner. Stein vant NNM tre år på rad i årene 1976, 1977 og 1978. Dette gjør at han framtrer i nordnorsk sammenheng blant de som har vært dominerende i enkeltepoker i NNMs historie. Vi glemmer selvsagt heller ikke at Stein i 1976 i tillegg ble norgesmester for junior.
Her følger fire partier fra Steins hånd fra disse årene. Først fra NNM i Tromsø i 1976. Vi har funnet fram hans vinstparti mot Gunnar Johnsen. Rivalene valgte å utkjempe sin innbyrdes kamp i en av de skarpeste variantene i Alekhines forsvar der Gunnar Johnsen satset hardt, men da Stein fikk muligheten til å kontre, så gjorde han det med stor kraft. Gunnar Johnsen tok for øvrig noen uker etter NNM en svært så respektabel sølvmedalje i eliteklassen i NM. Dette forteller at både Stein og Gunnars spillestyrke på 1970-tallet må ha vært helt i norgestoppen.
Noen uker etter triumfen i NNM, var det så klart for NM på hjemmebane for Stein. Her stilte han opp i klasse Junior A, og innfridde i stor stil med 6 ½ av 9. Dermed ble Stein Jensen Norgesmester for Junior 1976. Her partiet mot turneringstoer Svein Michelsen, med tegnsetting og kommentarer fra Knut Jøran Helmers, hentet fra turneringsreferatet i Norsk Sjakkblad. Som i partiet mot Gunnar Johnsen, så er det til slutt i et springersluttspill hvor Stein avgjør det hele, etter antakelig å ha overrasket sin motstander i åpningen ved å velge Caro-Kann i stedet for Aljechin. Hvit imøtegikk uansett sorts åpningsvalg med et nokså passivt partiopplegg, noe som ga Stein anledning til å demonstrere sterke evner til å utnytte initiativ:
I 1977 ble NNM arrangert av Hammerfest Sjakklubb. Mot Bodøs Kjell Nilsen fikk vi se Stein spille akselerert drage. Hvits angrepsforsøk var for dårlig fundert, og hadde ingen forutsetninger for å lykkes. Stein styrte partiet greit til vinst:
I 1978 var det igjen Harstads tur til å være vertskap for Nordnorsken, og Stein innfridde på hjemmebane akkurat som han gjorde under NM to år tidligere. Stein kommenterte selv følgende parti i Norsk Sjakkblad. Igjen er det posisjonsspilleren Stein som framtrer. Men da stillingen var klar for det, så gjennomførte Stein den avgjørende forseringen på en fin måte, ispedd taktiske ingredienser:
Årets NNM ligger an til å bli en interessant og spennende affære. I startfeltet finner vi både ungdommelig talent og lang erfaring representert, i tillegg til fightere som vet å mobilisere når det gjelder. La turneringen bli en kompromissløs affære, og en verdig feiring av sjakkspillet, av NNM og av Harstad Sjakklubb som en svært viktig aktør i nordnorsk sjakkliv.
Løsninger på studiene fra spalten forrige helg:
Hvit trekker og vinner
Hvit trekker og holder remis:
Hvit trekker og vinner:
Aktuelle lenker: