Gjensyn med Sjakkspalta: Steinar Moen

Steinar Moen spilte i en årrekke 1. bordet til Narvik i lagsjakk

NNM for lag, Eliteserien i sjakk og Steinar Moen

Gunnar Berg Hanssen har kommet til kvalifiseringen til Eliteserien i sjakk 2006 – NNM 2006. Den aller første Eliteserien i sjakk gikk nemlig av stabel i sesongen 2006/07 og Nord-Norge fikk et lag med i den første eliteserien – nemlig Tromsø som vant NNM 2006. Dette ble et svært jevnt mesterskap der Tromsø knivet med Narvik hele veien gjennom de fire første rundene og der Tromsø dro det lengste kortet ved å ha flere individuelle poeng til slutt. Ja, for oppgjøret mot Narvik endte med 2-2 og da var andrekvalitet Individuelle poeng der Tromsø hadde 16.5 mot Narviks 14. Alta tok tredjeplassen. På førstebordet spilte Steinar Moen for Narvik og Trond Romsdal for Tromsø remis seg imellom. Steinar Moen kommer opprinnelig fra Gjøvik, men har jobbet i militæret og vært stasjonert i Bardu i lang tid. Han har sterk mesterstyrke i sjakk og gjorde OK resultat i NNM med 2.5 av 5. Tidligere hadde han briljert for Narvik og Berg Hanssen ser på ett av hans partier denne uken.

Gunnar Berg Hanssens sjakkspalta anno 2006

24/2-2006

NNM for lag
I helga spilles årets NNM-finale for lag på Comfort Hotel i Tromsø. Vinneren av turneringen vil kvalifisere seg til spill i NM-finalen senere i år. Fra og med i høst så vil lagsjakken i Norge bli omorganisert, med en landsomfattende toppserie. Årets NM-finale vil derfor i tillegg til å kåre årets norgesmester for lag, fungere som kvalifisering til denne serien.

Historien med nordnorske lagmesterskap går mange år tilbake i tid. Fra 1926 og fram til 1940 var NNM i først og fremst ei lagturnering. Individuell nordnorsk mester ble da den som gjorde det best på førstebordet. Etter andre verdenskrig ble det gjort endringer i turneringsformen. Man gikk bort fra å arrangere rene lagturneringer, og begynte i stedet i arrangere NNM som individuell turnering, men hvor man opprettholdt kåringen av beste klubb ut fra hvor mange poeng som ble tatt i de enkelte klassene. Denne ordningen falt imidlertid gradvis bort etter hvert, og det ble etter hvert kun kåret individuelle vinnere i NNM.

Lagsjakken i Nord-Norge ble etter dette opprettholdt i form av bykamper mellom ulike klubber i landsdelen. I Narvik var det også lenge tradisjon med bykamper mot Kiruna, og også Harstad har hatt bykamper mot Kiruna. Fra og med 1980 fikk lagsjakken et oppsving i nord i og med nyordningen som ble gjennomført av Norges Sjakkforbund hvor det skulle spilles en NM-finale med seks lag, og hvor èn av plassene skulle være reservert et lag fra Nord-Norge. Den nordnorske lagfinalen har nå i 26 år blitt arrangert jevnlig, med varierende oppslutning fra landsdelens klubber.

Årets finale er den andre gjennom tidene med seks lag, og vitner om en fin trend med god aktivitet og interesse i sjakkmiljøet i Nord-Norge. Til start stiller Tromsø, Narvik med to lag, Bodø, Alta og Samisk. Dermed er alt duket for en spennende finale. Igjen er nok Tromsø og Narviks førstelag favoritter i turneringen, men ratingfavoritter går jo som kjent jevnlig på tap. Som vanlig vil det bli muligheter for å følge finalen live på nettet, så det er bare å la TV-sport være TV-sport, og sette seg ned ved datamaskinen og følge med.

Narvik førstebordspiller det siste året har vært Steinar Moen, etter at Paul Svedenborg har trappet ned med turneringsspill. I NM-finalen i 2004 på flotte Britannia Hotell i Trondheim, var Steinar med på å utgjøre Narviks lag i mesterskapet. Mot elitespiller Geir Sune Tallaksen spilte Steinar et flott parti med hvit i en typestilling i Caro-Kann.