Gjensyn med Sjakkspalta: The Double på Trond

Trond Romsdal som Nordnorsk mester i 2012  |  Foto: Tromsø sjakklubbs arkiv

 

Trond Romsdals store år – 2007!
Av Sven Wisløff Nilssen

Trond Romsdal hadde et stort sjakkår i 2007 der han tok hjem to flotte Grand Prix-seire i Rallarsjakken 2007 om våren og i Harstad Open om høsten! I tillegg vant han gjeveste klasser i Tromsø sitt Bymesterskap om våren der han ble Bymester i sjakk og i Klubbturneringen om høsten der han ble Klubbmester i Tromsø SK dette året. Trond var på sitt aller beste! Ofte er det slik at partiene til Trond er lange, kampfylte og svinger hans vei på slutten! Hvorfor er det slik, tro? Jo, det skal jeg si deg – fordi Trond slett ikke har styrken sin i åpningspillet og ei heller i midtspillet – hans store styrke ligger i sluttspillet og står han godt i overgangen til et sluttspill – vinner han som regel. Så Trond må ofte kjempe for å få en grei stilling i midtspillet og ofte blir midtspillene rike og interessante og neste moment er om han får en sluttspillfordel eller ei. Det å være god i sluttspill henger eller litt sammen med å være god i de sene midtspillene – for du skal kjenne lukten av et godt sluttspill tidlig, gjøre de rette avbyttene, og så søke et godt sluttspill med all kraft om du er en av Capablancas disipler. Som vi alle husker var Capablanca den første virkelig store sluttspillkongen i sjakken – kjent for sin rendyrkede og logiske sjakk. Et forbilde i sjakkens verden for mange – og jeg vil tro at Romsdal er en av dem som virkelig har studert den 3. verdensmesteren i sjakk sitt spill!

 

Gunnar Berg HanssenGunnar Berg Hanssen tar ordet og skriver om Tronds bravader i 2007

 

02/11-2007
The Double på Trond

Med seieren i forrige helgs NVGP-turnering i Harstad har Trond Romsdal tatt The Double dette året kan man vel si. Tidligere i år vant han jo som kjent Rallarsjakken i Narvik. Dette gjør 2007 til et bra sjakkår for ham. Det var et nokså sterkt startfelt som utgjorde årets Harstad Open med mange gode mesterspillere og noen av landsdelens mest lovende ungdommer blant deltakerne. Som i fjor så må Alta SK nevnes spesielt. Igjen tok en rekke spillere fra Finnmarks største klubb den lange turen sørover for å spille i Harstad. Imponerende, kjempebra og viktig for sjakken i nord er det. Altas store deltakelse i turneringer i Troms beriker sjakken her veldig og sveiser sammen det nordnorske sjakkmiljøet på tvers av lange avstander og fylkesgrenser. 71 deltakere er ellers for veldig god deltakelse å regne, alle telt med blant store og små. Av disse deltok 40 i den ordinære turneringen, fordelt på to klasser. Folk liker å komme til Harstad og folk trives med å spille sjakk her. Gratulerer til Harstad Sjakklubb som igjen og igjen gjør at det er slik.

Tronds seier kom etter den gode scoren +4 =1 -0. Det var kanskje først og fremst fighteren Trond som denne gangen framsto. For flere av hans partier var harde og lange med gjensidige sjanser. Men når det hele var som mest tilspisset og spenningen var på topp så var det gjerne Trond som hadde evnen til å avgjøre disse duellene til sin fordel. Men selvsagt så vant Trond også fordi han rett og slett spilte best, så er ikke det glemt. Turneringsvinneren har selv gitt kommentarer til et av partiene sine fra Harstad Open 2007. Det er hans vinstparti mot Magnus Aanstad, og her ser vi Trond befinne seg på den hvite siden av Sveshnikov-varianten i Siciliansk. Magnus valgte i dette partiet å spille den samme varianten som han benyttet seg av da han vant over Emil Hermansson i NNM-finalen for lag tidligere i år (spalta 16/3-07), 1.e4 c5 2.Sf3 Sc6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 e5 6.Sdb5 d6 7.Lg5 a6 8.Sa3 b5 9.Sd5, og nå 9…Da5+. Etter 10.Ld2 Dd8 valgte Trond å spille 11.Sxf6, mens Emil i sitt parti mot Magnus spilte det skarpe 11.c4. Etter 11.Sxf6 Dxf6 spilte så Trond 12.c3 i stedet for 12.c4 som er vanligere og som Trond selv påpeker i sine kommentarer. Det kan også nevnes at et tredje alternativ verdt å vurdere i stillingen er 12.Ld3.

 

Her er oppgjøret. Hard kamp ble det:

 

På en flott andreplass i Klasse A kom altså Mikael Rølvåg. Han spilte mye bra sjakk i Harstad forrige helg, og kanskje vil vi se nye takter fra han i årene som kommer. Han er blant de som jobber veldig bra med sin sjakk, og dette kan fort vise seg å gi gevinst framover. Kombinasjonen av rutine, motivasjon og at ungene i familien begynner å bli store skal ikke undervurderes! Her er hans vinst mot Benjamin Arvola som også spilte mye god sjakk i løpet av turneringa. Men mot Mikael ville det seg annerledes for den godeste Benjamin. Dette partiet minner i grunnen om et annet parti av Mikael Rølvåg som har vært vist i TSK-spalta; hans seier over Espen Forså i NNM i Harstad i 2006 (spalta 9/6-06). Igjen er det Mikaels posisjonsforståelse som kommer til sin rett, i ei stilling hvor Mikael har lagt ned noen timers arbeid i for å forstå. Jeg antar at Benjamin lærte ett og annet av dette partiet mot den erfarne læreren fra Steinkjer og Narvik. I hvert fall ble hvits spill tidlig stoppet ved midtbanen i dette partiet, og det var krevende å finne gode planer for hvit. Benjamins svar ble en aksjon på kongefløyen som imidlertid bare skapte alvorlige svekkelser her.

 

Dermed kunne Mikael med de sorte brikkene enkelt invadere her med avgjørende kongeangrep som resultat:

 

B-klassen

Klasse B ble vunnet av Altas Eirik Nymo Isaksen som igjen viste fram godt spill. Seieren ble til slutt på et helt poeng. Fin prestasjon det, og han har uten tvil enda mer inne enn det han har fått ut til nå. Noe mer jobbing for å få et bra åpningsrepertoar på plass samtidig som det taktiske blikket forbedres noe, så vil han fort kunne hevde seg opp mot mesternivå og over det. Generelt så skal det ikke så veldig mye til tror jeg for mange å oppnå ytterligere framgang som sjakkspillere om det er målet. Et godt åpningsrepertoar kan man lage seg for eksempel ved å bruke litt tid på å plukke ut noen modellpartier i de åpningene som er aktuelle for en selv, og spille igjennom disse. Ikke bare en gang med flere ganger og ved jevne mellomrom; mellom turneringer og som forberedelse til enkeltpartier underveis i ei turnering. Dermed vil man etter hvert kunne få et forhold til de ulike ideene i de åpningene det er tale om, strategiske og taktiske. Det taktiske spiller jo ellers en stor rolle i praktisk turneringsspill. Mange partier avgjøres p.g.a. bukking av materiell og av to- og tretrekkskombinasjoner. Å unngå bukking selv og være våken for å utnytte bukking hos motstanderen kan bare det gi stor framgang tror jeg. Mer materiell enn motstanderen vinner sjakkpartier!